Kapitein Zeevaart worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kapitein Zeevaart? Lees de functieomschrijving.

De Kapitein Zeevaart is belast met de leiding over een schip en eindverantwoordelijk voor zaken zoals:

- zeewaardigheid

- navigatie

- vracht

- certificaten

- documenten

- personeelsbeleid

Daarnaast is de Kapitein Zeevaart verantwoordelijk voor alle andere zaken die op een schip kunnen spelen, of dit nu een cruiseschip, tanker of vrachtschip is. Tevens is de Kapitein Zeevaart er verantwoordelijk voor dat het schip voldoet aan alle veiligheidseisen, zowel nationaal als internationaal.

Een van de belangrijkste taken van de Kapitein Zeevaart is zorgen dat het schip voldoet aan het beveiligingsplan, vereist door de IMO-ISPS-code. Hij kan ook optreden als Hulpofficier van Justitie om strafbare feiten vast te leggen en als ambtenaar van de Burgelijke Stand optreden bij overlijden of geboortes. Tenslotte is de Kapitein Zeevaart uiteraard verantwoordelijk voor het bijhouden van de logboeken

De werkzaamheden van de Kapitein Zeevaart bestaan uit het navigeren en besturen van het schip, het onderhouden van contacten met passerende schepen, het toezicht houden op de werkzaamheden en leidinggeven, het bewerkstelligen van een werkbare situatie aan boord van het schip en andere zaken die nodig zijn om het schip vaarbaar te houden.

 

Wil je werken als Kapitein Zeevaart?

Werk je al als Kapitein Zeevaart en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kapitein Zeevaart worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kapitein Zeevaart, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kapitein Zeevaart in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Matrozen
 • Collega Kapiteins
 • Leidinggevenden
 • Collega's aan wal
 • Havenautoriteiten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2850 tot €15000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kapitein Zeevaart

Wat verdient een Kapitein Zeevaart?

Primair: De Kapitein Zeevaart zal na afloop van zijn/haar opleiding zo'n 2850-3500 euro verdienen. (dit geldt voor de MBO'er). De HBO- en WO-Kapiteins verdienen, afhankelijk van hun specialisatie, doorgaans tussen de 4150,- en 7500,- euro. Kapiteins die werkzaam zijn op een olietanker kunnen bedragen verdienen die oplopen tot ca. 15000,- euro per maand. Bij de Marine en zeker bij Greenpeace liggen de salarissen lager. De genoemde bedragen zijn bruto per maand.

Secundair: Binnen de scheepvaart wordt er volgens de CAO-afspraken voorzien in enkele basisvoorzieningen. Hierbij valt te denken aan vergoedingen omtrent de langdurige afwezigheid en het draaien van onregelmatige diensten. Daarnaast is het mogelijk om een geregeld pensioen, een collectieve ziektekostenverzekering, een dertiende maand, 8 procent vakantieloon, zwangerschapsverlof, spaarloon/levensloopregelingen en vergoedingen voor vervolgopleidingen te verkrijgen. Deze afspraken zijn afhankelijk van de individuele onderhandelingen met de werkgever.

De meeste rederijen hebben hun eigen CAO.
 

Salarisschaal Kapitein Zeevaart

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kapitein Zeevaart

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kapitein Zeevaart

Hoe goed is de toekomst voor de Kapitein Zeevaart? 

Wanneer de Kapitein Zeevaart na een langdurige periode gewerkt te hebben voor dezelfde organisatie / rederij, of wanneer hij/zij op leeftijd begint te komen, komt het regelmatig voor dat de Kapitein van de werkgever een baan aan wal krijgt aangeboden.

Binnen het huidige aantrekkende economische klimaat, grotendeels gebaseerd op de import- en export-positie van Nederland, ziet de toekomst voor de Kapitein Zeevaart er niet slecht uit.

Baankans Kapitein Zeevaart

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kapitein Zeevaart worden: Opleidingen tot Kapitein Zeevaart

Hoe word je een Kapitein Zeevaart? 

De opleiding tot Kapitein Zeevaart is lang en zwaar en begint met een MBO of HBO/WO-opleiding gevolgd door de Maritieme opleiding. De Maroff (Maritiem Officier) opleiding is een 4-jarige opleiding waarvan 1 jaar bestaat uit een stage aan boord van een schip. Als je de opleiding met goed gevolg hebt voltooid, kun je als Scheepsofficier gaan varen. Je begint onderaan als 3e of 4e Stuurman en met het toenemen van je vaarjaren zal je in rang stijgen. Dit zal uiteindelijk moeten leiden naar de rang van Kapitein Zeevaart. Dit traject kan wel 10 jaar duren en is niet voor iedereen weggelegd.

De opleiding zal zowel theorie als praktijk behandelen, aangezien een Kapitein Zeevaart in zijn/haar werkzaamheden niet genoeg heeft aan 'kennis uit het boekje'. Doorgaans is het zelfs zo dat de theorie vooral dient te worden gehaald voor een wettelijke kwalificatie, daar waar de praktijk de Kapitein klaarstoomt voor het 'echte werk'.

Tijdens de opleiding komen veel aspecten van de scheepvaart aan bod. Zo zullen de te vervoeren goederen/stoffen, de geldende veiligheidseisen, de standaard manoeuvres, de afgesproken werkprocessen, navigatie, onderhoud etc. aan bod komen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kapitein Zeevaart

Meer opleidingen Kapitein Zeevaart

Weet je nog niet of je Kapitein Zeevaart wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kapitein Zeevaart of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kapitein Zeevaart

Met wie werkt een Kapitein Zeevaart samen? 

De Kapitein Zeevaart komt tijdens zijn werkzaamheden in contact met veel mensen, van Stuurman tot Matroos, van Hoofdwerktuigkundige tot Bankwerker en van Hofmeester tot Bediende. Het hangt van de grootte van het schip af hoe frequent het contact is.

De Kapitein Zeevaart zal veel contact hebben met Matrozen die op het schip werkzaam zijn. Het contact zal bestaan uit het geven van opdrachten, het aansturen en controleren van de werkzaamheden en het onderhouden van sociale banden, aangezien er aan boord van de schepen doorgaans weinig contact is met 'de buitenwereld'.

Buiten 'het schip' wordt er contact onderhouden met de eventuele leidinggevenden en collega's aan wal. Dit contact zal bestaan uit het bespreken van de geleverde, huidige en toekomstige werkzaamheden. Daarnaast zal er contact zijn met andere schepen wanneer men deze op zee of in de havens tegen komt. In de havens is er contact met de havenautoriteiten.


 • Matrozen
 • Collega Kapiteins
 • Leidinggevenden
 • Collega's aan wal
 • Havenautoriteiten
Kapitein Zeevaart


Organisaties waar een Kapitein Zeevaart werkzaam is

Waar werkt een Kapitein Zeevaart meestal? 

De Kapitein kan zowel werkzaam zijn voor een Profit- als voor een Non-Profit organisatie.

Wanneer een Kapitein Zeevaart bij een Non-Profit organisatie werkzaam is, zoals de Marine, heeft men vooral de taak de zeeën en wateren vrij begaanbaar en veilig te houden. Ook bij een organisatie als Greenpeace kan je als Kapitein op een van de schepen werkzaam zijn.

Wanneer een Kapitein werkzaam is bij een Profit-organisatie, zoals een rederij, zal er winst moeten worden gemaakt.

Afhankelijk van de keuze van de Kapitein Zeevaart kan hij/zij ervoor kiezen om zelfstandig werkzaam te zijn, bijvoorbeeld door zichzelf te verhuren aan een rederij of door zelf klussen aan te nemen van klanten.
 


Best beoordeelde werkgevers Kapitein Zeevaart

Waar kun je het beste werken als Kapitein Zeevaart? Hieronder vindt je de best door de Kapitein Zeevaart beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kapitein Zeevaart.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kapitein Zeevaart:

Welke competenties heeft een een Kapitein Zeevaart nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kapitein Zeevaart

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kapitein Zeevaart nodig? 

De  Kapitein is een Levensgenieter en een Baas. Zo heeft hij/zij een spontane, charmante, nieuwsgierige, snelle, productieve, fantasierijke, gezaghebbende, loyale, energieke, beschermende persoonlijkheid en beschikt hij/zij over het nodige zelfvertrouwen.

Toch kan de Kapitein op zijn tijd dominant, opstandig, narcistisch, ongedisciplineerd, ongeconcentreerd, impulsief, agressief, sceptisch, egocentrisch, ongevoelig en opstandig overkomen. Toch is de Kapitein in staat om deze negatieve eigenschappen zoveel mogelijk te onderdrukken en zelfs te gebruiken als 'positieve karaktertrekjes' in een werkbare mix van nieuwsgierigheid, productiviteit, scepticisme, dominantie en energie.
 

Bekijk de persoonstypen voor Kapitein Zeevaart


Baas


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Interview met een Kapitein Zeevaart

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kapitein Zeevaart

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kapitein Zeevaart

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kapitein Zeevaart

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kapitein Zeevaart dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kapitein Zeevaart belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kapitein Zeevaart. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kapitein Zeevaart iets voor je?

Zou je graag Kapitein Zeevaart willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kapitein Zeevaart bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kapitein Zeevaart

Hans

Wat een hoop onzin staat hier vermeld! Werkelijk bijna niets komt overeen met de werkelijkheid. Start salaris....een schoolverlater kan niet eens kapitein worden. Men moet eerst de nodige ervaring opdoen; dus eerst stage lopen dan de div. Stuurman rangen doorlopen. Er zit absoluut totaal geen verschil in of je nu hbo of mbo afgestudeerd bent. Enige verschil is dat hbo-ers later aan de wal het wat makkelijker zullen hebben om een beter betaalde baan te vinden. 

gijs

Hans,doet mij denken aan een afgestudeerde matroos.Ik ben het eens met zeevarende.H.gr.

Plezier op zee

Klopt het salaris van het beroepsprofiel wel of klopt dit ook niet? Mvg

Dirk

Het salaris klopt en het zal mij niet verbazen als de verschillen nog groter worden.Goede informatie.Gr.van een Kapitein in ruste.

Egbert Drost

Geachte Kapt. A.Noniem   Ik ben het geheel met u eens. Heb zelf alle rangen doorlopen,van feut tot kapitein, vanaf 1963 tot 2008 gevaren. mvg E.Drost

zeevarende

Met verbazing enkele reacties gelezen.Ik vind deze informate in  grote lijnen correct en duidelijk.

Kapitein A.Noniem

Een cursus om kapitein te worden bestaat niet. Men moet eerst 3 jaar naar de zeevaartschool gaan. Dan op z'n minst 4 jaar vaar ervaring opbouwen als stuurman. Dan medical care unlimited, ecdis, ship management, advanced fire fighting, SSO training courses volgen om vervolgens een vaar bevoegdheids bewijs als kapitein te krijgen. Dat is nog geen garantie om te kunnen varen als kapitein; men moet zich zelf eerst jaren lang bewijzen als 3de, 2de 1ste stuurman voordat een reder iemand als kapitein laat varen! Let wel een goede stuurman maakt nog geen goede kapitein! De stap van 1ste stuurman naar kapitein is iets onmeetbaar!

Bertje

wat een onzin allemaal hierboven!!! Als men geen verstand heeft van zaken raad ik u aan om eerst eens beter te verdiepen in een beroep alvorens een hoop onzin te typen. Op school leert men eerst om officier te worden. Na jaren lange ervaring en doorlopen van de diverse stuurmans rangen kan men pas kapitein worden. Het salaris verschil tussen een hbo of mbo opgeleide stuurman is er niet. Verschil zit in het feit bij welke reder men vaart en wat voor type schip. Sommige reders hebben  hun eigen cao. 

Arno

Klopt! liever te weinig informatie over een beroep dan informatie die niet klopt! Jullie lichten op deze manier mensen verkeerd in voor deze sector.

kees

Inderdaad haha, ze moeten ook gewoon 2 aparte paginas aan maken een voor binnen en zee vaart. Iemand die ook daadwerkelijk iets van de beroepen af weet deze pagina's laten schrijven. Het is gelukkig all minder erg als wat ik op een andere site las daar dachten ze dat Marof een opleiding bij de marine was x|

Gabriel eliano

Goeiendag mijn naam is gabriel eliano. Ik ben geinterisseerd om te weten hoeveel een cursus kost voor kapitein te worden van een schip? En hoelang deze cursus ook duurt? En ik zou graag weten op welke nummer ik jullie kan bereiken? dit is alvast mijn emailadres g_eliano@hotmail.com.    Alstublieft kunnen jullie zo snel mogelijk iets laten weten dankuwel gabriel eliano.

Gabriel eliano

Goeiendag mijn naam is gabriel eliano. Ik ben geinterisseerd om te weten hoeveel een cursus kost voor kapitein te worden van een schip? En hoelang deze cursus ook duurt? En ik zou graag weten op welke nummer ik jullie kan bereiken? dit is alvast mijn emailadres g_eliano@hotmail.com.    Alstublieft kunnen jullie zo snel mogelijk iets laten weten dankuwel gabriel eliano.

Bertje

wat een onzin allemaal hierboven!!! Als men geen verstand heeft van zaken raad ik u aan om eerst eens beter te verdiepen in een beroep alvorens een hoop onzin te typen. Op school leert men eerst om officier te worden. Na jaren lange ervaring en doorlopen van de diverse stuurmans rangen kan men pas kapitein worden. Het salaris verschil tussen een hbo of mbo opgeleide stuurman is er niet. Verschil zit in het feit bij welke reder men vaart en wat voor type schip. Sommige reders hebben  hun eigen cao. 

Arno

Klopt! liever te weinig informatie over een beroep dan informatie die niet klopt! Jullie lichten op deze manier mensen verkeerd in voor deze sector.

kees

Inderdaad haha, ze moeten ook gewoon 2 aparte paginas aan maken een voor binnen en zee vaart. Iemand die ook daadwerkelijk iets van de beroepen af weet deze pagina's laten schrijven. Het is gelukkig all minder erg als wat ik op een andere site las daar dachten ze dat Marof een opleiding bij de marine was x|

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar