Rechter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rechter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep rechter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je rechter wordt.

 

Wat is een Rechter?

Als Rechter ben je vooral bezig met het afweben van belangen. Je bekijkt aan de hand van de gegevens van een casus of probleem en de geldende wetten en regelgeving  wat de best mogelijke oplossing voor het conflict is. Binnen het rechtssysteem zijn er verschillende soorten Rechters:

 1. Bestuursrechter: als Bestuursrechter hou je je vooral bezig met de geschillen op het gebied van het bestuursrecht. Je behandelt vaak zaken in verband met vergunningen of besluiten van de overheid.
 2. Civiele Rechter: je bent bezig met geschillen tussen burgers onderling,  bedrijven onderling of tussen burgers en bedrijven. Voorbeelden van geschillen zijn echtscheidingen of geschillen die ontstaan ten aanzien van contracten.
 3. Strafrechter: je bent bezig met de berechting van strafzaken. Je komt in aanraking met verdachten en berecht misdrijven en overtredingen.
 4. Kantonrechter:  als Kantonrechter behandel je alle arbeid- en huurgeschillen. Ook hou je je bezig met civiele zaken tot €5000 en behandel je overtredingen. Hierbij kun je denken aan lichte overtredingen en het niet betalen van een boete.
 5. Politierechter: hierbij spreek je recht op basis van het strafrecht, hou je je vooral bezig met eenvoudige strafzaken en neem je  zitting in de enkelvoudige kamer (maar een Rechter).
 6. Kinderrechter: je bent bezig met zaken die betrekking hebben op strafbare feiten gepleegd door kinderen.

 

Als rechter kun je dus bezig zijn in de enkelvoudige kamer waarbij je alleen recht spreekt( de politierechter, kinderrechter, ), maar ook in de meervoudige kamer, hier worden door 3 rechters de moeilijkere  en ernstigere zaken behandeld. Als rechter bekijk je elke zaak vanuit de wet maar als de wet geen uitsluitsel geeft dan wordt de uitspraak van jou als rechter de nieuwe regel.  Wil je werken als Rechter?

Werk je al als Rechter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rechter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Rechter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Rechter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Juridisch Medewerker
 • Juridisch Secretaresse
 • Openbaar Aanklager
 • Advocaat
 • Officier van Justitie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2407 tot €7757

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rechter

Wat verdient een Rechter?

Rechter in opleiding: tussen de €2407 en €3754 bruto  per maand.

Rechter in een Rechtbank: tussen de €5151 en €6542 bruto  per maand.

Raadsheer in een Gerechtshof, Vice President van een Rechtbank: tussen de €6644 en €7291 bruto  per maand.

Vice President van een Gerechtshof: tussen de €6644 en €7757bruto per maand.

De salarissen zijn dus sterk afhankelijk van welke functie je als Rechter bekleed en van de rechterlijke instantie waarvoor je werkt.

Salarisschaal Rechter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Rechter

Op zoek naar een nieuwe baan als Rechter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rechter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Rechter vacatures

Technische productiemedewerker met twee rechterhanden
Tempo Team
Voor onze klant in Staphorst zijn wij op zoek naar een productiemedewerker. In de afdeling assembly worden verschillende montage werkzaamheden uitgevoerd. De belangrijkste processen zijn de assemblage van de trekhaken …
Senior Business Controller - rechterhand van CFO in sportieve productieomgeving
Dixon Finance
Heb je al ervaring binnen Controlling en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Haal je graag het beste uit jezelf en behoren reizen en sporten tot een van …
KAM Coördinator en rechterhand voor de directeur | Fulltime
Burg Recruitment
Functie omschrijving:Voor een organisatie in Utrecht zijn wij op zoek naar een KAM Coördinator die naast de standaard KAM-taken ook de directeur wil ondersteunen als zijn rechterhand. Je komt …
KAM Coördinator en rechterhand voor de directeur | Fulltime
Burg Recruitment
Functie omschrijving: Voor een organisatie in Utrecht zijn wij op zoek naar een KAM Coördinator die naast de standaard KAM-taken ook de directeur wil ondersteunen als zijn rechterhand. Je komt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rechter

Wat is de toekomst van Rechter?

Het arbeidsmarktperspectief is redelijk beperkt  voor een (aspirant) Rechter omdat voor de toelating tot de RAIO strenge eisen gelden en er daarvoor ook altijd maar een beperkt aantal  plaatsen beschikbaar zijn. Doorgroeimogelijkheden binnen de rechterlijke organisatie kunnen sterk uiteenlopen. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien van Rechter naar raadsheer bij een gerechtshof maar ook kun je doorstromen naar de Hoge Raad of wordt je vice president van een rechtbank of een gerechtshof.

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Rechter worden: Opleidingen tot Rechter

Wil je rechter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Rechter? 

Voor dat je Rechter wordt moet je eerst de opleiding RAIO volgen. Dit staat voor Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding. Voor toelating tot deze opleiding gelden een paar eisen:

 • Afgeronde opleiding Rechtsgeleerdheid (WO)
 • Afgestudeerd in Nederlands Burgerlijk (Proces)Recht, Straf(proces)recht en Bestuurs(proces)recht.
 • Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en moet je makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en heb je goede communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van een analytisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan een assesment.
 • De Nederlandse nationaliteit.  

Na afronding van deze opleiding ben je eerst gerechtsauditeur en kun je na een jaar benoemd worden tot Rechter.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Rechter

De rechter-commissaris in strafzaken
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers mr. R.M. van Vuure rechter Rechtbank Overijssel Over AvdR Webinars Op uw werk of thuis in een interactieve leeromgeving via internet een …
Fraude & Privacy in de financiële sector
Accreditatie / PE punten NIVRE 5 punten NOvA 5 punten Gegevensverwerking door financiële instellingen in het kader van onderzoek, integriteit en veiligheid. Door het volgen van deze cursus leert u
Improvisatie of Theatersport workshop
Van teambuilding tot een middag plezier maken met elkaar: improvisatietheater is een originele, effectieve invulling van uw evenement op het werk of in de privésfeer. Theatersport Den Haag maakt voor …
Civiel vonnis voor advocaten (gezien vanuit de invalshoek van de rechter)
Door te weten wat een rechter van procespartijen verwacht, kunnen advocaten en andere procesdeelnemers effectiever procederen. Van mr. J.C. Halk (senior rechter Rechtbank Rotterdam) krijgt u - in theorie en …
Dynamiek op de familiezitting en de rol van de advocaat
In deze actieve en interactieve cursus staat de vraag centraal: hoe kunt u de dynamiek op de zitting beïnvloeden? De focus ligt op de mogelijkheden en valkuilen van uzelf in …
Meer opleidingen Rechter

Weet je nog niet of je Rechter wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Rechter of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Rechter

Met wie werkt een Rechter samen? 

In de functie van Rechter kom je in aanraking met verschillende soorten beroepen en mensen. Allereerst kom je natuurlijk in aanraking met de partijen die bij een geschil betrokken zijn maar ook met bijvoorbeeld hun advocaten of de Officier van Justitie. Vaak kom je ook in aanraking met andere Rechters. Een Rechter is in principe onafhankelijk en hoeft dus niet zozeer verantwoording aan een bepaald orgaan af te leggen. Wel is er een instantie in Nederland, de Raad voor de Rechtspraak, die de belangen van de rechterlijke organisatie behartigt en die een schakel vormt tussen de Ministerie van Justitie en de gerechtshoven. De Raad is dus een overkoepelend orgaan voor de gehele rechterlijke organisatie die ook zorgt voor de kwaliteit en eenheid van de rechtspraak.


 • Juridisch Medewerker
 • Juridisch Secretaresse
 • Openbaar Aanklager
 • Advocaat
 • Officier van Justitie
Rechter


Organisaties waar een Rechter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Rechter meestal werkt.

Waar werkt een Rechter?

De organisatie waarbinnen je werkt is de rechterlijke macht. Dit is een non-profit organisatie want de rechterlijke macht maakt namelijk deel uit van de overheid. Je werkt bij een van de arrondissementsrechtbanken; in Nederland zijn dit er 19. De arrondissementen vallen weer onder ressorten, dit zijn er in Nederland vijf. Als je hier aan de slag gaat werk je bij een gerechtshof, je wordt dan ook wel Raadsheer genoemd.

Gerechtshoven in Nederland zijn:

 • Gerechtshof Amsterdam
 • Gerechtshof Arnhem
 • Gerechtshof ’s-Gravenhage
 • Gerechshof  ’s-Hertogenbosch
 • Gerechtshof  Leeuwarden

Ook kun je aan de slag bij de Hoge Raad die de zaken in cassatie behandeld. Naast deze instanties zijn er ook nog de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Bij deze eerste behandel je zaken in hoger beroep in ambtenarenzaken en sociale zekerheidszaken. Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven behandel  je zaken op het terrein van het sociaal-economisch bestuursrecht. Bij de afdeling bestuursrechtspraak heb je ook nog de Raad van State, deze behandelt beroepszaken op het gebied van het bestuursrecht. De Raad van State maakt echter geen deel uit van de rechterlijke organisatie.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Rechter

Waar kun je het beste werken als Rechter? Hieronder vind je de best door de Rechter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rechter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rechter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Rechter.

Welke competenties heeft een Rechter nodig?

Een Rechter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Rechter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Rechter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Rechter nodig? 

Als Rechter heb je een groot analytisch vermogen. Je moet goed de belangrijkste feiten uit informatie kunnen halen en deze met elkaar in verband kunnen brengen. Je moet objectief zijn om te zorgen dat de verschillende emoties geen invloed op je hebben en dat je een objectief oordeel kunt vellen over de zaak (Waarnemer). Je moet namelijk als Rechter altijd  een onafhankelijk oordeel over de zaak kunnen geven. Het is als Rechter ook belangrijk dat je empathisch bent om te zorgen dat je je kunt inleven in de standpunten van de partijen. Dit is belangrijk om tot een weloverwogen oordeel te komen. Verder ben je als Rechter ook diplomatiek om te zorgen dat  je met verschillende situaties overweg kan (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Rechter


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rechter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rechter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rechter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rechter iets voor je?

Zou je graag Rechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rechter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rechter

Criticus

Ik zou denken dat de geleerde heren in staat zouden zijn om goed te kunnen spellen. ER STAAT AFWEBEN IN PLAATS VAN AFWEGEN. VEEL SUCCES MET DEZE WEBSITE

Criticus

Ik zou denken dat de geleerde heren in staat zouden zijn om goed te kunnen spellen. ER STAAT AFWEBEN IN PLAATS VAN AFWEGEN. VEEL SUCCES MET DEZE WEBSITE

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar