U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoofdredacteur

Hoofdredacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoofdredacteur? Lees de functieomschrijving.

Een Hoofdredacteur staat aan het hoofd van een redactie van bijvoorbeeld tijdschrift, krant of televisiprogramma. De Hoofdredacteur stuurt, vaak ondersteund door de redactiechef en de eindredacteur, de redactie aan. Hij is eindverantwoordelijke voor de inhoud van het tijdschrift of programma. Die inhoud is in overleg met de redactie bepaald. Zo bedenkt een Hoofdredacteur bijvoorbeeld onderwerpen voor artikelen in een bepaalde rubriek die goed aansluiten bij de beoogde doelgroep. Het komt voor dat een Hoofdredacteur deze artikelen ook zelf schrijft.

Soms vervult de Hoofdredacteur dus de rol van redacteur. Zo corrigeert hij ook teksten van redacteuren en geeft feedback. Belangrijk is echter dat de Hoofdredacteur het tijdschrift of programma waarvoor hij of zij werkzaam is naar buiten toe vertegenwoordigt. Hij is het gezicht van de redactie. De Hoofdredacteur ziet erop toe dat de redactie de juridische en redactionele regels naleeft. Een andere belangrijke taak van de Hoofdredacteur is het uitzetten van het beleid en het vormgeven van langetermijnplannen. De Hoofdredacteur houdt zich daarbij altijd aan het redactiestatuut.

In dit redactiestatuut is de positie van de hoofdredactie en redactie van geschreven media vastgelegd. Bijvoorbeeld de doeleinden en uitgangspunten van de redactie en afspraken over het budget omschreven. De Hoofdredacteur vormt als het ware een brug tussen de redactie en de directie.  Aan de ene kant vergadert de hij met de redactie over de inhoud van de rubriek, aan de andere kant vergadert de Hoofdredacteur met de directie over de winstgevenheid. Hij moet daarom zowel commerciële als journalistieke belangen in het oog houden.

Mensen vonden ons op: Job Hoofdredacteur, Baan Hoofdredacteur, Hoofdredacteur Worden, Functie-eisen Hoofdredacteur, Verantwoordelijkheden Hoofdredacteur, Functieprofiel Hoofdredacteur, Wat doet een Hoofdredacteur, Werken als Hoofdredacteur.

Hoofdredacteur worden: Opleiding tot hoofdredacteur

De opleidingsachtergrond van een Hoofdredacteur is afhankelijk van het medium waarbij hij werkzaam is. Vaak heeft een Hoofdredacteur een journalistieke opleiding gedaan.Er zijn diverse HBO opleidingen die opleiden tot redacteur. Om uiteindelijk als Hoofdredacteur aan de slag te gaan is werkervaring op een redactie belangrijk. Om deze functie te bereieken zijn ook leidinggevende capaciteiten van belang.

De volgende HBO opleidingen leiden op tot Redacteur:

- Journalistiek: binnen deze opleiding kan gekozen worden voor een specifiek medium. Zo kan men zich bijvoorbeeld specialiseren in Tijdschrift of Televisie.

- Communicatie

- Media, Informatie en Communicatie

Ook de Universitaire studies Nederlandse Taal & Cultuur, Communicatiewetenschap of Media en Cultuur kunnen uiteindelijk leiden tot een baan als Hoofdredacteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdredacteur, Hoofdredacteur Worden, Opleidingsniveau Hoofdredacteur, Scholing Hoofdredacteur, Studie Hoofdredacteur, Bijscholing Hoofdredacteur, Omscholing Hoofdredacteur.

Organisaties waar een hoofdredacteur doorgaans werkzaam is

Als Hoofdredacteur ben je aan het werk op een redactie. Dit kan een redactie zijn van een televisieprogramma, radioprogramma, tijdschrift of krant. De werkplek is grotendeels afhankelijk van het medium waarbij hij werkzaam is. Bij een klein vakblad zal de redactie kleiner zijn dan bij een groot televisieprogramma en zal ook het aantal mensen dat de Hoofdredacteur aanstuurt flink uiteenlopen. Hoofdredacteuren zullen voornamelijk aan het werk zijn bij profit organisaties. Het is echter mogelijk om Hoofdredacteur te zijn bij een non-profit organisatie, wanneer men bijvoorbeeld werkt voor een televisieprogramma van de publieke omroep.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdredacteur, Hoofdredacteur Worden, Opleidingsniveau Hoofdredacteur, Scholing Hoofdredacteur, Studie Hoofdredacteur, Bijscholing Hoofdredacteur, Omscholing Hoofdredacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoofdredacteur

Het salaris van een Hoofdredacteur verschilt per medium. Hiervoor bestaan verschillende CAO's. Wanneer een Hoofdredacteur werkzaam is op een grote redactie waarbij er veel mensen aangestuurd worden zal het salaris hoger zijn dan wanneer hij werkt op een kleine redactie met weinig werknemers. Ook het aantal functiejaren is van invloed op het salaris, dat gemiddeld ligt tussen €3200 en €4500.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoofdredacteur, Loon Hoofdredacteur, Wat verdien je als Hoofdredacteur, Salarisschaal Hoofdredacteur, Salarisindicatie Hoofdredacteur, Bonus Hoofdredacteur, CAO Hoofdredacteur, Brutoloon Hoofdredacteur, Nettoloon Hoofdredacteur, Vakantiedagen Hoofdredacteur, Pensioen Hoofdredacteur.

Competenties, skills & vaardigheden hoofdredacteur

 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Leiderschap
 • Besluitvaardigheid
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Commercieel inzicht
 • Initiatief ontplooien
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Hoofdredacteur, Vaardigheden Hoofdredacteur, Attitude Hoofdredacteur, Kwalificaties Hoofdredacteur, Competentieprofiel Hoofdredacteur.

Boeken voor het beroep hoofdredacteur

Wil je meer weten over het beroep hoofdredacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoofdredacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoofdredacteur te komen.

Het ultieme kruidenboek | Lidy Nooij - hoofdredacteur

meer dan 100 kruiden herkennen, kweken en gebruiken - Nederlands | Hardcover | 9789064079948 | 399 pagina's

Het ultieme kruidenboek onthult van A tot Z de geheimen van deze wonderbaarlijke planten, van hun geschiedenis tot de juiste wijze van verzorgen en oogsten en van hun geneeskrachtige werking tot het smakelijke en gezonde gebruik in de keuken. Het biedt da...

Dood de laatste Glossy | Lente Media Bv

Hoofdredacteur Katja Schuurman - Nederlands | Paperback | 8710206247094

DOOD gaat uiteraard over de dood, maar is zeker geen zwartgallig en somber blad. Want DOOD gaat vooral ook over het leven. Zo reisde Katja naar Italië om in een dorp waar extreem veel honderdjarigen wonen op zoek te gaan naar het geheim van een lang leven...

Holly - De verdwenen hoofdredacteur | Anna Friedrich

Ambitie en jaloezie, vriendschap en liefde: welkom bij dé nummer 1 modeglossy - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022576861 | 368 pagina's

Over vrouwen die alles willen: carrière maken, kinderen krijgen, spannende seks, de wereld verbeteren... en nieuwe schoenen Holly is hét tijdschrift voor de hipste vrouwen die er zijn. Holly zegt wat er in mode is en bepaalt de trends. Elke maand werken h...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoofdredacteur, Hoofdredacteur ebooks, boek Hoofdredacteur.

Persoonstypen hoofdredacteur

Omdat de Hoofdredacteur aan het hoofd staat van een redactie, is het belangrijk dat hij de juiste competenties bezit om de redactie aan te sturen. Leidinggevende kwaliteiten zijn bij deze functie dan ook onmisbaar. De Hoofdredacteur is zelfverzekerd en onafhankelijk (Baas). Hij heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en bekijkt de inhoud van artikelen of items met een kritische blik. Waar nodig corrigeert hij, om een optimaal eindproduct af te leveren. De Hoofdredacteur heeft een hoge standaard en een ordelijke werkwijze (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoofdredacteur, Karakter Hoofdredacteur.

Netwerk hoofdredacteur

Een Hoofdredacteur staat aan het hoofd van een redactie. Het verschilt per onderneming of een Hoofdredacteur rechtstreeks verantwoordelijk is voor het aansturen van redacteuren en journalisten. Op een tijdschriftredactie is dit vaak wel het geval en stuurt de hij de redactie aan, motiveert redacteuren en tekstschrijvers en geeft feedback op hun werk. Bij een grotere organisatie, zoals een dagblad, staat de Hoofdredacteur voornamelijk in contact met afdelingshoofden, die weer aan het hoofd staan van verschillende redacties.
Naar boven toe werkt de Hoofdredacteur in overleg met de directie. De directie buigt zich meer over de commerciële belangen van het medium. In overleg wordt bijvoorbeeld vergaderd over de winstgevendheid van een bepaalde rubriek. De Hoofdredacteur verdedigt, naast deze commerciële belangen, de journalistieke belangen van de redactie tegenover van de directie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoofdredacteur, Medewerkers Hoofdredacteur.

Is het beroep hoofdredacteur iets voor jou?

Zou je graag hoofdredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoofdredacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoofdredacteur, beroepskeuzetest Hoofdredacteur, beroep Hoofdredacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur sta je reeds aan het hoofd van een redactie. Omdat een Hoofdredacteur met veel mensen samenwerkt en vaak een groot netwerk heeft, is er vaak veel ruimte om nieuwe ideeën te lanceren. Zo kan een Hoofdredacteur bijvoorbeeld binnen het tijdschrift waar hij werkzaam is nieuwe rubrieken opzetten. Ook is het mogelijk om als Hoofdredacteur met veel connecties uiteindelijk een eigen redactie op te zetten, door bijvoorbeeld het beginnen van een nieuw tijdschrift of radioprogramma.

Het arbeidsperspectief voor communicatie en journalistiek is over het algemeen slecht. Het aantal beschikbare vacatures staat vaak niet in verhouding tot het aanbod en sollicitanten moeten veel moeite doen om opgemerkt te worden. De belangrijkste trends zijn dat het publiek van traditionele printmedia afneemt, terwijl online mediagebruik toeneemt. Multimediale vaardigheden zijn dus een goede aanvulling op een cv.

Arbeidsmarktperspectief score hoofdredacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoofdredacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoofdredacteur, Promotie mogelijkheden Hoofdredacteur, Carriere Hoofdredacteur.

Solliciteren op de functie hoofdredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoofdredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoofdredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoofdredacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoofdredacteur, CV Hoofdredacteur, sollicitatie Hoofdredacteur.

Interviews met hoofdredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoofdredacteur

Vacatures hoofdredacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdredacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdredacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Hoofdredacteur staat aan het hoofd van een redactie van bijvoorbeeld tijdschrift, krant of televisiprogramma. De Hoofdredacteur stuurt, vaak ondersteund door de redactiechef en de eindredacteur, de redactie aan. Hij is eindverantwoordelijke voor de inhoud van het tijdschrift of programma.

Beoordeling Hoofdredacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoofdredacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoofdredacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep