U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Universitair Docent

Universitair Docent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een universitair Docent? Lees de functieomschrijving.

Een Universitair Docent is in dienst van een Universiteit en verricht werkzaamheden op het gebied van onderwijs en onderzoek. Naast onderwijsontwikkeling (bijvoorbeeld lesmateriaal) en onderwijs geven behoren ook het beoordelen van werk van studenten en de evaluatie van onderwijsonderdelen tot zijn taken. Op het gebied van onderzoek is hij actief in het verwerven van onderzoeksopdrachten, het verrichten en coördineren van wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van bevindingen in wetenschappelijke tijdschriften. Hij begeleidt studenten en, in de rol van co-promotor, promovendi.

Afhankelijk van de faculteit (geneeskunde, gezondheidswetenschappen) waaraan hij is verbonden kan de Universitair Docent ook taken in patiëntenzorg of het beheer van laboratoria hebben. Verder wordt van hem verwacht dat hij zich mengt in maatschappelijke discussies omtrent zijn vakgebied en dat hij zitting neemt in en/of leiding geeft aan commissies of werkgroepen die inhoudelijk met zijn vakgebied te maken hebben. Een Universitair Docent heeft dus veel verschillende taken, van het samenstellen van tentamens en scriptiebegeleiding tot het geven van lezingen en het verwerven van subsidies.

De functie bestaat op twee niveaus, waarbij voornamelijk de eigen inbreng van de Universitair Docent verschilt. De Universitair Docent 2 doet alleen reeds goedgekeurd onderzoek, werkt met reeds ontwikkeld onderwijsmateriaal en neemt enkel zitting in commissies, terwijl de Universitair Docent 1 leiding geeft aan dergelijke commissies, onderwijsmateriaal ontwikkelt, zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitvoert en bovendien leiding geeft aan onderzoeksuitvoerend wetenschappelijk personeel.

(UFO)

Mensen vonden ons op: Job Universitair Docent, Baan Universitair Docent, Universitair Docent Worden, Functie-eisen Universitair Docent, Verantwoordelijkheden Universitair Docent, Functieprofiel Universitair Docent, Wat doet een Universitair Docent, Werken als Universitair Docent.

Universitair Docent worden: Opleiding tot universitair Docent

Een Universitair Docent is gepromoveerd en heeft de Basiskwalificatie Onderwijs gehaald.

Dit betekent dat de Universitair Docent eerst een WO opleiding heeft gevolgd, daarna als promovendus werkzaam is geweest bij een Universiteit en na zijn proefschrift de Basiskwalificatie Onderwijs heeft gehaald. Promoveren en/of het halen van de Basiskwalificatie Onderwijs heeft hij ook als Junior Universitair Docent kunnen realiseren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Universitair Docent, Universitair Docent Worden, Opleidingsniveau Universitair Docent, Scholing Universitair Docent, Studie Universitair Docent, Bijscholing Universitair Docent, Omscholing Universitair Docent.

Organisaties waar een universitair Docent doorgaans werkzaam is

De Universitair docent is, zoals zijn functienaam al zegt, werkzaam bij een instelling voor wetenschappelijk onderwijs.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Universitair Docent, Universitair Docent Worden, Opleidingsniveau Universitair Docent, Scholing Universitair Docent, Studie Universitair Docent, Bijscholing Universitair Docent, Omscholing Universitair Docent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden universitair Docent

De Universitair Docent wordt, afhankelijk van functieinhoud, ingedeeld in schaal 11 of 12 (CAO Universiteiten). Hij verdient hiermee bruto tussen de €3196 en €4395 of tussen de €3886 en €4998 per maand. Verder heeft hij recht op een eindejaarsuitkering  (8,3% jaarloon), vakantiegeld (8% jaarloon) en kennen Universiteiten gunstige regelingen rond parttime werken en ouderschapsverlof. Sommige Universiteiten bieden werknemers extra's als mobiele telefoons of auto's.

Mensen vonden ons op: Salaris Universitair Docent, Loon Universitair Docent, Wat verdien je als Universitair Docent, Salarisschaal Universitair Docent, Salarisindicatie Universitair Docent, Bonus Universitair Docent, CAO Universitair Docent, Brutoloon Universitair Docent, Nettoloon Universitair Docent, Vakantiedagen Universitair Docent, Pensioen Universitair Docent.

Competenties, skills & vaardigheden universitair docent

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Presenteren
 • Zelfkennis
 • Communicatief vaardig
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Initiatief ontplooien
Mensen vonden ons op: Kennis Universitair Docent, Vaardigheden Universitair Docent, Attitude Universitair Docent, Kwalificaties Universitair Docent, Competentieprofiel Universitair Docent.

Boeken voor het beroep universitair docent

Wil je meer weten over het beroep universitair docent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je universitair docent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken universitair docent te komen.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs | Universitaire Pers Leuven

Basisinzichten voor leraren nu en in de toekomst - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462701885 | 448 pagina's

Inzichten op het niveau van het onderwijsbestel, de school en de klas...

Mensen vonden ons op: boeken voor Universitair Docent, Universitair Docent ebooks, boek Universitair Docent.

Persoonstypen universitair Docent

De Universitair Docent heeft een uitstekend analytisch vermogen, is leergierig en voelt zich prettig bij het verzamelen en interpreteren van gegevens. Hij verliest zich hierin niet, maar weet juist het overzicht te bewaren en is een goede langetermijndenker. Hij is onderzoeker in hard en nieren (Waarnemer). Kennis verspreiden doet hij ook graag. Naar studenten en promovendi heeft hij  een leidinggevende houding. Hij weet zijn publiek goed te overtuigen en zijn kennis te verspreiden. Hij is onafhankelijk en objectief, kan voor zichzelf werken en in groepsverband. Hij is verantwoordelijk en oplossingsgericht (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Universitair Docent, Karakter Universitair Docent.

Netwerk universitair Docent

De Universitair Docent is verbonden aan een faculteit en krijgt te maken met iedereen die het onderwijs faciliteert. Dit is onderwijs- en onderzoeksondersteunend personeel (analisten, receptionisten) en studentenondersteunend als de studieadviseur. Verder zijn er alle docenten, onderzoekers, Universitair Docenten, Universitair Hoofddocenten en Hoogleraren waarmee hij samenwerkt. Hij begeleidt studenten en promovendi.

Mensen vonden ons op: Collega’s Universitair Docent, Medewerkers Universitair Docent.

Is het beroep universitair Docent iets voor jou?

Zou je graag universitair Docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als universitair Docent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Universitair Docent, beroepskeuzetest Universitair Docent, beroep Universitair Docent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden universitair Docent

Het aantal vacatures voor wetenschappelijke posities bij Universiteiten neemt verhoudingsgewijs toe. Een Universitair Docent kan binnen zijn functie doorgroeien en meer taken krijgen. Doorgroeien is mogelijk naar Universitair Hoofddocent en eventueel Hoogleraar.

Arbeidsmarktperspectief score universitair Docent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep universitair Docent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Universitair Docent, Promotie mogelijkheden Universitair Docent, Carriere Universitair Docent.

Solliciteren op de functie universitair Docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als universitair Docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor universitair Docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als universitair Docent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Universitair Docent, CV Universitair Docent, sollicitatie Universitair Docent.

Interviews met universitair Docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen universitair Docent

Vacatures universitair docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Universitair Docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Universitair Docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Universitair Docent is in dienst van een Universiteit en verricht werkzaamheden op het gebied van onderwijs en onderzoek. Naast onderwijsontwikkeling (bijvoorbeeld lesmateriaal) en onderwijs geven behoren ook het beoordelen van werk van studenten en de evaluatie van onderwijsonderdelen tot zijn taken. Op het gebied van onderzoek is hij actief in het verwerven van onderzoeksopdrachten, het verrichten en coördineren van wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van bevindingen in wetenschappelijke tijdschriften.

Beoordeling Universitair Docent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Universitair Docent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Universitair Docent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep