U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hondengeleider

Hondengeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hondengeleider? Lees de functieomschrijving.

Een Hondengeleider werkt met speciaal getrainde honden. Deze honden zijn bijvoorbeeld getraind in het opsporen van drugs of explosieven, of voor het inboezemen van angst bij mensen (bijvoorbeeld politiehonden bij protesten). De meeste hondengeleiders werken dan ook bij of voor de politie, douane, het leger of voor beveiligingsbedrijven. Per functie en organisatie verschillen de taken van Hondengeleiders, maar de essentie is altijd dat de Hondengeleider een goed team vormt met de diensthond.

Een Hondengeleider is in staat een hond aan te sturen, zonder hierbij alleen maar bezig te zijn met het sturen van het gedrag van de hond. Het is belangrijk dat de hondengeleider op zijn hond kan vertrouwen en andersom. Om een dergelijk goed team te kunnen vormen moet er een klik zijn tussen de hond en de Hondengeleider. Daarom zijn Hondengeleiders ook vaak voor lange tijd gekoppeld aan dezelfde hond. Meestal wordt er van je verwacht dat je meermaals per week een hele dag of een dagdeel met je hond traint. Vaak train je daarnaast een tweede (reserve) hond.
 
Mensen vonden ons op: Job Hondengeleider, Baan Hondengeleider, Hondengeleider Worden, Functie-eisen Hondengeleider, Verantwoordelijkheden Hondengeleider, Functieprofiel Hondengeleider, Wat doet een Hondengeleider, Werken als Hondengeleider.

Hondengeleider worden: Opleiding tot hondengeleider

Om Hondengeleider te worden is het belangrijk dat je hiervoor een goede opleiding hebt gevolgd. De gebruikte honden zijn goed getraind en hebben een sterke en bekwame geleider nodig om hun werk optimaal uit te kunnen voeren. Voor een functie als beveiliger die met honden werkt heb je meestal genoeg aan een beveiligingsdiploma in combinatie met een cursus van de Nederlandse Bond voor de Diensthond. Voor werk als Hondengeleider bij de douane, politie of het leger worden veel zwaardere eisen gesteld. Vaak moet je meerdere jaren werkervaring hebben binnen de branche en naast een strenge selectieprocedure nog een (interne) opleiding volgen. Ook zijn er veel specialisaties te volgen, bijvoorbeeld voor het werken met speurhonden die getraind zijn om explosieven te vinden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hondengeleider, Hondengeleider Worden, Opleidingsniveau Hondengeleider, Scholing Hondengeleider, Studie Hondengeleider, Bijscholing Hondengeleider, Omscholing Hondengeleider.

Organisaties waar een hondengeleider doorgaans werkzaam is

Hondengeleiders werken voornamelijk in non-profit organisaties zoals bij de politie, douane of het leger. Maar ook in profit organisaties worden Hondengeleiders ingezet. Hierbij gaat het dan met name om de beveiligingsbranche. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hondengeleider, Hondengeleider Worden, Opleidingsniveau Hondengeleider, Scholing Hondengeleider, Studie Hondengeleider, Bijscholing Hondengeleider, Omscholing Hondengeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hondengeleider

Als Hondengeleider kun je tussen de 1700 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van de ervaring, leeftijd en opleiding. Als ZZP’er wordt meestal 20 tot 35 euro exclusief BTW per uur aangehouden.
 
Als Hondengeleider in dienst van een organisatie krijg je vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan vergoedingen om je hond te kunnen verzorgen, extra reiskostenvergoedingen, vakantiedagen en een pensioen. Als ZZP’er heb je geen secundaire arbeidsvoorwaarden.
 
Mensen vonden ons op: Salaris Hondengeleider, Loon Hondengeleider, Wat verdien je als Hondengeleider, Salarisschaal Hondengeleider, Salarisindicatie Hondengeleider, Bonus Hondengeleider, CAO Hondengeleider, Brutoloon Hondengeleider, Nettoloon Hondengeleider, Vakantiedagen Hondengeleider, Pensioen Hondengeleider.

Competenties, skills & vaardigheden hondengeleider

 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Conflicten beheersen
 • Besluitvaardigheid
 • Plichtsbesef
Mensen vonden ons op: Kennis Hondengeleider, Vaardigheden Hondengeleider, Attitude Hondengeleider, Kwalificaties Hondengeleider, Competentieprofiel Hondengeleider.

Boeken voor het beroep hondengeleider

Wil je meer weten over het beroep hondengeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hondengeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hondengeleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Hondengeleider, Hondengeleider ebooks, boek Hondengeleider.

Persoonstypen hondengeleider

Persoonstypen die passen bij een Hondengeleider zijn de Baas en de Loyalist.
 
Een Hondengeleider moet zowel richting mogelijke wetsovertreders als tegenover zijn hond een sterke uitstraling en natuurlijk overmacht hebben. Hij moet goed zelfstandig te werk kunnen, omdat hij vaak alleen werkt (zelfs als hij werkzaam is binnen een groot bedrijf). Tenslotte moet hij niet terugdeinzen voor uitdagingen (Baas).
 
Verder moet een hondengeleider trouw zijn: zowel aan het gezag als aan zijn hond. Hij heeft behoefte aan controle en is daardoor goed in het opsporen van fouten. Hij is concreet en probleemgericht (Loyalist).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hondengeleider, Karakter Hondengeleider.

Netwerk hondengeleider

Een Hondengeleider werkt met honden die vaak gekocht zijn van hondentrainers. Om te kijken of je als Hondengeleider een klik hebt met de hond zal je dus contact hebben met hondentrainers. Verder is met wie je contact hebt als Hondengeleider afhankelijk van je bedrijf of organisatie. Bij de politie en douane ben je als Hondengeleider deel van het team en heb je dus contact met collega’s en de leidinggevende. Hierbij heb je ook te maken met taken waarvoor je je hond niet kan of mag gebruiken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hondengeleider, Medewerkers Hondengeleider.

Is het beroep hondengeleider iets voor jou?

Zou je graag hondengeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hondengeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hondengeleider, beroepskeuzetest Hondengeleider, beroep Hondengeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hondengeleider

Er zijn relatief weinig Hondenbegeleiders actief in Nederland. Maar door de strenge eisen is het ook niet voor iedereen geschikt. Je moet goed overweg kunnen met dieren, maar ook zelf als persoon sterk in je schoenen staan. Hierdoor is het arbeidsperspectief voor goede Hondengeleiders goed. Binnen de organisatie waar je als Hondengeleider werkt kun je vaak doorgroeien tot een leidinggevende functie, maar dan werk je niet meer met je hond. Omdat die samenwerking vaak juist de reden is om Hondengeleider te worden, zijn de doorgroeimogelijkheden dus beperkt.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hondengeleider, Promotie mogelijkheden Hondengeleider, Carriere Hondengeleider.

Solliciteren op de functie hondengeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hondengeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hondengeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hondengeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hondengeleider, CV Hondengeleider, sollicitatie Hondengeleider.

Interviews met hondengeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hondengeleider

Vacatures hondengeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Hondengeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hondengeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Hondengeleider werkt met speciaal getrainde honden. Deze honden zijn bijvoorbeeld getraind in het opsporen van drugs of explosieven, of voor het inboezemen van angst bij mensen (bijvoorbeeld politiehonden bij protesten). De meeste hondengeleiders werken dan ook bij of voor de politie, douane, het leger of voor beveiligingsbedrijven.

Beoordeling Hondengeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hondengeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hondengeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep