Maritiem Officier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Maritiem Officier? Lees de functieomschrijving.

Een Maritiem Officier (vaak afgekort als ‘marof’), is iemand die zich op een schip bezig houdt met de besturing van het schip, het controleren van de gang van zaken in de machinekamer en het toezichthouden bij het laden en lossen van het schip.  In andere woorden is een Maritiem Officier opgeleid tot zowel het werk van een stuurman als dat van een scheepswerktuigkundige. Het hangt van het schip af op welk van deze twee beroepen de nadruk gelegd wordt. Door middel van ervaring kan een Marititem zich opwerken tot Eerste stuurman of Hoofdscheepswerktuigkundige.

Het hangt van het type schip (containerschip, cruiseschip, sleepboot, zware lading-schip) en de specifieke functie op het schip af wat de werkzaamheden van een Maritiem Officier precies zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: instructies geven aan de machinist, het lezen van zeekaarten, het controleren van de koers van het schip, een scheepsjournaal bijhouden en het doen of regelen van reparaties op het schip.

Wil je werken als Maritiem Officier?

Werk je al als Maritiem Officier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Maritiem Officier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Maritiem Officier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Maritiem Officier in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2600 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Maritiem Officier

Wat verdient een Maritiem Officier?

Er is tegenwoordig een schrijnend te kort aan Maritiem Officieren. Dit maakt de onderhandelingspositie van Maritiem Officieren tijdens de sollicitatieprocedure erg sterk. Hierdoor heeft een Maritiem Officier relatief grote invloed op zijn maandsalaris. Naast deze invloed hangt de hoogte van het salaris ook af van ervaring, het type schip, de grootte van het schip en van de grootte van de rederij waarvoor hij gaat werken.

Gemiddeld verdient een Martitiem Officier 3000,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Hierbij moet wel vertelt worden dat een Maritiem Officier soms weken of maanden van huis is, omdat hij tijdens de tocht op het schip verblijft.

Salarisschaal Maritiem Officier

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Maritiem Officier

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Maritiem Officier

Hoe goed is de toekomst voor de Maritiem Officier? 

De arbeidsmarkt voor Maritiem Officieren zijn zeer gunstig. Er is veel vraag naar, terwijl het aanbod, wegens geringe interesse in het vak door jongeren, matig is. Een veelgehoorde reden van studenten om niet voor een opleiding richting de scheepsvaart te kiezen, is omdat zij een langere periode van huis niet ideaal vinden.

In de scheepsvaart wordt doorgaans gewerkt met verschillende rangen. Hoewel een afgestudeerde Maritiem Officier tijdens zijn opleiding volledig klaargestoomd is voor het werk van zowel een stuurman als een scheepswerktuigkundige, zal hij niet (meteen) in die functie aan de slag gaan. Hij begint namelijk vaak als assistent, totdat de kapitein of andere bevoegden op het schip er zeker van zijn dat hij het werk zelfstandig kan verrichten. Vertelt moet worden dat een Maritiem Officier op sommige schepen het werk zal verrichten van een stuurman óf van een scheepswerktuigkundige. Dit hangt vaak af van de grootte van het schip.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Maritiem Officier. Omdat hij tijdens zijn opleiding een breed scala aan kennis verworven heeft en hij daarnaast ook leidinggevende capaciteiten ontwikkeld heeft, kan een Maritiem Officier doorgroeien tot kapitein of tot eerste stuurman.

Baankans Maritiem Officier

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Maritiem Officier worden: Opleidingen tot Maritiem Officier

Hoe word je een Maritiem Officier? 

De opleiding tot Maritiem Officier is van hbo-niveau. Deze opleiding duurt vier jaar en zal een student opleiden tot zowel scheepswerktuigkunde als stuurman. Hierdoor zullen tijdens de opleiding van beide beroepen specifieke vakken gegeven worden.

Een geïnteresseerde in deze opleiding kan niet zomaar na een havodiploma tot deze opleiding worden aangenomen. Er worden namelijk specifieke eisen aan dit havodiploma gesteld. Het profiel natuur & techniek óf natuur & gezondheid met natuurkunde (of natuur, leven en techniek) geven toelating tot de opleiding tot Maritiem Officier.

Er is ook een mbo-variant van de opleiding tot Maritiem Officier, maar deze opleiding leidt niet op tot zelfstandig Maritiem Officier.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Maritiem Officier

Meer opleidingen Maritiem Officier

Weet je nog niet of je Maritiem Officier wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Maritiem Officier of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Maritiem Officier

Met wie werkt een Maritiem Officier samen? 

Het ligt er aan wat de functie van een Maritiem Officier op een schip precies is, om te vertellen met welke mensen hij tijdens zijn werkzaamheden in contact mee staat. Een Maritiem Officier die eigenlijk louter het werk van een stuurman verricht, zal zijn werkuren doorbrengen in de brug van het schip. Hij zal hierbij in contact staan met andere stuurmannen (indien aanwezig) en met de kapitein. Een Maritiem Officier die meer het werk van een scheepswerktuigkundige doet, zal vooral in contact staan met andere scheepswerktuigkundige.


Maritiem Officier


Organisaties waar een Maritiem Officier werkzaam is

Waar werkt een Maritiem Officier meestal? 

Een Maritiem Officier is doorgaans in diens bij een rederij. Welke rederij hij werkzaam is, hangt af volledig af van zijn interesses en de vraag op dat moment. Voorbeelden van verschillende type rederijen zijn: goederenvervoer, cruise schepen en grote vaart. Het type rederij waar een Maritiem Officier voor gekozen heeft, heeft dan ook invloed op wat voor schip hij werkzaam zal zijn.
 

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Maritiem Officier

Waar kun je het beste werken als Maritiem Officier? Hieronder vindt je de best door de Maritiem Officier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Maritiem Officier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Maritiem Officier:

Welke competenties heeft een een Maritiem Officier nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Maritiem Officier

Wat voor persoonlijkheid heb je als Maritiem Officier nodig? 

Een Maritiem Officier is zowel een succesvolle werker als een waarnemer.

Een Maritiem Officier is een succesvolle werker, omdat hij, ongeacht of hij werkzaamheden als stuurman of scheepswerktuigkundige verricht, doelgericht en zelfverzekerd het noodzakelijke werk verricht. Dit moet ook, omdat er veel afhangt van het goed verrichten van de werkzaamheden van een Maritiem Officier. Dit wordt uiteraard alleen nog maar meer als hij de werkzaamheden zelfstandig verricht.

De waarnemer schuilt in een Maritiem Officier, omdat de Maritiem Officier analytisch en inzichtelijk moet zijn. Dit is belangrijk in het kader van het werk van zowel een stuurman als van de scheepswerktuigkundige, omdat in beide gevallen eerst een probleem of situatie vastgesteld moet worden, waar hij vervolgens op in kan spelen. Het vaststellen van die situatie kan alleen naar behoren, als hij de omgeving analytisch en inzichtelijk overziet.

Bekijk de persoonstypen voor Maritiem Officier


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Maritiem Officier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Maritiem Officier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Maritiem Officier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Maritiem Officier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Maritiem Officier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Maritiem Officier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Maritiem Officier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Maritiem Officier iets voor je?

Zou je graag Maritiem Officier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Maritiem Officier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Maritiem Officier

jaja

Zeker mogelijk. Ben zelf vanuit school als 2de machinist begonnen op een 12.000 ton schip. 6000kW. En had een collega die ook net van school kwam als 2de stuur. Dus zeker mogelijk om in zeer korte tijd  (afhankelijk v/d rederij) al wat hoger inrang te beginnen.

Bobby

Men kan na deze opleiding (niveau 4) wel degelijk beginnen als stuurman, meestal als 3e en wanneer er bij een rederij een tekort is kan men zelfs beginnen als 2e stuurman. Jammer dat dit artikel dat niet aangeeft.

Frans

Dit zijn echt wel uitzonderingen.Ik heb ze nog niet meegemaakt.Gr.

joopie

Mbo is de toekomst!!!

Wilfred

Maar dan vooral de technische vakken.Gr.

MO

In grote lijnen is deze bovenstaande informatie correct.H.Gr.

jurjaan

Dat is geheel waar Rick, ik ben benieuwd hoe ze daar op gekomen zijn, of zal het een persoonlijke mening bevatten..

rj

De mbo leidt wel degelijk op tot een zelfstandig martitiem officier en na het behalen van zijn diploma heeft hij dan ook dezelfde internationale certificaten tot marof (als niveau 4 is gevolgd) met het verschil dat hbo ers loods mogen worden. Mbo'ers kunnen na het mbo verkort het hbo doen.

Rick

Deze gids geeft niet de juiste informatie mbt. de MBO opleiding marof.

rj

De mbo leidt wel degelijk op tot een zelfstandig martitiem officier en na het behalen van zijn diploma heeft hij dan ook dezelfde internationale certificaten tot marof (als niveau 4 is gevolgd) met het verschil dat hbo ers loods mogen worden. Mbo'ers kunnen na het mbo verkort het hbo doen.

Rick

Deze gids geeft niet de juiste informatie mbt. de MBO opleiding marof.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar