Redacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Redacteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep redacteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je redacteur wordt.

 

Wat is een Redacteur?

Een Redacteur is werkzaam op de redactie van een medium, zoals een dagblad, tijdschrift, tv- of radioprogramma. Een Redacteur is verantwoordelijk voor de bewerking van de inhoud van een publicatie. Vaak heeft een Redacteur de leiding over een specifiek onderdeel of rubriek van het medium. Sommige Redacteurs hebben zich bijvoorbeeld toegelegd op specifiek websites.

Het beroep Redacteur heeft een journalistieke invalshoek. Soms heeft een Redacteur de taak van schrijver en schrijft hij zelf een tekst, een andere keer verbetert de Redacteur teksten van andere tekstschrijvers en is het meer een adviseur. Zo begeleidt de Redacteur tekstschrijvers of journalisten.

Redacteuren werken op verschillende plaatsen waarbij de functie nog al eens kan verschillen. Communiceren via een bepaald medium staat echter altijd centraal. Op een tijdschriftredactie bedenkt een Redacteur tevens, in overleg met overige redactieleden, onderwerpen voor artikelen die aansluiten bij de doelgroep. Ook bij uitgeverijen werken Redacteuren. De belangrijkste taak van deze Redacteur is zorgen dat er geen fouten in de teksten van boeken staan. Ook leest de Redacteur bij een uitgeverij manuscripten en beoordeelt of deze geschikt zijn om gedrukt te worden. Dit zijn zogenaamde Acquirerende Redacteuren.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Redacteur?

Werk je al als Redacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Redacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Redacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Redacteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Hoofdredacteur
  • Tekstschrijvers
  • Journalisten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

102


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Redacteur

Wat verdient een Redacteur?

Er zijn CAO's voor verschillende redactionele beroepen. Het salaris is dan ook sterk afhankelijk van de branche waarin de Redacteur werkzaam is. Een beginnend Redacteur zal een stuk minder verdienen dan de hoofdredacteur van een landelijk dagblad. Naar schatting ligt het salaris tussen de €1700 en €4500.

Salarisschaal Redacteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Redacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Redacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Redacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Redacteur vacatures

Vacature Productredacteur Camera's
Coolblue
Je schrijft aantrekkelijke en informatieve content voor alle foto en video gerelateerde producten in onze webshop zodat onze klanten de beste keuze maken. Wat doe je als Productredacteur Camera's
Vacature Duitstalige Productredacteur
Coolblue
Als Productredacteur Duitsland schrijf jij de meest originele en meest klantgerichte teksten voor onze drie grootste productgroepen: Wasmachines & drogers, televisies en laptops. Wat doe je als Duitstalige Productredacteur bij
Vacature Productredacteur
Coolblue
Je schrijft aantrekkelijke en informatieve content voor de webshop zodat onze klanten de beste keuze maken. Wat doe je als Productredacteur bij Coolblue? Geeft klantgericht schrijven je veel energie, …
Vacature Content Editor / Webredacteur
Franke Media
Wat doe je zodra jij online vette sneakers hebt gevonden? Als een gek naar voor de laatste kortingscodes natuurlijk! Naast veel korting, delen wij ook shoptips en andere content.
Vacature Productredacteur Laptops & Desktops
Coolblue
Je schrijft aantrekkelijke en informatieve content voor alle laptops, desktops en alle gerelateerde producten in onze webshop zodat onze klanten de beste keuze maken. Wat doe je als Productredacteur

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Redacteur

Wat zijn de baankansen voor een Redacteur?

Een beroep als Redacteur kent vele doorgroeimogelijkheden. Omdat online media in opkomst zijn is het voor een Redacteur belangrijk om multimediale competenties te bezitten. Binnen de redactie kan men doorgroeien naar een functie van eind- of hoofdredacteur.

De arbeidsmarkt in de journalistieke sector is echter krap. De hoeveelheid banen is klein in verhouding met het aantal afgestudeerden. Om deze reden is er veel concurrentie binnen deze sector en zal men zich duidelijk moeten onderscheiden. Veel Redacteuren beginnen met werken op freelancebasis.

De actuele kans op werk voor een Redacteur

Het beroep Redacteur is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

102

Baankans Redacteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Redacteur worden: Opleidingen tot Redacteur

Wil je Redacteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Redacteur.

Hoe word je een Redacteur? 

Om aan het werk te gaan als Redacteur zijn er verschillende opleidingen te volgen. De meest voor de hand liggende is de HBO opleiding Journalistiek. Ook de HBO opleidingen Communicatie of Media, Informatie en Communicatie zijn geschikt. Vaak kan men zich tijdens de opleiding specialiseren in een bepaalde richting, zoals online media of tijdschrift. Ook afgestudeerden van Universitaire opleidingen als Communicatiewetenschap, Nederlandse taal & Cultuur en Media en Cultuur zijn werkzaam als Redacteur.

Om uiteindelijk als Redacteur aan de slag te kunnen is het verstandig om zoveel mogelijk ervaring op te doen met redactionele werkzaamheden.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Redacteur

Webredactie en contentcreatie (ook online virtual classroom)
U bent verantwoordelijk voor de website van uw bedrijf. Gebruikt u de mogelijkheden wel optimaal? Wilt u op de hoogte zijn van de meest actuele ontwikkelingen? Wil je je online …
Webredactie en contentcreatie (ook online virtual classroom)
Webredactie compleet (leergang)
Training Webredactie compleet (leergang) Webredactie is meer dan schrijven en redigeren alleen. Als online redacteur of contentspecialist ben je thuis in teksten, maar weet je ook hoe je audiovisuele middelen …
Webredactie compleet (leergang)
Webredacteur
Webredactie is meer dan alleen teksten schrijven en publiceren. Als webredacteur ben je ook een contentstrateeg, die weet hoe je doelgroepen aan je bindt door woord en beeld slim in
Webredacteur
Cursus Webredacteur
Introductie Cursus Webredacteur Schrijven voor het web is een vak apart. Content moet voldoen aan tal van eisen om door bezoekers gelezen te worden. Webteksten Tijdens de Cursus Webredacteur geven …
Cursus Webredacteur
Webredactie
Lang geleden hield een webredacteur zich alleen bezig met teksten schrijven en publiceren. Inmiddels ben je als webredacteur eerder een contentstrateeg, die precies weet hoe je met content je doelgroep
Webredactie

Omscholen tot Redacteur

Als je je wilt omscholen tot Redacteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Redacteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Redacteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Redacteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Redacteur

Als je Redacteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Redacteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Redacteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Redacteur?

Competenties en Vaardigheden Redacteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Redacteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Redacteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Redacteur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Redacteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Redacteur. Als Redacteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Redacteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Redacteur

Vakkennis voor een Redacteur

Het is voor een Redacteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Redacteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Redacteur

Webredactie - E-learning
Deze training is speciaal bedoeld voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen op het gebied van effectieve webteksten schrijven, webstrategie en/of contentmanagement, zoals webredacteuren, copywr... Als webredacteur of contentmanager moet …
Webredactie - E-learning
Journalistiek E-Learning
Zit je graag bovenop het nieuws? Kies de cursus JournalistiekDroom je van een baan als journalist? Of werk je als verslaggever of redacteur en wil je kennis bijspijkeren? De praktijkgerichte …
Journalistiek E-Learning
Specialist Informatiemanagement • e-learning
Verdieping in het vak van enterprise informatiemanagement. “Meer verdieping in de informatiedisciplines!” Het Specialist-programma is een vervolg op de EIM Practitioner-opleiding en geeft meer inzicht in de vele disciplines van enterprise informatiemanagement
Specialist Informatiemanagement • e-learning
Practitioner Informatiemanagement • e-learning
“Meer vat op de informatie!” Deze basisopleiding helpt je om vat te krijgen op de ‘overload’ aan informatie. Zodat de digitale toekomst geen bedreiging is, maar een enorme kans! Resultaat • …
Practitioner Informatiemanagement • e-learning

Werkervaring Redacteur

Het is voor een startend Redacteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Redacteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Tekstschrijver, Uitgever, Journalist, Eindredacteur, Hoofdredacteur .

Iets anders leren?

Is Redacteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Redacteur

Met wie werkt een Redacteur samen? 

Een Redacteur werkt op een redactie veel samen met andere mensen. Zo worden in overleg met de redactiechef en hoofdredacteur onderwerpen voor artikelen en reportages vastgesteld. De hoofdredacteur heeft hierbij echter de leiding. Soms begeleid een Redacteur tekstschrijvers en journalisten en controleert hij teksten van anderen. Een uitgeverij die alleen boeken uitgeeft heeft vaakt geen hoofdredacteur. Hier staat de Acquirerend Redacteur vaak direct onder de directie.

Al met al is Redacteur een beroep waarbij veel wordt samengewerkt en waarbij men bij de uitvoering van het werk vaak afhankelijk is van andere partijen.


  • Hoofdredacteur
  • Tekstschrijvers
  • Journalisten
Redacteur


Organisaties waar een Redacteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Redacteur meestal werkt.

Waar werkt een Redacteur?

Redacteuren zijn werkzaam binnen zowel profit als non-profit organisaties. De organisaties waar Redacteuren werkzaam zijn lopen erg uiteen. uiteraard is dit sterk afhankelijk van het medium. Zo zal een tijdschrijftredactie anders in elkaar steken dan een redactie van een radioprogramma.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Redacteur

Waar kun je het beste werken als Redacteur? Hieronder vind je de best door de Redacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Redacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Redacteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Redacteur.

Welke competenties heeft een Redacteur nodig?

Een Redacteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Redacteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Redacteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Redacteur nodig? 

Voor een baan als Redacteur is het van belang dat men nauwkeurig werkt en oog heeft voor detail. Het schrijven van teksten voor publicatie vereist enig perfectionisme. Ook voor het controleren van teksten van andere tekstschrijvers is accuratesse nodig (Redacteur).

Niet alleen voor het bedenken van geschikte en originele tekstonderwerpen, maar ook voor het overbrengen van de tekst is creativiteit nodig. Als Redacteur is het belangrijk een onderwerp op verschillende manieren neer te kunnen zetten en te verwoorden. De behoefte om je te uiten en origineel over te komen kunnen daarom helpen bij de creativiteit van een Redacteur (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Redacteur


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Redacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Redacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Redacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Redacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Redacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Redacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Redacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Redacteur iets voor je?

Zou je graag Redacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Redacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Redacteur

g.a.c.schilte

Het is een mooi beroep, redacteur, maar sommigen van hen brengen door hun eigengereidheid de schrijver tot wanhoop. Door gebrek aaan gevoel voor humor 'verbeteren' ze net dat stukje tekst dat de clou van het verhaal is. Zonder meer schrappen ze rücksichtlos hele alinea's uit een tekst van drie pagina's omdat er net vóór het indelen van een blad, een volkleurenpagina reclame is verkocht.  De langste alinea's eruit, dat gaat lekker snel en het zal ze een zorg zijn dat het verhaal met mijn by line is veranderd in een bergje los zand. Als het gaat om een vergeten of foutieve interpunctie, oké. Maar over een onbegrepen grap of fout, zou telefonisch of overleg per e-mail verplicht moeten zijn. Ook vertalingen zijn vaak een bron van ergernis.Een uit het Nederlands naar het Engels vertaald zinnetje: 'We gaan naar huis.' In de vertaling lees je dan: 'We are goiing to  home.' En geen redacteur schijnt het gezien te hebben. Wat is het eigenijk

Meggie

Hallo, Ik zit nu op het VMBO, maar zou graag deze opleiding willen gaan volgen na mijn examen. Mijn vraag is nu of er ook een opleiding hiervoor is op het MBO? M.v.g Meggie

Henk

Beste Meggie,lees bovenstaande tekst goed en je zult begrijpen dat redacteur geen beginnersfunctie is.De School voor de Journalistiek is een van de wegen.Kijk eens op Springest,voor cursussen.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar