Elektrotechnisch Ingenieur Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Elektrotechnisch Ingenieur Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Elektrotechnisch Ingenieur worden: Opleidingen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Wil je Elektrotechnisch Ingenieur worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Elektrotechnisch Ingenieur.

Hoe word je een Elektrotechnisch Ingenieur? 

De Elektrotechnisch Ingenieur dient een WO of HBO opleiding in een Elektrotechnische richting te hebben volbracht voordat hij in functie kan treden. Als instroomeis voor de gewensde opleidingen geldt dat de gegadigde een VWO of HAVO diploma met een technisch profiel moet hebben behaald. De studies zijn Electrical Engineering (WO) en Elektrotechniek (HBO).

Afhankelijk van de gekozen opleiding aan de Technische Universiteit of Hogeschool zal de opleidingsduur variëren van drie jaar Bachelor en een jaar Master voor de Universitaire opleidingen tot vier jaar Bachelor, een jaar pre-Master en een jaar master voor HBO studenten. Het is tevens mogelijk voor de HBO student om na afronding van zijn studie direct te gaan werken in plaats van door te stromen naar een WO opleiding.

Binnen de Elektrotechniek zijn er verschillende richtingen waarin de Elektrotechnisch Ingenieur zich kan specialiseren. Doorgaans zal deze specialisatie een Master zijn. Hierbij valt te denken aan Electrical Engineering, Computer Engineering, Embedded Systems, Computer Science, Media and Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Er zijn geen opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Elektrotechnisch Ingenieur in werkt

Bekijk meer opleidingen Bouw

Is het verstandig om Elektrotechnisch Ingenieur te worden?

Voordat je aan een opleiding Elektrotechnisch Ingenieur begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Elektrotechnisch Ingenieur worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Elektrotechnisch Ingenieur?

Een Elektrotechnisch Ingenieur heeft veel mogelijkheden op de Arbeidsmarkt. De afgestudeerde Elektrotechnicus kan werkzaam worden bij een serie mogelijke werkgevers (Universiteiten, technische bedrijven) of als zelfstandige een eigen bedrijf beginnen.

Wanneer men werkzaam wordt voor een Universiteit kan er naarmate de tijd vordert doorgegroeid worden naar 'hogere' onderzoeksposities of docentfuncties. Bij de private ondernemingen kan er doorgegroeid worden binnen een afdeling en zelfs buiten de afdeling, hierbij valt te denken aan de leidinggevende functies.

Buiten de Elektrotechniek hebben de afgestudeerde Elektrotechnici tevens de mogelijkheid om in het hoge bedrijfsmanagement werkzaam te worden: bedrijven en de overheid waarderen een technische achtergrond, aangezien zij vaak een zo divers mogelijk team van medewerkers samen willen stellen.

Een snelle zoektocht op het net levert legio voorbeelden van vacatures binnen de elektrotechniek: er worden momenteel veel personen met een achtergrond als Elektrotechnisch Ingenieur gezocht.

De baankansen zijn anno 2022 nog beter geworden als gevolg van de Energietransitie. De banengroei voor Elektrotechnisch Ingenieur zal in de komende tien jaar blijven toenemen. 

De actuele kans op werk voor een Elektrotechnisch Ingenieur

Het beroep Elektrotechnisch Ingenieur is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs elektrotechniek. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs elektrotechniek is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

181

Baankans Elektrotechnisch Ingenieur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Elektrotechnisch Ingenieur

Als je je wilt omscholen tot Elektrotechnisch Ingenieur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Elektrotechnisch Ingenieur door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Elektrotechnisch Ingenieur zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Elektrotechnisch Ingenieur

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Elektrotechnisch Ingenieur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Elektrotechnisch Ingenieur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Elektrotechnisch Ingenieur

Als je Elektrotechnisch Ingenieur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektrotechnisch Ingenieur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektrotechnisch Ingenieur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Elektrotechnisch Ingenieur?

De motivatie van een Elektrotechnisch Ingenieur ligt hem in het vinden van slimme (elektrotechnologische) oplossingen die óf een maatschappelijk probleem oplossen, óf die goed te vermarkten zijn. Een Elektrotechnisch Ingenieur is van nature nieuwsgierig, heeft technisch inzicht en heeft interesse in innovatie.

Zoals het ook voor de Elektrotechnicus geldt waren veel Elektrotechnisch Ingenieurs op vroege leeftijd al geïnteresseerd in techniek. Alleen zie je vaak dat de Elektrotechnicus dit meer praktisch aanpakte en de Elektrotechnisch Ingenieur meer nadacht over de techniek of andere natuurkundige principes.

Voor hen die op latere leeftijd hun interesse voor techniek ontdekken kunnen zich misschien beter richten op Software development. Hier is de instap- en overstapdrempel lager. Niet zozeer dat de materie minder complex is, maar je kan je niet in 3 maanden omscholen naar startend Elektrotechnisch Ingenieur, maar wel tot Webdeveloper. Hoewel dat dan wel een starters functie is en nog redelijk ver staat van Software Engineering. 

Zou je als omscholer naar de Elektrotechniek misschien eerst naar omscholing tot Elektromonteur kunnen kijken en dan stapsgewijs doorgroeien naar Elektrotechnicus tot uiteindelijk Engineer. Maar dan dien je toch wel flink bij te scholen.

Competenties en Vaardigheden Elektrotechnisch Ingenieur

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Elektrotechnisch Ingenieur nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Elektrotechnisch Ingenieur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Elektrotechnisch Ingenieur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Technisch inzicht
Technisch inzicht
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Elektrotechnisch Ingenieur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Elektrotechnisch Ingenieur. Als Elektrotechnisch Ingenieur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Elektrotechnisch Ingenieur:


zie volledige beschrijving persoonstype Elektrotechnisch Ingenieur

Vakkennis voor een Elektrotechnisch Ingenieur

Het is voor een Elektrotechnisch Ingenieur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Elektrotechnisch Ingenieur


Werkervaring Elektrotechnisch Ingenieur

Het is voor een startend Elektrotechnisch Ingenieur die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Elektrotechnisch Ingenieur is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Elektrotechnisch Ingenieur, maar iets anders?

Is een opleiding Elektrotechnisch Ingenieur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Elektrotechnisch Ingenieur

Als je Elektrotechnisch Ingenieur wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Elektrotechnisch Ingenieur


Weten hoe het is om als Elektrotechnisch Ingenieur te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Elektrotechnisch Ingenieur te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Elektrotechnisch Ingenieur te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Elektrotechnisch Ingenieur te worden?

Zou je graag Elektrotechnisch Ingenieur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Elektrotechnisch Ingenieur voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar