Sluiswachter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sluiswachter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sluiswachter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sluiswachter wordt.

 

Wat is een Sluiswachter?

De Sluiswachter is degene die een schutsluis bedient. Een sluis is een waterbouwkundig werk tussen twee waterwegen met een verschillend waterpeil. De schutsluis is één van de bekendste uitvoeringen van een sluis. De schutsluis zorgt dat schepen van het ene waterpeil in het andere waterpeil terecht kunnen komen. Een schip kan middels de schutsluis omhoog of omlaag worden opgeschut of afgeschut.

De Sluiswachter is degene die bepaalt hoe er geschut wordt en is verantwoordelijk voor het innen van het eventuele sluisgeld. Dit is het bedrag dat de schepen moeten betalen om op- of afgeschut te worden. Dit wordt tegenwoordig echter nog maar weinig gevraagd.

De Sluiswachter let er op dat de waterstand binnen de vastgestelde waarde blijft en dat het waterbeheer bij de sluis goed geregeld wordt. De meeste sluizen zijn tegenwoordig voorzien van camera’s waarmee naderende schepen en bestaande situaties goed gezien kunnen worden. De Sluiswachter werkt daarnaast ook met lichten om met de schepen te communiceren wanneer deze verder mogen.

De Sluiswachter kan beroepsmatig werken bij een grotere sluis. Bij een kleinere sluis is de Sluiswachter vaak iemand die daarnaast ook nog ander werk heeft. Bij deze kleinere sluizen wordt er vaak alleen op bepaalde tijdstippen geschut. In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat en is de Sluiswachter dan ook in dienst van Rijkswaterstaat.Wil je werken als Sluiswachter?

Werk je al als Sluiswachter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sluiswachter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sluiswachter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sluiswachter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

33


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sluiswachter

Wat verdient een Sluiswachter?

De Sluiswachter verdient gemiddeld tussen de €1700,- en €2400,-, afhankelijk van ervaring. Een eindejaarsuitkering en vakantie behoren tot de overige arbeidsvoorwaarden. Sluiswachters die slechts parrtime Sluiswachter zijn, verdienen vanzelfsprekend minder.

Salarisschaal Sluiswachter

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sluiswachter

Op zoek naar een nieuwe baan als Sluiswachter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sluiswachter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sluiswachter vacatures

Vacature Sluiswachter Krammersluizen
Swets Nautical Services
Krammersluizen; daar waar het zoete van het zoute water gescheiden wordt en de sluisdeuren 13.000 maal per jaar 24/7 openen. Voor deze locatie zijn wij op zoek naar een sluiswachter. …
Vacature Sluiswachter Krammersluizen
Swets Nautical Services
Krammersluizen; daar waar het zoete van het zoute water gescheiden wordt en de sluisdeuren 13.000 maal per jaar 24/7 openen. Voor deze locatie zijn wij op zoek naar een sluiswachter. …
Vacature Sluiswachter Krammersluizen
Swets Nautical Services
Krammersluizen; daar waar het zoete van het zoute water gescheiden wordt en de sluisdeuren 13.000 maal per jaar 24/7 openen. Voor deze locatie zijn wij op zoek naar een sluiswachter. …
Vacature Sluiswachter Krammersluizen
Swets Nautical Services
Krammersluizen; daar waar het zoete van het zoute water gescheiden wordt en de sluisdeuren 13.000 maal per jaar 24/7 openen. Voor deze locatie zijn wij op zoek naar een sluiswachter. …
Vacature Sluiswachter Gorinchem
Swets Nautical Services
Voor een aantal van de 93 sluiscomplexen die Nederland rijk is, zij wij op zoek naar een Sluiswachter in de regio van Vestingstad Gorinchem. Deze stad is uniek in ons …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sluiswachter

Wat is de toekomst van Sluiswachter?

In Nederland zijn diverse sluizen, maar niet alle sluizen worden fulltime beheerd door een Sluiswachter. Er is daarom niet veel vraag naar Sluiswachters. Soms zijn er binnen Rijkswaterstaat doorgroeimogelijkheden naar hogere functies.

Baankans Sluiswachter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

33


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sluiswachter worden: Opleidingen tot Sluiswachter

Wil je Sluiswachter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sluiswachter.

Hoe word je een Sluiswachter? 

Voor de functie van Sluiswachter is geen specifieke opleiding. Vaak wordt dit beroep in de praktijk aangeleerd. Ervaring van en affiniteit met waterbeheer is vaak wel belangrijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sluiswachter

Er zijn geen opleidingen Sluiswachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sluiswachter in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart

Omscholen of doorgroeien tot Sluiswachter

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Sluiswachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sluiswachter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sluiswachter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sluiswachter?

Competenties en Vaardigheden Sluiswachter

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sluiswachter nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sluiswachter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sluiswachter

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Sluiswachter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sluiswachter. Als Sluiswachter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sluiswachter:


zie volledige beschrijving persoonstype Sluiswachter

Vakkennis voor een Sluiswachter

Het is voor een Sluiswachter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sluiswachter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sluiswachter


Werkervaring Sluiswachter

Het is voor een startend Sluiswachter die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sluiswachter is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Sluiswachter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sluiswachter

Met wie werkt een Sluiswachter samen? 

De Sluiswachter heeft veel contact met de bemanning aan boord van de schepen. De Sluiswachter werkt vaak voor Rijkswaterstaat en heeft vanuit deze organisatie te maken met een leidinggevende.


Sluiswachter


Organisaties waar een Sluiswachter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sluiswachter meestal werkt.

Waar werkt een Sluiswachter?

In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat. De Sluiswachter is dan ook vaak in dienst van deze overheidsorganisatie. De Sluiswachter werkt daarom meestal in de non-profit sector.


Best beoordeelde werkgevers Sluiswachter

Waar kun je het beste werken als Sluiswachter? Hieronder vind je de best door de Sluiswachter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sluiswachter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sluiswachter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sluiswachter.

Welke competenties heeft een Sluiswachter nodig?

Een Sluiswachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sluiswachter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sluiswachter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sluiswachter nodig? 

De Sluiswachter moet analytisch sterk zijn en met bheulp van de camera’s goed het overzicht houden en de schepen en situaties tijdig kunnen inschatten en beoordelen (Waarnemer). De Sluiswachter werkt meestal zelfstandig, moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en affiniteit met waterbeheer en de scheepsvaart hebben (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Sluiswachter


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sluiswachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sluiswachter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sluiswachter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sluiswachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sluiswachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sluiswachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sluiswachter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sluiswachter iets voor je?

Zou je graag Sluiswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sluiswachter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sluiswachter?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sluiswachter

Vacature Sluiswachter Gorinchem
Swets Nautical Services
Voor een aantal van de 93 sluiscomplexen die Nederland rijk is, zij wij op zoek naar een Sluiswachter in de regio van Vestingstad Gorinchem. Deze stad is uniek in ons …
Vacature Sluiswachter Gorinchem
Swets Nautical Services
Voor een aantal van de 93 sluiscomplexen die Nederland rijk is, zij wij op zoek naar een Sluiswachter in de regio van Vestingstad Gorinchem. Deze stad is uniek in ons …
Vacature Sluiswachter Gorinchem
Swets Nautical Services
Voor een aantal van de 93 sluiscomplexen die Nederland rijk is, zij wij op zoek naar een Sluiswachter in de regio van Vestingstad Gorinchem. Deze stad is uniek in ons …
Vacature Sluiswachter Gorinchem
Swets Nautical Services
Voor een aantal van de 93 sluiscomplexen die Nederland rijk is, zij wij op zoek naar een Sluiswachter in de regio van Vestingstad Gorinchem. Deze stad is uniek in ons …
Vacature Sluiswachter Westerschelde
Swets Nautical Services
Een veilige en snelle verkeersdoorstroming op het water, dat is waar jij als Nautisch Operator in een bedieningscentrale 24/7 voor staat. Vanuit de bedieningscentrale aan de Westerschelde ben jij degene …

Actuele blogposts


reacties op Sluiswachter

Marco

En die zijn te verkrijgen via Springest.Gr.

hans

voor sluiwachter is er wel degelijk een verplichte opleiding nautische functie 1 nautische functie 2 nautische functie 3  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar