Grondwerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Grondwerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep grondwerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je grondwerker wordt.

 

Wat is een Grondwerker?

 

Een Grondwerker houdt zich bezig met eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden bij de aanleg van kabels en buizen (bij bijvoorbeeld de woningbouw), groenvoorzieningen en bij het reinigen van stukken grond. Zo helpt hij bij het aanleggen van glasvezelnetwerken, sleuven, rioolbuizen en huisaansluitingen. Ook zet hij beschoeiingen, plaatst hij lantaarnpalen, legt hij duikers, stelt en plaatst hij straatkolken en zet hij damwanden.

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. Op plekken waar de Kraanmachinist niet kan komen of op plaatsen waar voorzichtigheid geboden is omdat er al buizen of kabels liggen, graaft en dicht de Grondwerker  handmatig. Ook helpt hij bij het egaliseren van de grond. De Grondwerker geeft aanwijzingen aan de Kraanmachinist door middel van handgebaren. Ook geeft hij aanwijzingen aan bijvoorbeeld Kabelleggers. De Grondwerker houdt dus het overzicht en assisteert de anderen.

Er zijn ook Grondwerkers die zich naast de grondwerkzaamheden bezig houden met het meten en uitzetten van grondoppervlaktes door middel van bijvoorbeeld lasers en waterpastoestellen. Het kan ook zijn dat een Grondwerker soms zelf machines moet bedienen.Wil je werken als Grondwerker?

Werk je al als Grondwerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Grondwerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Grondwerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Grondwerker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Kraanmachinist
  • Kabellegger
  • Stratenmaker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

154


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Grondwerker

Wat verdient een Grondwerker?

 

Het startsalaris van een Grondwerker ligt zo rond de € 1500,- bruto per maand. Dit bedrag kan oplopen tot zo’n € 2100,-. Het salaris hangt af van de leeftijd, jaren ervaring en opleiding van de Grondwerker.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar een Grondwerker werkzaam is. Dan gelden de regels conform de cao die bij het bedrijf hoort, zoals de cao Bouw.

Meestal krijgen Grondwerkers geen dertiende maand, maar wel een reiskosten- en ziektekostenvergoeding. Ook werken Grondwerkers vaak op onregelmatige tijden, waar ze een vergoeding voor kunnen krijgen. 

Salarisschaal Grondwerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Grondwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Grondwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grondwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Grondwerker vacatures

Vacature Grondwerker
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is een no-nonsense familiebedrijf, dat stabiel groeit. Humor staat hoog in het vaandel en er worden regelmatig grappen met elkaar uitgehaald in de keet! Ook wordt …
Vacature Leerling grondwerker grond-, weg- en waterbouw
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Dit veelzijdige en landelijk opererend aannemersbedrijf is een bekende naam in Pijnacker en omstreken. Ze zijn specialist op het gebied van groenvoorziening, grond-, weg en ;Ze zijn heel vriendelijk …
Vacature Ervaren groen- en grondwerker
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Dit veelzijdige en landelijk opererend aannemersbedrijf is een bekende naam in Pijnacker en omstreken. Ze zijn specialist op het gebied van groenvoorziening, grond-, weg en waterbouw. Ze zijn heel …
Vacature Grondwerker
BR Flex Uitzendbureau
Wat ga je doen als Grondwerker? Werk jij graag in de buitenlucht en ben je niet bang voor vieze handen? Voor een groeiend grondverzet bedrijf in Twente, die zich richt …
Vacature Grondwerker GWW - Spijkenisse
VNOM, Spijkenisse
Grondwerker - Wat ga je doen? Ben jij op zoek naar een functie binnen de GWW sector waarbij geen enkele dag hetzelfde is en waar je werkt binnen een sfeervolle …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Grondwerker

Wat is de toekomst van Grondwerker?

 

In de bouw is relatief weinig werk, dus het kan lastig zijn om een baan als Grondwerker te vinden. Vaak zoeken bedrijven Grondwerkers voor een tijdelijk dienstverband.

Een Grondwerker kan wel doorgroeien, maar moet dan wel cursussen volgen en/of veel ervaring opdoen. Hij kan dan meer leiding gaan geven of organisatorische taken op zich nemen. Ook kan een Grondwerker zich specialiseren.

Baankans Grondwerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

154


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Grondwerker worden: Opleidingen tot Grondwerker

Wil je Grondwerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Grondwerker.

Hoe word je een Grondwerker? 

 

Geschikte opleidingen om Grondwerker te worden zijn bijvoorbeeld de MBO-opleidingen tot Kraanmachinist of Stratenmaker. Vaak is een opleiding echter niet noodzakelijk om Grondwerker te worden. Het belangrijkst zijn ervaring als Grondwerker en bepaalde certificaten, zoals het VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers)-certificaat en een B- of BE-rijbewijs. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Grondwerker

Hygienisch werken in de waterdistributie CKB-erkend
Hygiënisch werken in de waterdistributie (CKB erkend) De drinkwatervoorziening in Nederland is goed geregeld. Het is dan ook ondenkbaar dat het drinkwater door menselijk toedoen tijdens werkzaamheden verontreinigd zou raken. …
Hygienisch werken in de waterdistributie CKB-erkend
Beginselen Meten en Uitzetten
Meten en uitzetten gebeurt bij alle denkbare werkzaamheden in de infra. Voor de aanleg van bijvoorbeeld een tunnel of snelweg zijn nauwkeurige meetwerkzaamheden noodzakelijk. Dit varieert van werken met een …
Beginselen Meten en Uitzetten
Graafschade Voorkomen & Kabels en Leidingen Lokaliseren (WIBON-wet)
Per jaar vinden er ongeveer 33.000 graafschades plaats, naar schatting kost dit jaarlijks 730 miljoen euro. Om graafschades te reduceren is sinds november 2016 de vernieuwde CROW-richtlijn 'Schade voorkomen aan …
Graafschade Voorkomen & Kabels en Leidingen Lokaliseren (WIBON-wet)
Hygiënisch werken in de waterdistributie
De drinkwatervoorziening in Nederland is goed geregeld. Het is dan ook ondenkbaar dat het drinkwater door menselijk toedoen tijdens werkzaamheden verontreinigd zou raken. Van grondwerker tot directeur De drinkwatervoorziening in …
Hygiënisch werken in de waterdistributie
Meten en Uitzetten IV met GPS / Total Station
De nieuwe standaard in het inmeten en uitzetten is GPS. De nieuwe manier biedt veel voordelen ten opzichte van de oude methode. Kans op fouten neemt af, de efficiëntie neemt …
Meten en Uitzetten IV met GPS / Total Station

Omscholen of doorgroeien tot Grondwerker

Als je Grondwerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Grondwerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Grondwerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Grondwerker?

Competenties en Vaardigheden Grondwerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Grondwerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Grondwerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Grondwerker

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Grondwerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Grondwerker. Als Grondwerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Grondwerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Grondwerker

Vakkennis voor een Grondwerker

Het is voor een Grondwerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Grondwerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Grondwerker


Werkervaring Grondwerker

Het is voor een startend Grondwerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Grondwerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Kraanmachinist .

Iets anders leren?

Is Grondwerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Grondwerker

Met wie werkt een Grondwerker samen? 

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. De Grondwerker geeft hem aanwijzingen. Tevens werkt de Grondwerker samen met Kabelleggers, Stratenmakers en andere mensen die zich bezig houden met het aanleggen van bijvoorbeeld buizen en kabels. Met wie een Grondwerker precies te maken krijgt, hangt natuurlijk wel af van het bedrijf waar hij werkzaam is. 


  • Kraanmachinist
  • Kabellegger
  • Stratenmaker
Grondwerker


Organisaties waar een Grondwerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Grondwerker meestal werkt.

Waar werkt een Grondwerker?

 

Een Grondwerker kan aan de slag bij profit-organisaties, zoals bedrijven die zich toeleggen op grond-, weg- of waterbouw. Deze organisaties zijn uit op winst, dus zij behoren tot de profitsector. 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Grondwerker

Waar kun je het beste werken als Grondwerker? Hieronder vind je de best door de Grondwerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Grondwerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Grondwerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Grondwerker.

Welke competenties heeft een Grondwerker nodig?

Een Grondwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Grondwerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Grondwerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Grondwerker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Grondwerker zijn succesvolle werker, loyalist en levensgenieter.

Een Grondwerker verricht veel fysiek werk en moet dus over veel energie beschikken. Tevens moet hij zelfverzekerd zijn, want hij beslist wat een Kraanmachinist moet doen als de machinist zelf niet kan zien hoe dicht hij bij bijvoorbeeld kabels zit. Een Grondwerker moet hem dan helpen en juiste aanwijzingen geven (succesvolle werker).

Ook moet een Grondwerker betrouwbaar zijn en zich verantwoordelijk voelen (loyalist).

Tevens is een Grondwerker levendig en optimistisch (levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Grondwerker


Levensgenieter


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Grondwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Grondwerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Grondwerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Grondwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Grondwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Grondwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Grondwerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Grondwerker iets voor je?

Zou je graag Grondwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Grondwerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Grondwerker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Grondwerker

Vacature Grondwerker - Roosendaal
VNOM, Roosendaal
Grondwerker - Wat ga je doen? Als grondwerker kan jij geen genoeg krijgen van het werken aan verschillende projecten in de grond-, weg- en wegenbouw. Als grondwerker ben jij verantwoordelijk …
Vacature Junior Grondwerker Petrochemie - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Grondwerker - Wat ga je doen? Lijkt het jou leuk om het vak als Grondwerker te leren? Of ben jij iemand die al enige ervaring heeft opgedaan als Grondwerker? Je …
Vacature Grondwerker - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Grondwerker - Wat ga je doen? Wij zijn op zoek naar ervaren grondwerkers of rioleringwerkers. Ben jij iemand die multifunctioneel inzetbaar is? Dan hebben wij jou nodig Je kan aan …
Vacature Grondwerker - Serooskerke
VNOM, Serooskerke
Grondwerker - Wat ga je doen? Wij zijn per direct op zoek naar ervaren grondwerker in de omgeving van Middelburg. Als grondwerker kom je te werken binnen een mooie organisatie …
Vacature Grondwerker - Houten
VNOM, Houten
Grondwerker - Wat ga je doen? Ben jij een ervaren grondwerker/ rioleur en ben jij multifunctioneel inzetbaar? Dan ben ik op zoek naar jou voor een mooie organisatie gespecialiseerd in …

Actuele blogposts


reacties op Grondwerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar