Sluiswachter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sluiswachter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sluiswachter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sluiswachter wordt.

 

Wat is een Sluiswachter?

De Sluiswachter is degene die een schutsluis bedient. Een sluis is een waterbouwkundig werk tussen twee waterwegen met een verschillend waterpeil. De schutsluis is één van de bekendste uitvoeringen van een sluis. De schutsluis zorgt dat schepen van het ene waterpeil in het andere waterpeil terecht kunnen komen. Een schip kan middels de schutsluis omhoog of omlaag worden opgeschut of afgeschut.

De Sluiswachter is degene die bepaalt hoe er geschut wordt en is verantwoordelijk voor het innen van het eventuele sluisgeld. Dit is het bedrag dat de schepen moeten betalen om op- of afgeschut te worden. Dit wordt tegenwoordig echter nog maar weinig gevraagd.

De Sluiswachter let er op dat de waterstand binnen de vastgestelde waarde blijft en dat het waterbeheer bij de sluis goed geregeld wordt. De meeste sluizen zijn tegenwoordig voorzien van camera’s waarmee naderende schepen en bestaande situaties goed gezien kunnen worden. De Sluiswachter werkt daarnaast ook met lichten om met de schepen te communiceren wanneer deze verder mogen.

De Sluiswachter kan beroepsmatig werken bij een grotere sluis. Bij een kleinere sluis is de Sluiswachter vaak iemand die daarnaast ook nog ander werk heeft. Bij deze kleinere sluizen wordt er vaak alleen op bepaalde tijdstippen geschut. In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat en is de Sluiswachter dan ook in dienst van Rijkswaterstaat.Wil je werken als Sluiswachter?

Werk je al als Sluiswachter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sluiswachter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sluiswachter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sluiswachter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sluiswachter

Wat verdient een Sluiswachter?

De Sluiswachter verdient gemiddeld tussen de €1700,- en €2400,-, afhankelijk van ervaring. Een eindejaarsuitkering en vakantie behoren tot de overige arbeidsvoorwaarden. Sluiswachters die slechts parrtime Sluiswachter zijn, verdienen vanzelfsprekend minder.

Salarisschaal Sluiswachter

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sluiswachter

Er zijn geen vacatures Sluiswachter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Sluiswachter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Sluiswachter in werkt

Bekijk werken in Luchtvaart & Zeevaart

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sluiswachter

Wat is de toekomst van Sluiswachter?

In Nederland zijn diverse sluizen, maar niet alle sluizen worden fulltime beheerd door een Sluiswachter. Er is daarom niet veel vraag naar Sluiswachters. Soms zijn er binnen Rijkswaterstaat doorgroeimogelijkheden naar hogere functies.

Baankans Sluiswachter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sluiswachter worden: Opleidingen tot Sluiswachter

Wil je sluiswachter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Sluiswachter? 

Voor de functie van Sluiswachter is geen specifieke opleiding. Vaak wordt dit beroep in de praktijk aangeleerd. Ervaring van en affiniteit met waterbeheer is vaak wel belangrijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sluiswachter

Er zijn geen opleidingen Sluiswachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sluiswachter in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart


Netwerk Sluiswachter

Met wie werkt een Sluiswachter samen? 

De Sluiswachter heeft veel contact met de bemanning aan boord van de schepen. De Sluiswachter werkt vaak voor Rijkswaterstaat en heeft vanuit deze organisatie te maken met een leidinggevende.


Sluiswachter


Organisaties waar een Sluiswachter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sluiswachter meestal werkt.

Waar werkt een Sluiswachter?

In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat. De Sluiswachter is dan ook vaak in dienst van deze overheidsorganisatie. De Sluiswachter werkt daarom meestal in de non-profit sector.


Best beoordeelde werkgevers Sluiswachter

Waar kun je het beste werken als Sluiswachter? Hieronder vind je de best door de Sluiswachter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sluiswachter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sluiswachter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sluiswachter.

Welke competenties heeft een Sluiswachter nodig?

Een Sluiswachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sluiswachter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sluiswachter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sluiswachter nodig? 

De Sluiswachter moet analytisch sterk zijn en met bheulp van de camera’s goed het overzicht houden en de schepen en situaties tijdig kunnen inschatten en beoordelen (Waarnemer). De Sluiswachter werkt meestal zelfstandig, moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en affiniteit met waterbeheer en de scheepsvaart hebben (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Sluiswachter


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sluiswachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sluiswachter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sluiswachter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sluiswachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sluiswachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sluiswachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sluiswachter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sluiswachter iets voor je?

Zou je graag Sluiswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sluiswachter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sluiswachter

Marco

En die zijn te verkrijgen via Springest.Gr.

hans

voor sluiwachter is er wel degelijk een verplichte opleiding nautische functie 1 nautische functie 2 nautische functie 3  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar