Universitair Docent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Universitair Docent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep universitair docent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je universitair docent wordt.

 

Wat is een Universitair Docent?

Een Universitair Docent is in dienst van een Universiteit en verricht werkzaamheden op het gebied van onderwijs en onderzoek. Naast onderwijsontwikkeling (bijvoorbeeld lesmateriaal) en onderwijs geven behoren ook het beoordelen van werk van studenten en de evaluatie van onderwijsonderdelen tot zijn taken. Op het gebied van onderzoek is hij actief in het verwerven van onderzoeksopdrachten, het verrichten en coördineren van wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van bevindingen in wetenschappelijke tijdschriften. Hij begeleidt studenten en, in de rol van co-promotor, promovendi.

Afhankelijk van de faculteit (geneeskunde, gezondheidswetenschappen) waaraan hij is verbonden kan de Universitair Docent ook taken in patiëntenzorg of het beheer van laboratoria hebben. Verder wordt van hem verwacht dat hij zich mengt in maatschappelijke discussies omtrent zijn vakgebied en dat hij zitting neemt in en/of leiding geeft aan commissies of werkgroepen die inhoudelijk met zijn vakgebied te maken hebben. Een Universitair Docent heeft dus veel verschillende taken, van het samenstellen van tentamens en scriptiebegeleiding tot het geven van lezingen en het verwerven van subsidies.

De functie bestaat op twee niveaus, waarbij voornamelijk de eigen inbreng van de Universitair Docent verschilt. De Universitair Docent 2 doet alleen reeds goedgekeurd onderzoek, werkt met reeds ontwikkeld onderwijsmateriaal en neemt enkel zitting in commissies, terwijl de Universitair Docent 1 leiding geeft aan dergelijke commissies, onderwijsmateriaal ontwikkelt, zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitvoert en bovendien leiding geeft aan onderzoeksuitvoerend wetenschappelijk personeel.

(UFO)Wil je werken als Universitair Docent?

Werk je al als Universitair Docent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Universitair Docent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Universitair Docent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Universitair Docent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Universitair Docent
 • Universitair Hoofddocent
 • Promovendus
 • Student
 • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3196 tot €4998

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

816


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Universitair Docent

Wat verdient een Universitair Docent?

De Universitair Docent wordt, afhankelijk van functieinhoud, ingedeeld in schaal 11 of 12 (CAO Universiteiten). Hij verdient hiermee bruto tussen de €3196 en €4395 of tussen de €3886 en €4998 per maand. Verder heeft hij recht op een eindejaarsuitkering  (8,3% jaarloon), vakantiegeld (8% jaarloon) en kennen Universiteiten gunstige regelingen rond parttime werken en ouderschapsverlof. Sommige Universiteiten bieden werknemers extra's als mobiele telefoons of auto's.

Salarisschaal Universitair Docent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Universitair Docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Universitair Docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Universitair Docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Universitair Docent vacatures

Vacature omscholing tot docent Nederlands of wiskunde
Randstad
Functieomschrijving Heb jij een lesbevoegdheid in een vak waar momenteel niet veel werk in te vinden is? Of heb je een pabo bevoegdheid en denk je aan overstappen naar het …
Vacature Docent Engels (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Vind jij het juist een uitdaging om het schoolvak Engels aantrekkelijk en leuk te maken voor leerlingen? Wij zijn namelijk op zoek naar een 2e graads docent Engels die …
Vacature Docent Nederlands (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Krijg jij energie om het schoolvak Nederlands op een aantrekkelijke en educatieve manier over te brengen? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een 2e graads docent …
Vacature Docent wiskunde
Randstad
Functieomschrijving Als cijfermatig wonder ben jij iemand om rekening mee te houden. Je lacht je een breuk om wiskundige grapjes en de stelling van Pythagoras is voor jou een simpele …
Vacature Docent Nederlands
Randstad
Functieomschrijving We horen en zien het steeds vaker: de Nederlandse taal verloedert. Maar niet als het aan jou, als bevlogen docent Nederlands, ligt! Krijg jij de rillingen van uitspraken als …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Universitair Docent

Wat is de toekomst van Universitair Docent?

Het aantal vacatures voor wetenschappelijke posities bij Universiteiten neemt verhoudingsgewijs toe. Een Universitair Docent kan binnen zijn functie doorgroeien en meer taken krijgen. Doorgroeien is mogelijk naar Universitair Hoofddocent en eventueel Hoogleraar.

Baankans Universitair Docent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

816


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Universitair Docent worden: Opleidingen tot Universitair Docent

Wil je Universitair Docent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Universitair Docent.

Hoe word je een Universitair Docent? 

Een Universitair Docent is gepromoveerd en heeft de Basiskwalificatie Onderwijs gehaald.

Dit betekent dat de Universitair Docent eerst een WO opleiding heeft gevolgd, daarna als promovendus werkzaam is geweest bij een Universiteit en na zijn proefschrift de Basiskwalificatie Onderwijs heeft gehaald. Promoveren en/of het halen van de Basiskwalificatie Onderwijs heeft hij ook als Junior Universitair Docent kunnen realiseren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Universitair Docent

Actualiteiten Bestuurdersaansprakelijkheid december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers mr.dr. R.A. Wolf advocaat UdinkSchepel Advocaten, universitair docent Ondernemingsrecht Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI), Universiteit Maastricht Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Bestuurdersaansprakelijkheid december
TVR Symposium 2015: Actualiteiten Zee- en Vervoerrecht
TVR Symposium 2015: Actualiteiten Zee- en Vervoerrecht Delta Hotel, Maasboulevard 15, Vlaardingen Programma 13.00   Ontvangst 13.30   Opening door dagvoorzitter Prof. mr. Ph.H.J.G. van Huizen (Van den Herik & Verhulst Advocaten …
TVR Symposium 2015: Actualiteiten Zee- en Vervoerrecht
NTHR-Symposium 2016: Ontwikkelingen in het vervoerrecht
Vrijdag 8 april 2016, 12.30-17.30 uur, Industrieele Grote Club, Dam 27, Amsterdam Programma 12.30 Ontvangst 13.00 Opening door de dagvoorzitter: prof. dr. Ph.H.J.G. van Huizen (advocaat te Rotterdam bij Van …
NTHR-Symposium 2016: Ontwikkelingen in het vervoerrecht
Online cursus Beklag tegen strafvorderlijk beslag*, Straf (Proces)recht
Beklag tegen beslag; dat gaat doorlopend mis in de praktijk. In het bijzonder bij het professioneel verschoningsrecht blijkt de procedure nogal eens listig. Deze cursus geeft u antwoord op en …
Online cursus Beklag tegen strafvorderlijk beslag*, Straf (Proces)recht
Internationale bevoegdheden van de curator & asset tracing
Tijdens deze bijeenkomst staan de internationale verhaalsmogelijkheden in geval van faillissementsfraude centraal. Allereerst worden de civielrechtelijke mogelijkheden van (het vinden van) verhaal voor aansprakelijkheidsvorderingen op de fraudeur (asset tracing en …
Internationale bevoegdheden van de curator & asset tracing

Omscholen of doorgroeien tot Universitair Docent

Als je Universitair Docent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Universitair Docent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Universitair Docent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Universitair Docent?

Competenties en Vaardigheden Universitair Docent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Universitair Docent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Universitair Docent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Universitair Docent

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Zelfkennis
Zelfkennis

Persoonlijkheid van een Universitair Docent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Universitair Docent. Als Universitair Docent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Universitair Docent:


zie volledige beschrijving persoonstype Universitair Docent

Vakkennis voor een Universitair Docent

Het is voor een Universitair Docent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Universitair Docent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Universitair Docent


Werkervaring Universitair Docent

Het is voor een startend Universitair Docent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Universitair Docent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker, Junior Universitair Docent, Universitair Hoofddocent .

Iets anders leren?

Is Universitair Docent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Universitair Docent

Met wie werkt een Universitair Docent samen? 

De Universitair Docent is verbonden aan een faculteit en krijgt te maken met iedereen die het onderwijs faciliteert. Dit is onderwijs- en onderzoeksondersteunend personeel (analisten, receptionisten) en studentenondersteunend als de studieadviseur. Verder zijn er alle docenten, onderzoekers, Universitair Docenten, Universitair Hoofddocenten en Hoogleraren waarmee hij samenwerkt. Hij begeleidt studenten en promovendi.


 • Universitair Docent
 • Universitair Hoofddocent
 • Promovendus
 • Student
 • Hoogleraar
Universitair Docent


Organisaties waar een Universitair Docent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Universitair Docent meestal werkt.

Waar werkt een Universitair Docent?

De Universitair docent is, zoals zijn functienaam al zegt, werkzaam bij een instelling voor wetenschappelijk onderwijs.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Universitair Docent

Waar kun je het beste werken als Universitair Docent? Hieronder vind je de best door de Universitair Docent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Universitair Docent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Universitair Docent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Universitair Docent.

Welke competenties heeft een Universitair Docent nodig?

Een Universitair Docent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Universitair Docent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Universitair Docent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Universitair Docent nodig? 

De Universitair Docent heeft een uitstekend analytisch vermogen, is leergierig en voelt zich prettig bij het verzamelen en interpreteren van gegevens. Hij verliest zich hierin niet, maar weet juist het overzicht te bewaren en is een goede langetermijndenker. Hij is onderzoeker in hard en nieren (Waarnemer). Kennis verspreiden doet hij ook graag. Naar studenten en promovendi heeft hij  een leidinggevende houding. Hij weet zijn publiek goed te overtuigen en zijn kennis te verspreiden. Hij is onafhankelijk en objectief, kan voor zichzelf werken en in groepsverband. Hij is verantwoordelijk en oplossingsgericht (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Universitair Docent


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Universitair Docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Universitair Docent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Universitair Docent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Universitair Docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Universitair Docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Universitair Docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Universitair Docent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Universitair Docent iets voor je?

Zou je graag Universitair Docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Universitair Docent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Universitair Docent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Universitair Docent

Vacature Docent Engels
Randstad
Functieomschrijving Wanneer schrijf je ‘to’ en wanneer schrijf je ‘too’? En hoe zit dat met ‘where’ en ‘were’? Dit zijn slechts twee voorbeelden van woorden die vaak verkeerd gebruikt worden …
Vacature Docent natuurkunde
Randstad
Functieomschrijving Ben jij de docent die aan leerlingen kan uitleggen dat we zonder natuurkundig onderzoek geen computer, telefoon en geen internet hadden gehad? Kun jij de lesstof op een begrijpelijke …
Vacature Docent scheikunde
Randstad
Functieomschrijving Van alchemie tot kunststof: jij weet alles van scheikunde. Met explosief enthousiasme vertel jij aan jouw leerlingen over Niels Bohr, de chemische structuur van DNA en radioactief verval. Jij …
Vacature Docent Verpleegkunde
Randstad
Functieomschrijving Anatomie, katheteriseren, injecteren, puncteren, zorgprogramma’s ontwerpen en verpleegplannen schrijven. Termen die voor jou bekend terrein zijn als docent Verpleegkundige/ docent Zorg & Welzijn! Voor verschillende MBO-scholen in de omgeving …
Vacature Docent Nederlands (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Wij zoeken per direct een docent Nederlands voor een Amsterdamse school waar leerlingen hun mavo- of havo-diploma halen. De school telt ongeveer 325 leerlingen en is gevestigd in een …

Actuele blogposts


reacties op Universitair Docent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar