Hoofdredacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoofdredacteur? Lees de functieomschrijving.

Een Hoofdredacteur staat aan het hoofd van een redactie van bijvoorbeeld tijdschrift, krant of televisiprogramma. De Hoofdredacteur stuurt, vaak ondersteund door de redactiechef en de eindredacteur, de redactie aan. Hij is eindverantwoordelijke voor de inhoud van het tijdschrift of programma. Die inhoud is in overleg met de redactie bepaald. Zo bedenkt een Hoofdredacteur bijvoorbeeld onderwerpen voor artikelen in een bepaalde rubriek die goed aansluiten bij de beoogde doelgroep. Het komt voor dat een Hoofdredacteur deze artikelen ook zelf schrijft.

Soms vervult de Hoofdredacteur dus de rol van redacteur. Zo corrigeert hij ook teksten van redacteuren en geeft feedback. Belangrijk is echter dat de Hoofdredacteur het tijdschrift of programma waarvoor hij of zij werkzaam is naar buiten toe vertegenwoordigt. Hij is het gezicht van de redactie. De Hoofdredacteur ziet erop toe dat de redactie de juridische en redactionele regels naleeft. Een andere belangrijke taak van de Hoofdredacteur is het uitzetten van het beleid en het vormgeven van langetermijnplannen. De Hoofdredacteur houdt zich daarbij altijd aan het redactiestatuut.

In dit redactiestatuut is de positie van de hoofdredactie en redactie van geschreven media vastgelegd. Bijvoorbeeld de doeleinden en uitgangspunten van de redactie en afspraken over het budget omschreven. De Hoofdredacteur vormt als het ware een brug tussen de redactie en de directie.  Aan de ene kant vergadert de hij met de redactie over de inhoud van de rubriek, aan de andere kant vergadert de Hoofdredacteur met de directie over de winstgevenheid. Hij moet daarom zowel commerciële als journalistieke belangen in het oog houden.

Wil je werken als Hoofdredacteur?

Werk je al als Hoofdredacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoofdredacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hoofdredacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoofdredacteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Directeur
 • Eindredacteur
 • Redacteur
 • Journalist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3200 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofdredacteur

Wat verdient een Hoofdredacteur?

Het salaris van een Hoofdredacteur verschilt per medium. Hiervoor bestaan verschillende CAO's. Wanneer een Hoofdredacteur werkzaam is op een grote redactie waarbij er veel mensen aangestuurd worden zal het salaris hoger zijn dan wanneer hij werkt op een kleine redactie met weinig werknemers. Ook het aantal functiejaren is van invloed op het salaris, dat gemiddeld ligt tussen €3200 en €4500.

Salarisschaal Hoofdredacteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hoofdredacteur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoofdredacteur

Hoe goed is de toekomst voor de Hoofdredacteur? 

Als Hoofdredacteur sta je reeds aan het hoofd van een redactie. Omdat een Hoofdredacteur met veel mensen samenwerkt en vaak een groot netwerk heeft, is er vaak veel ruimte om nieuwe ideeën te lanceren. Zo kan een Hoofdredacteur bijvoorbeeld binnen het tijdschrift waar hij werkzaam is nieuwe rubrieken opzetten. Ook is het mogelijk om als Hoofdredacteur met veel connecties uiteindelijk een eigen redactie op te zetten, door bijvoorbeeld het beginnen van een nieuw tijdschrift of radioprogramma.

Het arbeidsperspectief voor communicatie en journalistiek is over het algemeen slecht. Het aantal beschikbare vacatures staat vaak niet in verhouding tot het aanbod en sollicitanten moeten veel moeite doen om opgemerkt te worden. De belangrijkste trends zijn dat het publiek van traditionele printmedia afneemt, terwijl online mediagebruik toeneemt. Multimediale vaardigheden zijn dus een goede aanvulling op een cv.

Baankans Hoofdredacteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hoofdredacteur worden: Opleidingen tot Hoofdredacteur

Hoe word je een Hoofdredacteur? 

De opleidingsachtergrond van een Hoofdredacteur is afhankelijk van het medium waarbij hij werkzaam is. Vaak heeft een Hoofdredacteur een journalistieke opleiding gedaan.Er zijn diverse HBO opleidingen die opleiden tot redacteur. Om uiteindelijk als Hoofdredacteur aan de slag te gaan is werkervaring op een redactie belangrijk. Om deze functie te bereieken zijn ook leidinggevende capaciteiten van belang.

De volgende HBO opleidingen leiden op tot Redacteur:

- Journalistiek: binnen deze opleiding kan gekozen worden voor een specifiek medium. Zo kan men zich bijvoorbeeld specialiseren in Tijdschrift of Televisie.

- Communicatie

- Media, Informatie en Communicatie

Ook de Universitaire studies Nederlandse Taal & Cultuur, Communicatiewetenschap of Media en Cultuur kunnen uiteindelijk leiden tot een baan als Hoofdredacteur.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hoofdredacteur

Meer opleidingen Hoofdredacteur

Weet je nog niet of je Hoofdredacteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hoofdredacteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hoofdredacteur

Met wie werkt een Hoofdredacteur samen? 

Een Hoofdredacteur staat aan het hoofd van een redactie. Het verschilt per onderneming of een Hoofdredacteur rechtstreeks verantwoordelijk is voor het aansturen van redacteuren en journalisten. Op een tijdschriftredactie is dit vaak wel het geval en stuurt de hij de redactie aan, motiveert redacteuren en tekstschrijvers en geeft feedback op hun werk. Bij een grotere organisatie, zoals een dagblad, staat de Hoofdredacteur voornamelijk in contact met afdelingshoofden, die weer aan het hoofd staan van verschillende redacties.
Naar boven toe werkt de Hoofdredacteur in overleg met de directie. De directie buigt zich meer over de commerciële belangen van het medium. In overleg wordt bijvoorbeeld vergaderd over de winstgevendheid van een bepaalde rubriek. De Hoofdredacteur verdedigt, naast deze commerciële belangen, de journalistieke belangen van de redactie tegenover van de directie.


 • Directeur
 • Eindredacteur
 • Redacteur
 • Journalist
Hoofdredacteur


Organisaties waar een Hoofdredacteur werkzaam is

Waar werkt een Hoofdredacteur meestal? 

Als Hoofdredacteur ben je aan het werk op een redactie. Dit kan een redactie zijn van een televisieprogramma, radioprogramma, tijdschrift of krant. De werkplek is grotendeels afhankelijk van het medium waarbij hij werkzaam is. Bij een klein vakblad zal de redactie kleiner zijn dan bij een groot televisieprogramma en zal ook het aantal mensen dat de Hoofdredacteur aanstuurt flink uiteenlopen. Hoofdredacteuren zullen voornamelijk aan het werk zijn bij profit organisaties. Het is echter mogelijk om Hoofdredacteur te zijn bij een non-profit organisatie, wanneer men bijvoorbeeld werkt voor een televisieprogramma van de publieke omroep.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Hoofdredacteur

Waar kun je het beste werken als Hoofdredacteur? Hieronder vindt je de best door de Hoofdredacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoofdredacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoofdredacteur:

Welke competenties heeft een een Hoofdredacteur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hoofdredacteur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hoofdredacteur nodig? 

Omdat de Hoofdredacteur aan het hoofd staat van een redactie, is het belangrijk dat hij de juiste competenties bezit om de redactie aan te sturen. Leidinggevende kwaliteiten zijn bij deze functie dan ook onmisbaar. De Hoofdredacteur is zelfverzekerd en onafhankelijk (Baas). Hij heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en bekijkt de inhoud van artikelen of items met een kritische blik. Waar nodig corrigeert hij, om een optimaal eindproduct af te leveren. De Hoofdredacteur heeft een hoge standaard en een ordelijke werkwijze (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Hoofdredacteur


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Hoofdredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoofdredacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoofdredacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoofdredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoofdredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoofdredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoofdredacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoofdredacteur iets voor je?

Zou je graag Hoofdredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoofdredacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoofdredacteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar