Bodemkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bodemkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bodemkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bodemkundige wordt.

 

Wat is een Bodemkundige?

De Bodemkundige heeft een afwisselende, en enigzins avontuurlijke, baan. In de regel wordt er gewerkt op de gangbare kantoor uren: van '9 tot 5', maar de Bodemkundige werkt op diverse locaties, afhankelijk van de opdracht of het project, variërend van het laboratorium tot het kantoor en 'in de buitenlucht'. De gegadigde dient dan ook tegen een spatje regen bestand te zijn, omdat de te verrichten onderzoeken plaats kunnen vinden door het hele jaar en op veel verschillende locaties ter wereld.

Om Bodemkundige te worden, dient men te beschikken over een HBO- of WO-diploma in een relevante richting. Een goed aangeschreven opleiding is de Bachelor Bodem, Water en Atmosfeer (met specialisatie: Bodem) en de Master 'Soil Science'. Beide opleidingen worden onderwezen aan de Universiteit van Wageningen.

De werkzaamheden van de Bodemkundige zien er in de praktijk als volgt uit: Doorgaans wordt er een opdracht gegeven met betrekking tot het onderzoeken van een bepaald terrein. Dit kan gebaseerd zijn op mogelijke vervuiling, bodem-erosie of een gepland nieuwbouwproject. De Bodemkundige zal vervolgens, alleen of in een team, monsters nemen van het te onderzoeken terrein, alvorens hij/zij dit zal onderzoeken op de vastgestelde criteria, waarna er tot slot een rapport over het onderzoek zal worden geschreven. Deze praktijk kan variëren tussen kleinschalige lokale onderzoeken tot grootschalige internationale onderzoeken, afhankelijk van de wil van de opdrachtgever.

Als Bodemkundige verdien je zo'n 2300-2800,- euro Bruto per maand in loondienst. Dit bedrag is verder uit te bouwen, afhankelijk van de beschikbare arbeidsplaatsen en ambitie van de Grond Specialist.

Wil je werken als Bodemkundige?

Werk je al als Bodemkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bodemkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bodemkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bodemkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Mede)Onderzoekers
 • Water- en Luchtkundigen
 • Leidinggevenden
 • Collega Bodemkundigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bodemkundige

Wat verdient een Bodemkundige?

Primair: Als Bodemkundige verdien je afhankelijk van de werkervaring tussen de 2300 en de 3500 euro in loondienst voor een private onderneming of een kennis producerendcentrum. Indien de Bodemkundige een eigen adviespraktijk zou beginnen, kan het bedrag oplopen tot een veelvoud van deze bedragen. Men loopt in dat geval ook meer risico, aangezien er eerst 'klussen' binnengehaald dienen te worden, voordat er geld verdient kan gaan worden.

Secundair: Afhankelijk van de gekozen werkgever worden de secundaire arbeidsvoorwaarden bepaald. Wanneer men heeft gekozen voor het bedrijfsleven dan bestaat er de mogelijkheid op door de baas gefinancierde opleidingen, aandelen- en/of optie pakketten in de vorm van een bonus of internationale opdrachten. Wanneer men heeft gekozen voor een universiteit of denktank ligt de nadruk juist meer op het doen van onderzoek, gefinancierd door 'de baas', op aangewezen terreinen, hier zal men in de regel minder verdienen, maar zal men wel meer vrije dagen krijgen.

Doordat de Bodemkundige over het algemeen Hoger of Academisch geschoold is, zullen de arbeidsvoorwaarden grotendeels individueel worden afgesproken.

Salarisschaal Bodemkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bodemkundige

Er zijn geen vacatures Bodemkundige aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Bodemkundige in werkt.

Meer weten over de sector waar een Bodemkundige in werkt

Bekijk werken in Bouw

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bodemkundige

Wat is de toekomst van Bodemkundige?

De Bodemkundige heeft verschillende mogelijkheden.

Ten eerste kan hij/zij werkzaam blijven in dezelfde hoedanigheid binnen de organisatie van de huidige werkgever of daar buiten bij een concurrent. Ten tweede kan de Bodemkundige doorgroeien binnen een commerciële organisatie naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als projectleider en op den duur zelfs als directeur op zijn/haar vakgebied. Ten derde bestaat er de mogelijkheid tot specialisering binnen de bodemkunde, waarna de gegadigde zou kunnen kiezen voor een wetenschappelijke functie aan een universiteit of voor het oprichten van een eigen bodemkundige onderneming op een specifiek vakgebied.

Voor een ambitieuze Bodemkundige zal er werk blijven bestaan aangezien er niet alleen vaak bodemkundige onderzoeken verricht dienen te worden bij nieuwbouw projecten, maar ook bij mogelijke verontreinigingen en landherindelingen.

Momenteel wordt de 'bouwsector' getroffen door de kwalijke gevolgen van de economische crisis, waardoor er minder huizen worden gekocht en verkocht, waardoor onderzoeken naar nieuwbouw-grond momenteel iets minder vaak voorkomen. Men verwacht dat dit weer aan zal trekken in de komende jaren. Vooralsnog is er nog voldoende werk voor Bodemkundigen vanuit overheden en het bedrijfsleven.

Baankans Bodemkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bodemkundige worden: Opleidingen tot Bodemkundige

Wil je bodemkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Bodemkundige? 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Bodemkundige

Basiscursus Reliability Centered Maintenance 3 (RCM3)
Driedaagse Basiscursus Reliability Centered Maintenance 3 (RCM3) – Risicogestuurd RCM De Basiscursus Reliability Centered Maintenance 3 biedt een uitgebreide introductie van RCM3. De cursus is bedoeld voor iedereen die economische
Toezichthouder milieu
Een aanstelling gekregen als toezichthouder of eigenlijk nooit een opleiding gehad in toezicht houden?  Toezichthouder is een mooi vak. Het vraagt ook een hoop verantwoordelijkheid en een burger die constant …
Milieu coördinator
Deze training biedt je kennis over de diverse milieu onderwerpen en milieu wetgeving.Deze training is zo opgezet dat de kerncompetenties, waar je als (toekomstig) milieucoördinator over dient te besc Daarnaast …
Deskundig Toezichthouder Milieu
Er worden meer eisen gesteld aan de handhaving in Nederland. De Wet VTH en de kwaliteitscriteria vragen meer professionaliteit en eenduidigheid van de toezichthouder en handhaver. De training bestaat uit …
Omgevingsplan (milieu)thema’s
geluid, geur, luchtkwaliteit, bodem, water, externe veiligheid en natuur Milieu in het omgevingsplan 1 dag algemeen, 2 dagen thema’s Overzicht en inzicht in thema’s: hoe werken die onder de Omgevingswet? …
Meer opleidingen Bodemkundige

Weet je nog niet of je Bodemkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Bodemkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Bodemkundige

Met wie werkt een Bodemkundige samen? 

Intern: Binnen de organisatie waarvoor de Bodemkundige werkzaam zal worden, een commercieel bedrijf of een semi-overheidsonderdeel, wordt er samengewerkt onder leiding van een leidinggevende of aansturende onderzoeker/onderzoekster. Binnen het team, doorgaans bestaande uit mede-Bodemkundigen en andere specialisten (afhankelijk van de toegewezen opdracht), zal elke specialist functioneren op zijn/haar vakgebied. Tijdens het onderzoek zal er overlegd worden over de voortgang en uiteindelijk zal het onderzoek met een overkoepelend rapport worden afgesloten.

Extern: Buiten de eigen organisatie kan de Bodemkundige in contact komen met Waterkundigen/Hydrologen, Luchtkundigen, Meteorologen, Klimaat experts e.d. De mate waarop er contact zal zijn, en de reden van het contact, zal afhankelijk zijn van de functie die de Bodemkundige op dat moment bekleed. De ontmoetingen kunnen variëren van wetenschappelijke congressen tot werk gerelateerde besprekingen. Tevens kan er contact zijn met een opdrachtgever en/of omwonenden van het te onderzoeken gebied.


 • (Mede)Onderzoekers
 • Water- en Luchtkundigen
 • Leidinggevenden
 • Collega Bodemkundigen
Bodemkundige


Organisaties waar een Bodemkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bodemkundige meestal werkt.

Waar werkt een Bodemkundige?

Als Bodemkundige kan men zowel voor een Profit- als een Non-Profit-organisatie werkzaam worden.

De organisatievorm kan door de toekomstige werknemer worden gekozen, afhankelijk van de beschikbare vacatures. Wanneer men kiest voor een profit-organisatie, zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het (voorbereiden van) bouwwerkzaamheden. Wanneer men kiest voor een Non-Profit organisatie dan zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het welzijn van de samenleving.

In de regel werken Bodemkundigen, sommigen vaak werkzaam als Zelfstandige Zonder Personeel of als eigen ondernemer, vaak projecten af voor een opdrachtgever alvorens zij naar een nieuwe opdrachtgever vertrekken. Tevens zijn er Bodemkundigen die voor grote ondernemingen of Universiteiten werkzaam zijn. Zij hebben doorgaans iets meer zekerheid in hun bestaan, maar krijgen hierdoor doorgaans ietwat minder loon.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bodemkundige

Waar kun je het beste werken als Bodemkundige? Hieronder vind je de best door de Bodemkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bodemkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bodemkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bodemkundige.

Welke competenties heeft een Bodemkundige nodig?

Een Bodemkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bodemkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bodemkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bodemkundige nodig? 

De Bodemkundige is een Loyalist en een Gever.

Als 'Gever' beschikt de Bodemkundige over zorgzaamheid, enthousiasme, waardering, ontvankelijkheid, generositeit, maar ook dominantie, bezitterigheid, hysterie, manipulativiteit en een drang tot indirectheid.

Als 'Loyalist' wordt de Bodemkundige gekenmerkt door medelevendheid, loyaliteit, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid en warmte. Toch kan de Loyalist soms ook ietwat onvoorspelbaar, defensief, paranoïde, inflexibel en sarcastisch overkomen.

Tijdens zijn/haar werkzaamheden weet de Bodemkundige een werkzame mix samen te stellen. Zo weet hij/zij zorgzaamheid en medelevendheid voor de omgeving, enthousiasme voor het onderzoek en loyaliteit jegens de opdrachtgever en natuur te combineren.
 

Bekijk de persoonstypen voor Bodemkundige


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Bodemkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bodemkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bodemkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bodemkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bodemkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bodemkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bodemkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bodemkundige iets voor je?

Zou je graag Bodemkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bodemkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bodemkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar