Elektrotechnisch Ingenieur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Elektrotechnisch Ingenieur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep elektrotechnisch ingenieur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je elektrotechnisch ingenieur wordt.

 

Wat is een Elektrotechnisch Ingenieur?

Binnen de Elektrotechniek bestaat er onderscheid tussen de hoger geschoolde Elektrotechnisch Ingenieur en de lager tot middelbaar geschoolde Elektrotechnicus.

De Elektrotechnisch Ingenieur heeft een kantoorbaan. Binnen de Elektrotechniek bestaan er echter verschillende soorten functies: onderzoekers, Research & Development engineers, adviseurs, projectleiders en software ontwikkelaars.

Afhankelijk van de functie wordt de relatie tot de Elektrotechniek bepaald. Zo kijken Onderzoekers kijken naar de toepassing van elektrotechniek in maatschappelijke vraagstukken, R&D Medewerkers zoeken naar oplossingen voor vraagstukken die de winst van hun organisatie kunnen vergroten, Adviseurs geven raad aan bedrijven en overheden over het gebruik van elektrotechniek, Projectleiders geven leiding aan een team van ingenieurs en lagere elektrotechnici bij de zoektocht naar oplossingen en Software Ontwikkelaars, tot slot, stellen programma's samen die het gebruik van de technische hulpmiddelen moeten vergemakkelijken.

Binnen al deze functies zal er gewerkt worden vanuit een specialisatie als Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie. 

Binnen al deze functies en specialismen zal er gewerkt worden met en aan elektronische systemen. Deze systemen variëren van communicatiemiddelen tot ziekenhuisapparatuur en van energiebron tot productiemachine.

De Elektrotechnisch Ingenieur is een flexibele teamspeler die diverse soorten opdrachten af weet te handelen.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Elektrotechnisch Ingenieur?

Werk je al als Elektrotechnisch Ingenieur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Elektrotechnisch Ingenieur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Elektrotechnisch Ingenieur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Elektrotechnisch Ingenieur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Elektrotechnisch Ingenieur
  • Elektrotechnicus
  • Klant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Elektrotechnisch Ingenieur

Wat verdient een Elektrotechnisch Ingenieur?

Als Elektrotechnisch Ingenieur verdien je kort na aanvang van de werkzaamheden al zo'n €1925 per maand. Dit bedrag kan oplopen, afhankelijk van de gekozen werkgever. Als men voor een Universiteit werkzaam wordt, zal het loon gelijk zijn aan dat van de Universitair Docent. Als men voor een bedrijf gaat werken zal het loon hoger zijn dan bij de Universiteit. Indien men voor zichzelf wil beginnen, zal het loon afhankelijk zijn van de binnengehaalde opdrachten. Er kan weinig gezegd worden over de hoogte van deze laatste twee arbeidsvormen.

Wanneer men voor een baas gaat werken zal de Elektrotechnisch Ingenieur gebonden zijn aan de CAO-afspraken: 8 % vakantietoeslag, een collectief pensioen, een vast aantal vrije dagen etc. Wanneer men zelfstandig wordt zal men zelf de secundaire arbeidsvoorwaarden vast moeten stellen.

Salarisschaal Elektrotechnisch Ingenieur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Elektrotechnisch Ingenieur

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektrotechnisch Ingenieur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektrotechnisch Ingenieur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Elektrotechnisch Ingenieur vacatures

Vacature Elektrotechnisch ingenieur
Witteveen+Bos
Wil jij meebouwen aan een groene toekomst en een betere wereld? Wil jij je blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan?Als elektrotechnisch ingenieur werk je in multidisciplinaire teams aan het ontwerpen en …
Vacature Elektrotechnisch ingenieur
Witteveen+Bos
Wil jij meebouwen aan een groene toekomst en een betere wereld? Wil jij je blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan?Als elektrotechnisch ingenieur werk je in multidisciplinaire teams aan het ontwerpen en …
Vacature Project Engineer Elektrotechniek
WtbE
In de functie van Project Engineer Elektrotechniek ga je aan de slag met dynamische en uitdagende automatiseringsprojecten en het ontwerpen van elektrische besturingstechnische systemen. Het ontwerpen, bouwen en in bedrijf …
Vacature PLC Engineer
Continu Professionals
Als PLC Engineer zorg jij voor dé perfecte oplossing voor ideeën die worden geopperd door de klant. Samen met jouw team ontwikkel je het volledige softwareproces; van specificaties tot aan …
Vacature Elektrotechnische Tekenaar
Continu Professionals
Wil jij aan de slag als Elektrotechnische Tekenaar waar geen dag hetzelfde is? Lees dan snel verder! Vanwege een gezonde financiële situatie en groeiende vraag zijn wij op zoek naar een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Elektrotechnisch Ingenieur

Wat zijn de baankansen voor een Elektrotechnisch Ingenieur?

Een Elektrotechnisch Ingenieur heeft veel mogelijkheden op de Arbeidsmarkt. De afgestudeerde Elektrotechnicus kan werkzaam worden bij een serie mogelijke werkgevers (Universiteiten, technische bedrijven) of als zelfstandige een eigen bedrijf beginnen.

Wanneer men werkzaam wordt voor een Universiteit kan er naarmate de tijd vordert doorgegroeid worden naar 'hogere' onderzoeksposities of docentfuncties. Bij de private ondernemingen kan er doorgegroeid worden binnen een afdeling en zelfs buiten de afdeling, hierbij valt te denken aan de leidinggevende functies.

Buiten de Elektrotechniek hebben de afgestudeerde Elektrotechnici tevens de mogelijkheid om in het hoge bedrijfsmanagement werkzaam te worden: bedrijven en de overheid waarderen een technische achtergrond, aangezien zij vaak een zo divers mogelijk team van medewerkers samen willen stellen.

Een snelle zoektocht op het net levert legio voorbeelden van vacatures binnen de elektrotechniek: er worden momenteel veel personen met een achtergrond als Elektrotechnisch Ingenieur gezocht.

De actuele kans op werk voor een Elektrotechnisch Ingenieur

Het beroep Elektrotechnisch Ingenieur is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs elektrotechniek. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs elektrotechniek is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

6

Baankans Elektrotechnisch Ingenieur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Elektrotechnisch Ingenieur worden: Opleidingen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Wil je Elektrotechnisch Ingenieur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Elektrotechnisch Ingenieur.

Hoe word je een Elektrotechnisch Ingenieur? 

De Elektrotechnisch Ingenieur dient een WO of HBO opleiding in een Elektrotechnische richting te hebben volbracht voordat hij in functie kan treden. Als instroomeis voor de gewensde opleidingen geldt dat de gegadigde een VWO of HAVO diploma met een technisch profiel moet hebben behaald. De studies zijn Electrical Engineering (WO) en Elektrotechniek (HBO).

Afhankelijk van de gekozen opleiding aan de Technische Universiteit of Hogeschool zal de opleidingsduur variëren van drie jaar Bachelor en een jaar Master voor de Universitaire opleidingen tot vier jaar Bachelor, een jaar pre-Master en een jaar master voor HBO studenten. Het is tevens mogelijk voor de HBO student om na afronding van zijn studie direct te gaan werken in plaats van door te stromen naar een WO opleiding.

Binnen de Elektrotechniek zijn er verschillende richtingen waarin de Elektrotechnisch Ingenieur zich kan specialiseren. Doorgaans zal deze specialisatie een Master zijn. Hierbij valt te denken aan Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Er zijn geen opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Elektrotechnisch Ingenieur in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Als je je wilt omscholen tot Elektrotechnisch Ingenieur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Elektrotechnisch Ingenieur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Elektrotechnisch Ingenieur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Elektrotechnisch Ingenieur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Elektrotechnisch Ingenieur

Als je Elektrotechnisch Ingenieur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektrotechnisch Ingenieur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektrotechnisch Ingenieur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Elektrotechnisch Ingenieur?

Competenties en Vaardigheden Elektrotechnisch Ingenieur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Elektrotechnisch Ingenieur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Elektrotechnisch Ingenieur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Elektrotechnisch Ingenieur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Elektrotechnisch Ingenieur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Elektrotechnisch Ingenieur. Als Elektrotechnisch Ingenieur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Elektrotechnisch Ingenieur:


zie volledige beschrijving persoonstype Elektrotechnisch Ingenieur

Vakkennis voor een Elektrotechnisch Ingenieur

Het is voor een Elektrotechnisch Ingenieur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Elektrotechnisch Ingenieur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur


Werkervaring Elektrotechnisch Ingenieur

Het is voor een startend Elektrotechnisch Ingenieur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Elektrotechnisch Ingenieur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Elektrotechnicus .

Iets anders leren?

Is Elektrotechnisch Ingenieur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Elektrotechnisch Ingenieur

Met wie werkt een Elektrotechnisch Ingenieur samen? 

Als Elektrotechnisch Ingenieur zal je in contact komen, afhankelijk van de functie, met collega's met dezelfde functie (Research and Development Ingenieurs, Onderzoekers, Adviseurs, Projectleiders en/of Software Ontwikkelaars ). Binnen de organisaties waar de Ingenieur zal werken, verschillen de soorten van contact. Bij de Universiteiten zal er op basis van gelijkheid tussen de Onderzoekers onderzoek worden verricht, bij de private ondernemingen zal er onder leiding van een Projectleider in een meer ondergeschikte verhouding worden gewerkt.

Buiten de Universiteit of het bedrijf zal er contact zijn met klant en met maatschappij. Voornamelijk binnen de private ondernemingen is het verleiden van de consument een prioriteit, aangezien die de geproduceerde goederen zal moeten aanschaffen. Om een zo goed mogelijk product te ontwikkelen moet de maatschappelijke vraag naar producten in de gaten gehouden worden.


  • Elektrotechnisch Ingenieur
  • Elektrotechnicus
  • Klant
Elektrotechnisch Ingenieur


Organisaties waar een Elektrotechnisch Ingenieur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Elektrotechnisch Ingenieur meestal werkt.

Waar werkt een Elektrotechnisch Ingenieur?

Afhankelijk van de keuze van de Elektrotechnisch Ingenieur zal de gegadigde werkzaam worden in de profit (private onderneming) of de non-profit sector (Universiteit of onderwijsinstelling).

Waar de private ondernemingen vooral gericht zijn op het maken van winst, zullen de Universiteiten vooral opereren met het oog op het maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van machines: daar waar private ondernemingen zullen kiezen voor de ziekenhuisapparatuur die het meeste geld op zal leveren, zullen de Universiteiten zich ook richten op apparatuur die minder geld opleveren, of zelfs geld kosten, maar die bijvoorbeeld een selectieve groep patiënten kan genezen.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Elektrotechnisch Ingenieur

Waar kun je het beste werken als Elektrotechnisch Ingenieur? Hieronder vind je de best door de Elektrotechnisch Ingenieur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Elektrotechnisch Ingenieur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Elektrotechnisch Ingenieur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Elektrotechnisch Ingenieur.

Welke competenties heeft een Elektrotechnisch Ingenieur nodig?

Een Elektrotechnisch Ingenieur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Elektrotechnisch Ingenieur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Elektrotechnisch Ingenieur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Elektrotechnisch Ingenieur nodig? 

De Elektrotechnisch Ingenieur is een Perfectionist en een Succesvolle werker.

De Ingenieur wordt gekenmerkt door zijn eerlijke, idealistische, ordelijke, gedisciplineerde, betrouwbare, productieve, zelfverzekerde, energieke, praktische, gedreven en ijverige persoonlijkheid. Toch heeft de Hogere Elektrotechnicus ook enige prestatiegerichte, oppervlakkige, pretentieuze, narcistische, ijdele, oordelende, kritische, dominante, jaloerse en inflexibele trekjes.

Bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Elektrotechnisch Ingenieur een werkzame mix van discipline, ordelijkheid, prakticiteit, ijver, prestatiegerichtheid en een kritische kijk samen te stellen, die zijn prestaties ten goede komt.

Bekijk de persoonstypen voor Elektrotechnisch Ingenieur


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Elektrotechnisch Ingenieur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Elektrotechnisch Ingenieur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Elektrotechnisch Ingenieur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Elektrotechnisch Ingenieur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Elektrotechnisch Ingenieur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Elektrotechnisch Ingenieur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Elektrotechnisch Ingenieur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Elektrotechnisch Ingenieur iets voor je?

Zou je graag Elektrotechnisch Ingenieur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Elektrotechnisch Ingenieur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Elektrotechnisch Ingenieur

Karin schreurs

Een vriend die electritechnis ingenieur was in Syrië wil zich graag oriënteren op de inhoud van deze functie in Nederland. Hij zou graag ieman spreken die in dit vak werkzaam is. Hij woont in Amsterdam

Henri

Je vriend kan het beste bij het UWV langs gaan.Daar zullen zij hem ongetwijfeld verder helpen.Sucses

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar