Medewerker Douane Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Medewerker Douane? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep medewerker douane. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je medewerker douane wordt.

 

Wat is een Medewerker Douane?

Een Medewerker Douane werkt zoals de naam al zegt bij de Douane. De meeste Douane medewerkers werken op de internationale vliegvelden en de havens. Omdat Nederland lid is van de Eurpoese Unie werken er nog maar weinig Doanemedewerkers aan de landgrenzen.

Nederland is een echt handelsland. Het geldt als de poort van Europa met de haven in Rotterdam, luchthaven Schiphol en de haven van Amsterdam. Dagelijks gaan er miljoenen goederen Nederland in en uit. Een Medewerker van de Douane controleert deze goederen. De Douane houdt zich hierbij aan wetten die deels Europees en deels nationaal zijn bepaald.Wat doet een Medewerker Douane?

Douane Mederwerkers hebben vaak verschillende taken. De Douane heeft drie kerntaken.

 1. De eerste taak is het zogeheten stoppen van goederen. Bepaalde producten mogen het land niet in of uit. Hierbij gaat het over wapens, munitie, drugs, ziektes etc. Hier wordt gebruik gemaakt van de modernse technieken om zo snel mogelijk te controleren, zodat de handel niet aangetast wordt.
 2. De tweede taak bestaat uit bewaking. Hier worden de goederen van de invoer gecontroleerd waarover nog geen invoerbelasting is betaald. Ook wordt er gecontroleerd of schepen echt Nederland verlaten, zodat ze eventueel hun belasting kunnen terugkrijgen.
 3. De derde taak van een Medewerker van de Douane is het heffen en innen van belastingen. De belastingen die ze innen zijn onder andere invoerbelastingen (over de genoemde gecontroleerde goederen), maar de Medewerkers innen ook accijzen en verbruiksbelastingen. 

 

Tot 1 januari 2010 was het heffen van belasting op personenauto’s en motorrijwielen (de BPM) ook een taak van de Douane, maar deze is sindsdien overgedragen aan de belastingdienst.

Wil je werken als Medewerker Douane?

Werk je al als Medewerker Douane en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Medewerker Douane worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Medewerker Douane, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Medewerker Douane in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Medewerker Douane
 • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1467 tot €8541

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

40


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Medewerker Douane

Wat verdient een Medewerker Douane?

Het salarismodel van de Douane is hetzelfde als dat van de Belastingdienst. Het kan heel erg verschillen en is afhankelijk van functie, opleiding en ervaring.

Er is bij de Douane een schaalindeling voor de salarissen waar niet van wordt afgeweken. Het bruto salaris ligt tussen de €1467 en €8541. Daarbuiten heeft de Douane nog vele andere vergoedingen. Er is bijvoorbeeld standaard een vakantievergoeding van 8% van het brutoloon en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Woon-werkverkeer wordt vergoed, tot een maximaal bedrag weliswaar, en soms wordt er ook een verhuisvergoeding gegeven. Als fulltime medewerker heeft men een 36-urige werkweek en 20 dagen vakantie, er is echter de mogelijkheid tot meer vrije dagen door oftewel 40 uur per week te werken of door vrije dagen bij te kopen. Vrije dagen die men overhoudt kunnen verkocht worden.

Salarisschaal Medewerker Douane

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Medewerker Douane

Op zoek naar een nieuwe baan als Medewerker Douane? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Medewerker Douane. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Medewerker Douane vacatures

Vacature Senior (Assistent) Douane Declarant
Van Koppen & Van Eijk Detachering B.V.
Voor een snelgroeiende logistieke organisatie met mooie toekomstplannen in de omgeving van Ridderkerk zijn wij op zoek naar Senior (Assistent) Douane Declarant, met toekomstperspectief door te groeien naar manager van …
Vacature Douane Declarant - Venlo - Internationale organisatie
Page Personnel
Als Douane Declarant ben je een internationaal actieve accountmanager op het gebied van import/export documentatie en troubleshooting. Je krijgt een brede verantwoordelijkheid op zowel wettelijk als communicatief vlak, waarmee je …
Vacature Douane Declarant
Page Personnel
Een internationaal logistiek dienstverlener in Rotterdam zoekt een Ervaren Allround Declarant ter uitbreiding voor haar team. Dagelijks ben je actief met de opmaak en controle van alle voorkomende douane formaliteiten …
Vacature Administratief medewerker douane
Randstad
Functieomschrijving Wil je fulltime en voor langere tijd aan de slag in een administratieve rol in Eindhoven? Dan is dit jouw baan!wat bieden wij jou €2135 per maand (incl. …
Vacature Tester Douane | Apeldoorn
Belastingdienst Apeldoorn
Vacature Tester - Functie­omschrijving “Geweldig dat ik kan bijdragen aan ICT-ontwikkelingen waar de Douane wat aan heeft Ik krijg de ruimte om bezig te zijn met innovatieve ontwikkelingen en werk …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Medewerker Douane

Wat is de toekomst van Medewerker Douane?

Het arbeidsmarktperspectief is onlangs gegroeid. Omdat de Nederlandse overheid zich voorbeid op de Brexit zijn er best veel nieuwe douane vacatures gekomen. 

De Douane is een handhavingsdienst, onderdeel van de Belanstingdienst. Dit biedt dus perspectieven binnen het grotere geheel van de belanstingdienst.

De Douane zorgt er ook voor dat de samenleving zo goed mogelijk wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen. Dus er zitten ook doorgroeimogelijkheden binnen beveiliging en bewaking.

De doorgroeimogelijkheden zijn binnen de Douane zelf redelijk; na lang werken kan er via het schaalmodel een leuke positie bereikt worden met een goed salaris

Baankans Medewerker Douane

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

40


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Medewerker Douane worden: Opleidingen tot Medewerker Douane

Wil je Medewerker Douane worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Medewerker Douane.

Hoe word je een Medewerker Douane? 

Voor de functie van Medewerker van de Douane is een MBO opleiding in fiscale richting genoeg. Er zijn ook gerichte  douaneopleidingen te volgen, om je te specialiseren in het beroep. Hierdoor krijg je een groter stempel van betrouwbaarheid en leer je meer over het beroep zelf.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Medewerker Douane

Verdiepingscursus Internationale handel. Douane en BTW ( Incl. BREXIT)
Verdiepingscursus Internationale handel,douane en btw (incl. Brexit-gevolgen) 24 en 31  maart 2020 Locatie:  Rotterdam Btw en douanevraagstukken bij in- en uitvoer van goederen. Cursus is zeer praktijkgericht. De vakgebieden …
Verdiepingscursus Internationale handel. Douane en BTW ( Incl. BREXIT)
Basistraining Milieuwetgeving - Dag
Je werkt of gaat binnenkort werken als (beleids)medewerker milieu of als handhaver/toezichthouder. Dit kan zijn bij een gemeente, regionale milieudienst, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat, politie of douane. Heb je op andere …
Basistraining Milieuwetgeving - Dag
MBO Internationale Handel
Wil jij beschikken over de juiste kennis om op internationaal gebied zaken te doen? Wil jij handel drijven met andere landen, verantwoordelijk zijn voor export van de organisatie en leren …
MBO Internationale Handel
Basistraining Milieuwetgeving - Virtual Classroom
Je werkt of gaat binnenkort werken als (beleids)medewerker milieu of als handhaver/toezichthouder. Dit kan zijn bij een gemeente, regionale milieudienst, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat, politie of douane. Heb je op andere …
Basistraining Milieuwetgeving - Virtual Classroom
Bedrijfscorrespondentie in: Nederlands, Duits of Engels.
Door internet staat de wereld voor ons open, we moeten dus kunnen communiceren met die hele grote wereld! Zakelijke correspondentie is bedoeld voor de administratief medewerker(ster), die veel zakelijke contacten …
Bedrijfscorrespondentie in: Nederlands, Duits of Engels.

Omscholen of doorgroeien tot Medewerker Douane

Als je Medewerker Douane wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Medewerker Douane zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Medewerker Douane

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Medewerker Douane?

Competenties en Vaardigheden Medewerker Douane

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Medewerker Douane nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Medewerker Douane nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Medewerker Douane

Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Medewerker Douane

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Medewerker Douane. Als Medewerker Douane wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Medewerker Douane:


zie volledige beschrijving persoonstype Medewerker Douane

Vakkennis voor een Medewerker Douane

Het is voor een Medewerker Douane ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Medewerker Douane zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Medewerker Douane


Werkervaring Medewerker Douane

Het is voor een startend Medewerker Douane die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Medewerker Douane is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Medewerker Douane het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Medewerker Douane

Met wie werkt een Medewerker Douane samen? 

Als Medewerker van de Douane komt men veel in contact met andere Medewerkers, maar vooral heel veel met de (handelaren, reizigers en andere personen die de grenzen oversteken. Bij het vliegveld komt men dagelijks in contact met vele personen, evenals in de havens, waar dagelijks miljoenen goederen vervoerd worden.

Als je werkt bij de Douane kom je dagelijks nieuwe mensen tegen op de vliegvelden, havens en eventueel bij de landgrenzen. Dat laatste komt vaker voor in andere landen, die niet in de EU zitten.


 • Medewerker Douane
 • Klanten
Medewerker Douane


Organisaties waar een Medewerker Douane werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Medewerker Douane meestal werkt.

Waar werkt een Medewerker Douane?

De Douane hoort bij de Belastingdienst en is een overheidsinstelling. Hun doel is om goederen te controleren, niet om winst te maken.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Medewerker Douane

Waar kun je het beste werken als Medewerker Douane? Hieronder vind je de best door de Medewerker Douane beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Medewerker Douane.

Competenties, Skills en Vaardigheden Medewerker Douane:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Medewerker Douane.

Welke competenties heeft een Medewerker Douane nodig?

Een Medewerker Douane heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Medewerker Douane

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Medewerker Douane passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Medewerker Douane nodig? 

Een Medewerker van de Douane is betrouwbaar en heeft een groot verantwoordelijksheidsgevoel. Hij is loyaal, maar wel achterdochtig. Dat is als Medewerker van de Douane echter prettig, omdat hij leugens eerder doorziet dan anderen (Loyalist). Hij heeft veel discipline en is kritisch. Hij is een perfectionist die fouten niet toestaat, omdat hij weet dat dit in zijn functie niet kan (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Medewerker Douane


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Medewerker Douane

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Medewerker Douane

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Medewerker Douane

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Medewerker Douane

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Medewerker Douane dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Medewerker Douane belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Medewerker Douane. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Medewerker Douane iets voor je?

Zou je graag Medewerker Douane willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Medewerker Douane bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Medewerker Douane?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Medewerker Douane

Vacature HR manager Douane
Belastingdienst
Functie­omschrijving “Douane landelijke service organisatie is continu in ontwikkeling om een toekomstbestendig Douane neer te zetten. We werken vanuit een integrale visie en met betrokken medewerkers uit verschillende disciplines. Het …
Vacature Douanedeclarant (ervaren!)
Xtra Maritime & Logistics West
Functieomschrijving: Als Douane Declarant ben je verantwoordelijk voor de volledige afhandeling van alle douanedossiers. * je voert douaneboekingen uit, volgens interne procedures en lokale douane instructies * je classificeert attesten …
Vacature Douanedeclarant
Xtra Maritime & Logistics Zuid
Taken: * Uitstellen van Douane/Accijns documenten conform wettelijke eisen. * Uitstellen van certificaten van Oorsprong/EUR1/ATR. * Controle op Tariferingen. * Uitvoeren van controles en registratie van resultaten. * Opstellen van …
Vacature Administratief medewerker douane
Randstad
Functieomschrijving Wil je fulltime en voor langere tijd aan de slag in een administratieve rol in Eindhoven? Dan is dit jouw baan!wat bieden wij jou • €2135 per maand (incl. …
Vacature (jr.) Assistent Douane Declarant
Charlie works
Voor een snelgroeiende logistieke organisatie met mooie toekomstplannen in de omgeving van Ridderkerk zijn wij op zoek naar jr. Assistent Douane Declarant.In deze rol ben je fulltime verantwoordelijk voor de …

Actuele blogposts


reacties op Medewerker Douane

nitraatje

klinkt intressant

ilias

Waar verdien je als douanier 1467€/8541€ want in belgië is dat rond de 3/4000€

Rik

Ze hebben je niet de juiste info verstrekt,Ilias.H.gr.

cherry

Ik wil graag komen werken bij de douane maar heb totaal geen ervaring in beveiliging of iets dergelijks hoe kan ik het beste hiervoor soliciteren? Of een opleiding ervoor doen waar moet ik dan zijn? Cherryorgers@hotmail.nl Mvg cherry

douane

Beste Cherry,met beveiligen heeft het niet zoveel te maken.Het is verstandig om eerst enkele cursussen te gaan volgen.Kijk eens bij SPRINGEST.nl .Op deze site,worden enkele cursussen aangeboden.Sucses

Samantha

Ik wil werken bij de douane. En ben benieuwd welke opleiding je dan als beste kunt volgen. En wanneer je de hogere salaris ontvangt. Ik wil graag meer informatie. 

medewerker douane

Beste Albert en Samantha,hierboven staat de goede informatie om jullie verder te helpen goed lezen endan actie.M.Vr.Gr.

Albert vorswijk

Hallo, ik zou graag de opleiding douanne willen doen. Op dit moment ben ik werkzaam als beveiliger, maar dit is niet wat ik voor altijd zal willen en kunnen doen. Dus ben ik opzoek naar iets nieuws zoals douane, alleen ben ik al echter enige tijd opzoek naar een instelling of school die mij kan helpen met deze opleiding.?? iemand ening idee waar ik dat kan doen? graag mailen naar  aa_m88@hotmail.com Met vriendelijke groet, A. Vorswijk

Albert vorswijk

Hallo, ik zou graag de opleiding douanne willen doen. Op dit moment ben ik werkzaam als beveiliger, maar dit is niet wat ik voor altijd zal willen en kunnen doen. Dus ben ik opzoek naar iets nieuws zoals douane, alleen ben ik al echter enige tijd opzoek naar een instelling of school die mij kan helpen met deze opleiding.?? iemand ening idee waar ik dat kan doen? graag mailen naar  aa_m88@hotmail.com Met vriendelijke groet, A. Vorswijk

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar