Grondwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Grondwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Grondwerker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Grondwerker nodig heeft.Wat doet een Grondwerker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Grondwerker?

 

Een Grondwerker houdt zich bezig met eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden bij de aanleg van kabels en buizen (bij bijvoorbeeld de woningbouw), groenvoorzieningen en bij het reinigen van stukken grond. Zo helpt hij bij het aanleggen van glasvezelnetwerken, sleuven, rioolbuizen en huisaansluitingen. Ook zet hij beschoeiingen, plaatst hij lantaarnpalen, legt hij duikers, stelt en plaatst hij straatkolken en zet hij damwanden.

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. Op plekken waar de Kraanmachinist niet kan komen of op plaatsen waar voorzichtigheid geboden is omdat er al buizen of kabels liggen, graaft en dicht de Grondwerker  handmatig. Ook helpt hij bij het egaliseren van de grond. De Grondwerker geeft aanwijzingen aan de Kraanmachinist door middel van handgebaren. Ook geeft hij aanwijzingen aan bijvoorbeeld Kabelleggers. De Grondwerker houdt dus het overzicht en assisteert de anderen.

Er zijn ook Grondwerkers die zich naast de grondwerkzaamheden bezig houden met het meten en uitzetten van grondoppervlaktes door middel van bijvoorbeeld lasers en waterpastoestellen. Het kan ook zijn dat een Grondwerker soms zelf machines moet bedienen.

Past het beroep Grondwerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Grondwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Grondwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grondwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Grondwerker per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Grondwerker op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Grondwerker in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Grondwerker per stad

Vacatures Grondwerker Alkmaar

Vacatures Grondwerker Almelo

Vacatures Grondwerker Almere

Vacatures Grondwerker Alphen aan den Rijn

Vacatures Grondwerker Amersfoort

Vacatures Grondwerker Amstelveen

Vacatures Grondwerker Amsterdam

Vacatures Grondwerker Apeldoorn

Vacatures Grondwerker Arnhem

Vacatures Grondwerker Assen

Vacatures Grondwerker Bergen op Zoom

Vacatures Grondwerker Breda

Vacatures Grondwerker Capelle aan den IJssel

Vacatures Grondwerker Delft

Vacatures Grondwerker Den Bosch

Vacatures Grondwerker Den Haag

Vacatures Grondwerker Den Helder

Vacatures Grondwerker Deventer

Vacatures Grondwerker Doetinchem

Vacatures Grondwerker Dordrecht

Vacatures Grondwerker Ede

Vacatures Grondwerker Eindhoven

Vacatures Grondwerker Emmen

Vacatures Grondwerker Enschede

Vacatures Grondwerker Gouda

Vacatures Grondwerker Groningen

Vacatures Grondwerker Haarlem

Vacatures Grondwerker Haarlemmermeer

Vacatures Grondwerker Heerlen

Vacatures Grondwerker Helmond

Vacatures Grondwerker Hengelo

Vacatures Grondwerker Hilversum

Vacatures Grondwerker Hoogeveen

Vacatures Grondwerker Hoorn

Vacatures Grondwerker Katwijk

Vacatures Grondwerker Leeuwarden

Vacatures Grondwerker Leiden

Vacatures Grondwerker Lelystad

Vacatures Grondwerker Maastricht

Vacatures Grondwerker Middelburg

Vacatures Grondwerker Nieuwegein

Vacatures Grondwerker Nijmegen

Vacatures Grondwerker Oss

Vacatures Grondwerker Purmerend

Vacatures Grondwerker Roermond

Vacatures Grondwerker Roosendaal

Vacatures Grondwerker Rotterdam

Vacatures Grondwerker Schiedam

Vacatures Grondwerker Spijkenisse

Vacatures Grondwerker Terneuzen

Vacatures Grondwerker Tilburg

Vacatures Grondwerker Utrecht

Vacatures Grondwerker Veenendaal

Vacatures Grondwerker Venlo

Vacatures Grondwerker Vlaardingen

Vacatures Grondwerker Westland

Vacatures Grondwerker Zaanstad

Vacatures Grondwerker Zeist

Vacatures Grondwerker Zoetermeer

Vacatures Grondwerker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Grondwerker

Wat verdient een Grondwerker?

 

Het startsalaris van een Grondwerker ligt zo rond de € 1500,- bruto per maand. Dit bedrag kan oplopen tot zo’n € 2100,-. Het salaris hangt af van de leeftijd, jaren ervaring en opleiding van de Grondwerker.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar een Grondwerker werkzaam is. Dan gelden de regels conform de cao die bij het bedrijf hoort, zoals de cao Bouw.

Meestal krijgen Grondwerkers geen dertiende maand, maar wel een reiskosten- en ziektekostenvergoeding. Ook werken Grondwerkers vaak op onregelmatige tijden, waar ze een vergoeding voor kunnen krijgen. 

Salarisschaal Grondwerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Grondwerker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Grondwerker


Bekijk het salaris Grondwerker per ervaringsniveau

Salaris junior Grondwerker Wat verdient een startend Grondwerker? Wat is het loon senior Grondwerker? beginnend Grondwerker salaris Maximaal salaris trainee Grondwerker Hoeveel verdient een leidinggevend Grondwerker? Wat is het salaris van een medior Grondwerker? Salaris aankomend Grondwerker Wat verdient een ervaren Grondwerker? Welk salaris krijgt een leerling Grondwerker?


Grondwerker worden: Opleidingen tot Grondwerker

Wil je Grondwerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Grondwerker.

Hoe word je een Grondwerker? 

 

Geschikte opleidingen om Grondwerker te worden zijn bijvoorbeeld de MBO-opleidingen tot Kraanmachinist of Stratenmaker. Vaak is een opleiding echter niet noodzakelijk om Grondwerker te worden. Het belangrijkst zijn ervaring als Grondwerker en bepaalde certificaten, zoals het VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers)-certificaat en een B- of BE-rijbewijs. 

Opleidingen Grondwerker

Hygiënisch werken in de waterdistributie
De drinkwatervoorziening in Nederland is goed geregeld. Het is dan ook ondenkbaar dat het drinkwater door menselijk toedoen tijdens werkzaamheden verontreinigd zou raken. Van grondwerker tot directeur De drinkwatervoorziening in …
Hygiënisch werken in de waterdistributie
Hygienisch werken in de waterdistributie CKB-erkend
Hygiënisch werken in de waterdistributie (CKB erkend) De drinkwatervoorziening in Nederland is goed geregeld. Het is dan ook ondenkbaar dat het drinkwater door menselijk toedoen tijdens werkzaamheden verontreinigd zou raken. …
Hygienisch werken in de waterdistributie CKB-erkend
Beginselen Meten en Uitzetten
Meten en uitzetten gebeurt bij alle denkbare werkzaamheden in de infra. Voor de aanleg van bijvoorbeeld een tunnel of snelweg zijn nauwkeurige meetwerkzaamheden noodzakelijk. Dit varieert van werken met een …
Beginselen Meten en Uitzetten
Graafschade Voorkomen & Kabels en Leidingen Lokaliseren (WIBON-wet)
Per jaar vinden er ongeveer 33.000 graafschades plaats, naar schatting kost dit jaarlijks 730 miljoen euro. Om graafschades te reduceren is sinds november 2016 de vernieuwde CROW-richtlijn 'Schade voorkomen aan …
Graafschade Voorkomen & Kabels en Leidingen Lokaliseren (WIBON-wet)
Hygiënisch werken aan drinkwater-distributiesystemen (de CKB erkende opleiding!)
De CKB-erkende opleiding! Voor alle personeel (opzichters, fitters of leiding-monteurs water maar ook de grondwerker en machinist ter plaatse) die werken aan of bij de aanleg, reparatie of vervanging van drinkwaterdistributiesystemen. Nutsbedrijven en de CKB certificatieregels …
Hygiënisch werken aan drinkwater-distributiesystemen (de CKB erkende opleiding!)Grondwerker worden: Omscholen tot Grondwerker

Als je je wilt omscholen tot Grondwerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Grondwerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Grondwerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Grondwerker

Vacature BBL grondwerker -Rotterdam
VNOM
Wat ga je doen? Voor de toekomst zijn wij opzoek naar nieuw lieden die een carrière willen maken als een grondwerker. Je zal onder leiding van een uitvoerder en voorman …
Vacature BBL grondwerker
VNOM
Wat ga je doen? Voor de toekomst zijn wij opzoek naar nieuw lieden die een carrière willen maken als een grondwerker. Je zal onder leiding van een uitvoerder en voorman …
Vacature Grondwerker (BBL / Starter) -Berkel en Rodenrijs
VNOM
Wat ga je doen? Ben jij op zoek naar een uitdagende starters functie als Grondwerker? Werk jij graag in de buitenlucht, weet jij van aanpakken en wil jij voor een …

Leerling vacatures Grondwerker

Vacature Leerling grondwerker
Groene Hart Service Personeelsdiensten
Functieomschrijving Ben jij graag fysiek aan het werk in de buitenlucht, woonachtig in de omgeving Utrecht en wil jij naast jouw studie een betaalde baan hebben? Lees dan snel verder! …
Vacature Leerling grondwerker Ede
Globen
Wil jij een vak leren en je verdere loopbaan van de grond krijgen? Wij zijn op zoek naar leerling grondwerkers in regio Ede die gemotiveerd zijn en het vak willen …
Vacature Leerling grondwerker omgeving Gouda
Globen
Wil jij een vak leren en je verdere loopbaan van de grond krijgen? Wij zijn op zoek naar leerling grondwerkers in regio Gouda die gemotiveerd zijn en het vak willen …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Grondwerker

Als je Grondwerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Grondwerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Grondwerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Grondwerker?


Interview met een Grondwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Competenties en Vaardigheden Grondwerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Grondwerker.

Welke competenties heeft een Grondwerker nodig?

Een Grondwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Grondwerker

 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Doelgericht
 • Eigen mening
 • Zelfmanagement
 • Flexibel gedrag
 • Bemiddelen
 • Sensitiviteit
 • Wendbaarheid
 • Luisteren
 • Inlevingsvermogen
 • Positiviteit
 • Kracht
 • Vitaliteit
 • Stimuleren
 • Feedback geven
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Grondwerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Grondwerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Grondwerker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Grondwerker zijn succesvolle werker, loyalist en levensgenieter.

Een Grondwerker verricht veel fysiek werk en moet dus over veel energie beschikken. Tevens moet hij zelfverzekerd zijn, want hij beslist wat een Kraanmachinist moet doen als de machinist zelf niet kan zien hoe dicht hij bij bijvoorbeeld kabels zit. Een Grondwerker moet hem dan helpen en juiste aanwijzingen geven (succesvolle werker).

Ook moet een Grondwerker betrouwbaar zijn en zich verantwoordelijk voelen (loyalist).

Tevens is een Grondwerker levendig en optimistisch (levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Grondwerker


Eigenschappen Grondwerker

 • Optimistisch
 • Energiek
 • Vindingrijk
 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Grondwerker

Wat zijn de baankansen voor een Grondwerker?

 

In de bouw is relatief weinig werk, dus het kan lastig zijn om een baan als Grondwerker te vinden. Vaak zoeken bedrijven Grondwerkers voor een tijdelijk dienstverband.

Een Grondwerker kan wel doorgroeien, maar moet dan wel cursussen volgen en/of veel ervaring opdoen. Hij kan dan meer leiding gaan geven of organisatorische taken op zich nemen. Ook kan een Grondwerker zich specialiseren.

De actuele kans op werk voor een Grondwerker

Het beroep Grondwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Grondwerkers weg- en waterbouw. De kans op werk voor de beroepsfamilie Grondwerkers weg- en waterbouw is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

360

Baankans Grondwerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Grondwerker

Je kunt als Grondwerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Grondwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Grondwerkers weg- en waterbouw. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Grondwerker


Organisaties waar een Grondwerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Grondwerker meestal werkt.

Waar werkt een Grondwerker?

 

Een Grondwerker kan aan de slag bij profit-organisaties, zoals bedrijven die zich toeleggen op grond-, weg- of waterbouw. Deze organisaties zijn uit op winst, dus zij behoren tot de profitsector. 


In welke sector werkt een Grondwerker?

Een Grondwerker werkt in de sector Bouw

De Bouwsector omvat beroepen als timmerman, stukadoor, uitvoerder en schilder. Deze sector is erg conjunctuurgevoelig en dus hard getroffen de afgelopen jaren. Ongeveer 6 % van de werknemers in Nederland is werkzaam in deze sector en dit geeft aan hoe belangrijk deze sector is. Herstel van deze sector wordt pas over enkele jaren verwacht. Tot die tijd is het bikkelen voor de vele bouwbedrijven en zelfstandigen in deze sector. De overheid probeert de sector te stimuleren door vervroegd te starten met allerlei bouw- en onderhoudsprojecten, maar of dit helpt zal de toekomst uitwijzen. Onder treft u alle bouwfuncties en -beroepen. 

Wat wordt er verdiend in de sector Bouw?

Met name het lagere segment verdient onder modaal of haalt modaal maar net. Er is echter ook een aantal mensen, met name degenen die investeren in bouwprojecten, die heel veel geld verdiend hebben en nog steeds verdienen, ondanks de crisistijd. Omdat Nederland er om bekend staat een grote bouwput te zijn (zowel particulier als overheid gestuurd) is er veel werkgelegenheid in deze branche. Voor veel mensen is Nederland blijkbaar nog niet vol. Deze sector wordt ook wel genoemd: bouwbranche, bouwindustrie, bouwwereld, werkbouwsector, bouwwezen, de bouwvaksector, de bouwvak of gewoon "De Bouw".

Meer weten over werken in de sector Bouw?

Bekijk werken in de sector Bouw

In welke beroepsgroep werkt een Grondwerker?

Een Grondwerker werkt in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw

De bouw is een beroepsgroep waar meerdere niveaus van werken onder vallen. Zo wordt onder bouwzaken de timmerman gerekend, maar ook de aannemer en de bouwkundig adviseur. Mensen in de bouwzaken komen vanuit alle richtingen samen om een bouwproject waar te maken. Sommige functies zijn nodig om het werk te plannen, regelen, calculeren of tekenen. Anderen voeren het werk uit door te metselen, te timmeren of apparatuur te installeren. Alles zodat er uiteindelijk een stevig, functioneel gebouw komt te staan. 

Wil je weten of de beroepsgroep Bouw bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Bouwzaken?

Omdat er zoveel verschillende functies nodig zijn in de bouw, zijn de lonen in de beroepsgroep bouwzaken ook erg verschillend. Voor de werklui kan dit salaris verschillen van 1800 tot 3000 euro. Voor de opzichters, calculators, adviseurs en tekenaars kan dit oplopen tot 4000 euro. Het meest verdienen de aannemers en projectontwikkelaars, die wel 6000 euro of meer per maand kunnen gaan verdienen. Het is dus afhankelijk van het specifieke beroep, de ervaring en functie, alsmede het project, hoeveel er uiteindelijk verdiend wordt. Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: afdeling bouwzaken, bouwafdeling, constructieafdeling, beroepsgroep bouw 

Meer weten over werken in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw

Netwerk Grondwerker

Met wie werkt een Grondwerker samen? 

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. De Grondwerker geeft hem aanwijzingen. Tevens werkt de Grondwerker samen met Kabelleggers, Stratenmakers en andere mensen die zich bezig houden met het aanleggen van bijvoorbeeld buizen en kabels. Met wie een Grondwerker precies te maken krijgt, hangt natuurlijk wel af van het bedrijf waar hij werkzaam is. 


 • Kraanmachinist
 • Kabellegger
 • Stratenmaker
Grondwerker

Verwante beroepen Grondwerker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Grondwerker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Grondwerker?

De beroepen die verwant zijn aan Grondwerker zijn:
Kraanmachinist
Salaris: €2100 tot €2700
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Grondwerker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Kraanmachinist
 • Kabellegger
 • Stratenmaker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

360


Solliciteren op de functie Grondwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Grondwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Grondwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Grondwerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Grondwerker iets voor je?

Zou je graag Grondwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Grondwerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar