Weerman Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Weerman? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep weerman. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je weerman wordt.

 

Wat is een Weerman?

De weerman doet onderzoek naar het weer en presenteert het weerbericht.

De weerman is een meteoroloog en het beroep van weerman is één van de meteorologische beroepen. De weerman werkt voor een nationaal of lokaal televisie of radioprogramma en dan voornamelijk bij of als onderdeel van het nieuws. De weerman onderzoekt met behulp van weersatellieten, weerprogramma's, weergrafieken, gereedschappen en het internet welk weer het de komende dag en de komende dagen van de week gaat worden. Meestal is dit voor de komende drie of vier dagen. Nadat de weerman grondig onderzoek heeft gedaan en een weervoorspelling heeft kunnen vastleggen maakt hij vervolgens een goede presentatie waarmee hij de kijkers of luisteraars het weer duidelijk kan uitleggen.

Daarnaast presenteert de weerman het weer ook op de radio of televisie. Voorbeelden van bekende Nederlandse weermannen en vrouwen die tijdens het NOS of RTL nieuws de weervoorspelling geven zijn Erwin Kroll, Helga van Leur en Peter Timofeef. De weerman op de televisie legt met behulp van een screen de kijkers duidelijk uit welk weer het de komende dag en dagen gaat worden en geeft eventuele waarschuwingen. De weerman op de radio geeft vaak alleen een korte weersvoorspelling.

De weerman heeft verstand van de natuur, het weer en de verschillende situaties die weersomstandigheden kunnen veroorzaken, weet hoe hij een juiste voorspelling kan maken en kan daarnaast zichzelf en het weer goed, helder en duidelijk aan de kijker of luisteraar overbrengen.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Weerman?

Werk je al als Weerman en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Weerman worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Weerman, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Weerman in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Weerstation
 • Opdrachtgevers
 • Nieuwslezer
 • Mensen van televisie of radioprogramma

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Weerman

Wat verdient een Weerman?

Het salaris van de weerman ligt tussen de €2000,- en €2500,- bruto per maand.

Salarisschaal Weerman

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Weerman

Er zijn geen vacatures Weerman aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Weerman in werkt.

Meer weten over de sector waar een Weerman in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Weerman

Wat zijn de baankansen voor een Weerman?

Het arbeidsmarktperspectief voor de weerman is gemiddeld. Er zijn altijd wel lokale radio of televisieprogramma's op zoek naar een weerman en daarnaast kan de weerman ook in kranten op internet of andere media de weersvoorspelling doen.

Daarnaast kan de weerman doorgroeien of werken naar en in andere meteorologische beroepen.

De actuele kans op werk voor een Weerman

De kans op werk voor het beroep Weerman is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Weerman

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Weerman worden: Opleidingen tot Weerman

Wil je Weerman worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Weerman.

Hoe word je een Weerman? 

Voor het beroep van weerman moet een universitaire meteorologische opleiding zijn gevolgd. Dit kan in Wageningen of Utrecht.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Weerman

Klimaatverandering en Duurzaamheid door weerman Reinier van den Berg (on demand)
Over deze masterclass Duurzaamheid is een containerbegrip dat soms maar weinig zegt. In deze cursus leg ik in 8 afleveringen uit, waarom duurzaamheid belangrijk is, en welke super gave uitdagingen …
Klimaatverandering en Duurzaamheid door weerman Reinier van den Berg (on demand)

Omscholen tot Weerman

Als je je wilt omscholen tot Weerman is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Weerman zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Weerman dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Weerman

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Weerman

Als je Weerman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Weerman zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Weerman

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Weerman?

Competenties en Vaardigheden Weerman

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Weerman nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Weerman nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Weerman

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Weerman

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Weerman. Als Weerman wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Weerman:


zie volledige beschrijving persoonstype Weerman

Vakkennis voor een Weerman

Het is voor een Weerman ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Weerman zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Weerman

Klimaatverandering en Duurzaamheid door weerman Reinier van den Berg (on demand)
Over deze masterclass Duurzaamheid is een containerbegrip dat soms maar weinig zegt. In deze cursus leg ik in 8 afleveringen uit, waarom duurzaamheid belangrijk is, en welke super gave uitdagingen …
Klimaatverandering en Duurzaamheid door weerman Reinier van den Berg (on demand)

Werkervaring Weerman

Het is voor een startend Weerman die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Weerman is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Meteoroloog, Nieuwslezer .

Iets anders leren?

Is Weerman het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Weerman

Met wie werkt een Weerman samen? 

Het netwerk van de weerman bestaat uit de mensen bij het weerstation, zijn opdrachtgevers, de nieuwslezer (als hij bij het nieuws de weersvoorspelling presenteert) en de mensen van het televisie of radioprogramma waarvoor hij werkzaam is.


 • Weerstation
 • Opdrachtgevers
 • Nieuwslezer
 • Mensen van televisie of radioprogramma
Weerman


Organisaties waar een Weerman werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Weerman meestal werkt.

Waar werkt een Weerman?

De weerman werkt profit of non-profit voor een televisieprogramma, radioprogramma of andere media.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Weerman

Waar kun je het beste werken als Weerman? Hieronder vind je de best door de Weerman beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Weerman.

Competenties, Skills en Vaardigheden Weerman:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Weerman.

Welke competenties heeft een Weerman nodig?

Een Weerman heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Weerman

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Weerman passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Weerman nodig? 

De weerman is een waarnemer. Hij is analytisch en onderzoekt met behulp van weersatellieten, weerprogramma's en andere gereedschappen welk weer het gaat worden en maakt vervolgens een gedetailleerde weersvoorspelling.

Daarnaast is de weerman een perfectionist. Hij wil de juiste weersvoorspelling maken en doet daarom zo goed mogelijk onderzoek naar het weer van de komende dag of komende dagen.

Bekijk de persoonstypen voor Weerman


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Weerman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Weerman

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Weerman

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Weerman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Weerman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Weerman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Weerman. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Weerman iets voor je?

Zou je graag Weerman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Weerman bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Weerman

Jille

hallo ik heb een vraagje aan je welke opleiding moet je doen als je weerman of weervrouw wilt worden doei

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar