Kraanmachinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kraanmachinist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kraanmachinist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kraanmachinist wordt.

 

Wat is een Kraanmachinist?

Een Kraanmachinist tilt en verplaatst objecten  met behulp van verschillende kranen, zoals een mobiele of torenkraan. Hij werkt bij bouwprojecten waar grote en zware materialen worden gebruikt, of bijvoorbeeld in de haven waar zeeschepen gelost worden door de Kraanmachinist. Bouwprojecten hebben een uitvoerder die opdrachten geeft aan de Kraanmachinist. Een mobiele kraan wordt naar de juiste plek gereden door de Kraanmachinist, waar hij de kraan gebruiksklaar maakt. Hij controleert de installatie, de veiligheid van de kraan, het gewicht van de lading en de kraanfuncties. De Kraanmachinist bedient de kraan vanuit de cabine. Materialen worden opgetild en op de juiste plek neergezet. Hierbij volgt de Kraanmachinist instructies op van de ‘rigger’ – een collega op de grond. Zij communiceren met hand- en armsignalen die zijn gestandaardiseerd. Een Kraanmachinist kan ook graafwerkzaamheden uitvoeren.

Het is erg belangrijk dat een Kraanmachinist ruimtelijk en technisch inzicht heeft en hij goed afstanden en diepte kan inschatten. Ook moet hij gevaar identificeren en volgens strenge veiligheidsrichtlijnen werken. Hij is hierbij niet alleen voor zijn eigen veiligheid verantwoordelijk, maar ook voor die van collega’s en voorbijgangers. De te verplaatsen materialen moeten op de juiste manier worden bevestigd met de juiste kettingen en kabels. Een Kraanmachinist heeft veel beroepsrisico’s. Een Kraanmachinist is vaak ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de kranen, hij kan eenvoudige storingen zelf oplossen en verhelpen. Het bedienen van de kraan gebeurt zittend, maar het hijsklaar maken van de lading en het onderhoud kan fysiek zwaar zijn.Wil je werken als Kraanmachinist?

Werk je al als Kraanmachinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kraanmachinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kraanmachinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kraanmachinist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Grondwerker
  • Uitvoerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2100 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

113


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraanmachinist

Wat verdient een Kraanmachinist?

De gemiddelde salarisindicatie voor een Kraanmachinist ligt tussen de €2100 en €2400 bruto per maand.

Soms heeft een Kraanmachinist onregelmatige werktijden waarvoor hij een toeslag kan ontvangen. Andere arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de werkgever. Afhankelijk van de organisatie zijn de voorwaarden conform CAO, zoals de CAO Beroepsgoederenvervoer of CAO Transport.

Salarisschaal Kraanmachinist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kraanmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraanmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kraanmachinist vacatures

Vacature Kraanmachinist
Carriere Uitzendbureau
Over de functie Onze klant uit de regio Breda is actief in een hele specifieke sector en zoekt daarom altijd naar enthousiaste, flexibel ingestelde kraanmachinisten om ze de kneepjes van …
Vacature Kraanmachinist grondverzet
Luba
Functieomschrijving Wat ga je doen? Dat weet jij natuurlijk allang, maar we hebben hier een korte beschrijving waar je direct mee kan ; Samen met de grondwerkers ga jij naar …
Vacature Kraanmachinist afvalverwerking
Luba
Functieomschrijving Luba zoekt voor jouw nieuwe werkgever gemotiveerde shovelmachinisten. Jij bent in Wateringen verantwoordelijk voor het verladen, laden en sorteren van de verschillende afvalstromen. Het veilig bedienen en onderhouden van …
Vacature Kraanmachinist
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Ben jij op zoek naar een baan met veel zekerheid? Een plek waar je veel kunt leren en waar alle ruimte is voor interne trainingen en opleidingen? Voor Tata …
Vacature (Aankomend) mobiele kraanmachinist(e)
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw nieuwe werkgever heeft al meer dan 75 jaar een vooraanstaande rol in horizontaal en verticaal transport. Decennialang zijn zij actief op het gebied van kraanverhuur. De mobiele telescoopkranen, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kraanmachinist

Wat is de toekomst van Kraanmachinist?

Het arbeidsmarktperspectief van een Kraanmachinist is niet zo goed. In de bouw is relatief weinig werk.

Een Kraanmachinist kan alleen doorgroeien als hij een aanvullende opleiding volgt, waardoor hij meer leidinggevende en organistorische taken op zich kan nemen. Hij kan dan bijvoorbeeld Planner worden.

Baankans Kraanmachinist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

113


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kraanmachinist worden: Opleidingen tot Kraanmachinist

Wil je Kraanmachinist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kraanmachinist.

Hoe word je een Kraanmachinist? 

Een Kraanmachinist heeft een MBO opleiding gevolgd, bijvoorbeeld MBO Machinist mobiele kraan of MBO Machinist Autolaadkraan met hijsfunctie. Vaak is het hebben van een groot rijbewijs en een hijsbewijs een vereiste.  

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Kraanmachinist

Cursus ABvL (Aanslaan en Begeleiden van Lasten)
Vanaf 18 oktober 2016 behoren werknemers die zelfstandig lasten verplaatsen in de (petro)chemische industrie te voldoen aan de certificering van ‘Verplaatsen van lasten met handhijsgereedschap (VVL-H)’ of ‘Aanslaan en Begeleiden …
Cursus ABvL (Aanslaan en Begeleiden van Lasten)

Omscholen of doorgroeien tot Kraanmachinist

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Kraanmachinist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kraanmachinist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kraanmachinist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kraanmachinist?

Competenties en Vaardigheden Kraanmachinist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kraanmachinist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kraanmachinist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kraanmachinist

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Kraanmachinist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kraanmachinist. Als Kraanmachinist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kraanmachinist:


zie volledige beschrijving persoonstype Kraanmachinist

Vakkennis voor een Kraanmachinist

Het is voor een Kraanmachinist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kraanmachinist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kraanmachinist


Werkervaring Kraanmachinist

Het is voor een startend Kraanmachinist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kraanmachinist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Heftruckchauffeur .

Iets anders leren?

Is Kraanmachinist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kraanmachinist

Met wie werkt een Kraanmachinist samen? 

Een Kraanmachinist werkt intensief samen met een Grondwerker. Zij communiceren met elkaar via vastgelegde hand- en armbewegingen. Een Kraanmachinist in de haven werkt samen met de arbeiders op het schip. Een Kraanmachinist die werkzaam is in de bouw krijgt zijn opdrachten van de Uitvoerder.


  • Grondwerker
  • Uitvoerder
Kraanmachinist


Organisaties waar een Kraanmachinist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kraanmachinist meestal werkt.

Waar werkt een Kraanmachinist?

Een Kraanmachinist is werkzaam voor commerciële organisaties in de bouw, scheepvaart of logistiek.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Kraanmachinist

Waar kun je het beste werken als Kraanmachinist? Hieronder vind je de best door de Kraanmachinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kraanmachinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kraanmachinist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kraanmachinist.

Welke competenties heeft een Kraanmachinist nodig?

Een Kraanmachinist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kraanmachinist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kraanmachinist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kraanmachinist nodig? 

Een Kraanmachinist luistert goed naar aanwijzingen, is geduldig en past zich aan (Bemiddelaar). Hij moet de veiligheidseisen zeer strict nemen en moet geconcentreerd en nauwkeurig werken (Perfectionist). Een Kraanmachinist moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Hij is betrouwbaar en zeer collegiaal.

Bekijk de persoonstypen voor Kraanmachinist


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Kraanmachinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kraanmachinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kraanmachinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kraanmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kraanmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kraanmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kraanmachinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kraanmachinist iets voor je?

Zou je graag Kraanmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kraanmachinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmachinist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Kraanmachinist

Vacature Kraanmachinist
Intro Krimpen
Een nieuwe, nette kraan en lekker zelfstandig werk? Dan is deze functie als kraanmachinist zeker wat voor jou. In deze fulltime baan als kraanmachinist werk je op diverse GWW-projecten. Van …
Vacature Kraanmachinist (minikraan)
Westerduin Personeelsbemiddeling
Lijkt het je leuk om als machinist op een minikraan aan het werk te gaan? Met een minikraan ga jij gaten graven voor lantaarnpalen en oplaadpalen voor elektrische auto’s. Draag …
Vacature (Aankomend) mobiele kraanmachinist(e)
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw nieuwe werkgever heeft al meer dan 75 jaar een vooraanstaande rol in horizontaal en verticaal transport. Decennialang zijn zij actief op het gebied van kraanverhuur. De mobiele telescoopkranen, …
Vacature Rups- mobiele kraanmachinist
Intro Krimpen
Geen dag hetzelfde en zelfstandig willen werken? Dan is deze functie als kraanmachinist zeker. Wanneer je van uitdagende werkzaamheden houdt, dan is deze baan zeker de moeite waard. In deze …
Vacature Kraanmachinist - Woerden
VNOM, Woerden
- Wat ga je doen? Ben jij bekend met verschillende soorten graafmachines en heb jij ervaring binnen het grondverzet werk? Als Kraanmachinist zul jij samenwerken met grondwerkers om er zo …

Actuele blogposts


reacties op Kraanmachinist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar