Spion: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Spion: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Spion. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Spion nodig heeft.Wat doet een Spion? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Spion?

De Spion probeert stiekem informatie en inlichtingen te verzamelen. Soms wordt dit op illegale wijze verkregen. De term Spion wordt vooral in de dagelijkse populaire taal gebruikt, binnen de inlichtingenwereld wordt de term Spion nauwelijks gebruikt. Hier wordt vaak gesproken van een geheim agent of een inlichtingenofficier. De inlichtingenofficier is in dienst van een geheime dienst, een geheim agent staat doorgaans niet op een loonlijst, maar krijgt een (financiële) beloning voor geleverde informatie.

 

Past het beroep Spion bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Spion?

Het werk van de Spion wordt in films en boeken vaak gebruikt en heeft daarmee een bepaalde status en stereotype beeld verkregen. In de praktijk is dit echter anders. De Spion probeert informatie te verkrijgen die normaal gesproken niet zomaar openbaar zou worden gemaakt of aan iemand gegeven zou worden. De Spion moet daarom vooral een goed psychologisch inzicht hebben. De Spion moet weten hoe je met mensen omgaat en hoe je hen bepaalde informatie kan ontfutselen. De Spion moet mensen kunnen overtuigen bepaalde informatie aan hen te geven. Belangrijk hierbij is dat de ander niet weet dat deze informatie daarna weer doorgespeeld zal worden.

De Spion kan voor een overheid werken. Vaak moet de Spion dan geheimen van andere landen en overheden ontfutselen. Dit gebeurt vaak uit veiligheidsoverwegingen. Zo kan de Spion er achter proberen te komen of er plannen voor aanvallen zijn en over welke wapens de ander beschikt. Ook kan de Spion bij een bedrijf werken. Hier probeert de Spion informatie van een ander concurrerend bedrijf te ontfutselen die belangrijk kan zijn om de concurrent uit te schakelen of in bepaalde acties voor te zijn.

Inlichtingenwerk anno 2022 | Werken bij de AIVD

Een Spion wordt in officicele bewoordingen een inlichtingenwerker genoemd. Binnen Nederland zal dit dus vooral een Medewerker AIVD zijn.  

Andere namen het beroep Spion

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Geheim agent , Inlichtingenofficier , AIVD , Medewerker AIVD


Vacatures Spion

Op zoek naar een nieuwe baan als Spion? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Spion. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Spion per ervaringsniveau

junior Spion vacatures startend Spion vacatures senior Spion vacatures beginnend Spion vacatures trainee Spion vacatures leidinggevend Spion vacatures medior Spion vacatures aankomend Spion vacatures ervaren Spion vacatures leerling Spion vacatures vacatures omscholen tot Spion vacatures opleiding tot Spion

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Spion

Wat verdient een Spion?

Het salaris van een spion en de overige arbeidsvoorwaarden zijn net als zijn werkzaamheden geheim. Officieel bestaat de functie niet, maar het is bekend dat de inlichtingendiensten zoals AIVD en MI5, CIA, etc. wel degelijk spioneren, dus de rol bestaat wel... Het salaris van een operationeel medewerker, informatiespecialist of taalspecialist bij de AIVD ligt tussen de € 2881 en € 4070 bruto per maand.

Secundaire arbeidsvoorwaarden AIVD

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen, of omzetten in verlof. De verdere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, OV-reiskosten vergoeding woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Salarisschaal Spion

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Spion

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Spion


Bekijk het salaris Spion per ervaringsniveau

Salaris junior Spion Wat verdient een startend Spion? Wat is het loon senior Spion? beginnend Spion salaris Maximaal salaris trainee Spion Hoeveel verdient een leidinggevend Spion? Wat is het salaris van een medior Spion? Salaris aankomend Spion Wat verdient een ervaren Spion? Welk salaris krijgt een leerling Spion?


Spion worden: Opleidingen tot Spion

Wil je Spion worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Spion.

Hoe word je een Spion? 

Er is geen specifieke opleiding om Spion te worden. Wel wordt er vaak om reiservaring gevraagd. De Spion moet wat van de wereld gezien hebben en hierdoor een brede kijk op de wereld hebben. Om aan de slag te gaan als Spion is wel een strenge selectieprocedure en moet de Spion diverse tests doorstaan. De Spion moet toegewijd zijn en de organisatie moet de Spion kunnen vertrouwen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Spion

Er zijn geen opleidingen Spion aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Spion in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Spion worden: Omscholen tot Spion

Als je je wilt omscholen tot Spion is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Spion zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Spion dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Spion

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Spion

Als je Spion wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Spion zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Spion

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Spion?


Competenties en Vaardigheden Spion:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Spion.

Welke competenties heeft een Spion nodig?

Een Spion heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Zelfkennis
Zelfkennis

Steekwoorden: bewust, reflecteren, motiveren, overtuigen, zelfsturing

Omschrijving

Deze mensen weten van zichzelf goed wat ze kunnen en wat niet. Ze kunnen hun sterktes en zwaktes goed onder woorden brengen en weten hoe ze het snelst een doel kunnen behalen. Ze zijn zich bewust van de keuzes en beslissingen die ze maken. Deze mensen reflecteren dan ook vaak, zij evalueren hun eigen gedrag en stellen nieuwe doelen op.

Sterke punten
Deze mensen zijn zelfbewust en kunnen hun gedachten en gevoelens goed onder woorden brengen. Daardoor kunnen deze mensen meestal duidelijk en helder communiceren. Ze weten welke boodschap ze willen overbrengen en zijn zich bewust van bijvoorbeeld hun lichaamstaal. Deze mensen kunnen daarbij meestal goed motiveren en overtuigen. Ze weten op een goede manier argumenten in te zetten en kunnen hierdoor anderen aanzetten tot actie.

Zwakke punten
Deze bewuste mensen kunnen ook doorslaan. Ze willen alles relativeren en kunnen hierdoor overgevoelig overkomen. Daarnaast kan de motivatie verminderd worden om doelen te stellen op het moment dat deze mensen meerdere malen worden teleurgesteld.

Vaardigheden Spion

 • Kansen zien
 • Luisteren
 • Vasthoudendheid
 • Rustig blijven
 • Zelfkennis
 • Argumenteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Eigen mening
 • Zelfmanagement
 • Contacten leggen
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Stressbestendig
 • Veerkracht
 • Zelfmotivatie
 • Methodisch werken
 • Kritisch denken
 • Analytisch vermogen
 • Zelfbewustzijn
 • Zelfreflectie
 • Grenzen aangeven
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Spion

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Spion passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Spion nodig? 

De Spion moet goed om kunnen gaan met gevoelige informatie en anderen kunnen overtuigen om informatie te geven die ze eigenlijk niet kwijt willen. De Spion moet daarom een goed psychologisch inzicht hebben en weten hoe zij anderen moeten overtuigen (Baas). De Spion moet goed kunnen waarnemen en de verkregen informatie doorspelen (Waarnemer). Ook moet de Spion goed geheimen kunnen bewaren. Vaak weten maar weinig mensen dat de Spion een Spion is om te voorkomen dat dit uitlekt.

Bekijk de persoonstypen voor Spion


Eigenschappen Spion

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Spion

Wat zijn de baankansen voor een Spion?

Er is geen overvloed aan vacatures voor Spion. Ook zijn er strenge selectieprocedures en moet de Spion allerlei tests doorstaan. Het arbeidsmarktperspectief is dan ook niet heel gunstig en de Spion moet beschikken over een flinke portie zelfkennis en doorzettingsvermogen. Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak wel binnen de functie, vooral naar grotere opdrachten en opdrachten met meer verantwoordelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Spion

De kans op werk voor het beroep Spion is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Spion

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Spion werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Spion meestal werkt.

Waar werkt een Spion?

De spion kan voor de overheid werken, maar ook voor bedrijven. De focus van de Spion  liggen bij beide anders. Bij de overheid probeert de Spion informatie van andere overheden en landen te ontfutselen, vaak uit veiligheidsoverwegingen. De Spion die bij een bedrijf werkt, probeert informatie van concurrerende bedrijven te verkrijgen om hun eigen positie te versterken. De Spion kan dus in zowel de profit als in de non-profit sector werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Spion

Met wie werkt een Spion samen? 

De Spion werkt voor een overheid of bedrijf en heeft hier te maken met een leidinggevende. Daarnaast heeft de Spion contacten met andere overheden en bedrijven om hen informatie te ontfutselen. Het is belangrijk dat het andere bedrijf dit niet doorheeft en daarom moet de Spion vertrouwen uitstralen om een goed netwerk op te bouwen.


Spion

Interview met een Spion

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Spion in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2881 tot €4070

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar