Staatssecretaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Staatssecretaris? Lees de functieomschrijving.

Een Staatssecretaris in Nederland is een soort van vice-minister. Vooral bij de grotere ministeries is het zo dat de minister niet alle beslissingen en zaken alleen kan regelen, waardoor er iemand nodig is die (in rangorde) net onder de minister staat en hem helpt bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Dit is het werk van de Staatssecretaris.

Wat de rol van de Staatssecretaris precies inhoudt, verschilt per kabinet. Soms kan de Staatssecretaris de plaats van de minister innemen en soms zit hij enkel op een specifiek onderwerp binnen het ministerie, zoals Ontwikkelingssamenwerking binnen Buitenlandse Zaken. Altijd heeft de Staatssecretaris een bepaalde specialistische kennis die goed bij de functie aansluit en kan hij de Ministerraad goed adviseren op zijn beleidsgebied.

Hoewel de minister medezeggenschap heeft in de keuze van een Staatssecretaris, is het vaak zo dat de Staatssecretaris uit een andere politieke partij komt dan de minister waarvoor hij werkt. Verder geldt dat een minister niet per se weg hoeft als de Staatssecretaris aftreedt, maar de Staatssecretaris wel als de minister moet vertrekken.

Om goed werk te kunnen leveren zal de Staatssecretaris veel moeten lezen, thuis zijn en blijven in de actualiteit en vooral ook lange dagen moeten maken. Hiervoor heeft hij een groot verantwoordelijkheidsgevoel nodig en het gevoel dat zijn werk een maatschappelijk belang dient. Dit kan eigenlijk alleen als de goede Staatssecretaris op de juiste positie zit en met de minister samen kan werken. Anders heeft men maar zeer weinig zelfstandige verantwoordelijkheden en invloed.

Wil je werken als Staatssecretaris?

Werk je al als Staatssecretaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Staatssecretaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Staatssecretaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Staatssecretaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Minister
  • Medewerker
  • Publiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €10991 tot €10992

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Staatssecretaris

Wat verdient een Staatssecretaris?

De Staatssecretaris heeft een vast salaris, dat op het moment vaststaat op €131.900 bruto per jaar, wat dus omgerekend op €10991,60 per maand neerkomt. Hierbij horen natuurlijk ook een aantal gunstige arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Staatssecretaris

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Staatssecretaris

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Staatssecretaris

Hoe goed is de toekomst voor de Staatssecretaris? 

Het is nooit zeker wie een positie als Staatssecretaris krijgt en vaak is men eigenlijk op zoek naar een hogere positie in het politieke landschap. Zo is er dus niets te voorspellen. Wel kan gezegd worden dat men als Staatssecretaris vaak maar met moeite op weet te klimmen naar een hogere positie en veel vaker juist opgeofferd wordt om de minister te redden. Zo is het een precaire baan met meer krimp- dan groeimogelijkheden. Buiten de publieke sector kan dit anders uitpakken, in ieder geval als men op een positieve manier de positie van Staatssecretaris weet af te ronden. Het is niet ondenkbaar dat een Staatssecretaris dezelfde functie op een ander Minsterie gaat vervullen,  toch doorgroeit naar de hogere functie van minister of het uiteindelijk zelfs, zoals Mark Rutte deed, schopt tot Minister-President.

Het Kabinet Rutte heeft het aantal Staatssecretarissen teruggebracht naar acht.

Baankans Staatssecretaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Staatssecretaris worden: Opleidingen tot Staatssecretaris

Hoe word je een Staatssecretaris? 

Een Staatssecretaris wordt gevraagd voor de functie en kan vele verschillende achtergronden hebben en vele verschillende opleidingen hebben gedaan, zoals dat in de politiek gebruikelijk is. Opleidingen hoeven niet per se in het verlengde te liggen van het beleidsterrein van het Ministerie, al geldt voor bijf. Staatssecretarissen in Financiën wel vaak dat zij een opleiding in die richting hebben genoten. Economie (WO) ligt hier het meest voor de hand.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Staatssecretaris

Auto van de zaak
Inleiding De fiscale ontwikkelingen rondom de auto van de zaak staan niet stil. Zo heeft de staatssecretaris van Financiën in de Autobrief II aangekondigd dat de wetgeving rond het huidige …
PE FFP 2018/2019 (Praktijktoepassing)
De ScheidingsDeskundige heeft speciaal voor de FFP PE Praktijktoepassing een uniek programma ontwikkelt ten aanzien van het scheidingsproces. Als kenniscentrum is de ScheidingsDeskundige gespecialiseerd op het gebied van echtscheidingen. Tijdens …
Meer opleidingen Staatssecretaris

Weet je nog niet of je Staatssecretaris wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Staatssecretaris of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Staatssecretaris

Met wie werkt een Staatssecretaris samen? 

De Staatssecretaris overlegt veel met de minister, vooral ook als hij deze moet vervangen en praat ook de Ministerraad wel eens bij over zijn beleidsterrein. Er is verder vooral veel communicatie met de medewerkers binnen het Ministerie, die de Staatssecretaris op de hoogte dienen te houden van wat er gaande is en meehelpen om benodigde stappen te nemen. Soms is het ook mogelijk dat de Staatssecretaris zich direct voor de Tweede Kamer moet verantwoorden.

Buiten de overheid spreekt de Staatssecretaris met Nederlanders, het publiek en vooral ook de pers over wat bepaalde beslissingen in zullen houden en wat er allemaal aan de hand is binnen zijn Ministerie.


  • Minister
  • Medewerker
  • Publiek
Staatssecretaris


Organisaties waar een Staatssecretaris werkzaam is

Waar werkt een Staatssecretaris meestal? 

De Staatssecretaris werkt voor de overheid, meestal op een van de grotere Ministeries.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Staatssecretaris

Waar kun je het beste werken als Staatssecretaris? Hieronder vindt je de best door de Staatssecretaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Staatssecretaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Staatssecretaris:

Welke competenties heeft een een Staatssecretaris nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Staatssecretaris

Wat voor persoonlijkheid heb je als Staatssecretaris nodig? 

De Staatssecretaris is verknocht aan zijn werk en wil alle feiten hebben voordat hij een beslissing neemt, ook al betekent dit vaak dat hij het werk mee naar huis moet nemen. Hierbij wil de Staatssecretaris niet alleen de minister en de eigen politieke partij ondersteunen, maar ook het land van dienst zijn (Loyalist). Om het werk goed te kunnen doen is het niet alleen belangrijk om adviezen te geven, maar ook om belangrijke zaken goed in de gaten te houden en kennis op te doen van die (maatschappelijke) onderwerpen. Zonder kennis van zaken kan de Staatssecretaris zijn minister niet goed helpen en ook zelf geen goed geïnformeerde beslissingen nemen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Staatssecretaris


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Staatssecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Staatssecretaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Staatssecretaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Staatssecretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Staatssecretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Staatssecretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Staatssecretaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Staatssecretaris iets voor je?

Zou je graag Staatssecretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Staatssecretaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Staatssecretaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar