Peuterwerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Peuterwerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep peuterwerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je peuterwerker wordt.

Wat is een Peuterwerker?

Een Peuterwerker werkt met kinderen (peuters) op een peuterspeelzaal. De Peuterwerker is verantwoordelijk voor een veilige sfeer in de groep, zodat de peuter zich goed kan ontwikkelen. Op de peuterspeelzaal wordt er zowel aandacht besteed aan de taalontwikkeling als aan de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.

De taalontwikkeling wordt gestimuleerd door het zingen van liedjes, voorlezen en het voeren van gesprekjes met de kinderen. Aan de motorische ontwikkeling wordt aandacht besteed door middel van bewegingsspelletjes; de kinderen laten spelen en eventueel buiten spelen bij mooi weer. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd door de genoemde activiteiten in groepsverband uit te voeren en/of door poppenkastspel. Voor het stimuleren van de ontwikkeling werkt de Peuterwerker met methodes. Hiernaast is er ruimte om de algemene ontwikkeling van kinderen te stimuleren, door dagelijkse handelingen te verrichten alshet eten van boterham en drinken en naar de wc gaan. De Peuterwerker schenkt speciale aandacht aan feestdagen, zoals verjaardagen of Sinterklaas.

Een Peuterwerker let op de ontwikkeling van het kind. Wanneer een kind een ontwikkelingsachterstand zou kunnen hebben, geeft de Peuterwerker het kind de gelegenheid om de achterstand in te halen. Indien nodig schakelt de Peuterwerker hulp in van andere professionals.

Een peuterspeelzaal is prettig ingericht en de zaal staat vol met met name kinderspullen, zoals spullen om 'doktertje' te spelen, blokken, puzzeltjes en een poppenhoek. De groep bestaat vaak uit tien tot achttien kinderen.

Wil je werken als Peuterwerker?

Werk je al als Peuterwerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Peuterwerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Peuterwerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Peuterwerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Ouders
  • Vrijwilliger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1695 tot €2255

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Peuterwerker

Wat verdient een Peuterwerker?

Een starter verdient €1695 bruto per maand en het eindsalaris bedraagt €2255 bruto per maand. Hierbij komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindjaarsuitkering. Een Peuterwerker werkt regelmatig, de kinderen komen meestal onder (basis)schooltijden. In de CAO Welzijn worden ook zaken als verlof besproken. Een peuterspeelzaal is niet hetzelfde als kinderopvang. In de kinderopvang worden kinderen opgevangen als ouders werken, terwijl kinderen naar de peuterspeelzaal worden gebracht om de ontwikkeling te stimuleren. Het start- en eindsalaris kan in de kinderopvang hoger liggen dan voor de Peuterwerker op een peuterspeelzaal.

Salarisschaal Peuterwerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Peuterwerker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Peuterwerker

Wat is de toekomst van Peuterwerker?

Een Peuterwerker kan doorleren op het HBO, wanneer hij een MBO diploma heeft. Na enkele jaren is het ook mogelijk om een functie als stafmedewerker of leidinggevende te vervullen. Het is ook mogelijk om na enige tijd een ander beroep te doen, zoals buurtopbouwwerker, jeugd-jongerenwerker, pedagogisch medewerker kinderopvang of sociaal cultureel werker.

Baankans Peuterwerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Peuterwerker worden: Opleidingen tot Peuterwerker

Wil je peuterwerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Peuterwerker? 

Het beroep Peuterwerker kan uitgevoerd worden met verschillende opleidingen, zoals:

Sociaal Pedagogisch Werker niveau-3 (MBO)

Pedagogisch Werker niveau-3 Kinderopvang (MBO)

Pedagogisch Werker niveau-4 Kinderopvang (MBO)

Sport- en bewegingscoordinator: BOS-Medewerker (MBO)

Onderwijsassistent (MBO)

Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Peuterwerker

Meer opleidingen Peuterwerker

Weet je nog niet of je Peuterwerker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Peuterwerker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Peuterwerker

Met wie werkt een Peuterwerker samen? 

Een Peuterwerker heeft veel contact met de ouders over de ontwikkeling van het kind. Hij organiseert ook activiteiten voor ouders en kinderen samen. Ouders worden ook betrokken bij activiteiten zoals een toneelstuk of de jaarlijkse grote schoonmaak van de peuterspeelzaal. Een Peuterwerker stuurt vrijwilligers op een peuterspeelzaal aan.


  • Ouders
  • Vrijwilliger
Peuterwerker


Organisaties waar een Peuterwerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Peuterwerker meestal werkt.

Waar werkt een Peuterwerker?

Een Peuterwerker werkt op peuterspeelzalen (kinderdagverblijf), die meestal subsidie van de overheid krijgen. Een peuterspeelzaal is geen kinderopvang. Kinderopvang is voor kinderen waarvan de ouders werken. Een peuterspeelzaal is bedoeld om de ontwikkeling van het kind te stimuleren, wat ouders graag willen.

Er zijn ook kinderdagverblijven die zonder subsidie van de overheid werken.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Peuterwerker

Waar kun je het beste werken als Peuterwerker? Hieronder vind je de best door de Peuterwerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Peuterwerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Peuterwerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Peuterwerker.

Welke competenties heeft een Peuterwerker nodig?

Een Peuterwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Peuterwerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Peuterwerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Peuterwerker nodig? 

Een Peuterwerker komt in contact met kinderen die wel eens ruzie hebben om speelgoed. Om dit goed op te lossen zal de Peuterwerker op een voor peuters begrijpelijke manier moeten bemiddelen. In deze situaties heeft de Peuterwerker eigenschappen nodig van een bemiddelaar: vrede bewaren, vriendelijkheid, geduld en empathie. Wanneer een Ppeuterwerker te meegaand is met de kinderen heeft hij niet de benodigde leidende positie ten op zichte van het kind (Bemiddelaar).

Om kinderen goed te begeleiden bij een ideale ontwikkeling, zal de Peuterwerker zelfverzekerd, gezaghebbend en beschermend naar de kinderen moeten zijn. Dit zijn eigenschappen die behoren bij een leider of baas. Het hebben van gezag komt een Peuterwerker ten goede om bijvoorbeeld ruzies op te lossen, maar moet wel op een niet te overheersende manier tot uiting worden gebracht (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Peuterwerker


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Peuterwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Peuterwerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Peuterwerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Peuterwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Peuterwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Peuterwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Peuterwerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Peuterwerker iets voor je?

Zou je graag Peuterwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Peuterwerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Peuterwerker

Angela

Hoe zit verrekenen ze de vakantie weken in het salaris want dan zijn ze dicht en werk je niet

Bridget

Beste Angela,ik begrijp je vraag niet helemaal.Maar alles staat in je arbeidsovereenkomst als je bij een peuteropvang gaat werken.Gr.

robin s.

ff over dat salaris: verdien je dat per week? per maand? of per jaar? want dat staat er niet bij !   groetjeesssssssss

Saskia

Even goed lezen Robin.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar