Universitair Docent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Universitair Docent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep universitair docent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je universitair docent wordt.

 

Wat is een Universitair Docent?

Een Universitair Docent is in dienst van een Universiteit en verricht werkzaamheden op het gebied van onderwijs en onderzoek. Naast onderwijsontwikkeling (bijvoorbeeld lesmateriaal) en onderwijs geven behoren ook het beoordelen van werk van studenten en de evaluatie van onderwijsonderdelen tot zijn taken. Op het gebied van onderzoek is hij actief in het verwerven van onderzoeksopdrachten, het verrichten en coördineren van wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van bevindingen in wetenschappelijke tijdschriften. Hij begeleidt studenten en, in de rol van co-promotor, promovendi.

Afhankelijk van de faculteit (geneeskunde, gezondheidswetenschappen) waaraan hij is verbonden kan de Universitair Docent ook taken in patiëntenzorg of het beheer van laboratoria hebben. Verder wordt van hem verwacht dat hij zich mengt in maatschappelijke discussies omtrent zijn vakgebied en dat hij zitting neemt in en/of leiding geeft aan commissies of werkgroepen die inhoudelijk met zijn vakgebied te maken hebben. Een Universitair Docent heeft dus veel verschillende taken, van het samenstellen van tentamens en scriptiebegeleiding tot het geven van lezingen en het verwerven van subsidies.

De functie bestaat op twee niveaus, waarbij voornamelijk de eigen inbreng van de Universitair Docent verschilt. De Universitair Docent 2 doet alleen reeds goedgekeurd onderzoek, werkt met reeds ontwikkeld onderwijsmateriaal en neemt enkel zitting in commissies, terwijl de Universitair Docent 1 leiding geeft aan dergelijke commissies, onderwijsmateriaal ontwikkelt, zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitvoert en bovendien leiding geeft aan onderzoeksuitvoerend wetenschappelijk personeel.

(UFO)

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Universitair Docent?

Werk je al als Universitair Docent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Universitair Docent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Universitair Docent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Universitair Docent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Universitair Docent
 • Universitair Hoofddocent
 • Promovendus
 • Student
 • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3196 tot €4998

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Universitair Docent

Wat verdient een Universitair Docent?

De Universitair Docent wordt, afhankelijk van functieinhoud, ingedeeld in schaal 11 of 12 (CAO Universiteiten). Hij verdient hiermee bruto tussen de €3196 en €4395 of tussen de €3886 en €4998 per maand. Verder heeft hij recht op een eindejaarsuitkering  (8,3% jaarloon), vakantiegeld (8% jaarloon) en kennen Universiteiten gunstige regelingen rond parttime werken en ouderschapsverlof. Sommige Universiteiten bieden werknemers extra's als mobiele telefoons of auto's.

Salarisschaal Universitair Docent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Universitair Docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Universitair Docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Universitair Docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Universitair Docent vacatures

Vacature Professor in Spatial Planning & Strategy
Technische Universiteit Delft
Technische Universiteit Delft (TU Delft) zoekt een Professor in Spatial Planning & Strategy te Delft Universitair geplaatst op 03-06-2021 Professor in Spatial Planning & Strategy Delft, 38 hours per week …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Universitair Docent

Wat zijn de baankansen voor een Universitair Docent?

Het aantal vacatures voor wetenschappelijke posities bij Universiteiten neemt verhoudingsgewijs toe. Een Universitair Docent kan binnen zijn functie doorgroeien en meer taken krijgen. Doorgroeien is mogelijk naar Universitair Hoofddocent en eventueel Hoogleraar.

De actuele kans op werk voor een Universitair Docent

De kans op werk voor het beroep Universitair Docent is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Universitair Docent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Universitair Docent worden: Opleidingen tot Universitair Docent

Wil je Universitair Docent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Universitair Docent.

Hoe word je een Universitair Docent? 

Een Universitair Docent is gepromoveerd en heeft de Basiskwalificatie Onderwijs gehaald.

Dit betekent dat de Universitair Docent eerst een WO opleiding heeft gevolgd, daarna als promovendus werkzaam is geweest bij een Universiteit en na zijn proefschrift de Basiskwalificatie Onderwijs heeft gehaald. Promoveren en/of het halen van de Basiskwalificatie Onderwijs heeft hij ook als Junior Universitair Docent kunnen realiseren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Universitair Docent

Training Didactische vaardigheden
Je bent gevraagd om een training te geven aan nieuwe medewerkers of een van je klanten wil graag een uitgebreide presentatie van jullie nieuwste dienst of product. Je hebt de …
Training Didactische vaardigheden
Leergang Activerend opleiden (BDB, Didactische Vaardigheden / Train de trainer)
Inhoud: Didactische vaardigheden / train-de-trainer De Leergang Activerend Opleiden is een praktijkgerichte vakopleiding voor docenten en trainers in het beroepsonderwijs en bedrijfsopleidingen. Deze post-hbo opleiding is geregistreerd bij de Stichting Hoger Onderwijs …
Leergang Activerend opleiden (BDB, Didactische Vaardigheden / Train de trainer)
Workshop Variatie in werkvormen (Didactische vaardigheden / train-de-trainer)
De theorie van de “Meervoudige Intelligenties”, kortweg MI, van Howard Gardner komt tegemoet aan de verschillen tussen mensen. Elk mens is op een andere manier getalenteerd of intelligent, en dat …
Workshop Variatie in werkvormen (Didactische vaardigheden / train-de-trainer)
Training Kwaliteit van toetsen (BKE, didactische vaardigheden)
De training Kwaliteit van toetsen is een praktijkgerichte opleiding voor docenten en trainers. De training richt zich op het (verder) ontwikkelen van de competentie ‘Toetsen’.  Competentie toetsen: De docent neemt …
Training Kwaliteit van toetsen (BKE, didactische vaardigheden)
Workshop Aan het werk met Actiekaarten (Didactische vaardigheden, train-de-trainer)
De workshop ‘Aan het werk met actiekaarten!’ is bij uitstek geschikt voor iedereen die meer uit zijn lessen of trainingen wil halen door deelnemers aan het werk te zetten op …
Workshop Aan het werk met Actiekaarten (Didactische vaardigheden, train-de-trainer)

Omscholen tot Universitair Docent

Als je je wilt omscholen tot Universitair Docent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Universitair Docent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Universitair Docent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Universitair Docent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Universitair Docent

Als je Universitair Docent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Universitair Docent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Universitair Docent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Universitair Docent?

Competenties en Vaardigheden Universitair Docent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Universitair Docent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Universitair Docent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Universitair Docent

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Zelfkennis
Zelfkennis

Persoonlijkheid van een Universitair Docent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Universitair Docent. Als Universitair Docent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Universitair Docent:


zie volledige beschrijving persoonstype Universitair Docent

Vakkennis voor een Universitair Docent

Het is voor een Universitair Docent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Universitair Docent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Universitair Docent

Didactische Vaardigheden
Verzorg je trainingen en zoek je een goede basis aan kennis over het ontwerpen van effectieve leermiddelen? Start nu! Didactische vaardigheden is de perfecte basistraining als je zoekt naar kennis …
Didactische Vaardigheden

Werkervaring Universitair Docent

Het is voor een startend Universitair Docent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Universitair Docent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker, Junior Universitair Docent, Universitair Hoofddocent .

Iets anders leren?

Is Universitair Docent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Universitair Docent

Met wie werkt een Universitair Docent samen? 

De Universitair Docent is verbonden aan een faculteit en krijgt te maken met iedereen die het onderwijs faciliteert. Dit is onderwijs- en onderzoeksondersteunend personeel (analisten, receptionisten) en studentenondersteunend als de studieadviseur. Verder zijn er alle docenten, onderzoekers, Universitair Docenten, Universitair Hoofddocenten en Hoogleraren waarmee hij samenwerkt. Hij begeleidt studenten en promovendi.


 • Universitair Docent
 • Universitair Hoofddocent
 • Promovendus
 • Student
 • Hoogleraar
Universitair Docent


Organisaties waar een Universitair Docent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Universitair Docent meestal werkt.

Waar werkt een Universitair Docent?

De Universitair docent is, zoals zijn functienaam al zegt, werkzaam bij een instelling voor wetenschappelijk onderwijs.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Universitair Docent

Waar kun je het beste werken als Universitair Docent? Hieronder vind je de best door de Universitair Docent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Universitair Docent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Universitair Docent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Universitair Docent.

Welke competenties heeft een Universitair Docent nodig?

Een Universitair Docent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Universitair Docent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Universitair Docent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Universitair Docent nodig? 

De Universitair Docent heeft een uitstekend analytisch vermogen, is leergierig en voelt zich prettig bij het verzamelen en interpreteren van gegevens. Hij verliest zich hierin niet, maar weet juist het overzicht te bewaren en is een goede langetermijndenker. Hij is onderzoeker in hard en nieren (Waarnemer). Kennis verspreiden doet hij ook graag. Naar studenten en promovendi heeft hij  een leidinggevende houding. Hij weet zijn publiek goed te overtuigen en zijn kennis te verspreiden. Hij is onafhankelijk en objectief, kan voor zichzelf werken en in groepsverband. Hij is verantwoordelijk en oplossingsgericht (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Universitair Docent


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Universitair Docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Universitair Docent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Universitair Docent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Universitair Docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Universitair Docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Universitair Docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Universitair Docent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Universitair Docent iets voor je?

Zou je graag Universitair Docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Universitair Docent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Universitair Docent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar