Gastouder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gastouder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gastouder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gastouder wordt.

Wat is een Gastouder?

Een gastouder is iemand die op kinderen past in de omgeving van zijn of haar eigen huis of bij het kind  thuis. Gastouders passen op kinderen van mensen die werken of studeren. Een gastouder mag maximaal op zes kinderen tegelijk passen, maar de meeste gastouders passen in de praktijk maar op één of twee kinderen tegelijk. Dit kan echter evengoed overdag als ‘s nachts zijn. Het is een redelijk flexibele baan. Een gastouder kan de functie van een oppas vervullen, bij hem of haarzelf thuis of bij het kind thuis, of een gastouder kan een soort kleine crèche worden en zes kinderen tegelijk in huis hebben. De verantwoordelijkheden van gastouders gaan niet verder dan het op kinderen passen, zij vervullen geen verdere functies zoals een pleegouder dat bijvoorbeeld wel doet. Veel gastouders schrijven zich in bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau beoordeelt of de gastouder deskundig genoeg is, en brengt deze vervolgens in contact met ouders. Gastouders zijn dus niet in dienst van een gastouderbureau, en krijgen ook betaald door de ouders, niet door het bureau.

Wil je werken als Gastouder?

Werk je al als Gastouder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gastouder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gastouder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gastouder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gastouder

Wat verdient een Gastouder?

Gastouders worden betaald per kind per uur. Het salaris is daardoor zeer variabel. Past een gastouder één dag per week op één kind, dan zal het salaris niet veel hoger liggen dan dat van een bijbaantje. Maar past een gastouder meerdere dagen in de week op meerdere kinderen, kan het salaris oplopen tot rond de 2300 per maand. De meeste informatiesites voor gastouders geven een indicatie van tussen de 1700 en de 2300 per maand, maar een gastouder bepaalt zelf, in overleg met de ouders, het uurtarief.

Salarisschaal Gastouder

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gastouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Gastouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gastouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gastouder vacatures

Gastouder
Stichting Prokino
Gastouder – Harderwijk, Ermelo, Putten, NijkerkGastouderbureau Prokino Harderwijk-Ermelo Ben jij minimaal jaar oud en minimaal een half jaar, minimaal uur per week, beschikbaar?Wil jij werkende ouders ondersteunen in de groei en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gastouder

Wat is de toekomst van Gastouder?

Het arbeidsmarktperspectief voor gastouders is gunstig, maar een volledige baan als gastouder is niet voor iedereen weggelegd. Veel gastouders passen maar op één kind tegelijk, of maar twee of drie dagen in de week, en combineren het met ander werk. Doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Als gastouder ontwikkel je vooral ervaring in de helpende zorg en welzijn, die later van pas kan komen bij het solliciteren naar andere functies in deze sector.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gastouder worden: Opleidingen tot Gastouder

Wil je gastouder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gastouder? 

Wettelijk is vastgesteld dat een gastouder in het bezit moet zijn van het mbo-2-diploma Helpende (Zorg en) Welzijn of een ander diploma waarmee een gastouder voldoet aan de deskundigheidseisen die de wet stelt. Ook moet de gastouder in het bezit zijn van een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis. Aan deze vereisten voldoet iedereen met het certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers of het certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen van NedCert, of een van de volgende geregistreerde certificaten van het Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg Training & Advies (Nikta): Acute Zorg bij kinderen, Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving of Eerstehulpverlener. Andere diplomas zijn mogelijk ook voldoende, deze moeten echter eerst gekeurd worden door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiernaast zijn er nog meer eisen voor gastouders, bijvoorbeeld op het gebied van taalbeheersing, gedrag, leeftijd en dergelijke. De meeste hiervan kunnen nageslagen worden op de site van de rijksoverheid.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gastouder

Rouw en verlies bij kinderen - Inzicht in de psychologie achter rouwprocessen voor verzorgende, gastouder, jeugdcoach.
Verdriet hoort bij het leven. Maar als het toeslaat in het leven van een kind, heeft dit een ander soort impact dan bij volwassenen. Heb je er direct mee te …
Meer opleidingen Gastouder

Weet je nog niet of je Gastouder wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gastouder of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gastouder

Met wie werkt een Gastouder samen? 

Een van de nadelen van een baan als gastouder is dat je geen netwerk ontwikkelt. Je werkt enkel met kinderen, en het contact met de ouders van die kinderen is niet professioneel. Contact met beroepsgenoten zal een gastouder moeten zoeken buiten het werk.


Gastouder


Organisaties waar een Gastouder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gastouder meestal werkt.

Waar werkt een Gastouder?

Gastouders zijn bijna altijd aangesloten bij een gastouderbureau, maar in principe werken zij als freelancers en niet voor een organisatie.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gastouder

Waar kun je het beste werken als Gastouder? Hieronder vind je de best door de Gastouder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gastouder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gastouder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gastouder.

Welke competenties heeft een Gastouder nodig?

Een Gastouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gastouder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gastouder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gastouder nodig? 

Een gastouder is de hele dag bezig met kinderen. Hij of zij moet dan ook goed inzien wat de behoeftes van kinderen zijn, behulpzaam zijn, en invoelend overkomen (Gever). Kinderen hebben in hun opvoeding echter ook structuur nodig, en als gastouder moet je dan ook over een zekere autoriteit beschikken (Baas), en goed omgaan  met de verantwoordelijkheid die ouders je geven (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Gastouder


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Gastouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gastouder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gastouder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gastouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gastouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gastouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gastouder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gastouder iets voor je?

Zou je graag Gastouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gastouder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gastouder

Pieter

Hallo, In alles wat ik lees op Internet over Gastouders/Gastouderburo's mis ik een heel belangrijk onderwerp. Het zou goed zijn als een aankomend Gastouder er op gewezen wordt dat je GEEN Gastouder mag zijn in een sociale huurwoning, tenzij de verhuurder er uitdrukkelijk toestemming toe verleent. Ik word nu geconfronteerd met een Gastouder die hierop niet is gewezen en nu opdracht heeft gekregen van de verhuurder de opvang binnen zes weken te stoppen. Is e.e.a. bij u bekend? Graag uw reactie. Met vriendelijke groet, Pieter J.F. de la Rie

Caroline

Het beroep van Gastouder is echt wel iets meer dan op kinderen passen. Doordat je vaak meerdere dagen de zorg hebt voor een kind kun je bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van een kind door de juiste zorg en begeleiding. En dat wordt ook verwacht door het Gastouderbureau, de GGD, en zeker niet als laatste de ouders. 

Karin

Bedankt voor de toelichting Caroline.Hierboven staat het vlg.mij goed omschreven.Gr.

anoniem1998r

kan je dit worden als je op de havo het c&m pakket hebt zonder wiskunde?

anoniem1998r

kan je dit worden als je op de havo het c&m pakket hebt zonder wiskunde?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar