Meteoroloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Meteoroloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep meteoroloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je meteoroloog wordt.

 

Wat is een Meteoroloog?

Een Meteoroloog voorspelt voor zowel op de korte als lange termijn het weer aan de hand van verschillende gegevens. Om een goede voorspelling van het weer te geven, bekijkt de Metereoloog welke de processen in de atmosfeer, zoals luchtstoming,  (verplaatsing van) hoge- en lagedrukgebieden en de vorming van wolken. Gegevens van meetstations op het vaste land, op zee en in de lucht komen binnen via radar, satelliet en computer. Met computerprogramma's worden deze gegevens geanalyseerd en wordt er berekend hoe het weer in een bepaald gebied is en zal zijn.

Deze voorspellingen zijn nuttig voor het verkeer (lucht- en wegverkeer en scheepvaart), het verhelpen van milieuproblemen, de beheersing van water, de landbouw en inwoners van een land. Van de gegevens worden verschillende kaarten gemaakt, zodat historische gegevens opgezocht en vergeleken kunnen worden. De weergegevens worden ook gemaakt om ze te kunnen gebruiken in een weeruitzending, zoals op tv, radio en internet.

Bij het werk van een Meteoroloog hoort ook het doen van onderzoek, zodat kennis van het weer vermeerderd wordt. Hij kan ook een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe technieken, meetinstrumenten en computerprogamma's. De apparaten die al gebruikt worden, worden goed onderhouden.

Het beroep Meteoroloog kan in twee functies uitgevoerd worden: Weerkundige niveau A en Weerkundige op niveau B. Het werk van een Weerkundige op niveau A betreft een wetenschappelijke functie, waarvoor een stage van twee jaar moetworden gedaan om een vaste benoeming te krijgen. De Weerkundige niveau B volgt een eenjarige stage.  Het ingangsexamen wordt bij een Weerkundige niveau A afgenomen door een eigen rekruteringsjury, bij een Weerkundige op niveau B neemt een Selor het examen af. Na enige tijd worden beide functies statutair vastgelegd.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Meteoroloog?

Werk je al als Meteoroloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Meteoroloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Meteoroloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Meteoroloog in één oogopslag

Netwerk:

  • Weerman
  • Meteoroloog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2143 tot €3914

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Meteoroloog

Wat verdient een Meteoroloog?

Het startsalaris bedraagt voor een Weerkundige (A) €3346 bruto per maand en dit kan na tien jaar werken oplopen tot €3914 bruto per maand. Een Weerkundige op niveau B verdient als starter €2143 bruto per maand, wat kan oplopen tot €2835 bruto per maand.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed. Een Meteoroloog kan gratis met het openbaar vervoer reizen en heeft de beschikking over kinderopvang tijdens de zomermaanden.

Salarisschaal Meteoroloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Meteoroloog

Er zijn geen vacatures Meteoroloog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Meteoroloog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Meteoroloog in werkt

Bekijk werken in Agrarisch & Milieu

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Meteoroloog

Wat zijn de baankansen voor een Meteoroloog?

Weerkundigen op niveau B kunnen door het volgen van opleidingen hogerop komen.

Een Weerkundige kan werkzaam zijn binnen het doen van onderzoek of het doen van voorspellingen op basis van analyse van onderzoeksresultaten. Hij kan overstappen op analyse.

Vacatures voor het werk van Meteoroloog zijn met name te vinden voor onderzoeksposities.

De actuele kans op werk voor een Meteoroloog

De kans op werk voor het beroep Meteoroloog is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Meteoroloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Meteoroloog worden: Opleidingen tot Meteoroloog

Wil je Meteoroloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Meteoroloog.

Hoe word je een Meteoroloog? 

Voor het werk van een mWeteoroloog wordt een academische opleiding gevraagd, op het gebied van technische- of natuurwetenschappen, zoals de Masteropleiding Meteorology and Air Quality.

Deze opleiding kan gevolgd worden aan de Universiteit van Wageningen. Hiervoor kunnen drie bacheloropleidingen gevolgd zijn:

Agrotechnology,

Bodem, Water, Atmosfeer

Moleculaire Levenswetenschappen.

Ook met de opleiding Natuurkunde, Meterologie en Fysische Oceanografie kan het beroep uitgeoefend worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Meteoroloog

Er zijn geen opleidingen Meteoroloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Meteoroloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu

Omscholen tot Meteoroloog

Als je je wilt omscholen tot Meteoroloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Meteoroloog zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Meteoroloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Meteoroloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Meteoroloog

Als je Meteoroloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Meteoroloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Meteoroloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Meteoroloog?

Competenties en Vaardigheden Meteoroloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Meteoroloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Meteoroloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Meteoroloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Meteoroloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Meteoroloog. Als Meteoroloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Meteoroloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Meteoroloog

Vakkennis voor een Meteoroloog

Het is voor een Meteoroloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Meteoroloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Meteoroloog


Werkervaring Meteoroloog

Het is voor een startend Meteoroloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Meteoroloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Geoloog .

Iets anders leren?

Is Meteoroloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Meteoroloog

Met wie werkt een Meteoroloog samen? 

Een Meteoroloog geeft de gegevens door van de weersvoorspellingen op de korte en lange termijn aan een weerpresentator, zodat het weerbericht verspreid kan worden via tv, radio en internet. Ook de geschreven media krijgen weersvoorspellingen toegespeeld. De Meteoroloog werkt samen met andere Meteorologen.
 


  • Weerman
  • Meteoroloog
Meteoroloog


Organisaties waar een Meteoroloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Meteoroloog meestal werkt.

Waar werkt een Meteoroloog?

Meteorologen werken binnen het KNMI of andere organisaties die zich bezig houden met het weer.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Meteoroloog

Waar kun je het beste werken als Meteoroloog? Hieronder vind je de best door de Meteoroloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Meteoroloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Meteoroloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Meteoroloog.

Welke competenties heeft een Meteoroloog nodig?

Een Meteoroloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Meteoroloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Meteoroloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Meteoroloog nodig? 

Een Meteoroloog is realistisch, ordelijk en betrouwbaar, wat hij goed gebruiken kan bij het voorspellen van het weer en bij het interpreteren van de weergegevens (Perfectionist).

Hij is ook iemand die doelgericht kan werken, om zo een proces in de atmosfeer goed te kunnen meten. Ook is hij zelfverzekerd en ijverig (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Meteoroloog


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Meteoroloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Meteoroloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Meteoroloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Meteoroloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Meteoroloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Meteoroloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Meteoroloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Meteoroloog iets voor je?

Zou je graag Meteoroloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Meteoroloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Meteoroloog

Meteoroloog

Waar deze informatie vandaan komt weet ik niet, maar het is onvolledig en er staan onwaarheden in. Communicatie is een belangrijk onderdeel van het beroep, dwz uitdrukkings- en communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, er zijn verschillende beroepen "meteoroloog" (onderzoeker en operationeel meteoroloog), de laatste werkt in onregelmatige dienst. Er bestaat niet zoiets als een "weerkundige A en B". En reist zeker niet gratis met het openbaar vervoer.

ikke

waarom staat er op google geen 5 beroepkes voor ons word bestand REAGEER ff snel oke  lkrrr spannend

ikke

waarom staat er op google geen 5 beroepkes voor ons word bestand REAGEER ff snel oke  lkrrr spannend

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar