Rechtbanktekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rechtbanktekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een rechtbanktekenaar is iemand die tekeningen maakt van verdachten in een rechtszaal tijdens zittingen. Aangezien er in de Nederlandse rechtbank geen foto's mogen worden gemaakt, kan de 'buitenwereld' door deze tekeningen toch een indruk krijgen van de rechtszaak. Deze tekeningen verschijnen later als perspublicatie in het medium waarvoor de rechtbanktekenaar werkzaam is.

Het verschil met een foto is dat dit vaak een momentopname betreft, terwijl een tekening veel meer een algemene indruk van de gehele rechtszaak wil wekken. Hierbij kan gedacht worden aan een kenmerkende houding die de verdachte voortdurend aanneemt, of de manier waarop hij zich opstelt. 

Hoe realistisch de portretten mogen zijn, is een lastige vraag voor veel rechtbanktekenaars. Het bepaalt het beeld dat wij hebben van een gedachte, en moet dus neutraal maar ook zo volledig mogelijk zijn. Zorgvuldig werken is hierbij van groot belang; een rechtbanktekenaar heeft hiermee een bepaalde verantwoordelijkheid. Het gaat om het tekenen van een verdachte, dus de tekenaar zelf weet niet of ze het gedaan hebben. Belangrijk is dus om geen oordeel te vormen en de verdachte neutraal af te beelden. Details zijn erg belangrijk om tot een goede tekening te kunnen komen. Zowel letterlijk als figuurlijk moet een beeld geschetst kunnen worden. De rechtbanktekenaar kan het karakter van iemand bijvoorbeeld in de tekening proberen te verwerken.

Er moet echter wel gelet worden op de privacy van een verdachte. Om deze reden zit een rechtbanktekenaar vaak niet recht voor de gedachte en kijkt deze niet in het gezicht. Zij zitten vaak aan tegenovergestelde kanten van de rechtszaal. Vaak zijn tekeningen bijvoorbeeld van opzij of iets van achteren getekend.

Wil je werken als Rechtbanktekenaar?

Werk je al als Rechtbanktekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rechtbanktekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Rechtbanktekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Rechtbanktekenaar in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Rechters, media, pers, advocaten, verdachten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rechtbanktekenaar

Wat verdient een Rechtbanktekenaar?

Een rechtbanktekenaar kan zelfstandig als freelancer actief zijn, of in dienst van een medium. Het salaris en het aantal uren per week verschilt door de aard en opdrachtgever van het werk meestal veel, waardoor niet direct een salarisindicatie te geven is. Rechtbanktekenaars worden vaak per opdracht en naar gelang het aantal jaar ervaring betaald. Soms worden de stukken ook particulier gekocht van een rechtbanktekenaar. Deze worden bijvoorbeeld soms in boeken gebruikt.

Salarisschaal Rechtbanktekenaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Rechtbanktekenaar

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rechtbanktekenaar

Hoe goed is de toekomst voor de Rechtbanktekenaar? 

Er is maar een zeer select gezelschap dat als rechtbanktekenaar in Nederland in dienst is, een handjevol mensen wordt wel gezegd. Niet alle media maken gebruik van rechtbanktekenaars en de tekenaar moet wel bevoegd zijn om überhaupt bij een rechtszaak aanwezig te mogen zijn. Het is dus vrij lastig om tot deze groep te gaan behoren. Daarnaast grenst dit beroep aan veel artistieke gebieden, dus kan de vaak brede artistieke achtergrond vaak voor andere (grafische/illustratie)doeleinden worden ingezet.

Baankans Rechtbanktekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Rechtbanktekenaar worden: Opleidingen tot Rechtbanktekenaar

Hoe word je een Rechtbanktekenaar? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot rechtbanktekenaar. Een artistieke opleiding, zoals de kunstacademie, is een voorkomende achtergrond onder Nederlandse rechtbanktekenaars. Een juridische opleiding is dus niet nodig; het beroep is puur op het tekenen gericht. Vaak zijn rechtbanktekenaars eerder al portrettekenaars geweest. Naast een artistieke opleiding is echter minstens zo belangrijk het hebben van de juiste mentaliteit. De rechtbanktekenaar kan de meest heftige rechtszaken meemaken, en daar moet je wel tegen kunnen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Rechtbanktekenaar

Meer opleidingen Rechtbanktekenaar

Weet je nog niet of je Rechtbanktekenaar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Rechtbanktekenaar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Rechtbanktekenaar

Met wie werkt een Rechtbanktekenaar samen? 

De rechtbanktekenaar krijgt zowel met de eigen werkkring, het werken in de media en pers, als met het werkterrein, de rechters, advocaten en verdachten, te maken.


  • Rechters, media, pers, advocaten, verdachten
Rechtbanktekenaar


Organisaties waar een Rechtbanktekenaar werkzaam is

Waar werkt een Rechtbanktekenaar meestal? 

In tegenstelling tot wat verwacht zou worden, zijn rechtbanktekenaars niet in dienst van de rechtbank. Ze zijn vaak in dienst van media, zoals kranten en televisiezenders. In principe zijn rechtbanktekenaars zowel werkzaam in de profit-als de non-profitsector; zowel commerciele zenders of kranten als de publieke omroep heeft vraag naar rechtbanktekenaars.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Rechtbanktekenaar

Waar kun je het beste werken als Rechtbanktekenaar? Hieronder vindt je de best door de Rechtbanktekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rechtbanktekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rechtbanktekenaar:

Welke competenties heeft een een Rechtbanktekenaar nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Rechtbanktekenaar

Wat voor persoonlijkheid heb je als Rechtbanktekenaar nodig? 

Een rechtbanktekenaar moet de situatie goed kunnen observeren en rekening kunnen houden met verschillende belangen. Als echte waarnemer moet de rechtbanktekenaar proberen zo min mogelijk een oordeel te vormen over de verdachte en louter observeren - de uitspraak van de rechter is ten slotte nog niet geweest. Het is niet aan de tekenaar hier een mening over te vormen; hij moet de zaak zo goed mogelijk kunnen waarnemen en overbrengen (waarnemer).

Daarnaast moet een rechtbanktekenaar een echte perfectionist zijn. Hij dient goed om te gaan met details: het portret is wat de beeldvorming van de buitenwereld bepaalt. Het is zeer nauwkeurig werk: de tekenaar zit in een bepaalde hoek, waardoor hij moeilijker een volledig overeenkomend portret tot stand kan brengen. Bovendien moet ook de privacy van de verdachte gewaarborgd worden. De tekening dient echter wel een duidelijk beeld van de verdachte te schetsen, omdat dit vaak de enige openbare informatie is. Daarom moet de rechtbanktekenaar beseffen dat hij een verantwoordelijkheid heeft en een zo correct mogelijk beeld moet schetsen. Wanneer een verdachte te negatief wordt afgeschilderd, kan dit voor veel commotie zorgen. De manoeuvreerruimte is daarom niet heel groot en er moet bovendien snel en doelmatig gewerkt worden (perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Rechtbanktekenaar


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rechtbanktekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rechtbanktekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rechtbanktekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rechtbanktekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rechtbanktekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rechtbanktekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rechtbanktekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rechtbanktekenaar iets voor je?

Zou je graag Rechtbanktekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rechtbanktekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rechtbanktekenaar

Frieda

Ik ben kort geleden afgestudeerd aan de kunstacademie te Groningen. Ik wil ontzettend graag rechtbanktekenaar worden en heb inmiddels mijn cv online gezet. Is dat het enige wat ik kan doen of zijn er meerdere opties?   

Petra Urban

Beste beroepengids, ik heb dit stukje met veel plezier gelezen. Overigens wil ik als rechtbanktekenaar wel een paar opmerkingen maken over de inhoud. Om eerlijk te zijn hoeft een rechtbanktekenaar niet iemand precies te laten lijken, het is ook eigenlijk niet eens echt een vraagstuk, de tekenaar geeft de situatie weer waarbij de houding, het type en de sfeer vele malen belangrijker zijn. Dat ik het niet kan laten om zelfs de oren zo getrouw mogelijk te portretteren is meer een persoonlijke obsessie dan een must.  We mogen heus een oordeel vormen, de redactie bepaalt immers wat er gepubliceerd wordt en als de illustratie aansluit bij het stuk is dat wel zo fijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het een spotprent wordt, dat is een ander vak. Zelf probeer ik zo min mogelijk te oordelen maar ik heb natuurlijk wel een mening. Ik hoef niet te luisteren (gaat soms eindeloos door op allerlei details), ik moet wel observeren. De salarisindicatie klopt echt niet, we mo

Frieda

Ik ben kort geleden afgestudeerd aan de kunstacademie te Groningen. Ik wil ontzettend graag rechtbanktekenaar worden en heb inmiddels mijn cv online gezet. Is dat het enige wat ik kan doen of zijn er meerdere opties?   

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar