Grondwerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Grondwerker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Grondwerker houdt zich bezig met eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden bij de aanleg van kabels en buizen (bij bijvoorbeeld de woningbouw), groenvoorzieningen en bij het reinigen van stukken grond. Zo helpt hij bij het aanleggen van glasvezelnetwerken, sleuven, rioolbuizen en huisaansluitingen. Ook zet hij beschoeiingen, plaatst hij lantaarnpalen, legt hij duikers, stelt en plaatst hij straatkolken en zet hij damwanden.

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. Op plekken waar de Kraanmachinist niet kan komen of op plaatsen waar voorzichtigheid geboden is omdat er al buizen of kabels liggen, graaft en dicht de Grondwerker  handmatig. Ook helpt hij bij het egaliseren van de grond. De Grondwerker geeft aanwijzingen aan de Kraanmachinist door middel van handgebaren. Ook geeft hij aanwijzingen aan bijvoorbeeld Kabelleggers. De Grondwerker houdt dus het overzicht en assisteert de anderen.

Er zijn ook Grondwerkers die zich naast de grondwerkzaamheden bezig houden met het meten en uitzetten van grondoppervlaktes door middel van bijvoorbeeld lasers en waterpastoestellen. Het kan ook zijn dat een Grondwerker soms zelf machines moet bedienen.

Wil je werken als Grondwerker?

Werk je al als Grondwerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Grondwerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Grondwerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Grondwerker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Kraanmachinist
  • Kabellegger
  • Stratenmaker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

83


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Grondwerker

Wat verdient een Grondwerker?

 

Het startsalaris van een Grondwerker ligt zo rond de € 1500,- bruto per maand. Dit bedrag kan oplopen tot zo’n € 2100,-. Het salaris hangt af van de leeftijd, jaren ervaring en opleiding van de Grondwerker.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar een Grondwerker werkzaam is. Dan gelden de regels conform de cao die bij het bedrijf hoort, zoals de cao Bouw.

Meestal krijgen Grondwerkers geen dertiende maand, maar wel een reiskosten- en ziektekostenvergoeding. Ook werken Grondwerkers vaak op onregelmatige tijden, waar ze een vergoeding voor kunnen krijgen. 

Salarisschaal Grondwerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Grondwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Grondwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grondwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Grondwerker vacatures

Meewerkend voorman civiel
Detaservice
Meewerkend voorman civielHeb jij ervaring als grondwerker of stratenmaker en zou jij graag een stap willen maken in jouw carrière? Wil jij een baan met veel verantwoordelijkheid en doorgroeimogelijkheden?
Aankomend civiel monteur
Detaservice
Aankomend civiel monteurBen jij gedreven, houd jij ervan om buitenwerk te verrichten en heb jij affiniteit met de techniek? Heb je geen ervaring, maar wel de drive? Dan is
Kabelwerker
A. Hak
Vind je het leuk om in de buitenlucht met je handen bezig te zijn en heb je ervaring als bijvoorbeeld grondwerker of kabelwerker? Dan kun je aan de slag op …
Grondwerker, gevarieerde functie
Wolfram Chain N.V.
In een leuk team van medewerker ga jij aan de slag als graafmachinist. Zo nu en dan ga je ook de kraan bedienen om de werkzaamheden correct uit te voeren. …
Grondwerker
Herenbos
Unieke kans en met uitzicht op een vast dienstverband! Wil jij het vak van grondwerker leren en daarna doorgroeien?! Lees dan snel verder! Wij zoeken voor onze opdrachtgever een kandidaat die …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Grondwerker

Hoe goed is de toekomst voor de Grondwerker? 

 

In de bouw is relatief weinig werk, dus het kan lastig zijn om een baan als Grondwerker te vinden. Vaak zoeken bedrijven Grondwerkers voor een tijdelijk dienstverband.

Een Grondwerker kan wel doorgroeien, maar moet dan wel cursussen volgen en/of veel ervaring opdoen. Hij kan dan meer leiding gaan geven of organisatorische taken op zich nemen. Ook kan een Grondwerker zich specialiseren.

Baankans Grondwerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

83


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Grondwerker worden: Opleidingen tot Grondwerker

Hoe word je een Grondwerker? 

 

Geschikte opleidingen om Grondwerker te worden zijn bijvoorbeeld de MBO-opleidingen tot Kraanmachinist of Stratenmaker. Vaak is een opleiding echter niet noodzakelijk om Grondwerker te worden. Het belangrijkst zijn ervaring als Grondwerker en bepaalde certificaten, zoals het VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers)-certificaat en een B- of BE-rijbewijs. 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Grondwerker

Hygienisch werken in de waterdistributie CKB-erkend
Hygiënisch werken in de waterdistributie (CKB erkend) De drinkwatervoorziening in Nederland is goed geregeld. Het is dan ook ondenkbaar dat het drinkwater door menselijk toedoen tijdens werkzaamheden verontreinigd zou raken.Van …
Beginselen Meten en Uitzetten
Meten en uitzetten gebeurt bij alle denkbare werkzaamheden in de infra. Voor de aanleg van bijvoorbeeld een tunnel of snelweg zijn nauwkeurige meetwerkzaamheden noodzakelijk. Dit varieert van werken met een …
Graafschade Voorkomen & Kabels en Leidingen Lokaliseren (WIBON-wet)
Per jaar vinden er ongeveer 33.000 graafschades plaats, naar schatting kost dit jaarlijks 730 miljoen euro. Om graafschades te reduceren is sinds november 2016 de vernieuwde CROW-richtlijn 'Schade voorkomen aan …
Vakopleiding Landmeten
De opleiding tot beginnend landmeter is opgebouwd in een drietal modules. Allereerst leert u de basisprincipes zoals het assenstelsel, coördinaten berekenen en de methoden van puntsbepaling. Daarna leert u meer …
Meten en Uitzetten IV met GPS / Total Station
De nieuwe standaard in het inmeten en uitzetten is GPS. De nieuwe manier biedt veel voordelen ten opzichte van de oude methode. Kans op fouten neemt af, de efficiëntie neemt …
Meer opleidingen Grondwerker

Weet je nog niet of je Grondwerker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Grondwerker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Grondwerker

Met wie werkt een Grondwerker samen? 

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. De Grondwerker geeft hem aanwijzingen. Tevens werkt de Grondwerker samen met Kabelleggers, Stratenmakers en andere mensen die zich bezig houden met het aanleggen van bijvoorbeeld buizen en kabels. Met wie een Grondwerker precies te maken krijgt, hangt natuurlijk wel af van het bedrijf waar hij werkzaam is. 


  • Kraanmachinist
  • Kabellegger
  • Stratenmaker
Grondwerker


Organisaties waar een Grondwerker werkzaam is

Waar werkt een Grondwerker meestal? 

 

Een Grondwerker kan aan de slag bij profit-organisaties, zoals bedrijven die zich toeleggen op grond-, weg- of waterbouw. Deze organisaties zijn uit op winst, dus zij behoren tot de profitsector. 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Grondwerker

Waar kun je het beste werken als Grondwerker? Hieronder vindt je de best door de Grondwerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Grondwerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Grondwerker:

Welke competenties heeft een een Grondwerker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Grondwerker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Grondwerker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Grondwerker zijn succesvolle werker, loyalist en levensgenieter.

Een Grondwerker verricht veel fysiek werk en moet dus over veel energie beschikken. Tevens moet hij zelfverzekerd zijn, want hij beslist wat een Kraanmachinist moet doen als de machinist zelf niet kan zien hoe dicht hij bij bijvoorbeeld kabels zit. Een Grondwerker moet hem dan helpen en juiste aanwijzingen geven (succesvolle werker).

Ook moet een Grondwerker betrouwbaar zijn en zich verantwoordelijk voelen (loyalist).

Tevens is een Grondwerker levendig en optimistisch (levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Grondwerker


Levensgenieter


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Grondwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Grondwerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Grondwerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Grondwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Grondwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Grondwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Grondwerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Grondwerker iets voor je?

Zou je graag Grondwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Grondwerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Grondwerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar