U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Politicoloog

Politicoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een politicoloog? Lees de functieomschrijving.

Als Politicoloog ben je een wetenschapper in de politicologie. Politicologie wordt ook wel politieke wetenschappen genoemd en is een der sociale wetenschappen. Politicologie houdt zich bezig met het bestuderen van politiek. Als Politicoloog bestudeer je dus politieke verschijnselen aan de hand van verschillende methoden en definities.

Je verdiept je in politieke systemen, ontwikkelingen en stromingen op nationaal en internationaal vlak. Politieke theorie en politieke filosofie hebben je aandacht. Politicologie houdt verband met geschiedenis maar ook met economie en maatschappij. Er bestaat ook een overlap met Bestuurskunde.

Je taken zijn sterk afhankelijk van de plek waar je werkt. Als Politicoloog kom je vaak te werken bij de overheid (op alle niveaus) of bij een politieke partij. Je bent dan vaak een beleidsmedewerker. Je kan ook leraar worden in het voortgezet of hoger onderwijs of onderzoeker worden bij een wetenschappelijk instituut van een politieke partij of bij een Universiteit of Hogeschool. Ook de uitvoering en analyse van opinipeilingen kan het werk zijn van de Politicoloog.

Mensen vonden ons op: Job Politicoloog, Baan Politicoloog, Politicoloog Worden, Functie-eisen Politicoloog, Verantwoordelijkheden Politicoloog, Functieprofiel Politicoloog, Wat doet een Politicoloog, Werken als Politicoloog.

Politicoloog worden: Opleiding tot politicoloog

De opleiding die je kunt volgen om Politicoloog te worden is de Universitaire opleiding Politicologie. Deze opleiding wordt aan verschillende Universiteiten in Nederland maar ook in het buitenland aangeboden. Na de driejarige Bachelor kun je ook nog een eenjarige Master volgen in de Politicologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Politicoloog, Politicoloog Worden, Opleidingsniveau Politicoloog, Scholing Politicoloog, Studie Politicoloog, Bijscholing Politicoloog, Omscholing Politicoloog.

Organisaties waar een politicoloog doorgaans werkzaam is

Je kan als Politicoloog zowel bij de overheid als in het onderwijs of in het bedrijfsleven terecht komen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Politicoloog, Politicoloog Worden, Opleidingsniveau Politicoloog, Scholing Politicoloog, Studie Politicoloog, Bijscholing Politicoloog, Omscholing Politicoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden politicoloog

Als Politicoloog hangt je salaris af van de instante waarvoor je komt te werken. Je startsalaris ligt vaak rond de €2725 en kan uiteindelijk uitkomen rond de €5000.
De arbeidsvoorwaarden verschillen ook per instantie. Bij de overheid zijn deze anders dan in het bedrijfsleven.

Mensen vonden ons op: Salaris Politicoloog, Loon Politicoloog, Wat verdien je als Politicoloog, Salarisschaal Politicoloog, Salarisindicatie Politicoloog, Bonus Politicoloog, CAO Politicoloog, Brutoloon Politicoloog, Nettoloon Politicoloog, Vakantiedagen Politicoloog, Pensioen Politicoloog.

Competenties, skills & vaardigheden politicoloog

 • Netwerken
 • Omgaan met details
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Inzicht in de maatschappij
Mensen vonden ons op: Kennis Politicoloog, Vaardigheden Politicoloog, Attitude Politicoloog, Kwalificaties Politicoloog, Competentieprofiel Politicoloog.

Boeken voor het beroep politicoloog

Wil je meer weten over het beroep politicoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je politicoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken politicoloog te komen.

Beautiful Poetry of Donald Trump | Robert Sears

Sears Robert - Engels | Druk: Main | Hardcover | 9781786892270 | 144 pagina's

A hilarious and inventive insight into the poetic sensibilities of Donald Trump, Sears has taken the President's tweets and transcripts and reordered them, unearthing a trove of beautiful verse What if there's a hidden dimension to Donald Trump; a sensiti...

Aanval op de natiestaat | Thierry Baudet

Nederlands | Druk: 11 | Paperback | 9789035145177 | 467 pagina's

Europese eenwording en multiculturalisme hebben de nationale staat verzwakt. De soevereiniteit van het parlement wordt steeds verder ondergraven en de nationale identiteit verwatert. In de tweede helft van de twintigste eeuw is in alle West-Europese lande...

The Gulag Archipelago | Aleksandr Solzhenitsyn

Aleksandr Solzhenitsyn - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781784871512 | 544 pagina's

WITH A NEW FOREWORD BY JORDAN B. PETERSON 'Solzhenitsyn's masterpiece...The Gulag Archipelago helped create the world we live in today' Anne Applebaum THE OFFICIALLY APPROVED ABRIDGEMENT OF THE GULAG ARCHIPELAGO VOLUMES I, II & III A vast canvas of camps,...

Mensen vonden ons op: boeken voor Politicoloog, Politicoloog ebooks, boek Politicoloog.

Persoonstypen politicoloog

Discipline en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk voor een Politicoloog. Als Politicoloog moet je veel netwerken en dit gaat vaak beter als je door anderen wordt gezien als een betrouwbaar persoon. Je moet goed letten op de details een zo realistisch en compleet mogelijk beeld te creëeren (Perfectionist).

Als Politicoloog is het verder ook wenselijk dat je alles wilt weten en begrijpen. Hiervoor moet je een goed inzicht hebben in de omgeving en een groot leervermogen hebben (Waarnemer).

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Politicoloog, Karakter Politicoloog.

Netwerk politicoloog

Als Politicoloog heb je veel contact met mensen. Dit kunnen je collega's, je werkgever, vertegenwoordigers van allerlei organisaties, mensen van belangengroepen en vakbonden zijn maar ook bijvoorbeeld scholieren en studenten als je les geeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Politicoloog, Medewerkers Politicoloog.

Is het beroep politicoloog iets voor jou?

Zou je graag politicoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als politicoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Politicoloog, beroepskeuzetest Politicoloog, beroep Politicoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden politicoloog

Na je opleiding kun je als Politicoloog snel aan een baan komen. De opleiding is vrij algemeen waardoor je in meerdere sectoren terecht kunt.

Als Politicoloog heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Deze zijn bij de overheid natuurlijk anders dan in het onderwijs. In het onderwijs kun je van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs gaan waardoor je meer gaat verdienen. Bij het overheid kun je binnen een politieke partij of vakbond een steeds belangrijker positie krijgen.   

Arbeidsmarktperspectief score politicoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep politicoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Politicoloog, Promotie mogelijkheden Politicoloog, Carriere Politicoloog.

Solliciteren op de functie politicoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als politicoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor politicoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als politicoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Politicoloog, CV Politicoloog, sollicitatie Politicoloog.

Interviews met politicoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen politicoloog

Vacatures politicoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Politicoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Politicoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Politicoloog ben je een wetenschapper in de politicologie. Politicologie wordt ook wel politieke wetenschappen genoemd en is een der sociale wetenschappen. Politicologie houdt zich bezig met het bestuderen van politiek.

Beoordeling Politicoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Politicoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Politicoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep