Rechtbanktekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rechtbanktekenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep rechtbanktekenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je rechtbanktekenaar wordt.

 

Wat is een Rechtbanktekenaar?

Een rechtbanktekenaar is iemand die tekeningen maakt van verdachten in een rechtszaal tijdens zittingen. Aangezien er in de Nederlandse rechtbank geen foto's mogen worden gemaakt, kan de 'buitenwereld' door deze tekeningen toch een indruk krijgen van de rechtszaak. Deze tekeningen verschijnen later als perspublicatie in het medium waarvoor de rechtbanktekenaar werkzaam is.

Het verschil met een foto is dat dit vaak een momentopname betreft, terwijl een tekening veel meer een algemene indruk van de gehele rechtszaak wil wekken. Hierbij kan gedacht worden aan een kenmerkende houding die de verdachte voortdurend aanneemt, of de manier waarop hij zich opstelt. 

Hoe realistisch de portretten mogen zijn, is een lastige vraag voor veel rechtbanktekenaars. Het bepaalt het beeld dat wij hebben van een gedachte, en moet dus neutraal maar ook zo volledig mogelijk zijn. Zorgvuldig werken is hierbij van groot belang; een rechtbanktekenaar heeft hiermee een bepaalde verantwoordelijkheid. Het gaat om het tekenen van een verdachte, dus de tekenaar zelf weet niet of ze het gedaan hebben. Belangrijk is dus om geen oordeel te vormen en de verdachte neutraal af te beelden. Details zijn erg belangrijk om tot een goede tekening te kunnen komen. Zowel letterlijk als figuurlijk moet een beeld geschetst kunnen worden. De rechtbanktekenaar kan het karakter van iemand bijvoorbeeld in de tekening proberen te verwerken.

Er moet echter wel gelet worden op de privacy van een verdachte. Om deze reden zit een rechtbanktekenaar vaak niet recht voor de gedachte en kijkt deze niet in het gezicht. Zij zitten vaak aan tegenovergestelde kanten van de rechtszaal. Vaak zijn tekeningen bijvoorbeeld van opzij of iets van achteren getekend.Wil je werken als Rechtbanktekenaar?

Werk je al als Rechtbanktekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rechtbanktekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Rechtbanktekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Rechtbanktekenaar in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Rechters, media, pers, advocaten, verdachten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rechtbanktekenaar

Wat verdient een Rechtbanktekenaar?

Een rechtbanktekenaar kan zelfstandig als freelancer actief zijn, of in dienst van een medium. Het salaris en het aantal uren per week verschilt door de aard en opdrachtgever van het werk meestal veel, waardoor niet direct een salarisindicatie te geven is. Rechtbanktekenaars worden vaak per opdracht en naar gelang het aantal jaar ervaring betaald. Soms worden de stukken ook particulier gekocht van een rechtbanktekenaar. Deze worden bijvoorbeeld soms in boeken gebruikt.

Salarisschaal Rechtbanktekenaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Rechtbanktekenaar

Er zijn geen vacatures Rechtbanktekenaar aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Rechtbanktekenaar in werkt.

Meer weten over de sector waar een Rechtbanktekenaar in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rechtbanktekenaar

Wat is de toekomst van Rechtbanktekenaar?

Er is maar een zeer select gezelschap dat als rechtbanktekenaar in Nederland in dienst is, een handjevol mensen wordt wel gezegd. Niet alle media maken gebruik van rechtbanktekenaars en de tekenaar moet wel bevoegd zijn om überhaupt bij een rechtszaak aanwezig te mogen zijn. Het is dus vrij lastig om tot deze groep te gaan behoren. Daarnaast grenst dit beroep aan veel artistieke gebieden, dus kan de vaak brede artistieke achtergrond vaak voor andere (grafische/illustratie)doeleinden worden ingezet.

Baankans Rechtbanktekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Rechtbanktekenaar worden: Opleidingen tot Rechtbanktekenaar

Wil je Rechtbanktekenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Rechtbanktekenaar.

Hoe word je een Rechtbanktekenaar? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot rechtbanktekenaar. Een artistieke opleiding, zoals de kunstacademie, is een voorkomende achtergrond onder Nederlandse rechtbanktekenaars. Een juridische opleiding is dus niet nodig; het beroep is puur op het tekenen gericht. Vaak zijn rechtbanktekenaars eerder al portrettekenaars geweest. Naast een artistieke opleiding is echter minstens zo belangrijk het hebben van de juiste mentaliteit. De rechtbanktekenaar kan de meest heftige rechtszaken meemaken, en daar moet je wel tegen kunnen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Rechtbanktekenaar

Er zijn geen opleidingen Rechtbanktekenaar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Rechtbanktekenaar in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch

Omscholen of doorgroeien tot Rechtbanktekenaar

Als je Rechtbanktekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Rechtbanktekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Rechtbanktekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Rechtbanktekenaar?

Competenties en Vaardigheden Rechtbanktekenaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Rechtbanktekenaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Rechtbanktekenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Rechtbanktekenaar

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Rechtbanktekenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Rechtbanktekenaar. Als Rechtbanktekenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Rechtbanktekenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Rechtbanktekenaar

Vakkennis voor een Rechtbanktekenaar

Het is voor een Rechtbanktekenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Rechtbanktekenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Rechtbanktekenaar


Werkervaring Rechtbanktekenaar

Het is voor een startend Rechtbanktekenaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Rechtbanktekenaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Schilder .

Iets anders leren?

Is Rechtbanktekenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Rechtbanktekenaar

Met wie werkt een Rechtbanktekenaar samen? 

De rechtbanktekenaar krijgt zowel met de eigen werkkring, het werken in de media en pers, als met het werkterrein, de rechters, advocaten en verdachten, te maken.


  • Rechters, media, pers, advocaten, verdachten
Rechtbanktekenaar


Organisaties waar een Rechtbanktekenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Rechtbanktekenaar meestal werkt.

Waar werkt een Rechtbanktekenaar?

In tegenstelling tot wat verwacht zou worden, zijn rechtbanktekenaars niet in dienst van de rechtbank. Ze zijn vaak in dienst van media, zoals kranten en televisiezenders. In principe zijn rechtbanktekenaars zowel werkzaam in de profit-als de non-profitsector; zowel commerciele zenders of kranten als de publieke omroep heeft vraag naar rechtbanktekenaars.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Rechtbanktekenaar

Waar kun je het beste werken als Rechtbanktekenaar? Hieronder vind je de best door de Rechtbanktekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rechtbanktekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rechtbanktekenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Rechtbanktekenaar.

Welke competenties heeft een Rechtbanktekenaar nodig?

Een Rechtbanktekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Rechtbanktekenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Rechtbanktekenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Rechtbanktekenaar nodig? 

Een rechtbanktekenaar moet de situatie goed kunnen observeren en rekening kunnen houden met verschillende belangen. Als echte waarnemer moet de rechtbanktekenaar proberen zo min mogelijk een oordeel te vormen over de verdachte en louter observeren - de uitspraak van de rechter is ten slotte nog niet geweest. Het is niet aan de tekenaar hier een mening over te vormen; hij moet de zaak zo goed mogelijk kunnen waarnemen en overbrengen (waarnemer).

Daarnaast moet een rechtbanktekenaar een echte perfectionist zijn. Hij dient goed om te gaan met details: het portret is wat de beeldvorming van de buitenwereld bepaalt. Het is zeer nauwkeurig werk: de tekenaar zit in een bepaalde hoek, waardoor hij moeilijker een volledig overeenkomend portret tot stand kan brengen. Bovendien moet ook de privacy van de verdachte gewaarborgd worden. De tekening dient echter wel een duidelijk beeld van de verdachte te schetsen, omdat dit vaak de enige openbare informatie is. Daarom moet de rechtbanktekenaar beseffen dat hij een verantwoordelijkheid heeft en een zo correct mogelijk beeld moet schetsen. Wanneer een verdachte te negatief wordt afgeschilderd, kan dit voor veel commotie zorgen. De manoeuvreerruimte is daarom niet heel groot en er moet bovendien snel en doelmatig gewerkt worden (perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Rechtbanktekenaar


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rechtbanktekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rechtbanktekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rechtbanktekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rechtbanktekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rechtbanktekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rechtbanktekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rechtbanktekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rechtbanktekenaar iets voor je?

Zou je graag Rechtbanktekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rechtbanktekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rechtbanktekenaar

Frieda

Ik ben kort geleden afgestudeerd aan de kunstacademie te Groningen. Ik wil ontzettend graag rechtbanktekenaar worden en heb inmiddels mijn cv online gezet. Is dat het enige wat ik kan doen of zijn er meerdere opties?   

Petra Urban

Beste beroepengids, ik heb dit stukje met veel plezier gelezen. Overigens wil ik als rechtbanktekenaar wel een paar opmerkingen maken over de inhoud. Om eerlijk te zijn hoeft een rechtbanktekenaar niet iemand precies te laten lijken, het is ook eigenlijk niet eens echt een vraagstuk, de tekenaar geeft de situatie weer waarbij de houding, het type en de sfeer vele malen belangrijker zijn. Dat ik het niet kan laten om zelfs de oren zo getrouw mogelijk te portretteren is meer een persoonlijke obsessie dan een must.  We mogen heus een oordeel vormen, de redactie bepaalt immers wat er gepubliceerd wordt en als de illustratie aansluit bij het stuk is dat wel zo fijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het een spotprent wordt, dat is een ander vak. Zelf probeer ik zo min mogelijk te oordelen maar ik heb natuurlijk wel een mening. Ik hoef niet te luisteren (gaat soms eindeloos door op allerlei details), ik moet wel observeren. De salarisindicatie klopt echt niet, we mo

Frieda

Ik ben kort geleden afgestudeerd aan de kunstacademie te Groningen. Ik wil ontzettend graag rechtbanktekenaar worden en heb inmiddels mijn cv online gezet. Is dat het enige wat ik kan doen of zijn er meerdere opties?   

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar