Kraanmachinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kraanmachinist? Lees de functieomschrijving.

Een Kraanmachinist tilt en verplaatst objecten  met behulp van verschillende kranen, zoals een mobiele of torenkraan. Hij werkt bij bouwprojecten waar grote en zware materialen worden gebruikt, of bijvoorbeeld in de haven waar zeeschepen gelost worden door de Kraanmachinist. Bouwprojecten hebben een uitvoerder die opdrachten geeft aan de Kraanmachinist. Een mobiele kraan wordt naar de juiste plek gereden door de Kraanmachinist, waar hij de kraan gebruiksklaar maakt. Hij controleert de installatie, de veiligheid van de kraan, het gewicht van de lading en de kraanfuncties. De Kraanmachinist bedient de kraan vanuit de cabine. Materialen worden opgetild en op de juiste plek neergezet. Hierbij volgt de Kraanmachinist instructies op van de ‘rigger’ – een collega op de grond. Zij communiceren met hand- en armsignalen die zijn gestandaardiseerd. Een Kraanmachinist kan ook graafwerkzaamheden uitvoeren.

Het is erg belangrijk dat een Kraanmachinist ruimtelijk en technisch inzicht heeft en hij goed afstanden en diepte kan inschatten. Ook moet hij gevaar identificeren en volgens strenge veiligheidsrichtlijnen werken. Hij is hierbij niet alleen voor zijn eigen veiligheid verantwoordelijk, maar ook voor die van collega’s en voorbijgangers. De te verplaatsen materialen moeten op de juiste manier worden bevestigd met de juiste kettingen en kabels. Een Kraanmachinist heeft veel beroepsrisico’s. Een Kraanmachinist is vaak ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de kranen, hij kan eenvoudige storingen zelf oplossen en verhelpen. Het bedienen van de kraan gebeurt zittend, maar het hijsklaar maken van de lading en het onderhoud kan fysiek zwaar zijn.

Wil je werken als Kraanmachinist?

Werk je al als Kraanmachinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kraanmachinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kraanmachinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kraanmachinist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Grondwerker
  • Uitvoerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2100 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

37


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraanmachinist

Wat verdient een Kraanmachinist?

De gemiddelde salarisindicatie voor een Kraanmachinist ligt tussen de €2100 en €2400 bruto per maand.

Soms heeft een Kraanmachinist onregelmatige werktijden waarvoor hij een toeslag kan ontvangen. Andere arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de werkgever. Afhankelijk van de organisatie zijn de voorwaarden conform CAO, zoals de CAO Beroepsgoederenvervoer of CAO Transport.

Salarisschaal Kraanmachinist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kraanmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraanmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kraanmachinist vacatures

Mobiele torenkraanmachinist
Olympia Uitzendbureau
Als fulltime kraanmachinist voer je zelfstandig de hijswerkzaamheden uit, waarbij je ervoor zorgt dat de werkzaamheden veilig en efficiënt uitgevoerd worden. De werkzaamheden vinden plaats in de bouw, industrie en …
Kraanmachinist
Slagkracht Personeel
Na een gedegen inwerktraject ben je als kraanmachinist hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het beoordelen, keuren en het juist en efficiënt sorteren, het laden van de productiemachines, de op- en overslag van …
Mobiele kraanmachinist
HCA Project Support B.V.
Voor een tweejarig project in de Infra zijn wij op zoek naar een mobiele kraanmachinist/ MSV driver. Als mobiele kraanmachinist/ MSV driver ben jij verantwoordelijk voor de logistieke uitvoering en veiligheid …
Kraanmachinist
Herenbos
Heb jij ervaring als kraanmachinist en ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan nu bij Herenbos! Voor onze klant in Hazerswoude-Dorp zijn wij per direct op zoek naar …
Kraanmachinist
Pro Industry
Heb jij ervaring met de (wal)kraan en sta je open om daarnaast shovel- en heftruckwerkzaamheden te verrichten? Dan hebben we hier de perfecte vacature voor jou. Voor een bedrijf in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kraanmachinist

Hoe goed is de toekomst voor de Kraanmachinist? 

Het arbeidsmarktperspectief van een Kraanmachinist is niet zo goed. In de bouw is relatief weinig werk.

Een Kraanmachinist kan alleen doorgroeien als hij een aanvullende opleiding volgt, waardoor hij meer leidinggevende en organistorische taken op zich kan nemen. Hij kan dan bijvoorbeeld Planner worden.

Baankans Kraanmachinist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

37


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kraanmachinist worden: Opleidingen tot Kraanmachinist

Hoe word je een Kraanmachinist? 

Een Kraanmachinist heeft een MBO opleiding gevolgd, bijvoorbeeld MBO Machinist mobiele kraan of MBO Machinist Autolaadkraan met hijsfunctie. Vaak is het hebben van een groot rijbewijs en een hijsbewijs een vereiste.  

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kraanmachinist

Cursus ABvL (Aanslaan en Begeleiden van Lasten)
Vanaf 18 oktober 2016 behoren werknemers die zelfstandig lasten verplaatsen in de (petro)chemische industrie te voldoen aan de certificering van ‘Verplaatsen van lasten met handhijsgereedschap (VVL-H)’ of ‘Aanslaan en Begeleiden …
Aanslaan Begeleiden van Lasten (ABvL) Herhaling
Vanaf 18 oktober 2016 behoren werknemers, die zelfstandig lasten verplaatsen in de (petro)chemische industrie, te voldoen aan de certificering van ‘Verplaatsen van lasten met handhijsgereedschap (VVL-H)’ of ‘Aanslaan en Begeleiden …
Meer opleidingen Kraanmachinist

Weet je nog niet of je Kraanmachinist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kraanmachinist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kraanmachinist

Met wie werkt een Kraanmachinist samen? 

Een Kraanmachinist werkt intensief samen met een Grondwerker. Zij communiceren met elkaar via vastgelegde hand- en armbewegingen. Een Kraanmachinist in de haven werkt samen met de arbeiders op het schip. Een Kraanmachinist die werkzaam is in de bouw krijgt zijn opdrachten van de Uitvoerder.


  • Grondwerker
  • Uitvoerder
Kraanmachinist


Organisaties waar een Kraanmachinist werkzaam is

Waar werkt een Kraanmachinist meestal? 

Een Kraanmachinist is werkzaam voor commerciële organisaties in de bouw, scheepvaart of logistiek.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Kraanmachinist

Waar kun je het beste werken als Kraanmachinist? Hieronder vindt je de best door de Kraanmachinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kraanmachinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kraanmachinist:

Welke competenties heeft een een Kraanmachinist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kraanmachinist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kraanmachinist nodig? 

Een Kraanmachinist luistert goed naar aanwijzingen, is geduldig en past zich aan (Bemiddelaar). Hij moet de veiligheidseisen zeer strict nemen en moet geconcentreerd en nauwkeurig werken (Perfectionist). Een Kraanmachinist moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Hij is betrouwbaar en zeer collegiaal.

Bekijk de persoonstypen voor Kraanmachinist


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Kraanmachinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kraanmachinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kraanmachinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kraanmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kraanmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kraanmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kraanmachinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kraanmachinist iets voor je?

Zou je graag Kraanmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kraanmachinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kraanmachinist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar