Promovendus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Promovendus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep promovendus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je promovendus wordt.

 

Wat is een Promovendus?

Een Promovendus heeft een tijdelijke aanstelling bij een universiteit, waar hij een promotieonderzoek uitvoert. Hij doet een onderzoeksvoorstel waarin hij het onderwerp van zijn onderzoek verwerkt in een probleemstelling. Na goedkeuring van het voorstel werkt hij zijn onderwerp verder uit en verwerkt dit in een onderzoeksplan. Ook doet hij een budgetvoorstel. De tijd die een Promovendus heeft om zijn onderzoek af te maken is over het algemeen vier jaar. Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, zowel theoretisch als empirisch, is zijn hoofdtaak. Hij brengt verslag uit over zijn vorderingen aan de promotor, de begeleider die toeziet op de wetenschappelijke waarde en het niveau van het onderzoek.Tussentijds wordt van de Promovendus verwacht dat hij zijn bevindingen kenbaar maakt in wetenschappelijke artikelen. Daarnaast begeleidt hij onderzoeksondersteunend personeel en heeft hij vaak onderwijsgevende taken. Hij geeft hoorcolleges en practica en begeleidt studenten bij het uitvoeren van deelonderzoeken van zijn promotieonderzoek, of heeft student(assistent)en in dienst om te helpen met het vergaren van onderzoeksresultaten in laboratoria.

De resultaten van zijn onderzoek verwerkt de Promovendus in een proefschrift, dat hij moet verdedigen voor een promotiecommissie. Doet hij dit succesvol mag hij de titel doctor (dr.) voeren.

De precieze vorm van de onderzoekswerkzaamheden verschilt per vakgebied. Een promoverend historicus zal zijn tijd grotendeels doorbrengen in archieven en bibliotheken, terwijl een promovendus in de Biologie werkt in laboratorium, veld of kas.

Het is ook mogelijk om te promoveren zonder hierbij een aanstelling te hebben bij een Universiteit. Wel moet een Promovendus ook dan beschikken over promotoren. Iemand kan promoveren in eigen tijd, particulier, of bij andere instellingen dan Universiteiten, zoals ziekenhuizen, industriële laboratoria of wetenschappelijke bibliotheken.Wil je werken als Promovendus?

Werk je al als Promovendus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Promovendus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Promovendus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Promovendus in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Universitair Docent
  • Student
  • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2376 tot €3766

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Promovendus

Wat verdient een Promovendus?

Een Promovendus zit in schaal 10 (CAO Universiteiten) en verdient daarmee maandelijks bruto tussen de €2376 en €3766. Daarnaast heeft hij recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering. Ook zijn er gunstige regelingen omtrent parttime werken en ouderschapsverlof en voorwaarden die per Universiteit variëren als auto's of telefoons van de zaak.

Salarisschaal Promovendus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Promovendus

Op zoek naar een nieuwe baan als Promovendus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Promovendus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Promovendus vacatures

Vacature Promovendus digitale technieken bij hartkleplijden
AMC
Wat ga je doen Hartkleplijden: Hartkleplijden komt veel voor in de cardiologische praktijk, en neemt alleen maar toe in de toekomst bij een ouder wordende bevolking. Studies hebben aangetoond dat …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Promovendus

Wat zijn de baankansen voor een Promovendus?

De kansen op een promotieplaats zijn vele malen groter voor afgestudeerden in de bèta- of gammawetenschappen, dan voor alfa's.

De functie is als het ware een doorgroeifunctie, aangezien de Promovendus in opleiding is. Na zijn promotie kan de Promovendus aan het werk als bijvoorbeeld (Junior) Universitiar Docent of onderzoeker.

De actuele kans op werk voor een Promovendus

De kans op werk voor het beroep Promovendus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Promovendus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Promovendus worden: Opleidingen tot Promovendus

Wil je Promovendus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Promovendus.

Hoe word je een Promovendus? 

De Promovendus zet na een Universitaire opleiding het academische traject voort. Alle WO Masters kunnen toegang geven tot een promotietraject bij een Universiteit, al is het aanbod van bèta-opleidingen vele malen groter dan op het gebied van letteren. Universiteiten bieden vaak tweejarige Onderzoeksmasters aan die een vooropleiding voor een promotietraject kunnen zijn. Zo'n Master is echter niet officieel een toegangseis.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Promovendus

Er zijn geen opleidingen Promovendus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Promovendus in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Promovendus

Als je Promovendus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Promovendus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Promovendus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Promovendus?

Competenties en Vaardigheden Promovendus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Promovendus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Promovendus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Promovendus

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Promovendus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Promovendus. Als Promovendus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Promovendus:


zie volledige beschrijving persoonstype Promovendus

Vakkennis voor een Promovendus

Het is voor een Promovendus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Promovendus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Promovendus


Werkervaring Promovendus

Het is voor een startend Promovendus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Promovendus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker, Junior Universitair Docent .

Iets anders leren?

Is Promovendus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Promovendus

Met wie werkt een Promovendus samen? 

Een Promovendus maakt deel uit van de sectie van zijn vakgebied. Hij werkt dus samen met onderzoekers, docenten, hoogleraren en komt ook in aanraking met onderwijs- en onderzoeksondersteunend personeel. Daarnaast begeleidt hij en geeft hij les aan studenten. Hij zal ook nauw in verbinding staan met andere onderzoekers die werken aan andere onderwerpen gelieerd aan zijn onderzoek.


  • Universitair Docent
  • Student
  • Hoogleraar
Promovendus


Organisaties waar een Promovendus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Promovendus meestal werkt.

Waar werkt een Promovendus?

Een Promovendus werkt meestal bij een Universiteit en dus non-profit, maar kan ook werken bij instanties in de profit sector als industriële laboratoria.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Promovendus

Waar kun je het beste werken als Promovendus? Hieronder vind je de best door de Promovendus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Radboudumc

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Promovendus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Promovendus.

Welke competenties heeft een Promovendus nodig?

Een Promovendus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Promovendus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Promovendus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Promovendus nodig? 

De promovendus heeft een goed ontwikkeld analytisch vermogen, is leergierig  en zoekt dingen tot op de bodem uit. Hij voelt zich prettig bij het verzamelen van gegevens en het hiermee bijvoorbeeld onderbouwen van een standpunt. Hij is een onafhankelijke denker en weet ook langetermijndoelen op systematische wijze te bereiken (Waarnemer). Hij is gedreven, stelt hoge eisen aan zichzelf en vindt het erg belangrijk om uiststekend werk af te leveren. Hij neemt zijn taken serieus, pakt dingen zoveel mogelijk gestructureerd aan, werkt precies en heeft oog voor detail. Hij kan goed alleen werken (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Promovendus


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Promovendus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Promovendus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Promovendus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Promovendus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Promovendus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Promovendus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Promovendus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Promovendus iets voor je?

Zou je graag Promovendus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Promovendus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Promovendus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar