Staatssecretaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Staatssecretaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep staatssecretaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je staatssecretaris wordt.

 

Wat is een Staatssecretaris?

Een Staatssecretaris in Nederland is een soort van vice-minister. Vooral bij de grotere ministeries is het zo dat de minister niet alle beslissingen en zaken alleen kan regelen, waardoor er iemand nodig is die (in rangorde) net onder de minister staat en hem helpt bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Dit is het werk van de Staatssecretaris.

Wat de rol van de Staatssecretaris precies inhoudt, verschilt per kabinet. Soms kan de Staatssecretaris de plaats van de minister innemen en soms zit hij enkel op een specifiek onderwerp binnen het ministerie, zoals Ontwikkelingssamenwerking binnen Buitenlandse Zaken. Altijd heeft de Staatssecretaris een bepaalde specialistische kennis die goed bij de functie aansluit en kan hij de Ministerraad goed adviseren op zijn beleidsgebied.

Hoewel de minister medezeggenschap heeft in de keuze van een Staatssecretaris, is het vaak zo dat de Staatssecretaris uit een andere politieke partij komt dan de minister waarvoor hij werkt. Verder geldt dat een minister niet per se weg hoeft als de Staatssecretaris aftreedt, maar de Staatssecretaris wel als de minister moet vertrekken.

Om goed werk te kunnen leveren zal de Staatssecretaris veel moeten lezen, thuis zijn en blijven in de actualiteit en vooral ook lange dagen moeten maken. Hiervoor heeft hij een groot verantwoordelijkheidsgevoel nodig en het gevoel dat zijn werk een maatschappelijk belang dient. Dit kan eigenlijk alleen als de goede Staatssecretaris op de juiste positie zit en met de minister samen kan werken. Anders heeft men maar zeer weinig zelfstandige verantwoordelijkheden en invloed.Wil je werken als Staatssecretaris?

Werk je al als Staatssecretaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Staatssecretaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Staatssecretaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Staatssecretaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Minister
  • Medewerker
  • Publiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €10991 tot €10992

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Staatssecretaris

Wat verdient een Staatssecretaris?

De Staatssecretaris heeft een vast salaris, dat op het moment vaststaat op €131.900 bruto per jaar, wat dus omgerekend op €10991,60 per maand neerkomt. Hierbij horen natuurlijk ook een aantal gunstige arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Staatssecretaris

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Staatssecretaris

Er zijn geen vacatures Staatssecretaris aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Staatssecretaris in werkt.

Meer weten over de sector waar een Staatssecretaris in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Staatssecretaris

Wat zijn de baankansen voor een Staatssecretaris?

Het is nooit zeker wie een positie als Staatssecretaris krijgt en vaak is men eigenlijk op zoek naar een hogere positie in het politieke landschap. Zo is er dus niets te voorspellen. Wel kan gezegd worden dat men als Staatssecretaris vaak maar met moeite op weet te klimmen naar een hogere positie en veel vaker juist opgeofferd wordt om de minister te redden. Zo is het een precaire baan met meer krimp- dan groeimogelijkheden. Buiten de publieke sector kan dit anders uitpakken, in ieder geval als men op een positieve manier de positie van Staatssecretaris weet af te ronden. Het is niet ondenkbaar dat een Staatssecretaris dezelfde functie op een ander Minsterie gaat vervullen,  toch doorgroeit naar de hogere functie van minister of het uiteindelijk zelfs, zoals Mark Rutte deed, schopt tot Minister-President.

Het Kabinet Rutte heeft het aantal Staatssecretarissen teruggebracht naar acht.

De actuele kans op werk voor een Staatssecretaris

De kans op werk voor het beroep Staatssecretaris is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Staatssecretaris

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Staatssecretaris worden: Opleidingen tot Staatssecretaris

Wil je Staatssecretaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Staatssecretaris.

Hoe word je een Staatssecretaris? 

Een Staatssecretaris wordt gevraagd voor de functie en kan vele verschillende achtergronden hebben en vele verschillende opleidingen hebben gedaan, zoals dat in de politiek gebruikelijk is. Opleidingen hoeven niet per se in het verlengde te liggen van het beleidsterrein van het Ministerie, al geldt voor bijf. Staatssecretarissen in Financiën wel vaak dat zij een opleiding in die richting hebben genoten. Economie (WO) ligt hier het meest voor de hand.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Staatssecretaris

PE SEH 2021 - Vaststellen aandeel eigenwoningschuld
Om de eigenwoningschuld tussen partners te kunnen bepalen, moet je als adviseur rekening houden met veel verschillende factoren. Sinds 2017 is er een hoop veranderd in de dagelijkse adviespraktijk voor …
PE SEH 2021 - Vaststellen aandeel eigenwoningschuld
Auto van de zaak
Inleiding De fiscale ontwikkelingen rondom de auto van de zaak staan niet stil. Zo heeft de staatssecretaris van Financiën in de Autobrief II aangekondigd dat de wetgeving rond het huidige …
Auto van de zaak
Webinar Rechtsbescherming bij aanbesteden, Bestuurs(proces)recht
Maatregelenpakket voor verbetering rechtsbescherming bij aanbesteden: wat betekent dit voor uw organisatie? Op 12 februari 2021 stuurde staatssecretaris Keijzer de Tweede Kamer een voorstel voor het verbeteren van rechtsbescherming bij …
Webinar Rechtsbescherming bij aanbesteden, Bestuurs(proces)recht

Omscholen of doorgroeien tot Staatssecretaris

Als je Staatssecretaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Staatssecretaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Staatssecretaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Staatssecretaris?

Competenties en Vaardigheden Staatssecretaris

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Staatssecretaris nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Staatssecretaris nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Staatssecretaris

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Staatssecretaris

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Staatssecretaris. Als Staatssecretaris wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Staatssecretaris:


zie volledige beschrijving persoonstype Staatssecretaris

Vakkennis voor een Staatssecretaris

Het is voor een Staatssecretaris ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Staatssecretaris zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Staatssecretaris


Werkervaring Staatssecretaris

Het is voor een startend Staatssecretaris die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Staatssecretaris is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Minister .

Iets anders leren?

Is Staatssecretaris het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Staatssecretaris

Met wie werkt een Staatssecretaris samen? 

De Staatssecretaris overlegt veel met de minister, vooral ook als hij deze moet vervangen en praat ook de Ministerraad wel eens bij over zijn beleidsterrein. Er is verder vooral veel communicatie met de medewerkers binnen het Ministerie, die de Staatssecretaris op de hoogte dienen te houden van wat er gaande is en meehelpen om benodigde stappen te nemen. Soms is het ook mogelijk dat de Staatssecretaris zich direct voor de Tweede Kamer moet verantwoorden.

Buiten de overheid spreekt de Staatssecretaris met Nederlanders, het publiek en vooral ook de pers over wat bepaalde beslissingen in zullen houden en wat er allemaal aan de hand is binnen zijn Ministerie.


  • Minister
  • Medewerker
  • Publiek
Staatssecretaris


Organisaties waar een Staatssecretaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Staatssecretaris meestal werkt.

Waar werkt een Staatssecretaris?

De Staatssecretaris werkt voor de overheid, meestal op een van de grotere Ministeries.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Staatssecretaris

Waar kun je het beste werken als Staatssecretaris? Hieronder vind je de best door de Staatssecretaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Staatssecretaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Staatssecretaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Staatssecretaris.

Welke competenties heeft een Staatssecretaris nodig?

Een Staatssecretaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Staatssecretaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Staatssecretaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Staatssecretaris nodig? 

De Staatssecretaris is verknocht aan zijn werk en wil alle feiten hebben voordat hij een beslissing neemt, ook al betekent dit vaak dat hij het werk mee naar huis moet nemen. Hierbij wil de Staatssecretaris niet alleen de minister en de eigen politieke partij ondersteunen, maar ook het land van dienst zijn (Loyalist). Om het werk goed te kunnen doen is het niet alleen belangrijk om adviezen te geven, maar ook om belangrijke zaken goed in de gaten te houden en kennis op te doen van die (maatschappelijke) onderwerpen. Zonder kennis van zaken kan de Staatssecretaris zijn minister niet goed helpen en ook zelf geen goed geïnformeerde beslissingen nemen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Staatssecretaris


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Staatssecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Staatssecretaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Staatssecretaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Staatssecretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Staatssecretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Staatssecretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Staatssecretaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Staatssecretaris iets voor je?

Zou je graag Staatssecretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Staatssecretaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Staatssecretaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar