U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Klompenmaker

Klompenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een klompenmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Klompermaker maakt, zoals de naam al doet vermoeden, beroepsmatig klompen. Een Klompenmaker doet dit door een blok hout uit te hollen in de vorm van een klomp. Hierbij worden technieken als schaven, zagen, frezen en schuren gebruikt. De Klompenmaker bedient verschillende machines en houdt in de gaten of alles goed gaat. Hij zorgt ervoor dat kwalitatief goede producten worden geleverd. Vaak worden de klompen vervolgens beschilderd. Soms worden de klompen helemaal specifiek voor iemand op maat gemaakt.

Tegenwoordig worden klompen bijna niet meer handmatig gemaakt in Nederland. Ze worden nu machinaal gemaakt. Eerst worden de boomstammen in blokken gezaagd, daarna snijdt de freesmachine de klompvorm eruit en dan wordt de klomp machinaal uitgehold. Daarna moeten de klompen drogen en worden ze afgewerkt en verkocht.

Soms worden klompenmakers ingezet in de orthopedische markt. Zij hebben dusdanige kennis van het bewegingsapparaat, dat zij kunnen zorgen voor uniek, goed passend en ondersteunend schoeisel.

De concurrentie van het buitenland lijkt te sterk om dit beroep in Nederland voor uitsterven te behoeden. 

Mensen vonden ons op: Job Klompenmaker, Baan Klompenmaker, Klompenmaker Worden, Functie-eisen Klompenmaker, Verantwoordelijkheden Klompenmaker, Functieprofiel Klompenmaker, Wat doet een Klompenmaker, Werken als Klompenmaker.

Klompenmaker worden: Opleiding tot klompenmaker

 

Voor zover bekend bestaat er geen opleiding tot Klompenmaker. Een goede opleiding zou de MBO-opleiding (Machinaal) Houtbewerker zijn. Men leert hier alle technieken om verschillende soorten hout te bewerken, zoals frezen, schuren, schaven, boren en zagen. Er kan dan gekozen worden voor de richtingen Allround Machinaal Houtbewerker Timmerindustrie en Allround Machinaal Houtbewerker Meubelindustrie. Beiden bieden een goede basis om Klompenmaker te worden. Er kunnen ook cursussen of workshops worden gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Klompenmaker, Klompenmaker Worden, Opleidingsniveau Klompenmaker, Scholing Klompenmaker, Studie Klompenmaker, Bijscholing Klompenmaker, Omscholing Klompenmaker.

Organisaties waar een klompenmaker doorgaans werkzaam is

 

Een Klompenmaker werkt bij een Klompenmakerij. Dit bedrijf streeft naar winst en hoort dus bij de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Klompenmaker, Klompenmaker Worden, Opleidingsniveau Klompenmaker, Scholing Klompenmaker, Studie Klompenmaker, Bijscholing Klompenmaker, Omscholing Klompenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden klompenmaker

 

Een Klompenmaker kan rekenen op zo’n €1300,- tot €2000,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn ervaring, opleiding en leeftijd. De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Klompenmaker werkzaam is. Doorgaans gelden bijvoorbeeld een aantal weken vakantie met behoud van loon en een reiskostenvergoeding.

Het inkomen van een Klompenmaker die als zelfstandige werkt hangt natuurlijk met name af van zijn ervaring en het aantal opdrachten dat binnenkomt. 

Mensen vonden ons op: Salaris Klompenmaker, Loon Klompenmaker, Wat verdien je als Klompenmaker, Salarisschaal Klompenmaker, Salarisindicatie Klompenmaker, Bonus Klompenmaker, CAO Klompenmaker, Brutoloon Klompenmaker, Nettoloon Klompenmaker, Vakantiedagen Klompenmaker, Pensioen Klompenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden klompenmaker

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Klompenmaker, Vaardigheden Klompenmaker, Attitude Klompenmaker, Kwalificaties Klompenmaker, Competentieprofiel Klompenmaker.

Boeken voor het beroep klompenmaker

Wil je meer weten over het beroep klompenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je klompenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken klompenmaker te komen.

De Kleindochter Van De Klompenmaker | Pleun R. Troost

Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789033114304 | 133 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Klompenmaker, Klompenmaker ebooks, boek Klompenmaker.

Persoonstypen klompenmaker

 

Persoonstypen die passen bij een Klompenmaker zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

Een Klompenmaker moet veel energie hebben, ambitieus zijn en doelgericht en efficiënt werken (Succesvolle Werker).

Tevens moet de Klompenmaker heel nauwkeurig te werk gaan. Klompen moeten lekker zitten, dus moeten alle afmetingen en rondingen precies kloppen. Hij moet alle technieken dus tot in de puntjes beheersen en met een kritisch oog naar zijn werk kijken. Ook willen veel mensen klompen met een leuke beschildering, dus dit moet ook heel secuur gedaan worden. Overigens doet de Klompenmaker dit laatste niet altijd zelf (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Klompenmaker, Karakter Klompenmaker.

Netwerk klompenmaker

 

Afhankelijk van het bedrijf waar hij werkt, komt een Klompenmaker in aanraking met klanten. Dit kan zijn bij de verkoop in een winkel, maar er zijn ook klanten die met specifieke wensen bij de Klompenmaker komen. Voor hen moet de Klompenmaker dan klompen speciaal op maat maken.

Tevens komt de Klompenmaker in aanraking met een Leidinggevende en met collega Klompenmakers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Klompenmaker, Medewerkers Klompenmaker.

Is het beroep klompenmaker iets voor jou?

Zou je graag klompenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als klompenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Klompenmaker, beroepskeuzetest Klompenmaker, beroep Klompenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden klompenmaker

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Klompenmaker is slecht. In 2008 waren er in Nederland nog maar zo’n tien klompenmakerijen die zelfstandig klompen maakten en verkochten.

Er worden wel nog klompen gemaakt voor de orthopedische markt, maar door sterke concurrentie van het buitenland is commerciële fabricage in ons land eigenlijk niet meer mogelijk.

Arbeidsmarktperspectief score klompenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep klompenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Klompenmaker, Promotie mogelijkheden Klompenmaker, Carriere Klompenmaker.

Solliciteren op de functie klompenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als klompenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor klompenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als klompenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Klompenmaker, CV Klompenmaker, sollicitatie Klompenmaker.

Interviews met klompenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen klompenmaker

Vacatures klompenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Klompenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klompenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Klompermaker maakt, zoals de naam al doet vermoeden, beroepsmatig klompen. Een Klompenmaker doet dit door een blok hout uit te hollen in de vorm van een klomp. Hierbij worden technieken als schaven, zagen, frezen en schuren gebruikt.

Beoordeling Klompenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Klompenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Klompenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep