U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Elektrotechnisch Ingenieur

Elektrotechnisch Ingenieur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een elektrotechnisch Ingenieur? Lees de functieomschrijving.

Binnen de Elektrotechniek bestaat er onderscheid tussen de hoger geschoolde Elektrotechnisch Ingenieur en de lager tot middelbaar geschoolde Elektrotechnicus.

De Elektrotechnisch Ingenieur heeft een kantoorbaan. Binnen de Elektrotechniek bestaan er echter verschillende soorten functies: onderzoekers, Research & Development engineers, adviseurs, projectleiders en software ontwikkelaars.

Afhankelijk van de functie wordt de relatie tot de Elektrotechniek bepaald. Zo kijken Onderzoekers kijken naar de toepassing van elektrotechniek in maatschappelijke vraagstukken, R&D Medewerkers zoeken naar oplossingen voor vraagstukken die de winst van hun organisatie kunnen vergroten, Adviseurs geven raad aan bedrijven en overheden over het gebruik van elektrotechniek, Projectleiders geven leiding aan een team van ingenieurs en lagere elektrotechnici bij de zoektocht naar oplossingen en Software Ontwikkelaars, tot slot, stellen programma's samen die het gebruik van de technische hulpmiddelen moeten vergemakkelijken.

Binnen al deze functies zal er gewerkt worden vanuit een specialisatie als Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie. 

Binnen al deze functies en specialismen zal er gewerkt worden met en aan elektronische systemen. Deze systemen variëren van communicatiemiddelen tot ziekenhuisapparatuur en van energiebron tot productiemachine.

De Elektrotechnisch Ingenieur is een flexibele teamspeler die diverse soorten opdrachten af weet te handelen.

Mensen vonden ons op: Job Elektrotechnisch Ingenieur, Baan Elektrotechnisch Ingenieur, Elektrotechnisch Ingenieur Worden, Functie-eisen Elektrotechnisch Ingenieur, Verantwoordelijkheden Elektrotechnisch Ingenieur, Functieprofiel Elektrotechnisch Ingenieur, Wat doet een Elektrotechnisch Ingenieur, Werken als Elektrotechnisch Ingenieur.

Elektrotechnisch Ingenieur worden: Opleiding tot elektrotechnisch Ingenieur

De Elektrotechnisch Ingenieur dient een WO of HBO opleiding in een Elektrotechnische richting te hebben volbracht voordat hij in functie kan treden. Als instroomeis voor de gewensde opleidingen geldt dat de gegadigde een VWO of HAVO diploma met een technisch profiel moet hebben behaald. De studies zijn Electrical Engineering (WO) en Elektrotechniek (HBO).

Afhankelijk van de gekozen opleiding aan de Technische Universiteit of Hogeschool zal de opleidingsduur variëren van drie jaar Bachelor en een jaar Master voor de Universitaire opleidingen tot vier jaar Bachelor, een jaar pre-Master en een jaar master voor HBO studenten. Het is tevens mogelijk voor de HBO student om na afronding van zijn studie direct te gaan werken in plaats van door te stromen naar een WO opleiding.

Binnen de Elektrotechniek zijn er verschillende richtingen waarin de Elektrotechnisch Ingenieur zich kan specialiseren. Doorgaans zal deze specialisatie een Master zijn. Hierbij valt te denken aan Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Elektrotechnisch Ingenieur, Elektrotechnisch Ingenieur Worden, Opleidingsniveau Elektrotechnisch Ingenieur, Scholing Elektrotechnisch Ingenieur, Studie Elektrotechnisch Ingenieur, Bijscholing Elektrotechnisch Ingenieur, Omscholing Elektrotechnisch Ingenieur.

Organisaties waar een elektrotechnisch Ingenieur doorgaans werkzaam is

Afhankelijk van de keuze van de Elektrotechnisch Ingenieur zal de gegadigde werkzaam worden in de profit (private onderneming) of de non-profit sector (Universiteit of onderwijsinstelling).

Waar de private ondernemingen vooral gericht zijn op het maken van winst, zullen de Universiteiten vooral opereren met het oog op het maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van machines: daar waar private ondernemingen zullen kiezen voor de ziekenhuisapparatuur die het meeste geld op zal leveren, zullen de Universiteiten zich ook richten op apparatuur die minder geld opleveren, of zelfs geld kosten, maar die bijvoorbeeld een selectieve groep patiënten kan genezen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Elektrotechnisch Ingenieur, Elektrotechnisch Ingenieur Worden, Opleidingsniveau Elektrotechnisch Ingenieur, Scholing Elektrotechnisch Ingenieur, Studie Elektrotechnisch Ingenieur, Bijscholing Elektrotechnisch Ingenieur, Omscholing Elektrotechnisch Ingenieur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden elektrotechnisch Ingenieur

Als Elektrotechnisch Ingenieur verdien je kort na aanvang van de werkzaamheden al zo'n €1925 per maand. Dit bedrag kan oplopen, afhankelijk van de gekozen werkgever. Als men voor een Universiteit werkzaam wordt, zal het loon gelijk zijn aan dat van de Universitair Docent. Als men voor een bedrijf gaat werken zal het loon hoger zijn dan bij de Universiteit. Indien men voor zichzelf wil beginnen, zal het loon afhankelijk zijn van de binnengehaalde opdrachten. Er kan weinig gezegd worden over de hoogte van deze laatste twee arbeidsvormen.

Wanneer men voor een baas gaat werken zal de Elektrotechnisch Ingenieur gebonden zijn aan de CAO-afspraken: 8 % vakantietoeslag, een collectief pensioen, een vast aantal vrije dagen etc. Wanneer men zelfstandig wordt zal men zelf de secundaire arbeidsvoorwaarden vast moeten stellen.

Mensen vonden ons op: Salaris Elektrotechnisch Ingenieur, Loon Elektrotechnisch Ingenieur, Wat verdien je als Elektrotechnisch Ingenieur, Salarisschaal Elektrotechnisch Ingenieur, Salarisindicatie Elektrotechnisch Ingenieur, Bonus Elektrotechnisch Ingenieur, CAO Elektrotechnisch Ingenieur, Brutoloon Elektrotechnisch Ingenieur, Nettoloon Elektrotechnisch Ingenieur, Vakantiedagen Elektrotechnisch Ingenieur, Pensioen Elektrotechnisch Ingenieur.

Competenties, skills & vaardigheden elektrotechnisch ingenieur

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Conceptueel denken
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Kennis van elektronische systemen
 • Volgens veiligheidsvoorwaarden en -procedures kunnen werken
 • Beschikken over een creatieve geest
Mensen vonden ons op: Kennis Elektrotechnisch Ingenieur, Vaardigheden Elektrotechnisch Ingenieur, Attitude Elektrotechnisch Ingenieur, Kwalificaties Elektrotechnisch Ingenieur, Competentieprofiel Elektrotechnisch Ingenieur.

Boeken voor het beroep elektrotechnisch ingenieur

Wil je meer weten over het beroep elektrotechnisch ingenieur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je elektrotechnisch ingenieur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken elektrotechnisch ingenieur te komen.

Spanning | J. Davidse

geschiedenis van de Delftse opleiding tot elektrotechnisch ingenieur - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789040717949 | 222 pagina's

In dit boek wordt de ontwikkeling van de Delftse opleiding tot elektrotechnisch ingenieur beschreven gedurende de eerste 92 jaar van zijn bestaan. Het gunt een blik in de faculteit der elektrotechniek te Delft die op 1 september 1997 door clustering met d...

Mensen vonden ons op: boeken voor Elektrotechnisch Ingenieur, Elektrotechnisch Ingenieur ebooks, boek Elektrotechnisch Ingenieur.

Persoonstypen elektrotechnisch Ingenieur

De Elektrotechnisch Ingenieur is een Perfectionist en een Succesvolle werker.

De Ingenieur wordt gekenmerkt door zijn eerlijke, idealistische, ordelijke, gedisciplineerde, betrouwbare, productieve, zelfverzekerde, energieke, praktische, gedreven en ijverige persoonlijkheid. Toch heeft de Hogere Elektrotechnicus ook enige prestatiegerichte, oppervlakkige, pretentieuze, narcistische, ijdele, oordelende, kritische, dominante, jaloerse en inflexibele trekjes.

Bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Elektrotechnisch Ingenieur een werkzame mix van discipline, ordelijkheid, prakticiteit, ijver, prestatiegerichtheid en een kritische kijk samen te stellen, die zijn prestaties ten goede komt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Elektrotechnisch Ingenieur, Karakter Elektrotechnisch Ingenieur.

Netwerk elektrotechnisch Ingenieur

Als Elektrotechnisch Ingenieur zal je in contact komen, afhankelijk van de functie, met collega's met dezelfde functie (Research and Development Ingenieurs, Onderzoekers, Adviseurs, Projectleiders en/of Software Ontwikkelaars ). Binnen de organisaties waar de Ingenieur zal werken, verschillen de soorten van contact. Bij de Universiteiten zal er op basis van gelijkheid tussen de Onderzoekers onderzoek worden verricht, bij de private ondernemingen zal er onder leiding van een Projectleider in een meer ondergeschikte verhouding worden gewerkt.

Buiten de Universiteit of het bedrijf zal er contact zijn met klant en met maatschappij. Voornamelijk binnen de private ondernemingen is het verleiden van de consument een prioriteit, aangezien die de geproduceerde goederen zal moeten aanschaffen. Om een zo goed mogelijk product te ontwikkelen moet de maatschappelijke vraag naar producten in de gaten gehouden worden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Elektrotechnisch Ingenieur, Medewerkers Elektrotechnisch Ingenieur.

Is het beroep elektrotechnisch Ingenieur iets voor jou?

Zou je graag elektrotechnisch Ingenieur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als elektrotechnisch Ingenieur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Elektrotechnisch Ingenieur, beroepskeuzetest Elektrotechnisch Ingenieur, beroep Elektrotechnisch Ingenieur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden elektrotechnisch Ingenieur

Een Elektrotechnisch Ingenieur heeft veel mogelijkheden op de Arbeidsmarkt. De afgestudeerde Elektrotechnicus kan werkzaam worden bij een serie mogelijke werkgevers (Universiteiten, technische bedrijven) of als zelfstandige een eigen bedrijf beginnen.

Wanneer men werkzaam wordt voor een Universiteit kan er naarmate de tijd vordert doorgegroeid worden naar 'hogere' onderzoeksposities of docentfuncties. Bij de private ondernemingen kan er doorgegroeid worden binnen een afdeling en zelfs buiten de afdeling, hierbij valt te denken aan de leidinggevende functies.

Buiten de Elektrotechniek hebben de afgestudeerde Elektrotechnici tevens de mogelijkheid om in het hoge bedrijfsmanagement werkzaam te worden: bedrijven en de overheid waarderen een technische achtergrond, aangezien zij vaak een zo divers mogelijk team van medewerkers samen willen stellen.

Een snelle zoektocht op het net levert legio voorbeelden van vacatures binnen de elektrotechniek: er worden momenteel veel personen met een achtergrond als Elektrotechnisch Ingenieur gezocht.

Arbeidsmarktperspectief score elektrotechnisch Ingenieur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep elektrotechnisch Ingenieur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Elektrotechnisch Ingenieur, Promotie mogelijkheden Elektrotechnisch Ingenieur, Carriere Elektrotechnisch Ingenieur.

Solliciteren op de functie elektrotechnisch Ingenieur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als elektrotechnisch Ingenieur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor elektrotechnisch Ingenieur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als elektrotechnisch Ingenieur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Elektrotechnisch Ingenieur, CV Elektrotechnisch Ingenieur, sollicitatie Elektrotechnisch Ingenieur.

Interviews met elektrotechnisch Ingenieur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen elektrotechnisch Ingenieur

Vacatures elektrotechnisch ingenieur

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektrotechnisch Ingenieur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektrotechnisch Ingenieur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Binnen de Elektrotechniek bestaat er onderscheid tussen de hoger geschoolde Elektrotechnisch Ingenieur en de lager tot middelbaar geschoolde Elektrotechnicus. De Elektrotechnisch Ingenieur heeft een kantoorbaan. Binnen de Elektrotechniek bestaan er echter verschillende soorten functies: onderzoekers, Research & Development engineers, adviseurs, projectleiders en software ontwikkelaars.

Beoordeling Elektrotechnisch Ingenieur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Elektrotechnisch Ingenieur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Elektrotechnisch Ingenieur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Een vriend die electritechnis ingenieur was in Syrië wil zich graag oriënteren op de inhoud van deze functie in Nederland. Hij zou graag ieman spreken die in dit vak werkzaam is. Hij woont in Amsterdam

Door: Karin schreurs

Je vriend kan het beste bij het UWV langs gaan.Daar zullen zij hem ongetwijfeld verder helpen.Sucses

Door: Henri

Reageer op dit beroep