Kapitein Zeevaart Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kapitein Zeevaart? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kapitein zeevaart. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kapitein zeevaart wordt.

 

Wat is een Kapitein Zeevaart?

De Kapitein Zeevaart is belast met de leiding over een schip en eindverantwoordelijk voor zaken zoals:

 • zeewaardigheid
 • navigatie
 • vracht
 • certificaten
 • documenten
 • personeelsbeleid

 

Daarnaast is de Kapitein Zeevaart verantwoordelijk voor alle andere zaken die op een schip kunnen spelen, of dit nu een cruiseschip, tanker of vrachtschip is. Tevens is de Kapitein Zeevaart er verantwoordelijk voor dat het schip voldoet aan alle veiligheidseisen, zowel nationaal als internationaal. Wat doet een Kapitein Zeevaart?

Een van de belangrijkste taken van de Kapitein Zeevaart is zorgen dat het schip voldoet aan het beveiligingsplan, vereist door de IMO-ISPS-code. Hij kan ook optreden als Hulpofficier van Justitie om strafbare feiten vast te leggen en als ambtenaar van de Burgelijke Stand optreden bij overlijden of geboortes. Tenslotte is de Kapitein Zeevaart uiteraard verantwoordelijk voor het bijhouden van de logboeken

De werkzaamheden van de Kapitein Zeevaart bestaan uit het navigeren en besturen van het schip, het onderhouden van contacten met passerende schepen, het toezicht houden op de werkzaamheden en leidinggeven, het bewerkstelligen van een werkbare situatie aan boord van het schip en andere zaken die nodig zijn om het schip vaarbaar te houden.

Wil je werken als Kapitein Zeevaart?

Werk je al als Kapitein Zeevaart en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kapitein Zeevaart worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kapitein Zeevaart, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kapitein Zeevaart in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Matrozen
 • Collega Kapiteins
 • Leidinggevenden
 • Collega's aan wal
 • Havenautoriteiten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2850 tot €15000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kapitein Zeevaart

Wat verdient een Kapitein Zeevaart?

Primair: De Kapitein Zeevaart zal na afloop van zijn/haar opleiding zo'n 2850-3500 euro verdienen. (dit geldt voor de MBO'er). De HBO- en WO-Kapiteins verdienen, afhankelijk van hun specialisatie, doorgaans tussen de 4150,- en 7500,- euro. Kapiteins die werkzaam zijn op een olietanker kunnen bedragen verdienen die oplopen tot ca. 15000,- euro per maand. Bij de Marine en zeker bij Greenpeace liggen de salarissen lager. De genoemde bedragen zijn bruto per maand.

Secundair: Binnen de scheepvaart wordt er volgens de CAO-afspraken voorzien in enkele basisvoorzieningen. Hierbij valt te denken aan vergoedingen omtrent de langdurige afwezigheid en het draaien van onregelmatige diensten. Daarnaast is het mogelijk om een geregeld pensioen, een collectieve ziektekostenverzekering, een dertiende maand, 8 procent vakantieloon, zwangerschapsverlof, spaarloon/levensloopregelingen en vergoedingen voor vervolgopleidingen te verkrijgen. Deze afspraken zijn afhankelijk van de individuele onderhandelingen met de werkgever.

De meeste rederijen hebben hun eigen CAO.
 

Salarisschaal Kapitein Zeevaart

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kapitein Zeevaart

Op zoek naar een nieuwe baan als Kapitein Zeevaart? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kapitein Zeevaart. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kapitein Zeevaart vacatures

Vacature Eerste Stuurlied Chemicalien Tanker Kapitein | STCW | . - .
WR.nl Solliciteren
Over het bedrijfWij zijn een rederij actief in de zee-riviervaart.Ben jij een enthousiaste Kapitein?Heb jij alle benodigde certificaten voor een chemicaliën tanker?Vaste baan: Eerste Stuurlied Chemicalien Tanker Kapitein | …
Vacature Eerste Stuurlieden Chemicalien Tanker Kapitein | Acid Tanker
WR.nl Solliciteren
Over het bedrijf: Wij zijn een rederij actief in de zee-riviervaart.Ben jij een enthousiaste Kapitein?Heb jij alle benodigde certificaten voor een chemicaliën tanker?Vaste baan: Eerste Stuurlied Chemicalien Tanker Kapitein | …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kapitein Zeevaart

Wat zijn de baankansen voor een Kapitein Zeevaart?

Wanneer de Kapitein Zeevaart na een langdurige periode gewerkt te hebben voor dezelfde organisatie / rederij, of wanneer hij/zij op leeftijd begint te komen, komt het regelmatig voor dat de Kapitein van de werkgever een baan aan wal krijgt aangeboden.

Binnen het huidige aantrekkende economische klimaat, grotendeels gebaseerd op de import- en export-positie van Nederland, ziet de toekomst voor de Kapitein Zeevaart er niet slecht uit.

De actuele kans op werk voor een Kapitein Zeevaart

Het beroep Kapitein Zeevaart is onderdeel van de beroepsfamilie Leidinggevenden zeevaart. De kans op werk voor de beroepsfamilie Leidinggevenden zeevaart is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Kapitein Zeevaart

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kapitein Zeevaart worden: Opleidingen tot Kapitein Zeevaart

Wil je Kapitein Zeevaart worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kapitein Zeevaart.

Hoe word je een Kapitein Zeevaart? 

De opleiding tot Kapitein Zeevaart is lang en zwaar en begint met een MBO of HBO/WO-opleiding gevolgd door de Maritieme opleiding. De Maroff (Maritiem Officier) opleiding is een 4-jarige opleiding waarvan 1 jaar bestaat uit een stage aan boord van een schip. Als je de opleiding met goed gevolg hebt voltooid, kun je als Scheepsofficier gaan varen. Je begint onderaan als 3e of 4e Stuurman en met het toenemen van je vaarjaren zal je in rang stijgen. Dit zal uiteindelijk moeten leiden naar de rang van Kapitein Zeevaart. Dit traject kan wel 10 jaar duren en is niet voor iedereen weggelegd.

De opleiding zal zowel theorie als praktijk behandelen, aangezien een Kapitein Zeevaart in zijn/haar werkzaamheden niet genoeg heeft aan 'kennis uit het boekje'. Doorgaans is het zelfs zo dat de theorie vooral dient te worden gehaald voor een wettelijke kwalificatie, daar waar de praktijk de Kapitein klaarstoomt voor het 'echte werk'.

Tijdens de opleiding komen veel aspecten van de scheepvaart aan bod. Zo zullen de te vervoeren goederen/stoffen, de geldende veiligheidseisen, de standaard manoeuvres, de afgesproken werkprocessen, navigatie, onderhoud etc. aan bod komen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Kapitein Zeevaart

Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)
Wil je storingen in elektrotechnische installaties adequaat kunnen oplossen en je op deze manier te ontwikkelen in de Elektrotechniek? Schrijf je in voor de cursus Storingstechnicus elektro - Maritiem! Werk …
Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)
Elektrisch schakelen - Maritiem (Dag)
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in de scheepvaart …
Elektrisch schakelen - Maritiem (Dag)
Elektrisch schakelen - Maritiem (In English) (Dag)
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem (In English) is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met Elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in …
Elektrisch schakelen - Maritiem (In English) (Dag)
Integraal riviermanagement
Leer over de complexiteit van het riviersysteem, de opgaven voor hoog- en laagwater en mogelijke maatregelen. Met speciale aandacht voor de belangen van sectoren die afhankelijk zijn van de rivieren. …
Integraal riviermanagement
Actualiteitencollege Waterstoftankstations
Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van de duurzame energiedrager waterstof en waterstoftankstations? Schrijf u dan in voor dit actualiteitencollege! In slechts één uur bent …
Actualiteitencollege Waterstoftankstations

Omscholen of doorgroeien tot Kapitein Zeevaart

Als je Kapitein Zeevaart wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kapitein Zeevaart zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kapitein Zeevaart

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kapitein Zeevaart?

Competenties en Vaardigheden Kapitein Zeevaart

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kapitein Zeevaart nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kapitein Zeevaart nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kapitein Zeevaart

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Kapitein Zeevaart

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kapitein Zeevaart. Als Kapitein Zeevaart wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kapitein Zeevaart:


zie volledige beschrijving persoonstype Kapitein Zeevaart

Vakkennis voor een Kapitein Zeevaart

Het is voor een Kapitein Zeevaart ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kapitein Zeevaart zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kapitein Zeevaart


Werkervaring Kapitein Zeevaart

Het is voor een startend Kapitein Zeevaart die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kapitein Zeevaart is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Kapitein/manager Binnenvaart, Kapitein Defensie .

Iets anders leren?

Is Kapitein Zeevaart het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kapitein Zeevaart

Met wie werkt een Kapitein Zeevaart samen? 

De Kapitein Zeevaart komt tijdens zijn werkzaamheden in contact met veel mensen, van Stuurman tot Matroos, van Hoofdwerktuigkundige tot Bankwerker en van Hofmeester tot Bediende. Het hangt van de grootte van het schip af hoe frequent het contact is.

De Kapitein Zeevaart zal veel contact hebben met Matrozen die op het schip werkzaam zijn. Het contact zal bestaan uit het geven van opdrachten, het aansturen en controleren van de werkzaamheden en het onderhouden van sociale banden, aangezien er aan boord van de schepen doorgaans weinig contact is met 'de buitenwereld'.

Buiten 'het schip' wordt er contact onderhouden met de eventuele leidinggevenden en collega's aan wal. Dit contact zal bestaan uit het bespreken van de geleverde, huidige en toekomstige werkzaamheden. Daarnaast zal er contact zijn met andere schepen wanneer men deze op zee of in de havens tegen komt. In de havens is er contact met de havenautoriteiten.


 • Matrozen
 • Collega Kapiteins
 • Leidinggevenden
 • Collega's aan wal
 • Havenautoriteiten
Kapitein Zeevaart


Organisaties waar een Kapitein Zeevaart werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kapitein Zeevaart meestal werkt.

Waar werkt een Kapitein Zeevaart?

De Kapitein kan zowel werkzaam zijn voor een Profit- als voor een Non-Profit organisatie.

Wanneer een Kapitein Zeevaart bij een Non-Profit organisatie werkzaam is, zoals de Marine, heeft men vooral de taak de zeeën en wateren vrij begaanbaar en veilig te houden. Ook bij een organisatie als Greenpeace kan je als Kapitein op een van de schepen werkzaam zijn.

Wanneer een Kapitein werkzaam is bij een Profit-organisatie, zoals een rederij, zal er winst moeten worden gemaakt.

Afhankelijk van de keuze van de Kapitein Zeevaart kan hij/zij ervoor kiezen om zelfstandig werkzaam te zijn, bijvoorbeeld door zichzelf te verhuren aan een rederij of door zelf klussen aan te nemen van klanten.
 


Best beoordeelde werkgevers Kapitein Zeevaart

Waar kun je het beste werken als Kapitein Zeevaart? Hieronder vind je de best door de Kapitein Zeevaart beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kapitein Zeevaart.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kapitein Zeevaart:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kapitein Zeevaart.

Welke competenties heeft een Kapitein Zeevaart nodig?

Een Kapitein Zeevaart heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kapitein Zeevaart

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kapitein Zeevaart passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kapitein Zeevaart nodig? 

De Kapitein is een Levensgenieter en een Baas. Zo heeft hij/zij een spontane, charmante, nieuwsgierige, snelle, productieve, fantasierijke, gezaghebbende, loyale, energieke, beschermende persoonlijkheid en beschikt hij/zij over het nodige zelfvertrouwen.

Toch kan de Kapitein op zijn tijd dominant, opstandig, narcistisch, ongedisciplineerd, ongeconcentreerd, impulsief, agressief, sceptisch, egocentrisch, ongevoelig en opstandig overkomen. Toch is de Kapitein in staat om deze negatieve eigenschappen zoveel mogelijk te onderdrukken en zelfs te gebruiken als 'positieve karaktertrekjes' in een werkbare mix van nieuwsgierigheid, productiviteit, scepticisme, dominantie en energie.
 

Bekijk de persoonstypen voor Kapitein Zeevaart


Baas


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Interview met een Kapitein Zeevaart

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kapitein Zeevaart

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kapitein Zeevaart

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kapitein Zeevaart

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kapitein Zeevaart dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kapitein Zeevaart belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kapitein Zeevaart. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kapitein Zeevaart iets voor je?

Zou je graag Kapitein Zeevaart willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kapitein Zeevaart bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kapitein Zeevaart

Hans

Wat een hoop onzin staat hier vermeld! Werkelijk bijna niets komt overeen met de werkelijkheid. Start salaris....een schoolverlater kan niet eens kapitein worden. Men moet eerst de nodige ervaring opdoen; dus eerst stage lopen dan de div. Stuurman rangen doorlopen. Er zit absoluut totaal geen verschil in of je nu hbo of mbo afgestudeerd bent. Enige verschil is dat hbo-ers later aan de wal het wat makkelijker zullen hebben om een beter betaalde baan te vinden. 

gijs

Hans,doet mij denken aan een afgestudeerde matroos.Ik ben het eens met zeevarende.H.gr.

Plezier op zee

Klopt het salaris van het beroepsprofiel wel of klopt dit ook niet? Mvg

Dirk

Het salaris klopt en het zal mij niet verbazen als de verschillen nog groter worden.Goede informatie.Gr.van een Kapitein in ruste.

Egbert Drost

Geachte Kapt. A.Noniem   Ik ben het geheel met u eens. Heb zelf alle rangen doorlopen,van feut tot kapitein, vanaf 1963 tot 2008 gevaren. mvg E.Drost

zeevarende

Met verbazing enkele reacties gelezen.Ik vind deze informate in  grote lijnen correct en duidelijk.

Kapitein A.Noniem

Een cursus om kapitein te worden bestaat niet. Men moet eerst 3 jaar naar de zeevaartschool gaan. Dan op z'n minst 4 jaar vaar ervaring opbouwen als stuurman. Dan medical care unlimited, ecdis, ship management, advanced fire fighting, SSO training courses volgen om vervolgens een vaar bevoegdheids bewijs als kapitein te krijgen. Dat is nog geen garantie om te kunnen varen als kapitein; men moet zich zelf eerst jaren lang bewijzen als 3de, 2de 1ste stuurman voordat een reder iemand als kapitein laat varen! Let wel een goede stuurman maakt nog geen goede kapitein! De stap van 1ste stuurman naar kapitein is iets onmeetbaar!

Bertje

wat een onzin allemaal hierboven!!! Als men geen verstand heeft van zaken raad ik u aan om eerst eens beter te verdiepen in een beroep alvorens een hoop onzin te typen. Op school leert men eerst om officier te worden. Na jaren lange ervaring en doorlopen van de diverse stuurmans rangen kan men pas kapitein worden. Het salaris verschil tussen een hbo of mbo opgeleide stuurman is er niet. Verschil zit in het feit bij welke reder men vaart en wat voor type schip. Sommige reders hebben  hun eigen cao. 

Arno

Klopt! liever te weinig informatie over een beroep dan informatie die niet klopt! Jullie lichten op deze manier mensen verkeerd in voor deze sector.

kees

Inderdaad haha, ze moeten ook gewoon 2 aparte paginas aan maken een voor binnen en zee vaart. Iemand die ook daadwerkelijk iets van de beroepen af weet deze pagina's laten schrijven. Het is gelukkig all minder erg als wat ik op een andere site las daar dachten ze dat Marof een opleiding bij de marine was x|

Gabriel eliano

Goeiendag mijn naam is gabriel eliano. Ik ben geinterisseerd om te weten hoeveel een cursus kost voor kapitein te worden van een schip? En hoelang deze cursus ook duurt? En ik zou graag weten op welke nummer ik jullie kan bereiken? dit is alvast mijn emailadres g_eliano@hotmail.com.    Alstublieft kunnen jullie zo snel mogelijk iets laten weten dankuwel gabriel eliano.

Gabriel eliano

Goeiendag mijn naam is gabriel eliano. Ik ben geinterisseerd om te weten hoeveel een cursus kost voor kapitein te worden van een schip? En hoelang deze cursus ook duurt? En ik zou graag weten op welke nummer ik jullie kan bereiken? dit is alvast mijn emailadres g_eliano@hotmail.com.    Alstublieft kunnen jullie zo snel mogelijk iets laten weten dankuwel gabriel eliano.

Bertje

wat een onzin allemaal hierboven!!! Als men geen verstand heeft van zaken raad ik u aan om eerst eens beter te verdiepen in een beroep alvorens een hoop onzin te typen. Op school leert men eerst om officier te worden. Na jaren lange ervaring en doorlopen van de diverse stuurmans rangen kan men pas kapitein worden. Het salaris verschil tussen een hbo of mbo opgeleide stuurman is er niet. Verschil zit in het feit bij welke reder men vaart en wat voor type schip. Sommige reders hebben  hun eigen cao. 

Arno

Klopt! liever te weinig informatie over een beroep dan informatie die niet klopt! Jullie lichten op deze manier mensen verkeerd in voor deze sector.

kees

Inderdaad haha, ze moeten ook gewoon 2 aparte paginas aan maken een voor binnen en zee vaart. Iemand die ook daadwerkelijk iets van de beroepen af weet deze pagina's laten schrijven. Het is gelukkig all minder erg als wat ik op een andere site las daar dachten ze dat Marof een opleiding bij de marine was x|

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar