Kraanmachinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kraanmachinist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kraanmachinist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kraanmachinist wordt.

 

Wat is een Kraanmachinist?

Een Kraanmachinist tilt en verplaatst objecten  met behulp van verschillende kranen, zoals een mobiele of torenkraan. Hij werkt bij bouwprojecten waar grote en zware materialen worden gebruikt, of bijvoorbeeld in de haven waar zeeschepen gelost worden door de Kraanmachinist. Bouwprojecten hebben een uitvoerder die opdrachten geeft aan de Kraanmachinist. Een mobiele kraan wordt naar de juiste plek gereden door de Kraanmachinist, waar hij de kraan gebruiksklaar maakt. Hij controleert de installatie, de veiligheid van de kraan, het gewicht van de lading en de kraanfuncties. De Kraanmachinist bedient de kraan vanuit de cabine. Materialen worden opgetild en op de juiste plek neergezet. Hierbij volgt de Kraanmachinist instructies op van de ‘rigger’ – een collega op de grond. Zij communiceren met hand- en armsignalen die zijn gestandaardiseerd. Een Kraanmachinist kan ook graafwerkzaamheden uitvoeren.

Het is erg belangrijk dat een Kraanmachinist ruimtelijk en technisch inzicht heeft en hij goed afstanden en diepte kan inschatten. Ook moet hij gevaar identificeren en volgens strenge veiligheidsrichtlijnen werken. Hij is hierbij niet alleen voor zijn eigen veiligheid verantwoordelijk, maar ook voor die van collega’s en voorbijgangers. De te verplaatsen materialen moeten op de juiste manier worden bevestigd met de juiste kettingen en kabels. Een Kraanmachinist heeft veel beroepsrisico’s. Een Kraanmachinist is vaak ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de kranen, hij kan eenvoudige storingen zelf oplossen en verhelpen. Het bedienen van de kraan gebeurt zittend, maar het hijsklaar maken van de lading en het onderhoud kan fysiek zwaar zijn.Wil je werken als Kraanmachinist?

Werk je al als Kraanmachinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kraanmachinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kraanmachinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kraanmachinist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Grondwerker
  • Uitvoerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2100 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

82


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraanmachinist

Wat verdient een Kraanmachinist?

De gemiddelde salarisindicatie voor een Kraanmachinist ligt tussen de €2100 en €2400 bruto per maand.

Soms heeft een Kraanmachinist onregelmatige werktijden waarvoor hij een toeslag kan ontvangen. Andere arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de werkgever. Afhankelijk van de organisatie zijn de voorwaarden conform CAO, zoals de CAO Beroepsgoederenvervoer of CAO Transport.

Salarisschaal Kraanmachinist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kraanmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraanmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kraanmachinist vacatures

Uitgelicht
Kraanmachinist
Get Work
Als Kraanmachinist ben je verantwoordelijk voor het bedienen van de kraan dat doe je zodanig dat voldaan wordt aan de voorschriften op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteit. Jij …
Uitgelicht
Minikraanmachinist
Get Work
In de functie van minikraanmachinist bestaan je werkzaamheden onder andere uit het leggen van kabel- en leidingwerk en het graven en dichten van sleuven. Ook zorg je voor het egaliseren, …
Kraanmachinist, Breda
Hartd
Het veilig uitvoeren van hijswerkzaamheden. Uitvoeren van dagelijkse controles en onderhoud aan kraan en materialen horen er ook bij Ook kunnen er eventuele andere werkzaamheden plaatsvinden welke horen bij de …
Kraanmachinist Mobiele Kraan
Intro Hardinxveld
Lijkt het jou ook heerlijk om met een mooie machine te werken? Wij zijn op zoek naar een kraanmachinist voor op de mobiele kraan. Op de bouwplaatsen of op het …
Kraanmachinist Bouw
APS Uitzendburo B.V.
Functieomschrijving Wij zoeken voor onze opdrachtgever in de omgeving van Schijndel naar een Kraanmachinist Bouw. Op basis van projecten werk je door heel het land. Jij bent met de ploeg …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kraanmachinist

Wat is de toekomst van Kraanmachinist?

Het arbeidsmarktperspectief van een Kraanmachinist is niet zo goed. In de bouw is relatief weinig werk.

Een Kraanmachinist kan alleen doorgroeien als hij een aanvullende opleiding volgt, waardoor hij meer leidinggevende en organistorische taken op zich kan nemen. Hij kan dan bijvoorbeeld Planner worden.

Baankans Kraanmachinist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

82


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kraanmachinist worden: Opleidingen tot Kraanmachinist

Wil je kraanmachinist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Kraanmachinist? 

Een Kraanmachinist heeft een MBO opleiding gevolgd, bijvoorbeeld MBO Machinist mobiele kraan of MBO Machinist Autolaadkraan met hijsfunctie. Vaak is het hebben van een groot rijbewijs en een hijsbewijs een vereiste.  

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kraanmachinist

Cursus ABvL (Aanslaan en Begeleiden van Lasten)
Vanaf 18 oktober 2016 behoren werknemers die zelfstandig lasten verplaatsen in de (petro)chemische industrie te voldoen aan de certificering van ‘Verplaatsen van lasten met handhijsgereedschap (VVL-H)’ of ‘Aanslaan en Begeleiden …
Aanslaan Begeleiden van Lasten (ABvL) Herhaling
Vanaf 18 oktober 2016 behoren werknemers, die zelfstandig lasten verplaatsen in de (petro)chemische industrie, te voldoen aan de certificering van ‘Verplaatsen van lasten met handhijsgereedschap (VVL-H)’ of ‘Aanslaan en Begeleiden …
Meer opleidingen Kraanmachinist

Weet je nog niet of je Kraanmachinist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kraanmachinist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Kraanmachinist

Met wie werkt een Kraanmachinist samen? 

Een Kraanmachinist werkt intensief samen met een Grondwerker. Zij communiceren met elkaar via vastgelegde hand- en armbewegingen. Een Kraanmachinist in de haven werkt samen met de arbeiders op het schip. Een Kraanmachinist die werkzaam is in de bouw krijgt zijn opdrachten van de Uitvoerder.


  • Grondwerker
  • Uitvoerder
Kraanmachinist


Organisaties waar een Kraanmachinist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kraanmachinist meestal werkt.

Waar werkt een Kraanmachinist?

Een Kraanmachinist is werkzaam voor commerciële organisaties in de bouw, scheepvaart of logistiek.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Kraanmachinist

Waar kun je het beste werken als Kraanmachinist? Hieronder vind je de best door de Kraanmachinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kraanmachinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kraanmachinist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kraanmachinist.

Welke competenties heeft een Kraanmachinist nodig?

Een Kraanmachinist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kraanmachinist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kraanmachinist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kraanmachinist nodig? 

Een Kraanmachinist luistert goed naar aanwijzingen, is geduldig en past zich aan (Bemiddelaar). Hij moet de veiligheidseisen zeer strict nemen en moet geconcentreerd en nauwkeurig werken (Perfectionist). Een Kraanmachinist moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Hij is betrouwbaar en zeer collegiaal.

Bekijk de persoonstypen voor Kraanmachinist


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Kraanmachinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kraanmachinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kraanmachinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kraanmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kraanmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kraanmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kraanmachinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kraanmachinist iets voor je?

Zou je graag Kraanmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kraanmachinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kraanmachinist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar