U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Maritiem Officier

Maritiem Officier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een maritiem Officier? Lees de functieomschrijving.

Een Maritiem Officier (vaak afgekort als ‘marof’), is iemand die zich op een schip bezig houdt met de besturing van het schip, het controleren van de gang van zaken in de machinekamer en het toezichthouden bij het laden en lossen van het schip.  In andere woorden is een Maritiem Officier opgeleid tot zowel het werk van een stuurman als dat van een scheepswerktuigkundige. Het hangt van het schip af op welk van deze twee beroepen de nadruk gelegd wordt. Door middel van ervaring kan een Marititem zich opwerken tot Eerste stuurman of Hoofdscheepswerktuigkundige.

Het hangt van het type schip (containerschip, cruiseschip, sleepboot, zware lading-schip) en de specifieke functie op het schip af wat de werkzaamheden van een Maritiem Officier precies zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: instructies geven aan de machinist, het lezen van zeekaarten, het controleren van de koers van het schip, een scheepsjournaal bijhouden en het doen of regelen van reparaties op het schip.

Mensen vonden ons op: Job Maritiem Officier, Baan Maritiem Officier, Maritiem Officier Worden, Functie-eisen Maritiem Officier, Verantwoordelijkheden Maritiem Officier, Functieprofiel Maritiem Officier, Wat doet een Maritiem Officier, Werken als Maritiem Officier.

Maritiem Officier worden: Opleiding tot maritiem Officier

De opleiding tot Maritiem Officier is van hbo-niveau. Deze opleiding duurt vier jaar en zal een student opleiden tot zowel scheepswerktuigkunde als stuurman. Hierdoor zullen tijdens de opleiding van beide beroepen specifieke vakken gegeven worden.

Een geïnteresseerde in deze opleiding kan niet zomaar na een havodiploma tot deze opleiding worden aangenomen. Er worden namelijk specifieke eisen aan dit havodiploma gesteld. Het profiel natuur & techniek óf natuur & gezondheid met natuurkunde (of natuur, leven en techniek) geven toelating tot de opleiding tot Maritiem Officier.

Er is ook een mbo-variant van de opleiding tot Maritiem Officier, maar deze opleiding leidt niet op tot zelfstandig Maritiem Officier.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Maritiem Officier, Maritiem Officier Worden, Opleidingsniveau Maritiem Officier, Scholing Maritiem Officier, Studie Maritiem Officier, Bijscholing Maritiem Officier, Omscholing Maritiem Officier.

Organisaties waar een maritiem Officier doorgaans werkzaam is

Een Maritiem Officier is doorgaans in diens bij een rederij. Welke rederij hij werkzaam is, hangt af volledig af van zijn interesses en de vraag op dat moment. Voorbeelden van verschillende type rederijen zijn: goederenvervoer, cruise schepen en grote vaart. Het type rederij waar een Maritiem Officier voor gekozen heeft, heeft dan ook invloed op wat voor schip hij werkzaam zal zijn.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Maritiem Officier, Maritiem Officier Worden, Opleidingsniveau Maritiem Officier, Scholing Maritiem Officier, Studie Maritiem Officier, Bijscholing Maritiem Officier, Omscholing Maritiem Officier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden maritiem Officier

Er is tegenwoordig een schrijnend te kort aan Maritiem Officieren. Dit maakt de onderhandelingspositie van Maritiem Officieren tijdens de sollicitatieprocedure erg sterk. Hierdoor heeft een Maritiem Officier relatief grote invloed op zijn maandsalaris. Naast deze invloed hangt de hoogte van het salaris ook af van ervaring, het type schip, de grootte van het schip en van de grootte van de rederij waarvoor hij gaat werken.

Gemiddeld verdient een Martitiem Officier 3000,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Hierbij moet wel vertelt worden dat een Maritiem Officier soms weken of maanden van huis is, omdat hij tijdens de tocht op het schip verblijft.

Mensen vonden ons op: Salaris Maritiem Officier, Loon Maritiem Officier, Wat verdien je als Maritiem Officier, Salarisschaal Maritiem Officier, Salarisindicatie Maritiem Officier, Bonus Maritiem Officier, CAO Maritiem Officier, Brutoloon Maritiem Officier, Nettoloon Maritiem Officier, Vakantiedagen Maritiem Officier, Pensioen Maritiem Officier.

Competenties, skills & vaardigheden maritiem officier

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Onafhankelijkheid
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Maritiem Officier, Vaardigheden Maritiem Officier, Attitude Maritiem Officier, Kwalificaties Maritiem Officier, Competentieprofiel Maritiem Officier.

Boeken voor het beroep maritiem officier

Wil je meer weten over het beroep maritiem officier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je maritiem officier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken maritiem officier te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Maritiem Officier, Maritiem Officier ebooks, boek Maritiem Officier.

Persoonstypen maritiem Officier

Een Maritiem Officier is zowel een succesvolle werker als een waarnemer.

Een Maritiem Officier is een succesvolle werker, omdat hij, ongeacht of hij werkzaamheden als stuurman of scheepswerktuigkundige verricht, doelgericht en zelfverzekerd het noodzakelijke werk verricht. Dit moet ook, omdat er veel afhangt van het goed verrichten van de werkzaamheden van een Maritiem Officier. Dit wordt uiteraard alleen nog maar meer als hij de werkzaamheden zelfstandig verricht.

De waarnemer schuilt in een Maritiem Officier, omdat de Maritiem Officier analytisch en inzichtelijk moet zijn. Dit is belangrijk in het kader van het werk van zowel een stuurman als van de scheepswerktuigkundige, omdat in beide gevallen eerst een probleem of situatie vastgesteld moet worden, waar hij vervolgens op in kan spelen. Het vaststellen van die situatie kan alleen naar behoren, als hij de omgeving analytisch en inzichtelijk overziet.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Maritiem Officier, Karakter Maritiem Officier.

Netwerk maritiem Officier

Het ligt er aan wat de functie van een Maritiem Officier op een schip precies is, om te vertellen met welke mensen hij tijdens zijn werkzaamheden in contact mee staat. Een Maritiem Officier die eigenlijk louter het werk van een stuurman verricht, zal zijn werkuren doorbrengen in de brug van het schip. Hij zal hierbij in contact staan met andere stuurmannen (indien aanwezig) en met de kapitein. Een Maritiem Officier die meer het werk van een scheepswerktuigkundige doet, zal vooral in contact staan met andere scheepswerktuigkundige.

Mensen vonden ons op: Collega’s Maritiem Officier, Medewerkers Maritiem Officier.

Is het beroep maritiem Officier iets voor jou?

Zou je graag maritiem Officier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als maritiem Officier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Maritiem Officier, beroepskeuzetest Maritiem Officier, beroep Maritiem Officier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden maritiem Officier

De arbeidsmarkt voor Maritiem Officieren zijn zeer gunstig. Er is veel vraag naar, terwijl het aanbod, wegens geringe interesse in het vak door jongeren, matig is. Een veelgehoorde reden van studenten om niet voor een opleiding richting de scheepsvaart te kiezen, is omdat zij een langere periode van huis niet ideaal vinden.

In de scheepsvaart wordt doorgaans gewerkt met verschillende rangen. Hoewel een afgestudeerde Maritiem Officier tijdens zijn opleiding volledig klaargestoomd is voor het werk van zowel een stuurman als een scheepswerktuigkundige, zal hij niet (meteen) in die functie aan de slag gaan. Hij begint namelijk vaak als assistent, totdat de kapitein of andere bevoegden op het schip er zeker van zijn dat hij het werk zelfstandig kan verrichten. Vertelt moet worden dat een Maritiem Officier op sommige schepen het werk zal verrichten van een stuurman óf van een scheepswerktuigkundige. Dit hangt vaak af van de grootte van het schip.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Maritiem Officier. Omdat hij tijdens zijn opleiding een breed scala aan kennis verworven heeft en hij daarnaast ook leidinggevende capaciteiten ontwikkeld heeft, kan een Maritiem Officier doorgroeien tot kapitein of tot eerste stuurman.

Arbeidsmarktperspectief score maritiem Officier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep maritiem Officier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Maritiem Officier, Promotie mogelijkheden Maritiem Officier, Carriere Maritiem Officier.

Solliciteren op de functie maritiem Officier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als maritiem Officier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor maritiem Officier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als maritiem Officier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Maritiem Officier, CV Maritiem Officier, sollicitatie Maritiem Officier.

Interviews met maritiem Officier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen maritiem Officier

 • Kapitein
 • Stuurman

Vacatures maritiem officier

Op zoek naar een nieuwe baan als Maritiem Officier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Maritiem Officier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Maritiem Officier (vaak afgekort als ‘marof’), is iemand die zich op een schip bezig houdt met de besturing van het schip, het controleren van de gang van zaken in de machinekamer en het toezichthouden bij het laden en lossen van het schip.  In andere woorden is een Maritiem Officier opgeleid tot zowel het werk van een stuurman als dat van een scheepswerktuigkundige. Het hangt van het schip af op welk van deze twee beroepen de nadruk gelegd wordt.

Beoordeling Maritiem Officier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Maritiem Officier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Maritiem Officier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

De mbo leidt wel degelijk op tot een zelfstandig martitiem officier en na het behalen van zijn diploma heeft hij dan ook dezelfde internationale certificaten tot marof (als niveau 4 is gevolgd) met het verschil dat hbo ers loods mogen worden. Mbo'ers kunnen na het mbo verkort het hbo doen.

Door: rj

Deze gids geeft niet de juiste informatie mbt. de MBO opleiding marof.

Door: Rick

Dat is geheel waar Rick, ik ben benieuwd hoe ze daar op gekomen zijn, of zal het een persoonlijke mening bevatten..

Door: jurjaan

In grote lijnen is deze bovenstaande informatie correct.H.Gr.

Door: MO

Mbo is de toekomst!!!

Door: joopie

Maar dan vooral de technische vakken.Gr.

Door: Wilfred

Men kan na deze opleiding (niveau 4) wel degelijk beginnen als stuurman, meestal als 3e en wanneer er bij een rederij een tekort is kan men zelfs beginnen als 2e stuurman. Jammer dat dit artikel dat niet aangeeft.

Door: Bobby

Dit zijn echt wel uitzonderingen.Ik heb ze nog niet meegemaakt.Gr.

Door: Frans

Zeker mogelijk.

Ben zelf vanuit school als 2de machinist begonnen op een 12.000 ton schip. 6000kW.

En had een collega die ook net van school kwam als 2de stuur.

Dus zeker mogelijk om in zeer korte tijd  (afhankelijk v/d rederij) al wat hoger inrang te beginnen.

Door: jaja

Reageer op dit beroep