U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gastouder

Gastouder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gastouder? Lees de functieomschrijving.

Een gastouder is iemand die op kinderen past in de omgeving van zijn of haar eigen huis of bij het kind  thuis. Gastouders passen op kinderen van mensen die werken of studeren. Een gastouder mag maximaal op zes kinderen tegelijk passen, maar de meeste gastouders passen in de praktijk maar op één of twee kinderen tegelijk. Dit kan echter evengoed overdag als ‘s nachts zijn. Het is een redelijk flexibele baan. Een gastouder kan de functie van een oppas vervullen, bij hem of haarzelf thuis of bij het kind thuis, of een gastouder kan een soort kleine crèche worden en zes kinderen tegelijk in huis hebben. De verantwoordelijkheden van gastouders gaan niet verder dan het op kinderen passen, zij vervullen geen verdere functies zoals een pleegouder dat bijvoorbeeld wel doet. Veel gastouders schrijven zich in bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau beoordeelt of de gastouder deskundig genoeg is, en brengt deze vervolgens in contact met ouders. Gastouders zijn dus niet in dienst van een gastouderbureau, en krijgen ook betaald door de ouders, niet door het bureau.

Mensen vonden ons op: Job Gastouder, Baan Gastouder, Gastouder Worden, Functie-eisen Gastouder, Verantwoordelijkheden Gastouder, Functieprofiel Gastouder, Wat doet een Gastouder, Werken als Gastouder.

Gastouder worden: Opleiding tot gastouder

Wettelijk is vastgesteld dat een gastouder in het bezit moet zijn van het mbo-2-diploma Helpende (Zorg en) Welzijn of een ander diploma waarmee een gastouder voldoet aan de deskundigheidseisen die de wet stelt. Ook moet de gastouder in het bezit zijn van een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis. Aan deze vereisten voldoet iedereen met het certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers of het certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen van NedCert, of een van de volgende geregistreerde certificaten van het Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg Training & Advies (Nikta): Acute Zorg bij kinderen, Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving of Eerstehulpverlener. Andere diplomas zijn mogelijk ook voldoende, deze moeten echter eerst gekeurd worden door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiernaast zijn er nog meer eisen voor gastouders, bijvoorbeeld op het gebied van taalbeheersing, gedrag, leeftijd en dergelijke. De meeste hiervan kunnen nageslagen worden op de site van de rijksoverheid.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gastouder, Gastouder Worden, Opleidingsniveau Gastouder, Scholing Gastouder, Studie Gastouder, Bijscholing Gastouder, Omscholing Gastouder.

Organisaties waar een gastouder doorgaans werkzaam is

Gastouders zijn bijna altijd aangesloten bij een gastouderbureau, maar in principe werken zij als freelancers en niet voor een organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gastouder, Gastouder Worden, Opleidingsniveau Gastouder, Scholing Gastouder, Studie Gastouder, Bijscholing Gastouder, Omscholing Gastouder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gastouder

Gastouders worden betaald per kind per uur. Het salaris is daardoor zeer variabel. Past een gastouder één dag per week op één kind, dan zal het salaris niet veel hoger liggen dan dat van een bijbaantje. Maar past een gastouder meerdere dagen in de week op meerdere kinderen, kan het salaris oplopen tot rond de 2300 per maand. De meeste informatiesites voor gastouders geven een indicatie van tussen de 1700 en de 2300 per maand, maar een gastouder bepaalt zelf, in overleg met de ouders, het uurtarief.

Mensen vonden ons op: Salaris Gastouder, Loon Gastouder, Wat verdien je als Gastouder, Salarisschaal Gastouder, Salarisindicatie Gastouder, Bonus Gastouder, CAO Gastouder, Brutoloon Gastouder, Nettoloon Gastouder, Vakantiedagen Gastouder, Pensioen Gastouder.

Competenties, skills & vaardigheden gastouder

 • Energie
 • Sociabiliteit
 • Empathie
 • Zorgzaamheid
Mensen vonden ons op: Kennis Gastouder, Vaardigheden Gastouder, Attitude Gastouder, Kwalificaties Gastouder, Competentieprofiel Gastouder.

Boeken voor het beroep gastouder

Wil je meer weten over het beroep gastouder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gastouder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gastouder te komen.

Ollie & Tigger kinderopvang dagboek, gastouder kinderdagverblijf dagboekje Olifant | Ollie & Tigger

Nederlands | Spiraalgebonden | 7433607118183 | 120 pagina's

Het unieke olifant designkinderopvang en gastouder dagboekje van Ollie & Tigger heeft 120 pagina’s voor 120 opvangdagen. Het vernieuwde kinderopvang en gastouder dagboekje heeft meer ruimte voor ouders en ruimte voor extra informatie omtrent eten en slape...

Ollie & Tigger kinderopvang dagboek, gastouder kinderdagverblijf dagboekje Koe | Ollie & Tigger

Nederlands | Spiraalgebonden | 7433607119128 | 120 pagina's

Het unieke koe design kinderopvang en gastouder dagboekje van Ollie & Tigger heeft 120 pagina’s voor 120 opvangdagen. Het vernieuwde kinderopvang en gastouder dagboekje heeft meer ruimte voor ouders en ruimte voor extra informatie omtrent eten en slapen. ...

Ollie & Tigger kinderopvang dagboek, gastouder kinderdagverblijf dagboekje Leeuw | Ollie & Tigger

Nederlands | Spiraalgebonden | 7433607119142 | 120 pagina's

Het unieke leeuw design kinderopvang en gastouder dagboekje van Ollie & Tigger heeft 120 pagina’s voor 120 opvangdagen. Het vernieuwde kinderopvang en gastouder dagboekje heeft meer ruimte voor ouders en ruimte voor extra informatie omtrent eten en slapen...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gastouder, Gastouder ebooks, boek Gastouder.

Persoonstypen gastouder

Een gastouder is de hele dag bezig met kinderen. Hij of zij moet dan ook goed inzien wat de behoeftes van kinderen zijn, behulpzaam zijn, en invoelend overkomen (Gever). Kinderen hebben in hun opvoeding echter ook structuur nodig, en als gastouder moet je dan ook over een zekere autoriteit beschikken (Baas), en goed omgaan  met de verantwoordelijkheid die ouders je geven (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gastouder, Karakter Gastouder.

Netwerk gastouder

Een van de nadelen van een baan als gastouder is dat je geen netwerk ontwikkelt. Je werkt enkel met kinderen, en het contact met de ouders van die kinderen is niet professioneel. Contact met beroepsgenoten zal een gastouder moeten zoeken buiten het werk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gastouder, Medewerkers Gastouder.

Is het beroep gastouder iets voor jou?

Zou je graag gastouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gastouder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gastouder, beroepskeuzetest Gastouder, beroep Gastouder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gastouder

Het arbeidsmarktperspectief voor gastouders is gunstig, maar een volledige baan als gastouder is niet voor iedereen weggelegd. Veel gastouders passen maar op één kind tegelijk, of maar twee of drie dagen in de week, en combineren het met ander werk. Doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Als gastouder ontwikkel je vooral ervaring in de helpende zorg en welzijn, die later van pas kan komen bij het solliciteren naar andere functies in deze sector.

Arbeidsmarktperspectief score gastouder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gastouder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gastouder, Promotie mogelijkheden Gastouder, Carriere Gastouder.

Solliciteren op de functie gastouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gastouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gastouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gastouder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gastouder, CV Gastouder, sollicitatie Gastouder.

Interviews met gastouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gastouder

 • Pleegouder
 • Oppas
 • Medewerker kinderdagverblijf

Vacatures gastouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Gastouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gastouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een gastouder is iemand die op kinderen past in de omgeving van zijn of haar eigen huis of bij het kind  thuis. Gastouders passen op kinderen van mensen die werken of studeren. Een gastouder mag maximaal op zes kinderen tegelijk passen, maar de meeste gastouders passen in de praktijk maar op één of twee kinderen tegelijk.

Beoordeling Gastouder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gastouder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gastouder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

kan je dit worden als je op de havo het c&m pakket hebt zonder wiskunde?

Door: anoniem1998r

Het beroep van Gastouder is echt wel iets meer dan op kinderen passen. Doordat je vaak meerdere dagen de zorg hebt voor een kind kun je bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van een kind door de juiste zorg en begeleiding. En dat wordt ook verwacht door het Gastouderbureau, de GGD, en zeker niet als laatste de ouders. 

Door: Caroline

Bedankt voor de toelichting Caroline.Hierboven staat het vlg.mij goed omschreven.Gr.

Door: Karin

Hallo,

In alles wat ik lees op Internet over Gastouders/Gastouderburo's mis ik een heel belangrijk onderwerp.

Het zou goed zijn als een aankomend Gastouder er op gewezen wordt dat je GEEN Gastouder mag zijn in een sociale huurwoning, tenzij de verhuurder er uitdrukkelijk toestemming toe verleent.

Ik word nu geconfronteerd met een Gastouder die hierop niet is gewezen en nu opdracht heeft gekregen van de verhuurder de opvang binnen zes weken te stoppen.

Is e.e.a. bij u bekend?

Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Pieter J.F. de la Rie

Door: Pieter

Reageer op dit beroep