Tekenaar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Tekenaar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Tekenaar? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Tekenaar wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Tekenaar, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Tekenaar


Vacatures Tekenaar

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Tekenaar?

Een tekenaar is iemand die profesioneel tekent. Hij kan werkzaam zijn binnen verschillende vormen in de tekenkunst en op verschillende manier geld verdienen aan zijn tekeningen. Zo kan hij werkzaam zijn als cartoonist (dit beroep staat apart omschreven), werkzaam zijn als illustator, werkzaam zijn als portrettekenaar op evenementen, beurzen en markten of kan hij werkzaam zijn als kunsttekenaar en zijn tekeningen laten exposeren en verkopen aan particulieren of bedrijven. Ook kan de tekenaar tekeningen maken voor reclames of voor tekenfilms. Er zijn daarnaast dan ook nog groepen technische tekenaars

Verschillende type tekenaars

 • Porttrettekenaar
 • Kunsttekenaar
 • Cartoonist
 • Illustrator
 • Reclametekenaar
 • Technisch Tekenaar

 


Past het beroep Tekenaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Tekenaar?

Als de tekenaar werkzaam is als portrettekenaar dan tekent hij op markten, beurzen, festivals of evenementen gezichten van mensen na. Hij weet de gezichten perfect na te tekenen of er juist een karikatuur van te maken. Ook kan hij zijn eigen interpretatie aan iemand zijn gezicht geven.

Als kunsttekenaar maakt de tekenaar tekeningen die hij zelf graag wil maken in de vorm waarin hij zich gespecialiseerd heeft (bijvoorbeeld tekeningen van mensen of omgevingen). De tekenaar gaat bij galeries langs om te kijken of deze zijn kunst willen exposeren en willen verkopen. 

Als reclametekenaar werkt de tekenaar voor bedrijven of instellingen die hem inhuren om tekeningen voor hun reclame's te maken. Voor bedrijven reclames tekenen zorgt vaak voor de grootste inkomstenbron.

Daarnaast kan de tekenaar ook werkzaam zijn als tekenaar voor tekenfilms waarin hij tekeningen volgens een script maakt. Deze tekeningen worden later door een animator geanimeerd en ''levend'' gemaakt. 

De tekenaar is vaak iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Hij kan goed tekenen en kan hiermee zijn brood verdienen. De tekenaar moet, naast goed kunnen tekenen, ook verstand hebben van het maken van reclame en weten hoe hij zichzelf moet promoten en in de kaart moet weten te spelen.

Wanneer een tekenaar als Illustrator werkt maakt hij/zij illustraties voor kinderboeken, of voor tijdschriften. Vaak werkt een professioneel tekenaar in combinatie van de verschillende vormen.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Tekenaar per stad

Vacatures Tekenaar Alkmaar

Vacatures Tekenaar Almelo

Vacatures Tekenaar Almere

Vacatures Tekenaar Alphen aan den Rijn

Vacatures Tekenaar Amersfoort

Vacatures Tekenaar Amstelveen

Vacatures Tekenaar Amsterdam

Vacatures Tekenaar Apeldoorn

Vacatures Tekenaar Arnhem

Vacatures Tekenaar Assen

Vacatures Tekenaar Bergen op Zoom

Vacatures Tekenaar Breda

Vacatures Tekenaar Capelle aan den IJssel

Vacatures Tekenaar Delft

Vacatures Tekenaar Den Bosch

Vacatures Tekenaar Den Haag

Vacatures Tekenaar Den Helder

Vacatures Tekenaar Deventer

Vacatures Tekenaar Doetinchem

Vacatures Tekenaar Dordrecht

Vacatures Tekenaar Ede

Vacatures Tekenaar Eindhoven

Vacatures Tekenaar Emmen

Vacatures Tekenaar Enschede

Vacatures Tekenaar Gouda

Vacatures Tekenaar Groningen

Vacatures Tekenaar Haarlem

Vacatures Tekenaar Haarlemmermeer

Vacatures Tekenaar Heerlen

Vacatures Tekenaar Helmond

Vacatures Tekenaar Hengelo

Vacatures Tekenaar Hilversum

Vacatures Tekenaar Hoogeveen

Vacatures Tekenaar Hoorn

Vacatures Tekenaar Katwijk

Vacatures Tekenaar Leeuwarden

Vacatures Tekenaar Leiden

Vacatures Tekenaar Lelystad

Vacatures Tekenaar Maastricht

Vacatures Tekenaar Middelburg

Vacatures Tekenaar Nieuwegein

Vacatures Tekenaar Nijmegen

Vacatures Tekenaar Oss

Vacatures Tekenaar Purmerend

Vacatures Tekenaar Roermond

Vacatures Tekenaar Roosendaal

Vacatures Tekenaar Rotterdam

Vacatures Tekenaar Schiedam

Vacatures Tekenaar Spijkenisse

Vacatures Tekenaar Terneuzen

Vacatures Tekenaar Tilburg

Vacatures Tekenaar Utrecht

Vacatures Tekenaar Veenendaal

Vacatures Tekenaar Venlo

Vacatures Tekenaar Vlaardingen

Vacatures Tekenaar Westland

Vacatures Tekenaar Zaanstad

Vacatures Tekenaar Zeist

Vacatures Tekenaar Zoetermeer

Vacatures Tekenaar Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Tekenaar

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Tekenaar?

Het salaris van de tekenaar is uiteenlopend. Dit hangt af van de tekenaar in kwestie en welke opdrachten hij aanneemt. Een bekende tekenaar die exposeert zal bijvoorbeeld meer verdienen dan een nog onbekende tekenaar die zijn tekeningen aan de man probeert te brengen. Ook verdient een tekenaar die voor reclames wil werken meer dan een tekenaar die alleen portretten tekent (alhoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn). 

Gemiddeld genomen verdient een professioneel kunstzinnig tekenaar tussen de €2200 en de €3600,- bruto per maand. Een technisch tekenaar kan zelfs meer verdienen.


Meer weten over het salaris Tekenaar

Salaris aankomend Tekenaar Salaris junior Tekenaar Wat is het salaris van een medior Tekenaar? Welk salaris krijgt een senior Tekenaar?


Hoe word je een Tekenaar? 

Alhoewel er geen specifieke tekenopleidingen zijn zijn er wel veel cursussen of workshops tekenen te volgen. Deze worden over het algemeen door ervaren tekenaars gegeven. Daarnaast kan de tekenaar ook geen studeren aan een reguliere kunstacademie. Deze zijn over het algemeen HBO en vierjarig.

Opleidingen Tekenaar

Zakelijk Tekenen | Visuele Communicatie
Helemaal klaar met langdradige vergaderingen? Geen zin meer in projectplannen van honderd pagina’s? Met zakelijk tekenen maak je meetings zinvoller, actiever en leuker. In de Zakelijk Tekenen cursus ontdek je
Zakelijk Tekenen | Visuele Communicatie
Cursus Revit Basis Bouw
Revit is dé tekenapplicatie voor bouwkundigen. Ben je een startend architect, bouwkundig tekenaar, BIM modelleur of projectleider? Leer in slechts 4 dagen hoe je met Revit snel en efficiënt BIM …
Cursus Revit Basis Bouw
MicroStation Basis training (ook op locatie mogelijk)
Start als CAD tekenaar met MicroStation basis Ben je voor je carrière als technisch tekenaar op zoek naar een goed startpunt? Wil je effectief en in een korte tijd alle …
MicroStation Basis training (ook op locatie mogelijk)
Portrettekenen
Til je tekenkunsten naar een hoger niveau! Een professionele tekenaar neemt je mee in de wondere wereld van tekentechnieken, kleuren en materialen. Een echte tekenaar worden en alles leren over …
Portrettekenen
Opleiding Illustrator
Opleiding Illustrator: je creativiteit omzetten in krachtige en kwalitatieve grafische ontwerpen met Adobe Illustrator Wilt u aan de slag als grafisch ontwerper, DTP’er, technisch tekenaar of illustrator? Maar mist u …
Opleiding IllustratorOmscholen tot Tekenaar

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Tekenaar. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tekenaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tekenaar

Als je Tekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Tekenaar?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Tekenaar

Een Tekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Vaardigheden Tekenaar

 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Motivatie
 • Doelmatig werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Creatief denken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tekenaar nodig? 

Een tekenaar is iemand die goed moet waarnemen om zo zijn tekeningen tot in het uiterste detail te kunnen tekenen. De tekenaar let op de details en op de dingen die hij graag wil vormgeven en verwerkt dit in zijn kunst (waarnemer). Daarnaast werkt de tekenaar secuur en accuraat om zo alles perfect op papier te krijgen (perfectionist).

De meeste tekenaars hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en zijn dus echte levensgenieters.


Eigenschappen Tekenaar

 • Optimisme
 • Energiek
 • Vindingrijkheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Tekenaar?

Het arbeidsmarktperspectief is verschillend en afhankelijk per tekenaar. Zo is er meer werkgelegenheid voor een tekenaar die portetten en reclames wil tekenen en is de kans om van de kunst te kunnen leven voor een tekenaar die alleen wil exposeren afhankelijk van de huidige financiële situatie van het land en of mensen geld aan kunst willen uitgeven.


Doorgroei mogelijkheden Tekenaar

Het beroep Tekenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Kunsttekenaars/-schilders.


Waar werkt een Tekenaar?

De tekenaar kan afhankelijk en zelfstandig werken maar ook werkzaam zijn voor bedrijven.


Met wie werkt een Tekenaar samen? 

Het netwerk van de tekenaar kan (afhankelijk van de tekenaar in kwestie) bestaan uit galeriehouders (die zijn kunst in hun galeries exposeren), kopers of mensen die hij natekent en wiens portretten hij verkoopt of de bedrijven waarvoor hij reclames tekent.


 • Galeriehouders
 • Mensen
 • Kopers
 • Bedrijf
Tekenaar

Verwante beroepen Tekenaar:

Illustrator
Salaris: €1930 tot €2740
Opleiding: HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Cartoonist
Salaris: €2200 tot €3500
Opleiding: HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Tekenaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Galeriehouders
 • Mensen
 • Kopers
 • Bedrijf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar