Filosoof worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Filosoof? Lees de functieomschrijving.

Filosoof als zodanig is niet echt een beroep. Een filosoof is simpelweg iemand die filosofeert, en iemand kan dit in principe al doen zonder ooit van het begrip ‘filosofie’ gehoord te hebben. Om echt filosoof van beroep te zijn ligt het eerder voor de hand om iets geschreven te moeten hebben, een boek of minimaal een aantal artikelen. In de oudheid en middeleeuwen was dit simpel: enkel de rijken hadden de tijd en waren geschoold genoeg om überhaupt tijd te kunnen steken in een dergelijke activiteit. Tegenwoordig kan iedereen op een blog of op de opiniepagina van een krant filosofische gedachten met de wereld delen.

Wanneer iemand dus precies een filosoof van beroep is, is even duidelijk als de vraag naar wat filosofie zelf precies is. Meestal wordt met zekerheid gesteld dat hoogleraren in de filosofie toch minimaal filosofen zijn, en mogelijk ook iedereen die het diploma van de wo-studie heeft behaald. In werkelijkheid oefenen veel van deze studenten echter later een beroep uit waarin ze weinig meer met hun oorspronkelijke studie te maken hebben.

Wil je werken als Filosoof?

Werk je al als Filosoof en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Filosoof worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Filosoof, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Filosoof in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Filosoof

Wat verdient een Filosoof?

Ook hier geldt: niemand wordt aangenomen als filosoof, zelfs hoogleraren in de filosofie niet. Over de arbeidsvoorwaarden is daarom ook niets te zeggen, behalve natuurlijk dat het tot de vooroordelen van de filosofie behoort dat de filosoof na zijn studie een leven van armoede tegemoet gaat. In werkelijkheid valt dit allemaal wel mee, maar kant-en-klare topsalarissen liggen zeker niet klaar.

Salarisschaal Filosoof

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Filosoof

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Filosoof

Hoe goed is de toekomst voor de Filosoof? 

Het arbeidsmarktperspectief voor de filosoof als zodanig is rampzalig. Filosofen in de geschiedenis zijn zelden in staat geweest met hun filosofie een brood op tafel te krijgen: meestal verdienden zij hun geld als leraar, of erfden zij simpelweg genoeg van hun familie. Echter, de academische methoden die de filosoof tijdens zijn studie aanleert kunnen in vele beroepsgroepen worden toegepast. Met name beroepen die veel te maken krijgen met complexe bulten informatie, morele vragen, conflictsituaties en kritische reflecties zijn uitermate geschikt voor de net afgestudeerde filosoof. De breed ontwikkelde filosoof heeft dan ook voldoende mogelijkheden op de arbeidsmarkt, en daarmee ook de bijbehorende doorgroeimogelijkheden. Ook kan hij natuurlijk altijd nog een boek schrijven.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Filosoof worden: Opleidingen tot Filosoof

Hoe word je een Filosoof? 

Er bestaat een universitaire studie filosofie die gevolgd kan worden aan de meeste Nederlandse universiteiten. Echter nogmaals, om te filosoferen is geen opleiding vereist. Als filosoof je boek verkopen is doorgaans wel makkelijker als je in de academische wereld iets bereikt hebt.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Filosoof

Rationeel denken met behulp van RET
Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover. - Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.) Vaak zijn het niet gebeurtenissen zelf die ons van streek maken, …
RET Workshop of Masterclass: Rationeel-Emotieve Training
RET Workshop of Masterclass op maat R.E.T. staat voor Rationeel Emotieve Training (of Therapie) en is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis.(1913-2007). RET wordt gezien als een vorm van …
Carrierekeuze en loopbaan - Ken jezelf, ben jezelf.
Ken jezelf, ben jezelf: kom erachter wie jij bent als mens en welke keuzes daaruit volgen. Deze cursus geeft je antwoord op de vraag: “Wat wil ik nou echt?”. Het …
Project Management in Theory & Practice
De Griekse filosoof Heraclitus wist het al: panta rhei, alles stroomt. De wereld is continu in verandering. En of het nu gaat om technologische vernieuwing, nieuwe regelgeving of een globaliserende …
Musa Stress Management (voorheen Body Mind Harmony Index)
Musa, het Koreaanse woord voor strijder, staat voor kracht, wijsheid en leiderschap. In deze training leert u enkele basisprincipes en technieken uit de oosterse krijgskunsten voor het dagelijkse leven en …
Meer opleidingen Filosoof

Weet je nog niet of je Filosoof wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Filosoof of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Filosoof

Met wie werkt een Filosoof samen? 

Ook hier geldt: niemand wordt aangenomen als filosoof, zelfs hoogleraren in de filosofie niet. Een indicatie van een netwerk is daarom moeilijk te geven, hoewel de filosoof waarschijnlijk wel contact zal houden met zijn mede-filosofen uit zijn studietijd.


Filosoof


Organisaties waar een Filosoof werkzaam is

Waar werkt een Filosoof meestal? 

Niemand wordt aangenomen als filosoof, zelfs hoogleraren in de filosofie niet. Deze hoogleraren en onderzoekers werken natuurlijk voor de universiteit. Verder komen veel filosofen terecht in het bedrijfsleven, en sommigen in de ambtenarij. Door de veelzijdige aard van het “beroep” is van alles mogelijk.


Best beoordeelde werkgevers Filosoof

Waar kun je het beste werken als Filosoof? Hieronder vindt je de best door de Filosoof beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Filosoof.

Competenties, Skills en Vaardigheden Filosoof:

Welke competenties heeft een een Filosoof nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Filosoof

Wat voor persoonlijkheid heb je als Filosoof nodig? 

De filosoof is een echte Waarnemer, hij wil alles tot in de puntjes uitpluizen en blijft vragen stellen. Hij is geïnteresseerd in details en wil ook op de hoogte blijven van de vernieuwingen in de wetenschap. Verder zijn er natuurlijk vele soorten filosofen, en een tweede persoonstype is dan ook niet echt vast te pinnen. Een filosoof zou op de arbeidsmarkt een echte Perfectionist, met een sterk moreel kompas, discipline en integriteit kunnen zijn, maar hij zou evengoed een Bemiddelaar kunnen zijn, een persoon die goed tussen posities kan bemiddelen en conflicten kan beheersen.

Bekijk de persoonstypen voor Filosoof


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Filosoof

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Filosoof

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Filosoof

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Filosoof

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Filosoof dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Filosoof belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Filosoof. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Filosoof iets voor je?

Zou je graag Filosoof willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Filosoof bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Filosoof

Pietmaarten van den engel

Ik ben geen filosoof,maar denk na over deze wereld.zie deze wereld als een indivadu.het water zijn de aders .het groen de bomen en ander gewassen de huid.wij scheren de huid als bacteriën.wij boren in de huid op zoek naar voedsel ,nee rijkdommen.De aarde wordt warm,maar ieder ziek dier of wezen wordt warm als het ziek is of wordt.probeert door deze warmte de ziekte te bestrijden.Dus de aarde is een levend wezen.Iedere sataliet, raket of ander opject wat we de ruimte in sturen veroorzaakt gaten al zijn het kleine gaten maar deze hebben wel invloed op de druk van de aarden.De aarde gaat niets vanaf en komt niets bij zo zeggen ze ,maar als je tonnen materiaal van deze aarde buiten de circel zet wordt deze wel lichter al spreken we dat tegen van er is genoeg.

Leila

Mijn hemel. Hier wordt volkomen voorbij gegaan aan wat het betekent om filosoof te zijn. Als ik dit hier lees zinkt de moed me in de schoenen. Er wordt volkomen voorbij gegaan aan wat een academisch geschoolde filosoof kan betekenen voor onze maatschappij. Al onze hedendaagse wetenschap is voorgekomen uit de filosofie. Een filosoof kan van grote waarde zijn voor een bedrijf, alleen al omdat een filosoof geleerd heeft om verder te denken en te kijken en anders te denken en te kijken. Jammer dat de filosofie hier verworden is tot een beroep waar je je maar beter verre van kunt houden. Wat een kortzichtigheid.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar