U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kraanmachinist

Kraanmachinist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kraanmachinist? Lees de functieomschrijving.

Een Kraanmachinist tilt en verplaatst objecten  met behulp van verschillende kranen, zoals een mobiele of torenkraan. Hij werkt bij bouwprojecten waar grote en zware materialen worden gebruikt, of bijvoorbeeld in de haven waar zeeschepen gelost worden door de Kraanmachinist. Bouwprojecten hebben een uitvoerder die opdrachten geeft aan de Kraanmachinist. Een mobiele kraan wordt naar de juiste plek gereden door de Kraanmachinist, waar hij de kraan gebruiksklaar maakt. Hij controleert de installatie, de veiligheid van de kraan, het gewicht van de lading en de kraanfuncties. De Kraanmachinist bedient de kraan vanuit de cabine. Materialen worden opgetild en op de juiste plek neergezet. Hierbij volgt de Kraanmachinist instructies op van de ‘rigger’ – een collega op de grond. Zij communiceren met hand- en armsignalen die zijn gestandaardiseerd. Een Kraanmachinist kan ook graafwerkzaamheden uitvoeren.

Het is erg belangrijk dat een Kraanmachinist ruimtelijk en technisch inzicht heeft en hij goed afstanden en diepte kan inschatten. Ook moet hij gevaar identificeren en volgens strenge veiligheidsrichtlijnen werken. Hij is hierbij niet alleen voor zijn eigen veiligheid verantwoordelijk, maar ook voor die van collega’s en voorbijgangers. De te verplaatsen materialen moeten op de juiste manier worden bevestigd met de juiste kettingen en kabels. Een Kraanmachinist heeft veel beroepsrisico’s. Een Kraanmachinist is vaak ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de kranen, hij kan eenvoudige storingen zelf oplossen en verhelpen. Het bedienen van de kraan gebeurt zittend, maar het hijsklaar maken van de lading en het onderhoud kan fysiek zwaar zijn.

Mensen vonden ons op: Job Kraanmachinist, Baan Kraanmachinist, Kraanmachinist Worden, Functie-eisen Kraanmachinist, Verantwoordelijkheden Kraanmachinist, Functieprofiel Kraanmachinist, Wat doet een Kraanmachinist, Werken als Kraanmachinist.

Kraanmachinist worden: Opleiding tot kraanmachinist

Een Kraanmachinist heeft een MBO opleiding gevolgd, bijvoorbeeld MBO Machinist mobiele kraan of MBO Machinist Autolaadkraan met hijsfunctie. Vaak is het hebben van een groot rijbewijs en een hijsbewijs een vereiste.  

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kraanmachinist, Kraanmachinist Worden, Opleidingsniveau Kraanmachinist, Scholing Kraanmachinist, Studie Kraanmachinist, Bijscholing Kraanmachinist, Omscholing Kraanmachinist.

Organisaties waar een kraanmachinist doorgaans werkzaam is

Een Kraanmachinist is werkzaam voor commerciële organisaties in de bouw, scheepvaart of logistiek.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kraanmachinist, Kraanmachinist Worden, Opleidingsniveau Kraanmachinist, Scholing Kraanmachinist, Studie Kraanmachinist, Bijscholing Kraanmachinist, Omscholing Kraanmachinist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kraanmachinist

De gemiddelde salarisindicatie voor een Kraanmachinist ligt tussen de €2100 en €2400 bruto per maand.

Soms heeft een Kraanmachinist onregelmatige werktijden waarvoor hij een toeslag kan ontvangen. Andere arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de werkgever. Afhankelijk van de organisatie zijn de voorwaarden conform CAO, zoals de CAO Beroepsgoederenvervoer of CAO Transport.

Mensen vonden ons op: Salaris Kraanmachinist, Loon Kraanmachinist, Wat verdien je als Kraanmachinist, Salarisschaal Kraanmachinist, Salarisindicatie Kraanmachinist, Bonus Kraanmachinist, CAO Kraanmachinist, Brutoloon Kraanmachinist, Nettoloon Kraanmachinist, Vakantiedagen Kraanmachinist, Pensioen Kraanmachinist.

Competenties, skills & vaardigheden kraanmachinist

 • Samenwerken
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Ruimtelijk inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Kraanmachinist, Vaardigheden Kraanmachinist, Attitude Kraanmachinist, Kwalificaties Kraanmachinist, Competentieprofiel Kraanmachinist.

Boeken voor het beroep kraanmachinist

Wil je meer weten over het beroep kraanmachinist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kraanmachinist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kraanmachinist te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kraanmachinist, Kraanmachinist ebooks, boek Kraanmachinist.

Persoonstypen kraanmachinist

Een Kraanmachinist luistert goed naar aanwijzingen, is geduldig en past zich aan (Bemiddelaar). Hij moet de veiligheidseisen zeer strict nemen en moet geconcentreerd en nauwkeurig werken (Perfectionist). Een Kraanmachinist moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Hij is betrouwbaar en zeer collegiaal.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kraanmachinist, Karakter Kraanmachinist.

Netwerk kraanmachinist

Een Kraanmachinist werkt intensief samen met een Grondwerker. Zij communiceren met elkaar via vastgelegde hand- en armbewegingen. Een Kraanmachinist in de haven werkt samen met de arbeiders op het schip. Een Kraanmachinist die werkzaam is in de bouw krijgt zijn opdrachten van de Uitvoerder.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kraanmachinist, Medewerkers Kraanmachinist.

Is het beroep kraanmachinist iets voor jou?

Zou je graag kraanmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kraanmachinist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kraanmachinist, beroepskeuzetest Kraanmachinist, beroep Kraanmachinist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kraanmachinist

Het arbeidsmarktperspectief van een Kraanmachinist is niet zo goed. In de bouw is relatief weinig werk.

Een Kraanmachinist kan alleen doorgroeien als hij een aanvullende opleiding volgt, waardoor hij meer leidinggevende en organistorische taken op zich kan nemen. Hij kan dan bijvoorbeeld Planner worden.

Arbeidsmarktperspectief score kraanmachinist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kraanmachinist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kraanmachinist, Promotie mogelijkheden Kraanmachinist, Carriere Kraanmachinist.

Solliciteren op de functie kraanmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kraanmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kraanmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kraanmachinist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kraanmachinist, CV Kraanmachinist, sollicitatie Kraanmachinist.

Interviews met kraanmachinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kraanmachinist

Vacatures kraanmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraanmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kraanmachinist tilt en verplaatst objecten  met behulp van verschillende kranen, zoals een mobiele of torenkraan. Hij werkt bij bouwprojecten waar grote en zware materialen worden gebruikt, of bijvoorbeeld in de haven waar zeeschepen gelost worden door de Kraanmachinist. Bouwprojecten hebben een uitvoerder die opdrachten geeft aan de Kraanmachinist.

Beoordeling Kraanmachinist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kraanmachinist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kraanmachinist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep