U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Scheepskapitein

Scheepskapitein worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een scheepskapitein? Lees de functieomschrijving.

Een Scheepskapitein is, zoals het wordt al doet vermoeden, kapitein op een schip. Zijn eerste taak is het besturen van het schip, dus het bepalen van de koers en van de snelheid van het schip. Daarnaast staat hij hierbij ook in contact met de wal en met andere schepen. Zijn voornaamste taak is dus het besturen van het schip, maar hij is in totaal verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen op het schip. Hierdoor bestaan zijn werkzaamheden niet louter uit het besturen van het schip, maar ook uit het begeleiden van overige processen op het schip, zoals leiding geven aan bemanningsleden, toezicht houden bij laden en lossen en zorgen voor het technische gedeelte van de scheepsvaart. Het hangt verder van het doel en de bouw van het schip af, wat voor werkzaamheden bij het werk van Scheepskapitein komen kijken.

Het beroep van een Scheepskapitein is geen beroep dat voor iedereen geschikt is. Dit komt vooral omdat het werk veel zelfstandigheid inhoudt en omdat het een beroep is waarbij iemand een lange periode van huis kan zijn. Daarnaast is veel uiteenlopende kennis vereist en moet een Scheepskapitein leidinggevende capaciteit bezitten.

Mensen vonden ons op: Job Scheepskapitein, Baan Scheepskapitein, Scheepskapitein Worden, Functie-eisen Scheepskapitein, Verantwoordelijkheden Scheepskapitein, Functieprofiel Scheepskapitein, Wat doet een Scheepskapitein, Werken als Scheepskapitein.

Scheepskapitein worden: Opleiding tot scheepskapitein

Er is geen opleiding die specifiek tot het beroep van Scheepskapitein opleidt. Iemand die een carrière als Scheepskapitein ambieert, zal dan ook een algemenere opleiding tot kapitein moeten volgen. Deze opleiding is er zowel op mbo, hbo als wo-niveau. In het algemeen is te melden dat hoe hoger niveau school er gevolgd wordt, hoe meer theorie gegeven zal worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheepskapitein, Scheepskapitein Worden, Opleidingsniveau Scheepskapitein, Scholing Scheepskapitein, Studie Scheepskapitein, Bijscholing Scheepskapitein, Omscholing Scheepskapitein.

Organisaties waar een scheepskapitein doorgaans werkzaam is

Een Scheepskapitein is doorgaans voor een profit-organisatie werkzaam, maar er zijn ook organisaties te noemen waarbij een Scheepskapitein voor een profit-organisatie werkzaam is.

Een Scheepskapitein kan werkzaam zijn voor een organisatie die meerdere schepen onder zich heeft. De werkzaamheden van de kapitein kunnen dan ook telkens op een ander schip plaatsvinden. Meer voorkomend is een Scheepskapitein die langere periode op één schip verblijft. Dit schip kan zijn eigendom zijn of hij kan in dienstverband staan met de eigenaar van het schip.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheepskapitein, Scheepskapitein Worden, Opleidingsniveau Scheepskapitein, Scholing Scheepskapitein, Studie Scheepskapitein, Bijscholing Scheepskapitein, Omscholing Scheepskapitein.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden scheepskapitein

Een Scheepskapitein verdient gemiddeld 3200,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Het hangt van de rederij waar de kapitein werkzaam voor is af, hoeveel hij precies verdient.  Als secundaire arbeidsvoorwaarden is vooral relevant om de onregelmatigheidsvergoeding en de reiskostenvergoeding te vermelden, omdat dit vaak een grote toeslag op het maandinkomen is. Dit komt omdat Scheepskapitein geen 9-tot-5 baan is.

Mensen vonden ons op: Salaris Scheepskapitein, Loon Scheepskapitein, Wat verdien je als Scheepskapitein, Salarisschaal Scheepskapitein, Salarisindicatie Scheepskapitein, Bonus Scheepskapitein, CAO Scheepskapitein, Brutoloon Scheepskapitein, Nettoloon Scheepskapitein, Vakantiedagen Scheepskapitein, Pensioen Scheepskapitein.

Competenties, skills & vaardigheden scheepskapitein

 • Omgaan met details
 • Leiderschap
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Scheepskapitein, Vaardigheden Scheepskapitein, Attitude Scheepskapitein, Kwalificaties Scheepskapitein, Competentieprofiel Scheepskapitein.

Boeken voor het beroep scheepskapitein

Wil je meer weten over het beroep scheepskapitein? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je scheepskapitein bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken scheepskapitein te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Scheepskapitein, Scheepskapitein ebooks, boek Scheepskapitein.

Persoonstypen scheepskapitein

Typerend voor een Scheepskapitein zijn de karaktereigenschappen die hij bezit. Deze eigenschappen zijn te kwalificeren als die van een levensgenieter en die van een baas. Een combinatie van deze twee is noodzakelijk om niet alleen het werk vol te houden, maar ook het werk succesvol te verrichten. Eigenschappen van een levensgenieter zijn: energiek en optimistisch. Dit heeft een Scheepskapitein nodig, omdat het werk verricht moet worden in elke omstandigheid. Alleen met een positieve instelling kan een Scheepskapitein dit dag in, dag uit doen. Eigenschappen van een baas zijn: onafhankelijk en zelfverzekerd. Omdat het werk van een Scheepskapitein erg verantwoordelijk werk is, moet hij er zelfverzekerd voor zorgen dat het naar verwachting verloopt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Scheepskapitein, Karakter Scheepskapitein.

Netwerk scheepskapitein

Een Scheepskapitein heeft in het algemeen de eindverantwoordelijkheid over het reilen en zeilen op een bepaald schip. Het is dan ook van groot belang dat de Scheepskapitein betrokken is bij de gehele organisatie op het schip.

Eventueel staat de Scheepskapitein in contact met de organisatie achter het schip, maar dit hangt sterk af van de verhoudingen die er bestaan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Scheepskapitein, Medewerkers Scheepskapitein.

Is het beroep scheepskapitein iets voor jou?

Zou je graag scheepskapitein willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als scheepskapitein bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Scheepskapitein, beroepskeuzetest Scheepskapitein, beroep Scheepskapitein kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden scheepskapitein

De arbeidsmarkt voor een Scheepskapitein is redelijk te noemen. Aan de ene kant is het laagdrempelig om in te komen, omdat er geen specifieke opleiding toe opleidt en er hierdoor met verschillende opleidingen ingestroomd kan worden, maar aan de andere kant is de interesse in het vak van Scheepskapitein vanuit studenten niet uitzinnig hoog. Ook de vraag naar Scheepskapiteins is redelijk.

Doorgroeimogelijkheden hebben Scheepskapiteins niet, omdat de functie van kapitein al de hoogste functie op een schip is. Een mogelijkheid die een Scheepskapitein heeft om door te groeien, is om door te stromen binnen de organisatie waar de schepen eigenaar van zijn, maar de werkzaamheden van zo’n functie zijn totaal anders dan die van een Scheepskapitein. Hierdoor is dit misschien wel een mogelijkheid voor een Scheepskapitein, maar niet een erg voor de hand liggende.

Arbeidsmarktperspectief score scheepskapitein

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep scheepskapitein. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Scheepskapitein, Promotie mogelijkheden Scheepskapitein, Carriere Scheepskapitein.

Solliciteren op de functie scheepskapitein

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als scheepskapitein dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor scheepskapitein belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als scheepskapitein. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Scheepskapitein, CV Scheepskapitein, sollicitatie Scheepskapitein.

Interviews met scheepskapitein

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen scheepskapitein

Vacatures scheepskapitein

Op zoek naar een nieuwe baan als Scheepskapitein? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scheepskapitein. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Scheepskapitein is, zoals het wordt al doet vermoeden, kapitein op een schip. Zijn eerste taak is het besturen van het schip, dus het bepalen van de koers en van de snelheid van het schip. Daarnaast staat hij hierbij ook in contact met de wal en met andere schepen.

Beoordeling Scheepskapitein

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Scheepskapitein' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Scheepskapitein

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep