Informatiespecialist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Informatiespecialist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep informatiespecialist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je informatiespecialist wordt.

 

Wat is een Informatiespecialist?

De term 'Informatiespecialist' is van toepassing op functies die inhoudelijk iets van elkaar verschillen. In algemene zin kan gezegd worden dat deIinformatiespecialist zich toelegt op het verzamelen en beheren van informatie in een (digitaal) informatiesysteem of archief. Een Informatiespecialist zou zelf een opbergsysteem kunnen ontwerpen. Daarnaast houdt hij zich bezig met het verspreiden van relevante informatie enerzijds en het toegankelijk maken van deze informatie anderzijds. Deze kant van de functie kent een grote overlap met die van archivaris, met als belangrijk verschil de nadruk op het verzamelen van informatie.

Een Informatiespecialist zou bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor oude dossiers kunnen archiveren en actuele administratie overleggen aan medewerkers. Of de marketingafdeling van een bedrijf voorzien van de noodzakelijke gegevens.

In de ICT wordt de term Informatiespecialist ook gebruikt, veelal in combinatie met analist. Deze Informatiespecialisten zijn meestal verantwoordelijk voor het (re)organiseren van digitale informatie of hele informatiesystemen.

Tot slot is de Informatiespecialist werkzaam in bibliotheken van overheidsinstanties, musea, etc. Ook in dit geval lijkt de functie op die van archivaris, maar ligt de nadruk meer op uitbreiding van de collectie en de inhoudelijke kennis daarvan. In Universiteitsbibliotheken is de Informatiespecialist in de plaats gekomen van de vakreferent. Deze Informatiespecialist heeft over het algemeen een Universitaire opleiding genoten in de richting van de collectie die hij onder zijn hoede heeft. Bij andere Informatiespecialisten ligt de nadruk op het systeem en ordenen, bij de Informatiespecialist in de Universiteitsbibliotheek of andere wetenschappelijke instanties ligt deze op inhoud.Wil je werken als Informatiespecialist?

Werk je al als Informatiespecialist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Informatiespecialist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Informatiespecialist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Informatiespecialist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Student
  • Bezoek
  • Bibliothecaris

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Informatiespecialist

Wat verdient een Informatiespecialist?

Salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van opleidingsniveau en variëren per werkgever. Een informatiespecialist bij een overheidsinstelling verdient (bij benadering) tussen de €2600 en €3400 per maand en bij een Universiteit €2300 tot €3700. In het laatste geval komt daar nog 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering bij. Dit is een indicate van de functie op HBO niveau.

Salarisschaal Informatiespecialist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Informatiespecialist

Op zoek naar een nieuwe baan als Informatiespecialist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Informatiespecialist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Informatiespecialist vacatures

Trainee Informatiespecialist/ Verandermanagement Overheid
Spring Professional
Wat ga je doen?  Als Trainee Informatiespecialist/ Verandermanagement  ga jij jouw vaardigheden inzetten voor het maatschappelijk belang. Iedereen is het tegenwoordig gewend om gewenste informatie binnen een paar seconde …
Trainee Informatieadviseur Overheid
YPublic BV
Op zoek naar een uitdaging? Ben jij analytisch, goed in structureren en communicatief vaardig?Dan past het Traineeship Informatie Manager misschien wel goed bij jou! Binnen de periode van ruim een jaar ontwikkel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Informatiespecialist

Wat is de toekomst van Informatiespecialist?

Hoewel er een breed scala is aan opleidingen neemt het aantal Informatiespecialisten dat afstudeert af. In de overgrote meerderheid van vacatures wordt HBO niveau gevraagd. Toch komen ook de MBO opgeleiden aan de bak, naar het lijkt voornamelijk in opbare bibliotheken of, wanneer zij een opleiding hebben gedaan in die richting, de ICT. Werk is er dus, ook voor mensen met een wetenschappelijke achtergrond. Er wordt een flink aantal cursussen aangeboden, waardoor bijscholing eenvoudig is en daarmee doorgroeimogelijkheden te beïnvloeden.

Doorgroeien naar een leidinggevende functie behoort ook tot de mogelijkheden.

Baankans Informatiespecialist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Informatiespecialist worden: Opleidingen tot Informatiespecialist

Wil je informatiespecialist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Informatiespecialist? 

Er zijn verschillende manieren om Informatiespecialist te worden. De nadruk ligt vooralsnog op een HBO achtergrond.

Aangeboden op ROC's worden:

Documentaire Informatievoorziening

Medewerker Informatiedienstverlening Bibliotheken

Op HBO niveau is dat:

Informatiedienstverlening -en Management (IDM)

Hogeschool Management Documentaire Informatievoorziening

Informatiespecialist

Sommige organisaties vragen HBO niveau in de richting van het bedrijf, dus bijvoorbeeld een juridische opleiding bij een advocatenkantoor.

Ook is er de post-HBO en WO opleiding Informatiekunde.

Informatiespecialisten in de Universiteitsbibliotheek moeten veelal een Universitaire opleiding hebben gedaan in het vakgebied waarop ze werkzaam zijn.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Informatiespecialist

Specialist Informatiemanagement • e-learning
Verdieping in het vak van enterprise informatiemanagement. “Meer verdieping in de informatiedisciplines!” Het Specialist-programma is een vervolg op de EIM Practitioner-opleiding en geeft meer inzicht in de vele disciplines van enterprise informatiemanagement
Specialist Informatiemanagement • in-company
Verdieping in het vak van enterprise informatiemanagement. “Meer verdieping in de informatiedisciplines!” Het Specialist-programma is een vervolg op de EIM Practitioner-opleiding en geeft meer inzicht in de vele disciplines van enterprise informatiemanagement
Practitioner Informatiemanagement • in-company
“Meer vat op de informatie!” Deze basisopleiding helpt je om vat te krijgen op de ‘overload’ aan informatie. Zodat de digitale toekomst geen bedreiging is, maar een enorme kans! Resultaat • …
Master Informatiemanagement • in-company
Ultieme stap in het vak van enterprise informatiemanagement. “Deel je kennis in informatiemanagement!” In het EIM Master-programma wordt de cursist gecoacht in een traject binnen de eigen organisatie.  Resultaat • Ultieme stap …
Practitioner Informatiemanagement • e-learning
“Meer vat op de informatie!” Deze basisopleiding helpt je om vat te krijgen op de ‘overload’ aan informatie. Zodat de digitale toekomst geen bedreiging is, maar een enorme kans! Resultaat • …
Meer opleidingen Informatiespecialist

Weet je nog niet of je Informatiespecialist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Informatiespecialist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Informatiespecialist

Met wie werkt een Informatiespecialist samen? 

De Informatiespecialist heeft met zeer verschillende mensen te maken. In een bibliotheek zullen dit collega's van de informatieafdeling en bezoekers of studenten en docenten zijn. In andere organistaties eenieder die het archief raadpleegt of bezoekt.


  • Student
  • Bezoek
  • Bibliothecaris
Informatiespecialist


Organisaties waar een Informatiespecialist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Informatiespecialist meestal werkt.

Waar werkt een Informatiespecialist?

Een Informatiespecialist kan bij de meest uiteenlopende organisaties terechtkomen; overheid, culturele en wetenschappelijk instanties en bedrijven.


Best beoordeelde werkgevers Informatiespecialist

Waar kun je het beste werken als Informatiespecialist? Hieronder vind je de best door de Informatiespecialist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Informatiespecialist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Informatiespecialist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Informatiespecialist.

Welke competenties heeft een Informatiespecialist nodig?

Een Informatiespecialist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Informatiespecialist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Informatiespecialist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Informatiespecialist nodig? 

De Informatiespecialist werkt met een zorgvuldig uitgedacht, gedetailleerd systeem. Hij moet zorgvuldig en precies te werk gaan, wil alle informatie vindbaar blijven (Perfectionist). Niet alleen hij moet met het systeem uit de voeten kunnen, het moet ook toegankelijk zijn voor anderen. De Informatiespecialist heeft dan ook altijd de klant of gebruiker in het achterhoofd (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Informatiespecialist


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Informatiespecialist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Informatiespecialist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Informatiespecialist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Informatiespecialist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Informatiespecialist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Informatiespecialist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Informatiespecialist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Informatiespecialist iets voor je?

Zou je graag Informatiespecialist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Informatiespecialist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Informatiespecialist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar