Politicoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Politicoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep politicoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je politicoloog wordt.

 

Wat is een Politicoloog?

Als Politicoloog ben je een wetenschapper in de politicologie. Politicologie wordt ook wel politieke wetenschappen genoemd en is een der sociale wetenschappen. Politicologie houdt zich bezig met het bestuderen van politiek. Als Politicoloog bestudeer je dus politieke verschijnselen aan de hand van verschillende methoden en definities.

Je verdiept je in politieke systemen, ontwikkelingen en stromingen op nationaal en internationaal vlak. Politieke theorie en politieke filosofie hebben je aandacht. Politicologie houdt verband met geschiedenis maar ook met economie en maatschappij. Er bestaat ook een overlap met Bestuurskunde.

Je taken zijn sterk afhankelijk van de plek waar je werkt. Als Politicoloog kom je vaak te werken bij de overheid (op alle niveaus) of bij een politieke partij. Je bent dan vaak een beleidsmedewerker. Je kan ook leraar worden in het voortgezet of hoger onderwijs of onderzoeker worden bij een wetenschappelijk instituut van een politieke partij of bij een Universiteit of Hogeschool. Ook de uitvoering en analyse van opinipeilingen kan het werk zijn van de Politicoloog.Wil je werken als Politicoloog?

Werk je al als Politicoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Politicoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Politicoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Politicoloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Werkgever
 • Collega
 • Belangengroep
 • Vakbond
 • Vertegenwoordiger organisatie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2725 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Politicoloog

Wat verdient een Politicoloog?

Als Politicoloog hangt je salaris af van de instante waarvoor je komt te werken. Je startsalaris ligt vaak rond de €2725 en kan uiteindelijk uitkomen rond de €5000.
De arbeidsvoorwaarden verschillen ook per instantie. Bij de overheid zijn deze anders dan in het bedrijfsleven.

Salarisschaal Politicoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Politicoloog

Er zijn geen vacatures Politicoloog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Politicoloog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Politicoloog in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Politicoloog

Wat is de toekomst van Politicoloog?

Na je opleiding kun je als Politicoloog snel aan een baan komen. De opleiding is vrij algemeen waardoor je in meerdere sectoren terecht kunt.

Als Politicoloog heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Deze zijn bij de overheid natuurlijk anders dan in het onderwijs. In het onderwijs kun je van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs gaan waardoor je meer gaat verdienen. Bij het overheid kun je binnen een politieke partij of vakbond een steeds belangrijker positie krijgen.   

Baankans Politicoloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Politicoloog worden: Opleidingen tot Politicoloog

Wil je Politicoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Politicoloog.

Hoe word je een Politicoloog? 

De opleiding die je kunt volgen om Politicoloog te worden is de Universitaire opleiding Politicologie. Deze opleiding wordt aan verschillende Universiteiten in Nederland maar ook in het buitenland aangeboden. Na de driejarige Bachelor kun je ook nog een eenjarige Master volgen in de Politicologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Politicoloog

Er zijn geen opleidingen Politicoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Politicoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Politicoloog

Als je Politicoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Politicoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Politicoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Politicoloog?

Competenties en Vaardigheden Politicoloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Politicoloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Politicoloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Politicoloog

Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Politicoloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Politicoloog. Als Politicoloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Politicoloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Politicoloog

Vakkennis voor een Politicoloog

Het is voor een Politicoloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Politicoloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Politicoloog


Werkervaring Politicoloog

Het is voor een startend Politicoloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Politicoloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Beleidsmedewerker, Socioloog .

Iets anders leren?

Is Politicoloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Politicoloog

Met wie werkt een Politicoloog samen? 

Als Politicoloog heb je veel contact met mensen. Dit kunnen je collega's, je werkgever, vertegenwoordigers van allerlei organisaties, mensen van belangengroepen en vakbonden zijn maar ook bijvoorbeeld scholieren en studenten als je les geeft.


 • Werkgever
 • Collega
 • Belangengroep
 • Vakbond
 • Vertegenwoordiger organisatie
Politicoloog


Organisaties waar een Politicoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Politicoloog meestal werkt.

Waar werkt een Politicoloog?

Je kan als Politicoloog zowel bij de overheid als in het onderwijs of in het bedrijfsleven terecht komen.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Politicoloog

Waar kun je het beste werken als Politicoloog? Hieronder vind je de best door de Politicoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Politicoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Politicoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Politicoloog.

Welke competenties heeft een Politicoloog nodig?

Een Politicoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Politicoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Politicoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Politicoloog nodig? 

Discipline en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk voor een Politicoloog. Als Politicoloog moet je veel netwerken en dit gaat vaak beter als je door anderen wordt gezien als een betrouwbaar persoon. Je moet goed letten op de details een zo realistisch en compleet mogelijk beeld te creëeren (Perfectionist).

Als Politicoloog is het verder ook wenselijk dat je alles wilt weten en begrijpen. Hiervoor moet je een goed inzicht hebben in de omgeving en een groot leervermogen hebben (Waarnemer).

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Politicoloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Politicoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Politicoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Politicoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Politicoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Politicoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Politicoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Politicoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Politicoloog iets voor je?

Zou je graag Politicoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Politicoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Politicoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar