U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Spion

Spion worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een spion? Lees de functieomschrijving.

De Spion probeert stiekem informatie en inlichtingen te verzamelen. Soms wordt dit op illegale wijze verkregen. De term Spion wordt vooral in de dagelijkse populaire taal gebruikt, binnen de inlichtingenwereld wordt de term Spion nauwelijks gebruikt. Hier wordt vaak gesproken van een geheim agent of een inlichtingenofficier. De inlichtingenofficier is in dienst van een geheime dienst, een geheim agent staat doorgaans niet op een loonlijst, maar krijgt een (financiële) beloning voor geleverde informatie.

Het werk van de Spion wordt in films en boeken vaak gebruikt en heeft daarmee een bepaalde status en stereotype beeld verkregen. In de praktijk is dit echter anders. De Spion probeert informatie te verkrijgen die normaal gesproken niet zomaar openbaar zou worden gemaakt of aan iemand gegeven zou worden. De Spion moet daarom vooral een goed psychologisch inzicht hebben. De Spion moet weten hoe je met mensen omgaat en hoe je hen bepaalde informatie kan ontfutselen. De Spion moet mensen kunnen overtuigen bepaalde informatie aan hen te geven. Belangrijk hierbij is dat de ander niet weet dat deze informatie daarna weer doorgespeeld zal worden.

De Spion kan voor een overheid werken. Vaak moet de Spion dan geheimen van andere landen en overheden ontfutselen. Dit gebeurt vaak uit veiligheidsoverwegingen. Zo kan de Spion er achter proberen te komen of er plannen voor aanvallen zijn en over welke wapens de ander beschikt. Ook kan de Spion bij een bedrijf werken. Hier probeert de Spion informatie van een ander concurrerend bedrijf te ontfutselen die belangrijk kan zijn om de concurrent uit te schakelen of in bepaalde acties voor te zijn.

Mensen vonden ons op: Job Spion, Baan Spion, Spion Worden, Functie-eisen Spion, Verantwoordelijkheden Spion, Functieprofiel Spion, Wat doet een Spion, Werken als Spion.

Spion worden: Opleiding tot spion

Er is geen specifieke opleiding om Spion te worden. Wel wordt er vaak om reiservaring gevraagd. De Spion moet wat van de wereld gezien hebben en hierdoor een brede kijk op de wereld hebben. Om aan de slag te gaan als Spion is wel een strenge selectieprocedure en moet de Spion diverse tests doorstaan. De Spion moet toegewijd zijn en de organisatie moet de Spion kunnen vertrouwen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Spion, Spion Worden, Opleidingsniveau Spion, Scholing Spion, Studie Spion, Bijscholing Spion, Omscholing Spion.

Organisaties waar een spion doorgaans werkzaam is

De spion kan voor de overheid werken, maar ook voor bedrijven. De focus van de Spion  liggen bij beide anders. Bij de overheid probeert de Spion informatie van andere overheden en landen te ontfutselen, vaak uit veiligheidsoverwegingen. De Spion die bij een bedrijf werkt, probeert informatie van concurrerende bedrijven te verkrijgen om hun eigen positie te versterken. De Spion kan dus in zowel de profit als in de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Spion, Spion Worden, Opleidingsniveau Spion, Scholing Spion, Studie Spion, Bijscholing Spion, Omscholing Spion.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden spion

Over het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van de Spion is weinig bekend. Wel is het salaris afhankelijk van het dienstverband. Sommige Spionnen zijn vast in dienst en kregen daarom een vast salaris. Anderen zijn niet officieel in loondienst en krijgen een (financiële) beloning bij het leveren van informatie.

Mensen vonden ons op: Salaris Spion, Loon Spion, Wat verdien je als Spion, Salarisschaal Spion, Salarisindicatie Spion, Bonus Spion, CAO Spion, Brutoloon Spion, Nettoloon Spion, Vakantiedagen Spion, Pensioen Spion.

Competenties, skills & vaardigheden spion

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Netwerken
 • Doorzettingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
 • Zelfkennis
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Spion, Vaardigheden Spion, Attitude Spion, Kwalificaties Spion, Competentieprofiel Spion.

Boeken voor het beroep spion

Wil je meer weten over het beroep spion? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je spion bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken spion te komen.

Code Rebecca | Ken Follett

Een Engelse officier en zijn geliefde maken rond het Egyptische Caïro jacht op een spion die Britse legergeheimen aan generaal Rommel doorseint - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402310672 | 336 pagina's

Spannende spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog In totaal werden van Ken Folletts boeken bijna 400.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zak...

De geheime oorlog: 1939-1945 | Max Hastings

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789048827213 | 656 pagina's

De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden en stranden, in het luchtruim en in en op het water van de wereldzeeën. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, dubb...

Door het oog van de naald | Ken Follett

De Britse geheime dienst probeert een Duitse spion onschadelijk te maken die het slagen van de geallieerde invasie in Normandië bedreigt - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402310665 | 340 pagina's

April 1944. Dubbelspionnen, misleidende radioberichten, namaakbarakken, imitatievliegvelden en geruchten over een niet-bestaande vloot vormen de ingrediënten van een briljante afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie niet i...

Mensen vonden ons op: boeken voor Spion, Spion ebooks, boek Spion.

Persoonstypen spion

De Spion moet goed om kunnen gaan met gevoelige informatie en anderen kunnen overtuigen om informatie te geven die ze eigenlijk niet kwijt willen. De Spion moet daarom een goed psychologisch inzicht hebben en weten hoe zij anderen moeten overtuigen (Baas). De Spion moet goed kunnen waarnemen en de verkregen informatie doorspelen (Waarnemer). Ook moet de Spion goed geheimen kunnen bewaren. Vaak weten maar weinig mensen dat de Spion een Spion is om te voorkomen dat dit uitlekt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Spion, Karakter Spion.

Netwerk spion

De Spion werkt voor een overheid of bedrijf en heeft hier te maken met een leidinggevende. Daarnaast heeft de Spion contacten met andere overheden en bedrijven om hen informatie te ontfutselen. Het is belangrijk dat het andere bedrijf dit niet doorheeft en daarom moet de Spion vertrouwen uitstralen om een goed netwerk op te bouwen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Spion, Medewerkers Spion.

Is het beroep spion iets voor jou?

Zou je graag spion willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als spion bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Spion, beroepskeuzetest Spion, beroep Spion kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden spion

Er is geen overvloed aan vacatures voor Spion. Ook zijn er strenge selectieprocedures en moet de Spion allerlei tests doorstaan. Het arbeidsmarktperspectief is dan ook niet heel gunstig en de Spion moet beschikken over een flinke portie zelfkennis en doorzettingsvermogen. Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak wel binnen de functie, vooral naar grotere opdrachten en opdrachten met meer verantwoordelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score spion

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep spion. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Spion, Promotie mogelijkheden Spion, Carriere Spion.

Solliciteren op de functie spion

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als spion dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor spion belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als spion. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Spion, CV Spion, sollicitatie Spion.

Interviews met spion

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen spion

Vacatures spion

Op zoek naar een nieuwe baan als Spion? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Spion. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Spion probeert stiekem informatie en inlichtingen te verzamelen. Soms wordt dit op illegale wijze verkregen. De term Spion wordt vooral in de dagelijkse populaire taal gebruikt, binnen de inlichtingenwereld wordt de term Spion nauwelijks gebruikt.

Beoordeling Spion

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Spion' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Spion

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik wil heelerg graag spion worden!

Door: sven roelofs

Een spannend beroep Sven.Begin er niet te vroeg mee.

Door: James

Ik ook net als James bond

Door: Anna

Spannend beroep en je kan veel avonturen mee beleven

Door: aleyna

Het is nog spannender als je denkt. n d e r n

Door: Roy

Welke opleiding heb je hiervoor nodig en welke niveau?

Door: Banu

Wil je spion worden ? Kom bij de iss(INTERNATIONAL SPIES SERVICE) voor deze opleiding

Door: Koen de goffau

Koen leest waarschijnlijk veel.

Door: ben

Koen is gewoon goed algemeen ontwikkeld.Want ISS,bestaat wel degelijk.Gr.

Door: Henri

Ik wil zelf heel graag geheim agent worden, maar koen bedoelt denk ik de sis maar dat is de officieele naam van MI6. 

Door: Julia

Eerst je opl.afmaken(min.HBO).Je moet een talenknobbel hebben en uiteraard connecties.GR.

Door: Jean

Wel leuk maar niets voor mij

 

Door: Lisa

ik wil serieus een spion worden. ik spreek iraans en ik zou graag dat willen doen. tips?

Door: annahita

ik ga mijn spreekbeurt over spionage houden

Door: rozemarijn

Grappig om jezelf to terug te vinden op Google.

Door: Koen de Goffau

Reageer op dit beroep