Elektrotechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Elektrotechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep elektrotechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je elektrotechnicus wordt.

 

Wat is een Elektrotechnicus?

In de Elektrotechniek valt een onderscheid te maken tussen de Elektrotechnicus en de Elektrotechnisch Ingenieur. Dit onderscheid bestaat uit het niveau van de genoten opleiding en het takenpakket.

De Elektrotechnicus is lager of middelbaar opgeleid en beschikt over een divers takenpakket. Enerzijds dient men in staat te zijn om de te gebruiken machines, computers e.d. te onderhouden, repareren en installeren. Anderzijds dient men in staat te zijn om ondersteuning te bieden bij het ontwikkelen van nieuwe elektro-apparatuur.

De Elektrotechnicus kan zowel een 'praktijk'- als 'kantoor'-baan hebben. Hierbij valt te denken aan Research and Development, Elektro-adviesbureau's, Software-ontwikkelaars en projectdeelnemers. Deze verschillende onderdelen houden zich respectievelijk bezig met:

- het ontwikkelen van praktische oplossingen voor vraagstukken van de klant;

- het verlenen van advies over het gebruik van machines in diverse toepassingen (van ziekenhuis apparatuur tot computersystemen);

- het ontwikkelen van programma's die het gebruik van technologische hardware vergemakkelijken;

- het in samenwerking met Ingenieurs projectmatig bezig zijn bij het voorzien in de behoeften van de klant.

Door het brede vakterrein van de elektrotechniek, dient de Elektrotechnicus zich te specialiseren in bijvoorbeeld telecommunicatie, ICT, machinerie of microelectronica.

Door het vaak gezamenlijke optreden van de elektrotechnicus, dient hij/zij in staat te zijn in een team te werken. Tijdens de werkzaamheden is het belangrijk dat de Elektrotechnicus zich houdt aan de geldende veiligheidsvoorschriften, immers zou verkeerd gebruik van elektriciteit of elektrische systemen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.Wil je werken als Elektrotechnicus?

Werk je al als Elektrotechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Elektrotechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Elektrotechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Elektrotechnicus in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • De klant
 • Leidinggevenden
 • Collega Elektrotechnici
 • Elektrotechnisch Ingenieur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

14


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Elektrotechnicus

Wat verdient een Elektrotechnicus?

Primair: Wanneer men in dienst treedt, zal er afhankelijk van het instroomniveau en de werkervaring worden bepaald hoeveel de Elektrotechnicus gaat verdienen. Het loon zal tussen de 2000,- en 4000,- euro bruto per maand liggen.

Secundair: Aangezien de elektrotechnicus/elektromonteur in de private sector werkt, verschillen deze arbeidsvoorwaarden per bedrijf. Er geldt echter wel een algemeen minimum, afgesproken in de CAO Elektrotechniek. Zo krijgt men 8% vakantieloon,  24 vakantiedagen, 13 ATV-dagen, kleding en gereedschap en een collectief pensioen. Afhankelijk van de werkgever kan dit pakket worden uitgebreid met bijvoorbeeld vervoerskosten, kinderopvang, studiemogelijkheden en kortingen op verzekeringen.

Salarisschaal Elektrotechnicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Elektrotechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektrotechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektrotechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Elektrotechnicus vacatures

Vacature Elektrotechnicus
HG international
Bij HG blijven wij ons ontwikkelen. Met de komst van onze nieuwe geautomatiseerde afvullijn zijn wij dan ook hard op zoek naar een ervaren elektrotechnicus om de Technische Dienst te …
Vacature Ben jij Elektrotechnicus? Maak de stap naar ASML! | € 3200,- tot € 3600,-
Trinamics
Wat ga je doen?Veel leren en een stap maken in je salaris ;-)Machines (oa. schakelkasten) bekabelen en inrichtenOpsporen storingen in besturing en bekabelingOpbouwen/in bedrijfstellen van machines en het verlenen …
Vacature Elektrotechnicus (HBO)
Balans
Functieomschrijving Voor onze opdrachtgever -producent van een groot A-merk- ben ik op zoek naar een Elektrotechnicus (HBO) om de Technische Dienst te versterken. Het bedrijf gaat vernieuwen, nieuwe moderne en …
Vacature Elektrotechnicus Dagdienst
DS Smith Industrial Benelux
Een specialistenrol binnen het vakgebied van elektrotechnicus binnen één van de grootste verpakkingsbedrijven in Europa! DS Smith Packaging is een bedrijf in het produceren van zware golfkartonnen verpakkingen waar ik …
Vacature Elektrotechnicus
Olympia
In deze functie ben je verantwoordelijk voor het produceren en onderhouden van de meetapparatuur. Daarnaast zal je ook kabels produceren en repareren. Je voert dus heel veel verschillende werkzaamheden uit …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Elektrotechnicus

Wat is de toekomst van Elektrotechnicus?

De lagere tot middelbaar opgeleide Elektrotechnicus heeft gemiddelde mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

De Elektrotechnicus kan binnen de organisatie doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheden. Men dient hiervoor wel, al dan niet op kosten van de werkgever in ruil voor de garantie dat de werknemer enkele jaren bij de werkgever blijft, te beschikken over de vereiste diploma's. Daarnaast is het mogelijk voor mensen die gedreven worden door het beroep Elektrotechnicus zelf om binnen de huidige functie werkzaam te blijven gedurende langere tijd.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om voor de 'concurrent' te gaan werken. Er kunnen diverse redenen voor zijn waarom mensen dit zouden doen, zoals ontevredenheid met de organisatie, collega's of gebrek aan doorgroeimogelijkheden.

Tevens zou het zo kunnen zijn dat de Elektrotechnicus een HBO-opleiding gaat volgen, waardoor hij/zij zich een Elektrotechnisch Ingenieur mag gaan noemen. Voor deze functie is het arbeidsmarktperspectief goed en zijn er goede  doorgroeimogelijkheden.

Baankans Elektrotechnicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

14


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Elektrotechnicus worden: Opleidingen tot Elektrotechnicus

Wil je Elektrotechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Elektrotechnicus.

Hoe word je een Elektrotechnicus? 

Om Elektrotechnicus te worden dient men te beschikken over een MBO-2, 3 en/of 4 diploma in de elektrotechniek. Voorbeelden van opleidingen zijn 'monteur installatie' en 'technicus installaties'. Afhankelijk van het niveau kunnen er diverse soorten opleidingen gevolgd worden. Naast deze MBO-opleidingen dient men te beschikken over de juiste papieren met betrekking tot veiligheid en vaknormen. Dit betreffen 'NEN'- en 'VCA'-kwalificaties.

De verschillende MBO-niveaus komen overeen met kwalificaties voor respectievelijk ondersteunende, zelfstandige en leidinggevende taken.

De opleidingsduur varieert tussen de 3 en 4 jaar. Wanneer men doorstroomt vanaf een 'lager' MBO-niveau zal het 'hogere' niveau in een kortere tijd behaald kunnen worden.

 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Elektrotechnicus

Stork ATEX Installeren en testen van installaties(003/006) ICEX 05
Bent u als elektrotechnicus belast met het installeren van elektrische installaties in of gere- lateerd aan explosieve omgevingen? Dan is deze vervolgmodule waarin u zich richt op installatie van materieel …
Stork ATEX Installeren en testen van installaties(003/006) ICEX 05
Stork IVM ATEX Installeren en testen van installaties(003/006)
Bent u als elektrotechnicus belast met het installeren van elektrische installaties in of gere- lateerd aan explosieve omgevingen? Dan is deze vervolgmodule waarin u zich richt op installatie van materieel …
Stork IVM ATEX Installeren en testen van installaties(003/006)
Frequentieregelaars (Dag)
Wil jij je ontwikkelen in de Elektrotechniek en wil je meer weten over de werking en mogelijkheden van frequentieregelaars? Volg dan de ROVC-training Frequentieregelaars! Word jij in je werk als …
Frequentieregelaars (Dag)
Stork ATEX 003/006 installatie materieel 2 daagse opleiding
Doelgroep U bent als elektrotechnicus belast met het installeren en testen van elektrische installaties. Doel en opzet Deze opleiding is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-14 en geeft u voldoende …
Stork ATEX 003/006 installatie materieel 2 daagse opleiding
Stork Installatie materieel ATEX 003
U bent als elektrotechnicus belast met het installeren van elektrische installaties. Doel en opzet: De cursus ATEX Installatie Materieel (EX 003) is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-14 en geeft u voldoende kennis …
Stork Installatie materieel ATEX 003

Omscholen of doorgroeien tot Elektrotechnicus

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Elektrotechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektrotechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektrotechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Elektrotechnicus?

Competenties en Vaardigheden Elektrotechnicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Elektrotechnicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Elektrotechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Elektrotechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Elektrotechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Elektrotechnicus. Als Elektrotechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Elektrotechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Elektrotechnicus

Vakkennis voor een Elektrotechnicus

Het is voor een Elektrotechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Elektrotechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Elektrotechnicus


Werkervaring Elektrotechnicus

Het is voor een startend Elektrotechnicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Elektrotechnicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Elektricien, Elektrotechnisch Ingenieur .

Iets anders leren?

Is Elektrotechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Elektrotechnicus

Met wie werkt een Elektrotechnicus samen? 

Intern: De Elektrotechnicus komt tijdens zijn/haar werkzaamheden in contact met zijn directe collega's tijdens het uitvoeren van gezamenlijke klussen, al dan niet onder leiding van een hogere Elektrotechnicus. Het is tevens mogelijk dat de Elektrotechnicus zelfstandig naar een klus gaat, maar hij/zij wordt in dat geval van te voren door een leidinggevende ingelicht. Wanneer men technische zaken bespreekt, bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe machines, kan er contact zijn met een Elektrotechnisch Ingenieur.

Extern: De werkzaamheden van de Elektrotechnicus zijn gericht op klanttevredenheid en 'de klant' speelt dan ook een centrale rol tijdens deze werkzaamheden. Door het diverse karakter van de elektrotechnische sector kan het contact met 'de klant' er op verschillende manieren zijn: de ene keer zal er serieus gewerkt worden om een probleem snel op te lossen, een andere keer zal er vriendschappelijk koffie gedronken worden.


 • De klant
 • Leidinggevenden
 • Collega Elektrotechnici
 • Elektrotechnisch Ingenieur
Elektrotechnicus


Organisaties waar een Elektrotechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Elektrotechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Elektrotechnicus?

De Elektrotechnicus is werkzaam bij een private onderneming met het maken van winst als het beoogde doel. Tijdens het leveren van de werkzaamheden dient er echter wel rekening gehouden te worden met de geldende veiligheidseisen. Het is aan de Elektrotechnicus om een werkbare mix tussen veiligheid en de wensen van de klant te vinden.

De 'bedrijven' waar de Elektrotechnicus voor zou kunnen gaan werken variëren van grote organisaties als Unilever en Philips tot kleinschalige regionale elektrische advies- en installatiebedrijven.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Elektrotechnicus

Waar kun je het beste werken als Elektrotechnicus? Hieronder vind je de best door de Elektrotechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Elektrotechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Elektrotechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Elektrotechnicus.

Welke competenties heeft een Elektrotechnicus nodig?

Een Elektrotechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Elektrotechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Elektrotechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Elektrotechnicus nodig? 

De Elektrotechnicus is een Succesvolle werker en een Perfectionist.

Tijdens de werkzaamheden weet de Elektrotechnicus een combinatie samen te stellen van zijn/haar ijverige, praktische, prestatiegerichte en kritische kanten.

Bekijk de persoonstypen voor Elektrotechnicus


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Elektrotechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Elektrotechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Elektrotechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Elektrotechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Elektrotechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Elektrotechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Elektrotechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Elektrotechnicus iets voor je?

Zou je graag Elektrotechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Elektrotechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Elektrotechnicus?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Elektrotechnicus

Vacature Allround Elektrotechnicus
Morselt Watertechniek
Heb jij ervaring als elektrotechnicus en wil je werken in een groeiende, innoverende en nuchtere organisatie? Wil jij verantwoordelijk zijn voor je eigen projecten, van A (maken van elektrische schema’s)
Vacature Elektrotechnicus Monteur Industriele Machines | HBO | . - .
WR.nl Solliciteren
Wie wordt jouw werkgever?Wij zijn een marketing- en productieorganisatie voor reinigings- en onderhoudsproducten.Heb jij ervaring als elektrotechnicus?Heb jij gewerkt als monteur met Industriele Machines?Vaste baan: Elektrotechnicus Elektrotechnicus | HBO …
Vacature Elektrotechnicus - Bolsius Boxmeer
Bolsius Boxmeer
Bolsius, een Nederlands bedrijf met ruim medewerkers en opgericht in , combineert het beste van twee werelden: een ondernemend familiebedrijf met een professionele en internationale cultuur. De producten van Bolsius …
Vacature Elektrotechnicus
Pro Industry
Dit familiebedrijf is sinds een van de belangrijkste ombouwers van lichte bestelwagens en staat in de top van grootste ombouwbedrijven op de Nederlandse markt. Jaarlijks worden er à nieuwe bedrijfsauto’s …
Vacature Elektrotechnicus (HBO)
Balans
Functieomschrijving Voor onze opdrachtgever -producent van een groot A-merk- ben ik op zoek naar een Elektrotechnicus (HBO) om de Technische Dienst te versterken. Het bedrijf gaat vernieuwen, nieuwe moderne en …

Actuele blogposts


reacties op Elektrotechnicus

Andre

Electronica wordt steeds goedkoper en is tegenwoordig een wegwerp artikel geworden. Daardoor is dit beroep ondegewaardeerd en de salarissen slecht met als gevolg dat je niet makkelijk van baan kan wissel op hogere leeftijd .

Andre

Electronica wordt steeds goedkoper en is tegenwoordig een wegwerp artikel geworden. Daardoor is dit beroep ondegewaardeerd en de salarissen slecht met als gevolg dat je niet makkelijk van baan kan wissel op hogere leeftijd .

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar