Elektrotechnisch Ingenieur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Elektrotechnisch Ingenieur? Lees de functieomschrijving.

Binnen de Elektrotechniek bestaat er onderscheid tussen de hoger geschoolde Elektrotechnisch Ingenieur en de lager tot middelbaar geschoolde Elektrotechnicus.

De Elektrotechnisch Ingenieur heeft een kantoorbaan. Binnen de Elektrotechniek bestaan er echter verschillende soorten functies: onderzoekers, Research & Development engineers, adviseurs, projectleiders en software ontwikkelaars.

Afhankelijk van de functie wordt de relatie tot de Elektrotechniek bepaald. Zo kijken Onderzoekers kijken naar de toepassing van elektrotechniek in maatschappelijke vraagstukken, R&D Medewerkers zoeken naar oplossingen voor vraagstukken die de winst van hun organisatie kunnen vergroten, Adviseurs geven raad aan bedrijven en overheden over het gebruik van elektrotechniek, Projectleiders geven leiding aan een team van ingenieurs en lagere elektrotechnici bij de zoektocht naar oplossingen en Software Ontwikkelaars, tot slot, stellen programma's samen die het gebruik van de technische hulpmiddelen moeten vergemakkelijken.

Binnen al deze functies zal er gewerkt worden vanuit een specialisatie als Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie. 

Binnen al deze functies en specialismen zal er gewerkt worden met en aan elektronische systemen. Deze systemen variëren van communicatiemiddelen tot ziekenhuisapparatuur en van energiebron tot productiemachine.

De Elektrotechnisch Ingenieur is een flexibele teamspeler die diverse soorten opdrachten af weet te handelen.

Wil je werken als Elektrotechnisch Ingenieur?

Werk je al als Elektrotechnisch Ingenieur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Elektrotechnisch Ingenieur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Elektrotechnisch Ingenieur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Elektrotechnisch Ingenieur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Elektrotechnisch Ingenieur
  • Elektrotechnicus
  • Klant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

12


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Elektrotechnisch Ingenieur

Wat verdient een Elektrotechnisch Ingenieur?

Als Elektrotechnisch Ingenieur verdien je kort na aanvang van de werkzaamheden al zo'n €1925 per maand. Dit bedrag kan oplopen, afhankelijk van de gekozen werkgever. Als men voor een Universiteit werkzaam wordt, zal het loon gelijk zijn aan dat van de Universitair Docent. Als men voor een bedrijf gaat werken zal het loon hoger zijn dan bij de Universiteit. Indien men voor zichzelf wil beginnen, zal het loon afhankelijk zijn van de binnengehaalde opdrachten. Er kan weinig gezegd worden over de hoogte van deze laatste twee arbeidsvormen.

Wanneer men voor een baas gaat werken zal de Elektrotechnisch Ingenieur gebonden zijn aan de CAO-afspraken: 8 % vakantietoeslag, een collectief pensioen, een vast aantal vrije dagen etc. Wanneer men zelfstandig wordt zal men zelf de secundaire arbeidsvoorwaarden vast moeten stellen.

Salarisschaal Elektrotechnisch Ingenieur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Elektrotechnisch Ingenieur

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektrotechnisch Ingenieur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektrotechnisch Ingenieur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Elektrotechnisch Ingenieur vacatures

Engineer Elektrotechniek
Werk en Vakmanschap
Ben jij de engineer richting elektrotechniek die aan de slag wil met grote innovatieve projecten richting installatie? Zoek jij een functie met brede werkzaamheden waar jij je creativiteit, verantwoordelijkheidsgevoel én …
Technisch Specialist Elektrotechniek
Flextep
Ben jij een ervaren Elektrotechnische Techneut met kennis van PLC systemen en Laag- en Hoogspanningsinstallaties die graag meer uit zijn werk wil halen? Reageer dan op de vacature Technisch Specialist …
Ingenieur waterzuivering (ref. nr. 11477)
WOODselect
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste ingenieur die het leuk vindt om samen met collega's in een multisisciplinair team waterzuivering installaties te ontwerpen. Je werkt nauw samen in een …
Hardware engineer besturingstechniek E-plan P8
Flextep
Heb je ervaring met E-Plan Electric P8? Dan ben jij de Hardware engineer besturingstechniek E-plan P8 die wij voor deze vacature in Barendrecht zoeken!De vacature van Hardware engineer besturingstechniek E-plan
Product Engineer R&D
ACtronics B.V.
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde product engineer (hardware / mechatronica). Binnen ACtronics ben je als product engineer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van oplossingen waarmee elektronische en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Elektrotechnisch Ingenieur

Hoe goed is de toekomst voor de Elektrotechnisch Ingenieur? 

Een Elektrotechnisch Ingenieur heeft veel mogelijkheden op de Arbeidsmarkt. De afgestudeerde Elektrotechnicus kan werkzaam worden bij een serie mogelijke werkgevers (Universiteiten, technische bedrijven) of als zelfstandige een eigen bedrijf beginnen.

Wanneer men werkzaam wordt voor een Universiteit kan er naarmate de tijd vordert doorgegroeid worden naar 'hogere' onderzoeksposities of docentfuncties. Bij de private ondernemingen kan er doorgegroeid worden binnen een afdeling en zelfs buiten de afdeling, hierbij valt te denken aan de leidinggevende functies.

Buiten de Elektrotechniek hebben de afgestudeerde Elektrotechnici tevens de mogelijkheid om in het hoge bedrijfsmanagement werkzaam te worden: bedrijven en de overheid waarderen een technische achtergrond, aangezien zij vaak een zo divers mogelijk team van medewerkers samen willen stellen.

Een snelle zoektocht op het net levert legio voorbeelden van vacatures binnen de elektrotechniek: er worden momenteel veel personen met een achtergrond als Elektrotechnisch Ingenieur gezocht.

Baankans Elektrotechnisch Ingenieur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

12


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Elektrotechnisch Ingenieur worden: Opleidingen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Hoe word je een Elektrotechnisch Ingenieur? 

De Elektrotechnisch Ingenieur dient een WO of HBO opleiding in een Elektrotechnische richting te hebben volbracht voordat hij in functie kan treden. Als instroomeis voor de gewensde opleidingen geldt dat de gegadigde een VWO of HAVO diploma met een technisch profiel moet hebben behaald. De studies zijn Electrical Engineering (WO) en Elektrotechniek (HBO).

Afhankelijk van de gekozen opleiding aan de Technische Universiteit of Hogeschool zal de opleidingsduur variëren van drie jaar Bachelor en een jaar Master voor de Universitaire opleidingen tot vier jaar Bachelor, een jaar pre-Master en een jaar master voor HBO studenten. Het is tevens mogelijk voor de HBO student om na afronding van zijn studie direct te gaan werken in plaats van door te stromen naar een WO opleiding.

Binnen de Elektrotechniek zijn er verschillende richtingen waarin de Elektrotechnisch Ingenieur zich kan specialiseren. Doorgaans zal deze specialisatie een Master zijn. Hierbij valt te denken aan Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Meer opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur

Weet je nog niet of je Elektrotechnisch Ingenieur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Elektrotechnisch Ingenieur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Elektrotechnisch Ingenieur

Met wie werkt een Elektrotechnisch Ingenieur samen? 

Als Elektrotechnisch Ingenieur zal je in contact komen, afhankelijk van de functie, met collega's met dezelfde functie (Research and Development Ingenieurs, Onderzoekers, Adviseurs, Projectleiders en/of Software Ontwikkelaars ). Binnen de organisaties waar de Ingenieur zal werken, verschillen de soorten van contact. Bij de Universiteiten zal er op basis van gelijkheid tussen de Onderzoekers onderzoek worden verricht, bij de private ondernemingen zal er onder leiding van een Projectleider in een meer ondergeschikte verhouding worden gewerkt.

Buiten de Universiteit of het bedrijf zal er contact zijn met klant en met maatschappij. Voornamelijk binnen de private ondernemingen is het verleiden van de consument een prioriteit, aangezien die de geproduceerde goederen zal moeten aanschaffen. Om een zo goed mogelijk product te ontwikkelen moet de maatschappelijke vraag naar producten in de gaten gehouden worden.


  • Elektrotechnisch Ingenieur
  • Elektrotechnicus
  • Klant
Elektrotechnisch Ingenieur


Organisaties waar een Elektrotechnisch Ingenieur werkzaam is

Waar werkt een Elektrotechnisch Ingenieur meestal? 

Afhankelijk van de keuze van de Elektrotechnisch Ingenieur zal de gegadigde werkzaam worden in de profit (private onderneming) of de non-profit sector (Universiteit of onderwijsinstelling).

Waar de private ondernemingen vooral gericht zijn op het maken van winst, zullen de Universiteiten vooral opereren met het oog op het maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van machines: daar waar private ondernemingen zullen kiezen voor de ziekenhuisapparatuur die het meeste geld op zal leveren, zullen de Universiteiten zich ook richten op apparatuur die minder geld opleveren, of zelfs geld kosten, maar die bijvoorbeeld een selectieve groep patiënten kan genezen.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Elektrotechnisch Ingenieur

Waar kun je het beste werken als Elektrotechnisch Ingenieur? Hieronder vindt je de best door de Elektrotechnisch Ingenieur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Elektrotechnisch Ingenieur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Elektrotechnisch Ingenieur:

Welke competenties heeft een een Elektrotechnisch Ingenieur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Elektrotechnisch Ingenieur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Elektrotechnisch Ingenieur nodig? 

De Elektrotechnisch Ingenieur is een Perfectionist en een Succesvolle werker.

De Ingenieur wordt gekenmerkt door zijn eerlijke, idealistische, ordelijke, gedisciplineerde, betrouwbare, productieve, zelfverzekerde, energieke, praktische, gedreven en ijverige persoonlijkheid. Toch heeft de Hogere Elektrotechnicus ook enige prestatiegerichte, oppervlakkige, pretentieuze, narcistische, ijdele, oordelende, kritische, dominante, jaloerse en inflexibele trekjes.

Bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Elektrotechnisch Ingenieur een werkzame mix van discipline, ordelijkheid, prakticiteit, ijver, prestatiegerichtheid en een kritische kijk samen te stellen, die zijn prestaties ten goede komt.

Bekijk de persoonstypen voor Elektrotechnisch Ingenieur


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Elektrotechnisch Ingenieur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Elektrotechnisch Ingenieur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Elektrotechnisch Ingenieur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Elektrotechnisch Ingenieur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Elektrotechnisch Ingenieur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Elektrotechnisch Ingenieur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Elektrotechnisch Ingenieur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Elektrotechnisch Ingenieur iets voor je?

Zou je graag Elektrotechnisch Ingenieur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Elektrotechnisch Ingenieur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Elektrotechnisch Ingenieur

Karin schreurs

Een vriend die electritechnis ingenieur was in Syrië wil zich graag oriënteren op de inhoud van deze functie in Nederland. Hij zou graag ieman spreken die in dit vak werkzaam is. Hij woont in Amsterdam

Henri

Je vriend kan het beste bij het UWV langs gaan.Daar zullen zij hem ongetwijfeld verder helpen.Sucses

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar