Machinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Machinist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep machinist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je machinist wordt.

 

Wat is een Machinist?

Een Machinist is iemand die een grote machine bestuurt, zoals een kraan of een trein. Deze profielbeschrijving richt zich op Machinisten die kranen en andere grote bouwmachines besturen.

Er bestaan vele soorten Machinisten in de bouwsector. Denk aan een Machinist Sloopwerk, een Machinist Grondverzet en een Machinist Wegenbouw. Sommige Machinisten kunnen allerlei soorten machines besturen.

Een Machinist Sloopwerk bestuurt bijvoorbeeld sloopmachines, sloophamers en aggregaten. Hij weet in welke volgorde hij bouwwerken het beste kan slopen en houdt daarbij altijd rekening met ieders veiligheid. Een Machinist Grondverzet bestuurt machines die grond verplaatsen om het terrein bijvoorbeeld geschikt te maken voor het aanleggen van wegen of het bouwen van gebouwen. Een Machinist Wegenbouw houdt zich bijvoorbeeld bezig met het asfalteren van wegen.

Een Machinist werkt bijvoorbeeld op een bouwplaats, een haven, een woonwijk of een industrieterrein. Wil je werken als Machinist?

Werk je al als Machinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Machinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Machinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Machinist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega-Machinisten
 • Leidinggevende
 • Uitvoerder
 • Opdrachtgever
 • Omwonenden
 • Verkeersdeelnemers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

182


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Machinist

Wat verdient een Machinist?

Een Machinist kan rekenen op zo’n €1800,- tot €2700,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Machinist.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de precieze taken die de Machinist heeft en zijn werkgever. Voorbeelden van secundaire voorwaarden die voor een Machinist kunnen gelden zijn een bedrijfsauto, een vakantietoeslag en een onregelmatigheidstoeslag.

Salarisschaal Machinist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Machinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Machinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Machinist vacatures

Vacature Kraanmachinist
Randstad Groep Nederland B.V
Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Heb jij ervaring met het bedienen van een kraan of wil je dat graag leren? Solliciteer dan voor nu voor de functie van Kraanmachinist bij …
Vacature Kraanmachinist
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is een marktleider in het recyclen van diverse soorten ferro- en non-ferrometalen. Daarnaast zijn ze een ster in het demonteren en ontmantelen van offshore- en onshore …
Vacature Allround machinist groenvoorziening
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is al meer dan 70 jaar specialist in verantwoord natuuronderhoud. Ze zijn een hechte organisatie en onderling vertrouwen speelt een grote rol in het goed uitvoeren …
Vacature Kraanmachinist afvalverwerking
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Het bedrijf is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in het inzamelen, overslaan en sorteren van alle mogelijke afvalstoffen. Daarbij worden de mogelijkheden tot het recyclen hiervan optimaal benut. …
Vacature Kraanmachinist voor loon- en grondwerk
Loon en grondverzetbedrijf Gebr. van Rijbroek
Ervaren kraanmachinist gezocht Kom jij ons team versterken? En herken jij je in de volgende punten: - Je bent een doorpakker; - Houdt van afwisselend werk; - Werkt zelfstandig. Secundaire …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Machinist

Wat is de toekomst van Machinist?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Machinist hangt onder andere af van de economie. Bij een goede economie zijn er genoeg banen voor een Machinist, maar bij een slechte economie vallen veel klappen in de bouw.

Bij goed functioneren en ervaring kan een Machinist leidinggevende taken krijgen. Ook kan de Machinist verder studeren om bijvoorbeeld Uitvoerder of Werkvoorbereider te worden. 

Huidige aantal vacatures

182


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Machinist worden: Opleidingen tot Machinist

Wil je Machinist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Machinist.

Hoe word je een Machinist? 

Om Machinist te worden, kunnen verschillende MBO-opleidingen gevolgd worden. Zo bestaan bijvoorbeeld de MBO-opleidingen Machinist Grondverzet, Machinist Sloopwerken of Machinist Grond-, Water- en Wegenbouw op niveau 3. Deze opleidingen duren twee tot drie jaar. Meestal volg je deze opleiding in de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Dit betekent dat je vier dagen per gaat werken en één dag naar school gaat.  

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Machinist

Machinist Werfkranen
Zowel op scheepswerven als op constructie werven worden aan de bedienaar van de mobiele en vaste werfkraan hoge eisen gesteld als het gaat om veilig en verantwoord werken. Het is …
Machinist Werfkranen
Machinist Grondzuigen
Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen bij graafwerkzaamheden. Om veilig te graven wordt de grondzuigwagen gebruikt. Grondzuigen is een nieuwe moderne techniek waar met een speciaal ontwikkelde "zuigwagen" de ondergrondse infrastructuur …
Machinist Grondzuigen
Machinist Werfkranen Herhaling
Zowel op scheepswerven als op constructie werven worden aan de bedienaar van de mobiele en vaste werfkraan hoge eisen gesteld als het gaat om veilig en verantwoord werken. Het is …
Machinist Werfkranen Herhaling
Druk Vacuüm Machinist
Druk Vacuüm Machinist
Machinist Op- en Overslagkranen
Op een op- en overslagbedrijf worden aan de bedienaar van de op- en overslagkranen hoge eisen gesteld als het gaat om veilig en verantwoord werken. Het is daarom belangrijk dat …
Machinist Op- en Overslagkranen

Omscholen of doorgroeien tot Machinist

Als je Machinist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Machinist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Machinist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Machinist?

Competenties en Vaardigheden Machinist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Machinist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Machinist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Machinist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Machinist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Machinist. Als Machinist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

Vakkennis voor een Machinist

Het is voor een Machinist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Machinist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Machinist

Machinist hijswerken e-learning (blended learning)
Blended learning De 'Machinist hijswerken' is een blended learning. Blended learning is een leermethode die online en social trainingsmethoden combineert en integreert met traditionele klassikale activiteiten waar nodig is.  
Machinist hijswerken e-learning (blended learning)

Werkervaring Machinist

Het is voor een startend Machinist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Machinist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Kraanmachinist .

Iets anders leren?

Is Machinist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Machinist

Met wie werkt een Machinist samen? 

Een Machinist heeft veel contacten met andere Machinist met wie hij samenwerkt aan een project. Dit kunnen allerlei soorten Machinisten zijn, zoals Machinisten Sloopwerk en Machinist Grondverzet. Bij vragen of problemen kan een Machinist terecht bij een Leidinggevende. Ook komt de Machinist in aanraking met Uitvoerders, Opdrachtgevers, omwonenden, verkeersdeelnemers enzovoort.  


 • Collega-Machinisten
 • Leidinggevende
 • Uitvoerder
 • Opdrachtgever
 • Omwonenden
 • Verkeersdeelnemers
Machinist


Organisaties waar een Machinist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Machinist meestal werkt.

Waar werkt een Machinist?

Een Machinist werkt bijvoorbeeld bij een bouw-, logistiek- of verhuurbedrijf. Het bedrijf streeft naar winst, dus een Machinist is werkzaam bij een profitorganisatie. 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Machinist

Waar kun je het beste werken als Machinist? Hieronder vind je de best door de Machinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Machinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Machinist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Machinist.

Welke competenties heeft een Machinist nodig?

Een Machinist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Machinist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Machinist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Machinist nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Machinist zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

Een Machinist moet veel energie hebben en efficiënt en doelgericht werken (Succesvolle Werker).

Tevens dient een Machinist heel zorgvuldig te zijn. Hij werkt met gevaarlijke machines en hij moet dus precies weten hoe ze werken, zodat er geen ongelukken ontstaan. Natuurlijk dienen de werkzaamheden ook goed te worden uitgevoerd. De Machinist is dus nauwkeurig en veeleisend (Perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor MachinistInterview met een Machinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Machinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Machinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Machinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Machinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Machinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Machinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Machinist iets voor je?

Zou je graag Machinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Machinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Machinist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Machinist

Vacature Machinist minikraan
shb service bv
SHB-service BV is gespecialiseerd in het aanleggen en reconstrueren van telecom en data netwerken. Wij leggen gewenste netwerk aan, vanaf de tekentafel tot en met de daadwerkelijke aansluiting bij de …
Vacature Bovenloopkraanmachinist - Oosterhout (NB)
Raaak personeel, Oosterhout
Kraanmachinist - Wat ga je doen Heb jij ervaring met een bovenloopkraan of wil jij dit heel graag leren? Zoek jij een vaste baan met een 4 daagse werkweek in …
Vacature Kraanmachinist GWW Sector - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Vakman GWW - Wat ga je doen? Heb jij affiniteit met wegenbouw en wil jij werken bij een bedrijf waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling? Werk je graag in teamverband …
Vacature Kraanmachinist GWW - Almere
VNOM, Almere
Vakman GWW - Wat ga je doen? Ben jij multifunctioneel inzetbaar en kan jij als geen ander werken met een shovel kraan? Wordt jij graag ingezet op uitdagende projecten in …
Vacature Kraanmachinist
Scholman Infra B.V.
Geniet je van vrijheid, ben je flexibel en werk je graag in teamverband? Dan is deze functie als kraanmachinist zeker wat voor jou. In deze fulltime baan als kraanmachinist werk …

Actuele blogposts


reacties op Machinist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar