Studieadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Studieadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep studieadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je studieadviseur wordt.

 

Wat is een Studieadviseur?

Een Studieadviseur werkt bij een onderwijsinstelling voor MBO, HBO of WO en is het aanspreekpunt voor studenten van een bepaalde opleiding. Een Studiadviseur adviseert en informeert de student over een breed scala aan studiegerelateerde onderwerpen, van studieplanning en keuzemogelijkheden, regelingen en vrijstellingen, tot studeren in het buitenland en persoonlijke omstandigheden die de studievoortgang van een student beïnvloeden. De Studieadviseur monitort de voortgang van de student, stuurt deze wanneer nodig door naar decanen of studentenpsychologen en adviseert de examencommissie.

Bij WO opleidingen is de Studieadviseur een centrale figuur die alle betrokken personen en instanties met elkaar verbindt. Naast een adviserende heeft de Studieadviseur ook een voorlichtende rol. Hij neemt deel aan voorlichtingsactiviteiten voor scholieren en studenten. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor brochures, studiegids, roosters en website.

Afhankelijk van de instelling varieert de invulling van de functie enigszins. Op een ROC kan een deel studieloopbaanbegeleiding bijvoorbeeld ook ondergebracht zijn bij de Studieadviseur en is deze niet gericht op specifiek een opleiding. Op het HBO kan de Studieadviseur de rol van studiebegeleider op zich nemen, wat een intensiever contact betekent.

Studieadviseurs werken zowel met inloopspreekuren als met afspraken.

Middelbare scholieren zijn vaak ook welkom om een afspraak te maken en studiemogelijkheden te bespreken.Wil je werken als Studieadviseur?

Werk je al als Studieadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Studieadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Studieadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Studieadviseur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Student
 • Docent
 • Decaan
 • Studentenpsycholoog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2379 tot €3755

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Studieadviseur

Wat verdient een Studieadviseur?

Een Studieadviseur werkzaam bij een Universiteit wordt ingeschaald in schaal 10. Dit betekent een bruto maandloon van tussen de €2379 en €3755. Daarnaast is er een eindejaarsuitkering van 8,3%, een vakantietoeslag van 8% en kan de medewerker rekenen op 41 vakantiedagen per jaar (bij volledige aanstelling).

Salarisschaal Studieadviseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Studieadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Studieadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Studieadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Studieadviseur vacatures

Vacature Studieadviseur
Work-On
Vacaturebeschrijving: Wanneer je kijkt naar al die wijsheid tegeltjes op de muur, had jij 90% van deze spreuken zelf kunnen verzinnen. Het is niet makkelijk om zo intelligent te zijn …
Vacature Commerciële studieadviseur
Work-On
Vacaturebeschrijving: Jij bent een matchmaker in heaven: een échte koppelaar. Wat je namelijk gaat doen is ervoor zorgen dat potentiële studenten een opleiding gaan volgen bij deze organisatie. Deze studenten …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Studieadviseur

Wat is de toekomst van Studieadviseur?

Aangezien er geen opleiding vereist is kan iedereen met een zekere belangstelling of achtergrond op een vacature voor een Studieadviseur reageren. Er is werk en er zijn kansen. Vooral in de Universitaire wereld lijkt veel doorstroom te zijn.

Doorgroeien kan naar een meer leidinggevende functie, of naar een functie in het onderwijs. Switchen van soort instelling is niet waarschijnlijk, gezien de passende achtergrond die de functie bereikbaar maakte. Het ligt dus meer voor de hand om binnen afdeling of faculteit uit te zien naar andere functies.

Baankans Studieadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Studieadviseur worden: Opleidingen tot Studieadviseur

Wil je Studieadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Studieadviseur.

Hoe word je een Studieadviseur? 

Het gevraagde opleidingsniveau varieert per instelling. Er is geen directe opleiding voor Studieadviseur. Mensen in deze functie hebben vaak een opleiding genoten vergelijkbaar met die waarbij zij Studieadviseur zijn. Een Studieadviseur bij een letterenopleiding op een Universiteit zal zeer waarschijnlijk een Universitaire opleiding in alfa- of gammahoek hebben afgerond. Aangezien kennis van de instantie en het soort onderwijs zeer belangrijk is, werken bij Hogescholen vermoedelijk veel mensen met een HBO opleiding. Dit is ook het geval bij ROC's omdat de functie daar wat uitgebreider is en de Studieadviseur ook personeel adviseert.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Studieadviseur

Basisopleiding MS PowerPoint
Powerpoint is het meest gebruikte programma om mooie effectieve presentaties mee te maken. PowerPoint is ook een handig programma om bijvoorbeeld boeken mee te illustreren of zelfs op te maken. …
Basisopleiding MS PowerPoint
Basisopleiding MS Word
Vastleggen, corrigeren, zoeken, vervangen, kopiëren, scherm-, papieropmaak en afdrukken. Je leert de voor tekstverwerken en het gangbare besturingssysteem Windows belangrijke computerterminologie, kortom je leert de instructies lezen en verwerken. In …
Basisopleiding MS Word

Omscholen of doorgroeien tot Studieadviseur

Als je Studieadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Studieadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Studieadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Studieadviseur?

Competenties en Vaardigheden Studieadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Studieadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Studieadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Studieadviseur

Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Studieadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Studieadviseur. Als Studieadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Studieadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Studieadviseur

Vakkennis voor een Studieadviseur

Het is voor een Studieadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Studieadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Studieadviseur


Werkervaring Studieadviseur

Het is voor een startend Studieadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Studieadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Studieloopbaanadviseur, Decaan .

Iets anders leren?

Is Studieadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Studieadviseur

Met wie werkt een Studieadviseur samen? 

De Studieadviseur is een centrale figuur van een opleiding. Hij is het eerste aanspreekpunt van de student, die hij naar verscheidene funtionarissen in zijn netwerk door kan sturen, van studieloopbaanbegeleider tot decaan. Ook heeft hij contact met de afdeling voorlichting.


 • Student
 • Docent
 • Decaan
 • Studentenpsycholoog
Studieadviseur


Organisaties waar een Studieadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Studieadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Studieadviseur?

De Studieadviseur is werkzaam in het onderwijs, bij instellingen die MBO, HBO of WO opleidingen verzorgen.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Studieadviseur

Waar kun je het beste werken als Studieadviseur? Hieronder vind je de best door de Studieadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Studieadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Studieadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Studieadviseur.

Welke competenties heeft een Studieadviseur nodig?

Een Studieadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Studieadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Studieadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Studieadviseur nodig? 

Gezien de enorme variëteit aan informatie, vragen en kwesties waarmee de Studieadviseur te maken krijgt is ordelijkheid onontbeerlijk. Daarnaast is hij eerlijk en betrouwbaar, de student moet immers met alles bij hem terecht kunnen. Hij kan doelgericht te werk gaan (Perfectionist). De Studieadviseur is ook opmerkzaam en geïnteresseerd, weet goed te achterhalen wat de kern is van alle informatie die hem bereikt en beschikt over het vermogen zaken van alle kanten te bekijken. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Studieadviseur


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Studieadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Studieadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Studieadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Studieadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Studieadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Studieadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Studieadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Studieadviseur iets voor je?

Zou je graag Studieadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Studieadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Studieadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar