Redacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Redacteur? Lees de functieomschrijving.

Een Redacteur is werkzaam op de redactie van een medium, zoals een dagblad, tijdschrift, tv- of radioprogramma. Een Redacteur is verantwoordelijk voor de bewerking van de inhoud van een publicatie. Vaak heeft een Redacteur de leiding over een specifiek onderdeel of rubriek van het medium. Sommige Redacteurs hebben zich bijvoorbeeld toegelegd op specifiek websites.

Het beroep Redacteur heeft een journalistieke invalshoek. Soms heeft een Redacteur de taak van schrijver en schrijft hij zelf een tekst, een andere keer verbetert de Redacteur teksten van andere tekstschrijvers en is het meer een adviseur. Zo begeleidt de Redacteur tekstschrijvers of journalisten.

Redacteuren werken op verschillende plaatsen waarbij de functie nog al eens kan verschillen. Communiceren via een bepaald medium staat echter altijd centraal. Op een tijdschriftredactie bedenkt een Redacteur tevens, in overleg met overige redactieleden, onderwerpen voor artikelen die aansluiten bij de doelgroep. Ook bij uitgeverijen werken Redacteuren. De belangrijkste taak van deze Redacteur is zorgen dat er geen fouten in de teksten van boeken staan. Ook leest de Redacteur bij een uitgeverij manuscripten en beoordeelt of deze geschikt zijn om gedrukt te worden. Dit zijn zogenaamde Acquirerende Redacteuren.

Wil je werken als Redacteur?

Werk je al als Redacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Redacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Redacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Redacteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Hoofdredacteur
  • Tekstschrijvers
  • Journalisten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

24


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Redacteur

Wat verdient een Redacteur?

Er zijn CAO's voor verschillende redactionele beroepen. Het salaris is dan ook sterk afhankelijk van de branche waarin de Redacteur werkzaam is. Een beginnend Redacteur zal een stuk minder verdienen dan de hoofdredacteur van een landelijk dagblad. Naar schatting ligt het salaris tussen de €1700 en €4500.

Salarisschaal Redacteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Redacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Redacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Redacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Redacteur vacatures

ervaren eindredacteur/ bladcoördinator
Wageningen University and Research
Wij zoeken Resource, het onafhankelijke platform voor medewerkers en studenten van Wageningen University & Research, zoekt een ervaren eindredacteur/bladcoördinator. Wat ga je doen? Het hoofdaccent van je functie ligt op …
Redacteur / Accountmanager Engels (near-native)
FreshPlaza B.V.
 Redacteur / Accountmanager Engels (near-native) Heb jij je woordje wel klaar en heb je een commerciële inborst? Wij zoeken een enthousiaste redacteur / accountmanager voor onze online uitgeverij. We …
Corrector
AGF Nederland BV
Bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal zit jij aan de radio gekluisterd. Het verschil tussen kennen en kunnen is voor jou een peulenschil en je kunt je niet meer …
Senior Eindredacteur Kamer van Koophandel
HAPPY Professionals
Als first supplier van de Kamer van Koophandel zoeken we voor het hoofdkantoor in Utrecht een Senior WebredacteurAbout the jobAls senior webredacteur en content lead ga je aan …
Senior Eindredacteur
Kamer van Koophandel
Als first supplier van de Kamer van Koophandel zoeken we voor het hoofdkantoor in Utrecht een Senior Webredacteur About the job Als senior webredacteur en content lead ga je aan …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Redacteur

Hoe goed is de toekomst voor de Redacteur? 

Een beroep als Redacteur kent vele doorgroeimogelijkheden. Omdat online media in opkomst zijn is het voor een Redacteur belangrijk om multimediale competenties te bezitten. Binnen de redactie kan men doorgroeien naar een functie van eind- of hoofdredacteur.

De arbeidsmarkt in de journalistieke sector is echter krap. De hoeveelheid banen is klein in verhouding met het aantal afgestudeerden. Om deze reden is er veel concurrentie binnen deze sector en zal men zich duidelijk moeten onderscheiden. Veel Redacteuren beginnen met werken op freelancebasis.

Huidige aantal vacatures

24


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Redacteur worden: Opleidingen tot Redacteur

Hoe word je een Redacteur? 

Om aan het werk te gaan als Redacteur zijn er verschillende opleidingen te volgen. De meest voor de hand liggende is de HBO opleiding Journalistiek. Ook de HBO opleidingen Communicatie of Media, Informatie en Communicatie zijn geschikt. Vaak kan men zich tijdens de opleiding specialiseren in een bepaalde richting, zoals online media of tijdschrift. Ook afgestudeerden van Universitaire opleidingen als Communicatiewetenschap, Nederlandse taal & Cultuur en Media en Cultuur zijn werkzaam als Redacteur.

Om uiteindelijk als Redacteur aan de slag te kunnen is het verstandig om zoveel mogelijk ervaring op te doen met redactionele werkzaamheden.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Redacteur

Creatief denken voor journalisten & redacteuren
Training Creatief Denken voor journalisten & redacteuren"Los van de gebaande paden, creatief en origineel.” Hoe bedenk je als (hoofd)redacteur, programmamaker of journalist steeds weer opnieuw originele invalshoeken voor je artikel, …
Webredactie compleet (leergang)
Training Webredactie compleet (leergang) Webredactie is meer dan schrijven en redigeren alleen. Als online redacteur of contentspecialist ben je thuis in teksten, maar weet je ook hoe je audiovisuele middelen …
Webredactie
Cursus Webredactie Leer in deze cursus Webredactie hoe je teksten schrijft die de bezoekers van je website aanzetten tot lezen. Wil je je bezoekers verleiden tot een actie, bijvoorbeeld een aankoop of een boeking, …
Webredacteur
Verleidelijke SEO-proof copy schrijven, een doordachte contentstrategie opzetten, populaire social posts plaatsen, de gebruiksvriendelijkheid van je site bewaken: tijdens de opleiding Webredacteur leer je alle specialismen kennen die je nodig
Webredactie
Een paar jaar geleden hield een webredacteur zich vooral bezig met webteksten redigeren en publiceren. Nu wordt ‘ie steeds meer een contentstrateeg: hoe gebruik je content om publiek aan je
Meer opleidingen Redacteur

Weet je nog niet of je Redacteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Redacteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Redacteur

Met wie werkt een Redacteur samen? 

Een Redacteur werkt op een redactie veel samen met andere mensen. Zo worden in overleg met de redactiechef en hoofdredacteur onderwerpen voor artikelen en reportages vastgesteld. De hoofdredacteur heeft hierbij echter de leiding. Soms begeleid een Redacteur tekstschrijvers en journalisten en controleert hij teksten van anderen. Een uitgeverij die alleen boeken uitgeeft heeft vaakt geen hoofdredacteur. Hier staat de Acquirerend Redacteur vaak direct onder de directie.

Al met al is Redacteur een beroep waarbij veel wordt samengewerkt en waarbij men bij de uitvoering van het werk vaak afhankelijk is van andere partijen.


  • Hoofdredacteur
  • Tekstschrijvers
  • Journalisten
Redacteur


Organisaties waar een Redacteur werkzaam is

Waar werkt een Redacteur meestal? 

Redacteuren zijn werkzaam binnen zowel profit als non-profit organisaties. De organisaties waar Redacteuren werkzaam zijn lopen erg uiteen. uiteraard is dit sterk afhankelijk van het medium. Zo zal een tijdschrijftredactie anders in elkaar steken dan een redactie van een radioprogramma.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Redacteur

Waar kun je het beste werken als Redacteur? Hieronder vindt je de best door de Redacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Redacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Redacteur:

Welke competenties heeft een een Redacteur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Redacteur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Redacteur nodig? 

Voor een baan als Redacteur is het van belang dat men nauwkeurig werkt en oog heeft voor detail. Het schrijven van teksten voor publicatie vereist enig perfectionisme. Ook voor het controleren van teksten van andere tekstschrijvers is accuratesse nodig (Redacteur).

Niet alleen voor het bedenken van geschikte en originele tekstonderwerpen, maar ook voor het overbrengen van de tekst is creativiteit nodig. Als Redacteur is het belangrijk een onderwerp op verschillende manieren neer te kunnen zetten en te verwoorden. De behoefte om je te uiten en origineel over te komen kunnen daarom helpen bij de creativiteit van een Redacteur (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Redacteur


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Redacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Redacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Redacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Redacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Redacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Redacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Redacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Redacteur iets voor je?

Zou je graag Redacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Redacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Redacteur

g.a.c.schilte

Het is een mooi beroep, redacteur, maar sommigen van hen brengen door hun eigengereidheid de schrijver tot wanhoop. Door gebrek aaan gevoel voor humor 'verbeteren' ze net dat stukje tekst dat de clou van het verhaal is. Zonder meer schrappen ze rücksichtlos hele alinea's uit een tekst van drie pagina's omdat er net vóór het indelen van een blad, een volkleurenpagina reclame is verkocht.  De langste alinea's eruit, dat gaat lekker snel en het zal ze een zorg zijn dat het verhaal met mijn by line is veranderd in een bergje los zand. Als het gaat om een vergeten of foutieve interpunctie, oké. Maar over een onbegrepen grap of fout, zou telefonisch of overleg per e-mail verplicht moeten zijn. Ook vertalingen zijn vaak een bron van ergernis.Een uit het Nederlands naar het Engels vertaald zinnetje: 'We gaan naar huis.' In de vertaling lees je dan: 'We are goiing to  home.' En geen redacteur schijnt het gezien te hebben. Wat is het eigenijk

Meggie

Hallo, Ik zit nu op het VMBO, maar zou graag deze opleiding willen gaan volgen na mijn examen. Mijn vraag is nu of er ook een opleiding hiervoor is op het MBO? M.v.g Meggie

Henk

Beste Meggie,lees bovenstaande tekst goed en je zult begrijpen dat redacteur geen beginnersfunctie is.De School voor de Journalistiek is een van de wegen.Kijk eens op Springest,voor cursussen.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar