Bodemkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bodemkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bodemkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bodemkundige wordt.

 

Wat is een Bodemkundige?

De Bodemkundige heeft een afwisselende, en enigzins avontuurlijke, baan. In de regel wordt er gewerkt op de gangbare kantoor uren: van '9 tot 5', maar de Bodemkundige werkt op diverse locaties, afhankelijk van de opdracht of het project, variërend van het laboratorium tot het kantoor en 'in de buitenlucht'. De gegadigde dient dan ook tegen een spatje regen bestand te zijn, omdat de te verrichten onderzoeken plaats kunnen vinden door het hele jaar en op veel verschillende locaties ter wereld.

Om Bodemkundige te worden, dient men te beschikken over een HBO- of WO-diploma in een relevante richting. Een goed aangeschreven opleiding is de Bachelor Bodem, Water en Atmosfeer (met specialisatie: Bodem) en de Master 'Soil Science'. Beide opleidingen worden onderwezen aan de Universiteit van Wageningen.

De werkzaamheden van de Bodemkundige zien er in de praktijk als volgt uit: Doorgaans wordt er een opdracht gegeven met betrekking tot het onderzoeken van een bepaald terrein. Dit kan gebaseerd zijn op mogelijke vervuiling, bodem-erosie of een gepland nieuwbouwproject. De Bodemkundige zal vervolgens, alleen of in een team, monsters nemen van het te onderzoeken terrein, alvorens hij/zij dit zal onderzoeken op de vastgestelde criteria, waarna er tot slot een rapport over het onderzoek zal worden geschreven. Deze praktijk kan variëren tussen kleinschalige lokale onderzoeken tot grootschalige internationale onderzoeken, afhankelijk van de wil van de opdrachtgever.

Als Bodemkundige verdien je zo'n 2300-2800,- euro Bruto per maand in loondienst. Dit bedrag is verder uit te bouwen, afhankelijk van de beschikbare arbeidsplaatsen en ambitie van de Grond Specialist.

Past het beroep Bodemkundige bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Bodemkundige?

Werk je al als Bodemkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bodemkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bodemkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bodemkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Mede)Onderzoekers
 • Water- en Luchtkundigen
 • Leidinggevenden
 • Collega Bodemkundigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bodemkundige

Wat verdient een Bodemkundige?

Primair: Als Bodemkundige verdien je afhankelijk van de werkervaring tussen de 2300 en de 3500 euro in loondienst voor een private onderneming of een kennis producerendcentrum. Indien de Bodemkundige een eigen adviespraktijk zou beginnen, kan het bedrag oplopen tot een veelvoud van deze bedragen. Men loopt in dat geval ook meer risico, aangezien er eerst 'klussen' binnengehaald dienen te worden, voordat er geld verdient kan gaan worden.

Secundair: Afhankelijk van de gekozen werkgever worden de secundaire arbeidsvoorwaarden bepaald. Wanneer men heeft gekozen voor het bedrijfsleven dan bestaat er de mogelijkheid op door de baas gefinancierde opleidingen, aandelen- en/of optie pakketten in de vorm van een bonus of internationale opdrachten. Wanneer men heeft gekozen voor een universiteit of denktank ligt de nadruk juist meer op het doen van onderzoek, gefinancierd door 'de baas', op aangewezen terreinen, hier zal men in de regel minder verdienen, maar zal men wel meer vrije dagen krijgen.

Doordat de Bodemkundige over het algemeen Hoger of Academisch geschoold is, zullen de arbeidsvoorwaarden grotendeels individueel worden afgesproken.

Salarisschaal Bodemkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Bodemkundige

Er zijn geen vacatures Bodemkundige aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Bodemkundige in werkt.

Meer weten over de sector waar een Bodemkundige in werkt

Bekijk werken in Bouw

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bodemkundige

Wat zijn de baankansen voor een Bodemkundige?

De Bodemkundige heeft verschillende mogelijkheden.

Ten eerste kan hij/zij werkzaam blijven in dezelfde hoedanigheid binnen de organisatie van de huidige werkgever of daar buiten bij een concurrent. Ten tweede kan de Bodemkundige doorgroeien binnen een commerciële organisatie naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als projectleider en op den duur zelfs als directeur op zijn/haar vakgebied. Ten derde bestaat er de mogelijkheid tot specialisering binnen de bodemkunde, waarna de gegadigde zou kunnen kiezen voor een wetenschappelijke functie aan een universiteit of voor het oprichten van een eigen bodemkundige onderneming op een specifiek vakgebied.

Voor een ambitieuze Bodemkundige zal er werk blijven bestaan aangezien er niet alleen vaak bodemkundige onderzoeken verricht dienen te worden bij nieuwbouw projecten, maar ook bij mogelijke verontreinigingen en landherindelingen.

Momenteel wordt de 'bouwsector' getroffen door de kwalijke gevolgen van de economische crisis, waardoor er minder huizen worden gekocht en verkocht, waardoor onderzoeken naar nieuwbouw-grond momenteel iets minder vaak voorkomen. Men verwacht dat dit weer aan zal trekken in de komende jaren. Vooralsnog is er nog voldoende werk voor Bodemkundigen vanuit overheden en het bedrijfsleven.

De actuele kans op werk voor een Bodemkundige

Het beroep Bodemkundige is onderdeel van de beroepsfamilie Bodemkundig onderzoekers en -saneerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bodemkundig onderzoekers en -saneerders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Bodemkundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Bodemkundige worden: Opleidingen tot Bodemkundige

Wil je Bodemkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bodemkundige.

Hoe word je een Bodemkundige? 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Bodemkundige

Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
Het beheersen van de kwaliteit, arbo en milieu is binnen veel organisaties een belangrijk aandachtspunt. KAM dient binnen een organisatie de veiligheid te borgen. Deze opleiding geeft een integrale benadering van …
Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
OR Training: OR & Arbeidsomstandigheden
OR & Arbeidsomstandigheden Arbeidsomstandigheden (ARBO) hebben een directe invloed op de gezondheid en productiviteit van medewerkers. Hetzelfde geldt voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu (VGWM). Niet voor niets is het
OR Training: OR & Arbeidsomstandigheden
MBO Workshop - Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM)
Alle workshops worden op een praktijkgerichte manier verzorgd. Tijdens de eendaagse workshop wordt gestart met een korte uitleg over de theorie. Deze theorie dient als fundering onder de verdere workshop. …
MBO Workshop - Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM)
Online VCA VOL, met examen
Einddoel Met een VCA VOL diploma toon je aan dat je basiskennis hebt van Veiligheid, Gezondheid en Milieu op de werkvloer. Je bent op de hoogte van de risico's op …
Online VCA VOL, met examen
VCA VOL examentraining inclusief examen
EXAMENTRAINING VCA-VOL 1 DAG Uw VCA-VOL certificaat verlengen? U gaat vol vertrouwen en goed voorbereid het examen in met deze examentraining. Cursusduur: 1 dag ACHTERGROND In het kader van de Arbowet …
VCA VOL examentraining inclusief examen

Omscholen tot Bodemkundige

Als je je wilt omscholen tot Bodemkundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bodemkundige zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bodemkundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bodemkundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bodemkundige

Als je Bodemkundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bodemkundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bodemkundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bodemkundige?

Competenties en Vaardigheden Bodemkundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bodemkundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bodemkundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bodemkundige

Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Bodemkundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bodemkundige. Als Bodemkundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bodemkundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Bodemkundige

Vakkennis voor een Bodemkundige

Het is voor een Bodemkundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bodemkundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bodemkundige

Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
Algemeen Het beheersen van de kwaliteit, arbo en milieu is binnen veel organisaties een belangrijk aandachtspunt. KAM dient binnen een organisatie de veiligheid te borgen. Deze opleiding geeft een integrale benadering …
Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
Algemeen Het beheersen van de kwaliteit, arbo en milieu is binnen veel organisaties een belangrijk aandachtspunt. KAM dient binnen een organisatie de veiligheid te borgen. Deze opleiding geeft een integrale benadering …
Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
VCA Basis e-learning (English)
ACHTERGROND Een veilige en gezonde werkomgeving is belangrijk. Kennis over veiligheid kan zorgen voor minder verwondingen, minder ongevallen, minder kans op calamiteiten en minder arbeidsongeschikten. Het persoonscertificaat VCA-Basis is van …
VCA Basis e-learning (English)
Duurzaam ondernemen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Duurzaam ondernemen is een trend. Veel mensen hebben het erover. Maar als je vraagt wat het …
Duurzaam ondernemen
VCA VOL e-learning
ACHTERGROND In het kader van de Arbowet zijn werkgevers en werknemers verplicht om tijdens het werk goed te letten op veiligheid, gezondheid en milieu. Werkgevers moeten hun medewerkers en leidinggevenden …
VCA VOL e-learning

Werkervaring Bodemkundige

Het is voor een startend Bodemkundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bodemkundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hydroloog, Meteoroloog .

Iets anders leren?

Is Bodemkundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bodemkundige

Met wie werkt een Bodemkundige samen? 

Intern: Binnen de organisatie waarvoor de Bodemkundige werkzaam zal worden, een commercieel bedrijf of een semi-overheidsonderdeel, wordt er samengewerkt onder leiding van een leidinggevende of aansturende onderzoeker/onderzoekster. Binnen het team, doorgaans bestaande uit mede-Bodemkundigen en andere specialisten (afhankelijk van de toegewezen opdracht), zal elke specialist functioneren op zijn/haar vakgebied. Tijdens het onderzoek zal er overlegd worden over de voortgang en uiteindelijk zal het onderzoek met een overkoepelend rapport worden afgesloten.

Extern: Buiten de eigen organisatie kan de Bodemkundige in contact komen met Waterkundigen/Hydrologen, Luchtkundigen, Meteorologen, Klimaat experts e.d. De mate waarop er contact zal zijn, en de reden van het contact, zal afhankelijk zijn van de functie die de Bodemkundige op dat moment bekleed. De ontmoetingen kunnen variëren van wetenschappelijke congressen tot werk gerelateerde besprekingen. Tevens kan er contact zijn met een opdrachtgever en/of omwonenden van het te onderzoeken gebied.


 • (Mede)Onderzoekers
 • Water- en Luchtkundigen
 • Leidinggevenden
 • Collega Bodemkundigen
Bodemkundige


Organisaties waar een Bodemkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bodemkundige meestal werkt.

Waar werkt een Bodemkundige?

Als Bodemkundige kan men zowel voor een Profit- als een Non-Profit-organisatie werkzaam worden.

De organisatievorm kan door de toekomstige werknemer worden gekozen, afhankelijk van de beschikbare vacatures. Wanneer men kiest voor een profit-organisatie, zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het (voorbereiden van) bouwwerkzaamheden. Wanneer men kiest voor een Non-Profit organisatie dan zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het welzijn van de samenleving.

In de regel werken Bodemkundigen, sommigen vaak werkzaam als Zelfstandige Zonder Personeel of als eigen ondernemer, vaak projecten af voor een opdrachtgever alvorens zij naar een nieuwe opdrachtgever vertrekken. Tevens zijn er Bodemkundigen die voor grote ondernemingen of Universiteiten werkzaam zijn. Zij hebben doorgaans iets meer zekerheid in hun bestaan, maar krijgen hierdoor doorgaans ietwat minder loon.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bodemkundige

Waar kun je het beste werken als Bodemkundige? Hieronder vind je de best door de Bodemkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bodemkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bodemkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bodemkundige.

Welke competenties heeft een Bodemkundige nodig?

Een Bodemkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bodemkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bodemkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bodemkundige nodig? 

De Bodemkundige is een Loyalist en een Gever.

Als 'Gever' beschikt de Bodemkundige over zorgzaamheid, enthousiasme, waardering, ontvankelijkheid, generositeit, maar ook dominantie, bezitterigheid, hysterie, manipulativiteit en een drang tot indirectheid.

Als 'Loyalist' wordt de Bodemkundige gekenmerkt door medelevendheid, loyaliteit, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid en warmte. Toch kan de Loyalist soms ook ietwat onvoorspelbaar, defensief, paranoïde, inflexibel en sarcastisch overkomen.

Tijdens zijn/haar werkzaamheden weet de Bodemkundige een werkzame mix samen te stellen. Zo weet hij/zij zorgzaamheid en medelevendheid voor de omgeving, enthousiasme voor het onderzoek en loyaliteit jegens de opdrachtgever en natuur te combineren.
 

Bekijk de persoonstypen voor Bodemkundige


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Bodemkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bodemkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bodemkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bodemkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bodemkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bodemkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bodemkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bodemkundige iets voor je?

Zou je graag Bodemkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bodemkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bodemkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar