U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Meteoroloog

Meteoroloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een meteoroloog? Lees de functieomschrijving.

Een Meteoroloog voorspelt voor zowel op de korte als lange termijn het weer aan de hand van verschillende gegevens. Om een goede voorspelling van het weer te geven, bekijkt de Metereoloog welke de processen in de atmosfeer, zoals luchtstoming,  (verplaatsing van) hoge- en lagedrukgebieden en de vorming van wolken. Gegevens van meetstations op het vaste land, op zee en in de lucht komen binnen via radar, satelliet en computer. Met computerprogramma's worden deze gegevens geanalyseerd en wordt er berekend hoe het weer in een bepaald gebied is en zal zijn.

Deze voorspellingen zijn nuttig voor het verkeer (lucht- en wegverkeer en scheepvaart), het verhelpen van milieuproblemen, de beheersing van water, de landbouw en inwoners van een land. Van de gegevens worden verschillende kaarten gemaakt, zodat historische gegevens opgezocht en vergeleken kunnen worden. De weergegevens worden ook gemaakt om ze te kunnen gebruiken in een weeruitzending, zoals op tv, radio en internet.

Bij het werk van een Meteoroloog hoort ook het doen van onderzoek, zodat kennis van het weer vermeerderd wordt. Hij kan ook een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe technieken, meetinstrumenten en computerprogamma's. De apparaten die al gebruikt worden, worden goed onderhouden.

Het beroep Meteoroloog kan in twee functies uitgevoerd worden: Weerkundige niveau A en Weerkundige op niveau B. Het werk van een Weerkundige op niveau A betreft een wetenschappelijke functie, waarvoor een stage van twee jaar moetworden gedaan om een vaste benoeming te krijgen. De Weerkundige niveau B volgt een eenjarige stage.  Het ingangsexamen wordt bij een Weerkundige niveau A afgenomen door een eigen rekruteringsjury, bij een Weerkundige op niveau B neemt een Selor het examen af. Na enige tijd worden beide functies statutair vastgelegd.

Mensen vonden ons op: Job Meteoroloog, Baan Meteoroloog, Meteoroloog Worden, Functie-eisen Meteoroloog, Verantwoordelijkheden Meteoroloog, Functieprofiel Meteoroloog, Wat doet een Meteoroloog, Werken als Meteoroloog.

Meteoroloog worden: Opleiding tot meteoroloog

Voor het werk van een mWeteoroloog wordt een academische opleiding gevraagd, op het gebied van technische- of natuurwetenschappen, zoals de Masteropleiding Meteorology and Air Quality.

Deze opleiding kan gevolgd worden aan de Universiteit van Wageningen. Hiervoor kunnen drie bacheloropleidingen gevolgd zijn:

Agrotechnology,

Bodem, Water, Atmosfeer

Moleculaire Levenswetenschappen.

Ook met de opleiding Natuurkunde, Meterologie en Fysische Oceanografie kan het beroep uitgeoefend worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Meteoroloog, Meteoroloog Worden, Opleidingsniveau Meteoroloog, Scholing Meteoroloog, Studie Meteoroloog, Bijscholing Meteoroloog, Omscholing Meteoroloog.

Organisaties waar een meteoroloog doorgaans werkzaam is

Meteorologen werken binnen het KNMI of andere organisaties die zich bezig houden met het weer.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Meteoroloog, Meteoroloog Worden, Opleidingsniveau Meteoroloog, Scholing Meteoroloog, Studie Meteoroloog, Bijscholing Meteoroloog, Omscholing Meteoroloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden meteoroloog

Het startsalaris bedraagt voor een Weerkundige (A) €3346 bruto per maand en dit kan na tien jaar werken oplopen tot €3914 bruto per maand. Een Weerkundige op niveau B verdient als starter €2143 bruto per maand, wat kan oplopen tot €2835 bruto per maand.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed. Een Meteoroloog kan gratis met het openbaar vervoer reizen en heeft de beschikking over kinderopvang tijdens de zomermaanden.

Mensen vonden ons op: Salaris Meteoroloog, Loon Meteoroloog, Wat verdien je als Meteoroloog, Salarisschaal Meteoroloog, Salarisindicatie Meteoroloog, Bonus Meteoroloog, CAO Meteoroloog, Brutoloon Meteoroloog, Nettoloon Meteoroloog, Vakantiedagen Meteoroloog, Pensioen Meteoroloog.

Competenties, skills & vaardigheden meteoroloog

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van atmosferische processen.
 • Kennis van wis- en natuurkunde
Mensen vonden ons op: Kennis Meteoroloog, Vaardigheden Meteoroloog, Attitude Meteoroloog, Kwalificaties Meteoroloog, Competentieprofiel Meteoroloog.

Boeken voor het beroep meteoroloog

Wil je meer weten over het beroep meteoroloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je meteoroloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken meteoroloog te komen.

Hoe gaan we dit uitleggen | Jelmer Mommers

Onze toekomst op een steeds warmere aarde - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082942149 | 240 pagina's

We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar de grote omwenteling is begonnen. In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootst...

Hoe gaan we dit uitleggen | Jelmer Mommers

Onze toekomst op een steeds warmere aarde - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789082942156 | 240 pagina's

We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar de grote omwenteling is begonnen. In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootst...

Cosmos | Carl Sagan

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780345539434 | 396 pagina's

RETURNING TO TELEVISION AS AN ALL-NEW MINISERIES ON FOX Cosmos is one of the bestselling science books of all time. In clear-eyed prose, Sagan reveals a jewel-like blue world inhabited by a life form that is just beginning to discover its own identity and...

Mensen vonden ons op: boeken voor Meteoroloog, Meteoroloog ebooks, boek Meteoroloog.

Persoonstypen meteoroloog

Een Meteoroloog is realistisch, ordelijk en betrouwbaar, wat hij goed gebruiken kan bij het voorspellen van het weer en bij het interpreteren van de weergegevens (Perfectionist).

Hij is ook iemand die doelgericht kan werken, om zo een proces in de atmosfeer goed te kunnen meten. Ook is hij zelfverzekerd en ijverig (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Meteoroloog, Karakter Meteoroloog.

Netwerk meteoroloog

Een Meteoroloog geeft de gegevens door van de weersvoorspellingen op de korte en lange termijn aan een weerpresentator, zodat het weerbericht verspreid kan worden via tv, radio en internet. Ook de geschreven media krijgen weersvoorspellingen toegespeeld. De Meteoroloog werkt samen met andere Meteorologen.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Meteoroloog, Medewerkers Meteoroloog.

Is het beroep meteoroloog iets voor jou?

Zou je graag meteoroloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als meteoroloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Meteoroloog, beroepskeuzetest Meteoroloog, beroep Meteoroloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden meteoroloog

Weerkundigen op niveau B kunnen door het volgen van opleidingen hogerop komen.

Een Weerkundige kan werkzaam zijn binnen het doen van onderzoek of het doen van voorspellingen op basis van analyse van onderzoeksresultaten. Hij kan overstappen op analyse.

Vacatures voor het werk van Meteoroloog zijn met name te vinden voor onderzoeksposities.

Arbeidsmarktperspectief score meteoroloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep meteoroloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Meteoroloog, Promotie mogelijkheden Meteoroloog, Carriere Meteoroloog.

Solliciteren op de functie meteoroloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als meteoroloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor meteoroloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als meteoroloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Meteoroloog, CV Meteoroloog, sollicitatie Meteoroloog.

Interviews met meteoroloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen meteoroloog

Vacatures meteoroloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Meteoroloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Meteoroloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Meteoroloog voorspelt voor zowel op de korte als lange termijn het weer aan de hand van verschillende gegevens. Om een goede voorspelling van het weer te geven, bekijkt de Metereoloog welke de processen in de atmosfeer, zoals luchtstoming,  (verplaatsing van) hoge- en lagedrukgebieden en de vorming van wolken. Gegevens van meetstations op het vaste land, op zee en in de lucht komen binnen via radar, satelliet en computer.

Beoordeling Meteoroloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Meteoroloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Meteoroloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

waarom staat er op google geen 5 beroepkes voor ons word bestand REAGEER ff snel oke  lkrrr spannend

Door: ikke

Waar deze informatie vandaan komt weet ik niet, maar het is onvolledig en er staan onwaarheden in. Communicatie is een belangrijk onderdeel van het beroep, dwz uitdrukkings- en communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, er zijn verschillende beroepen "meteoroloog" (onderzoeker en operationeel meteoroloog), de laatste werkt in onregelmatige dienst. Er bestaat niet zoiets als een "weerkundige A en B". En reist zeker niet gratis met het openbaar vervoer.

Door: Meteoroloog

Reageer op dit beroep