U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rechtbanktekenaar

Rechtbanktekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rechtbanktekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een rechtbanktekenaar is iemand die tekeningen maakt van verdachten in een rechtszaal tijdens zittingen. Aangezien er in de Nederlandse rechtbank geen foto's mogen worden gemaakt, kan de 'buitenwereld' door deze tekeningen toch een indruk krijgen van de rechtszaak. Deze tekeningen verschijnen later als perspublicatie in het medium waarvoor de rechtbanktekenaar werkzaam is.

Het verschil met een foto is dat dit vaak een momentopname betreft, terwijl een tekening veel meer een algemene indruk van de gehele rechtszaak wil wekken. Hierbij kan gedacht worden aan een kenmerkende houding die de verdachte voortdurend aanneemt, of de manier waarop hij zich opstelt. 

Hoe realistisch de portretten mogen zijn, is een lastige vraag voor veel rechtbanktekenaars. Het bepaalt het beeld dat wij hebben van een gedachte, en moet dus neutraal maar ook zo volledig mogelijk zijn. Zorgvuldig werken is hierbij van groot belang; een rechtbanktekenaar heeft hiermee een bepaalde verantwoordelijkheid. Het gaat om het tekenen van een verdachte, dus de tekenaar zelf weet niet of ze het gedaan hebben. Belangrijk is dus om geen oordeel te vormen en de verdachte neutraal af te beelden. Details zijn erg belangrijk om tot een goede tekening te kunnen komen. Zowel letterlijk als figuurlijk moet een beeld geschetst kunnen worden. De rechtbanktekenaar kan het karakter van iemand bijvoorbeeld in de tekening proberen te verwerken.

Er moet echter wel gelet worden op de privacy van een verdachte. Om deze reden zit een rechtbanktekenaar vaak niet recht voor de gedachte en kijkt deze niet in het gezicht. Zij zitten vaak aan tegenovergestelde kanten van de rechtszaal. Vaak zijn tekeningen bijvoorbeeld van opzij of iets van achteren getekend.

Mensen vonden ons op: Job Rechtbanktekenaar, Baan Rechtbanktekenaar, Rechtbanktekenaar Worden, Functie-eisen Rechtbanktekenaar, Verantwoordelijkheden Rechtbanktekenaar, Functieprofiel Rechtbanktekenaar, Wat doet een Rechtbanktekenaar, Werken als Rechtbanktekenaar.

Rechtbanktekenaar worden: Opleiding tot rechtbanktekenaar

Er bestaat geen specifieke opleiding tot rechtbanktekenaar. Een artistieke opleiding, zoals de kunstacademie, is een voorkomende achtergrond onder Nederlandse rechtbanktekenaars. Een juridische opleiding is dus niet nodig; het beroep is puur op het tekenen gericht. Vaak zijn rechtbanktekenaars eerder al portrettekenaars geweest. Naast een artistieke opleiding is echter minstens zo belangrijk het hebben van de juiste mentaliteit. De rechtbanktekenaar kan de meest heftige rechtszaken meemaken, en daar moet je wel tegen kunnen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rechtbanktekenaar, Rechtbanktekenaar Worden, Opleidingsniveau Rechtbanktekenaar, Scholing Rechtbanktekenaar, Studie Rechtbanktekenaar, Bijscholing Rechtbanktekenaar, Omscholing Rechtbanktekenaar.

Organisaties waar een rechtbanktekenaar doorgaans werkzaam is

In tegenstelling tot wat verwacht zou worden, zijn rechtbanktekenaars niet in dienst van de rechtbank. Ze zijn vaak in dienst van media, zoals kranten en televisiezenders. In principe zijn rechtbanktekenaars zowel werkzaam in de profit-als de non-profitsector; zowel commerciele zenders of kranten als de publieke omroep heeft vraag naar rechtbanktekenaars.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rechtbanktekenaar, Rechtbanktekenaar Worden, Opleidingsniveau Rechtbanktekenaar, Scholing Rechtbanktekenaar, Studie Rechtbanktekenaar, Bijscholing Rechtbanktekenaar, Omscholing Rechtbanktekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rechtbanktekenaar

Een rechtbanktekenaar kan zelfstandig als freelancer actief zijn, of in dienst van een medium. Het salaris en het aantal uren per week verschilt door de aard en opdrachtgever van het werk meestal veel, waardoor niet direct een salarisindicatie te geven is. Rechtbanktekenaars worden vaak per opdracht en naar gelang het aantal jaar ervaring betaald. Soms worden de stukken ook particulier gekocht van een rechtbanktekenaar. Deze worden bijvoorbeeld soms in boeken gebruikt.

Mensen vonden ons op: Salaris Rechtbanktekenaar, Loon Rechtbanktekenaar, Wat verdien je als Rechtbanktekenaar, Salarisschaal Rechtbanktekenaar, Salarisindicatie Rechtbanktekenaar, Bonus Rechtbanktekenaar, CAO Rechtbanktekenaar, Brutoloon Rechtbanktekenaar, Nettoloon Rechtbanktekenaar, Vakantiedagen Rechtbanktekenaar, Pensioen Rechtbanktekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden rechtbanktekenaar

 • Integriteit
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Rechtbanktekenaar, Vaardigheden Rechtbanktekenaar, Attitude Rechtbanktekenaar, Kwalificaties Rechtbanktekenaar, Competentieprofiel Rechtbanktekenaar.

Boeken voor het beroep rechtbanktekenaar

Wil je meer weten over het beroep rechtbanktekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rechtbanktekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rechtbanktekenaar te komen.

Tekenen en illustreren met Felix Guerain | Ron Goudzwaard

het geheim van de rechtbanktekenaar - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043915359 | 94 pagina's

Het geheim van de rechtbanktekenaar De naam Felix Guérain doet lang niet bij iedereen een belletje rinkelen, toch is deze tekenaar veelvuldig in het nieuws. Hij heeft met zijn rechtbanktekeningen veel criminelen een gezicht gegeven. Dit jaar gaat de recht...

Mensen vonden ons op: boeken voor Rechtbanktekenaar, Rechtbanktekenaar ebooks, boek Rechtbanktekenaar.

Persoonstypen rechtbanktekenaar

Een rechtbanktekenaar moet de situatie goed kunnen observeren en rekening kunnen houden met verschillende belangen. Als echte waarnemer moet de rechtbanktekenaar proberen zo min mogelijk een oordeel te vormen over de verdachte en louter observeren - de uitspraak van de rechter is ten slotte nog niet geweest. Het is niet aan de tekenaar hier een mening over te vormen; hij moet de zaak zo goed mogelijk kunnen waarnemen en overbrengen (waarnemer).

Daarnaast moet een rechtbanktekenaar een echte perfectionist zijn. Hij dient goed om te gaan met details: het portret is wat de beeldvorming van de buitenwereld bepaalt. Het is zeer nauwkeurig werk: de tekenaar zit in een bepaalde hoek, waardoor hij moeilijker een volledig overeenkomend portret tot stand kan brengen. Bovendien moet ook de privacy van de verdachte gewaarborgd worden. De tekening dient echter wel een duidelijk beeld van de verdachte te schetsen, omdat dit vaak de enige openbare informatie is. Daarom moet de rechtbanktekenaar beseffen dat hij een verantwoordelijkheid heeft en een zo correct mogelijk beeld moet schetsen. Wanneer een verdachte te negatief wordt afgeschilderd, kan dit voor veel commotie zorgen. De manoeuvreerruimte is daarom niet heel groot en er moet bovendien snel en doelmatig gewerkt worden (perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rechtbanktekenaar, Karakter Rechtbanktekenaar.

Netwerk rechtbanktekenaar

De rechtbanktekenaar krijgt zowel met de eigen werkkring, het werken in de media en pers, als met het werkterrein, de rechters, advocaten en verdachten, te maken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rechtbanktekenaar, Medewerkers Rechtbanktekenaar.

Is het beroep rechtbanktekenaar iets voor jou?

Zou je graag rechtbanktekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rechtbanktekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rechtbanktekenaar, beroepskeuzetest Rechtbanktekenaar, beroep Rechtbanktekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rechtbanktekenaar

Er is maar een zeer select gezelschap dat als rechtbanktekenaar in Nederland in dienst is, een handjevol mensen wordt wel gezegd. Niet alle media maken gebruik van rechtbanktekenaars en de tekenaar moet wel bevoegd zijn om überhaupt bij een rechtszaak aanwezig te mogen zijn. Het is dus vrij lastig om tot deze groep te gaan behoren. Daarnaast grenst dit beroep aan veel artistieke gebieden, dus kan de vaak brede artistieke achtergrond vaak voor andere (grafische/illustratie)doeleinden worden ingezet.

Arbeidsmarktperspectief score rechtbanktekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rechtbanktekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rechtbanktekenaar, Promotie mogelijkheden Rechtbanktekenaar, Carriere Rechtbanktekenaar.

Solliciteren op de functie rechtbanktekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rechtbanktekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rechtbanktekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rechtbanktekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rechtbanktekenaar, CV Rechtbanktekenaar, sollicitatie Rechtbanktekenaar.

Interviews met rechtbanktekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen rechtbanktekenaar

 • Boekillustrator
 • Portrettekenaar
 • Schilder

Vacatures rechtbanktekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Rechtbanktekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rechtbanktekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een rechtbanktekenaar is iemand die tekeningen maakt van verdachten in een rechtszaal tijdens zittingen. Aangezien er in de Nederlandse rechtbank geen foto's mogen worden gemaakt, kan de 'buitenwereld' door deze tekeningen toch een indruk krijgen van de rechtszaak. Deze tekeningen verschijnen later als perspublicatie in het medium waarvoor de rechtbanktekenaar werkzaam is.

Beoordeling Rechtbanktekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rechtbanktekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rechtbanktekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ben kort geleden afgestudeerd aan de kunstacademie te Groningen. Ik wil ontzettend graag rechtbanktekenaar worden en heb inmiddels mijn cv online gezet. Is dat het enige wat ik kan doen of zijn er meerdere opties? 

 

Door: Frieda

Beste beroepengids, ik heb dit stukje met veel plezier gelezen. Overigens wil ik als rechtbanktekenaar wel een paar opmerkingen maken over de inhoud.

Om eerlijk te zijn hoeft een rechtbanktekenaar niet iemand precies te laten lijken, het is ook eigenlijk niet eens echt een vraagstuk, de tekenaar geeft de situatie weer waarbij de houding, het type en de sfeer vele malen belangrijker zijn. Dat ik het niet kan laten om zelfs de oren zo getrouw mogelijk te portretteren is meer een persoonlijke obsessie dan een must. 

We mogen heus een oordeel vormen, de redactie bepaalt immers wat er gepubliceerd wordt en als de illustratie aansluit bij het stuk is dat wel zo fijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het een spotprent wordt, dat is een ander vak. Zelf probeer ik zo min mogelijk te oordelen maar ik heb natuurlijk wel een mening. Ik hoef niet te luisteren (gaat soms eindeloos door op allerlei details), ik moet wel observeren.

De salarisindicatie klopt echt niet, we moeten er ander werk naast hebben anders kunnen we onze schoorstenen niet laten roken. En dan na te gaan dat we met 7 rechtbanktekenaars zijn in dit land en er is alleen werk als het in het nieuws komt. 

Belangrijkste eigenschappen zijn flexibiliteit en zelfdiscipline: media werken met superstrakke dealines en het nieuws van de dag. Het verzoek om een tekening komt meestal een dag van tevoren, net te laat om de tandartsafspraak af te zeggen. We zijn zelfstandigen dus ziek zijn is pech hebben, er is geen salaris en geen zekerheid, we moeten zelf achter onze centen aan en onderhandelen maar we hebben ook heel veel vrijheden!

En een tip voor Frieda, je cv online zetten heeft echt geen zin als kunstenaar als je daarnaast niet actief er op af gaat. Wat denk je dat je zelf zou kunnen doen?

 

Door: Petra Urban

Reageer op dit beroep