Scheepskapitein Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Scheepskapitein? Lees de functieomschrijving.

Een Scheepskapitein is, zoals het wordt al doet vermoeden, kapitein op een schip. Zijn eerste taak is het besturen van het schip, dus het bepalen van de koers en van de snelheid van het schip. Daarnaast staat hij hierbij ook in contact met de wal en met andere schepen. Zijn voornaamste taak is dus het besturen van het schip, maar hij is in totaal verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen op het schip. Hierdoor bestaan zijn werkzaamheden niet louter uit het besturen van het schip, maar ook uit het begeleiden van overige processen op het schip, zoals leiding geven aan bemanningsleden, toezicht houden bij laden en lossen en zorgen voor het technische gedeelte van de scheepsvaart. Het hangt verder van het doel en de bouw van het schip af, wat voor werkzaamheden bij het werk van Scheepskapitein komen kijken.

Het beroep van een Scheepskapitein is geen beroep dat voor iedereen geschikt is. Dit komt vooral omdat het werk veel zelfstandigheid inhoudt en omdat het een beroep is waarbij iemand een lange periode van huis kan zijn. Daarnaast is veel uiteenlopende kennis vereist en moet een Scheepskapitein leidinggevende capaciteit bezitten.

Wil je werken als Scheepskapitein?

Werk je al als Scheepskapitein en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Scheepskapitein worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Scheepskapitein, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Scheepskapitein in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4000 tot €8000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scheepskapitein

Wat verdient een Scheepskapitein?

Een Scheepskapitein verdient gemiddeld 3200,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Het hangt van de rederij waar de kapitein werkzaam voor is af, hoeveel hij precies verdient.  Als secundaire arbeidsvoorwaarden is vooral relevant om de onregelmatigheidsvergoeding en de reiskostenvergoeding te vermelden, omdat dit vaak een grote toeslag op het maandinkomen is. Dit komt omdat Scheepskapitein geen 9-tot-5 baan is.

Salarisschaal Scheepskapitein

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Scheepskapitein

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Scheepskapitein

Hoe goed is de toekomst voor de Scheepskapitein? 

De arbeidsmarkt voor een Scheepskapitein is redelijk te noemen. Aan de ene kant is het laagdrempelig om in te komen, omdat er geen specifieke opleiding toe opleidt en er hierdoor met verschillende opleidingen ingestroomd kan worden, maar aan de andere kant is de interesse in het vak van Scheepskapitein vanuit studenten niet uitzinnig hoog. Ook de vraag naar Scheepskapiteins is redelijk.

Doorgroeimogelijkheden hebben Scheepskapiteins niet, omdat de functie van kapitein al de hoogste functie op een schip is. Een mogelijkheid die een Scheepskapitein heeft om door te groeien, is om door te stromen binnen de organisatie waar de schepen eigenaar van zijn, maar de werkzaamheden van zo’n functie zijn totaal anders dan die van een Scheepskapitein. Hierdoor is dit misschien wel een mogelijkheid voor een Scheepskapitein, maar niet een erg voor de hand liggende.

Baankans Scheepskapitein

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Scheepskapitein worden: Opleidingen tot Scheepskapitein

Hoe word je een Scheepskapitein? 

Er is geen opleiding die specifiek tot het beroep van Scheepskapitein opleidt. Iemand die een carrière als Scheepskapitein ambieert, zal dan ook een algemenere opleiding tot kapitein moeten volgen. Deze opleiding is er zowel op mbo, hbo als wo-niveau. In het algemeen is te melden dat hoe hoger niveau school er gevolgd wordt, hoe meer theorie gegeven zal worden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Scheepskapitein

Meer opleidingen Scheepskapitein

Weet je nog niet of je Scheepskapitein wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Scheepskapitein of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Scheepskapitein

Met wie werkt een Scheepskapitein samen? 

Een Scheepskapitein heeft in het algemeen de eindverantwoordelijkheid over het reilen en zeilen op een bepaald schip. Het is dan ook van groot belang dat de Scheepskapitein betrokken is bij de gehele organisatie op het schip.

Eventueel staat de Scheepskapitein in contact met de organisatie achter het schip, maar dit hangt sterk af van de verhoudingen die er bestaan.


Scheepskapitein


Organisaties waar een Scheepskapitein werkzaam is

Waar werkt een Scheepskapitein meestal? 

Een Scheepskapitein is doorgaans voor een profit-organisatie werkzaam, maar er zijn ook organisaties te noemen waarbij een Scheepskapitein voor een profit-organisatie werkzaam is.

Een Scheepskapitein kan werkzaam zijn voor een organisatie die meerdere schepen onder zich heeft. De werkzaamheden van de kapitein kunnen dan ook telkens op een ander schip plaatsvinden. Meer voorkomend is een Scheepskapitein die langere periode op één schip verblijft. Dit schip kan zijn eigendom zijn of hij kan in dienstverband staan met de eigenaar van het schip.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Scheepskapitein

Waar kun je het beste werken als Scheepskapitein? Hieronder vindt je de best door de Scheepskapitein beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Scheepskapitein.

Competenties, Skills en Vaardigheden Scheepskapitein:

Welke competenties heeft een een Scheepskapitein nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Scheepskapitein

Wat voor persoonlijkheid heb je als Scheepskapitein nodig? 

Typerend voor een Scheepskapitein zijn de karaktereigenschappen die hij bezit. Deze eigenschappen zijn te kwalificeren als die van een levensgenieter en die van een baas. Een combinatie van deze twee is noodzakelijk om niet alleen het werk vol te houden, maar ook het werk succesvol te verrichten. Eigenschappen van een levensgenieter zijn: energiek en optimistisch. Dit heeft een Scheepskapitein nodig, omdat het werk verricht moet worden in elke omstandigheid. Alleen met een positieve instelling kan een Scheepskapitein dit dag in, dag uit doen. Eigenschappen van een baas zijn: onafhankelijk en zelfverzekerd. Omdat het werk van een Scheepskapitein erg verantwoordelijk werk is, moet hij er zelfverzekerd voor zorgen dat het naar verwachting verloopt.

Bekijk de persoonstypen voor Scheepskapitein


Baas


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Interview met een Scheepskapitein

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Scheepskapitein

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Scheepskapitein

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Scheepskapitein

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Scheepskapitein dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Scheepskapitein belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Scheepskapitein. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Scheepskapitein iets voor je?

Zou je graag Scheepskapitein willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Scheepskapitein bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar