Burgemeester Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Burgemeester? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep burgemeester. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je burgemeester wordt.

 

Wat is een Burgemeester?

De Burgemeester is in Nederland niet het hoofd van de gemeente, dat is namelijk de gemeenteraad. De Burgemeester is voorzitter van het College van Burgemeester en Wethouders (College van B&W) en voorzitter van de gemeenteraad. Onder zijn taken vallen onder andere het bevorderen van de kwaliteit van het bestuur in de gemeente en het zorgen voor de nodige afstemming tussen diverse instanties binnen de gemeente.  

De Burgemeester is naast een onderdeel van een bestuursorgaan ook zelf een bestuursorgaan en heeft daarbij eigen bevoegdheden.Deze bevoegdheden hebben voornamelijk betrekking op het gebied van openbare orde en veiligheid. Zo heeft de Burgemeester het toezicht op openbare bijeenkomsten en op voor het publiek openstaande gebouwen, zoals horecagelegenheden. In geval van nood hij heeft hij de bevoegdheid om noodbevelen te geven en noodverordeningen af te kondigen. Ook heeft hij het opperbevel in geval van brand. 

Verder heeft de Burgemeester representatieve taken. Hij is de vertegenwoordiger van de gemeente "in en buiten rechte", dus wanneer de gemeente partij is in een rechtszaak maar ook als namens de gemeente stukken moeten worden ondertekend.Wil je werken als Burgemeester?

Werk je al als Burgemeester en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Burgemeester worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Burgemeester, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Burgemeester in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Wethouder
  • Raadslid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3340 tot €10325

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Burgemeester

Wat verdient een Burgemeester?

De hoogte van het salaris van de Burgemeester is afhankelijk van de grootte van de gemeente. De gemeentes zijn hiertoe verdeeld in elf inwonersklassen.

De Burgemeester kan aanspraak maken op een eindejaarsuitkering en een vakantieuitkering.

Indien aan het personeel van het Rijk een eenmalige uitkering wordt toegekend, ontvangt de burgemeester deze uitkering ook.

Bijzondere omstandigheden met vergrote werkdruk, kunnen aanleiding zijn voor het indienen van een verzoek tot opclassificatie bij Gedeputeerde Staten. Dit houdt in dat de Burgemeester voor een bepaalde periode een hoger salaris krijgt dat hoort bij een gemeente in een hogere inwonersklasse.  

Ook kan de Burgemeester verschillende gratificaties ontvangen, bij bijvoorbeeld een dienstjubileum of ambtsjubileum.
 


 

Salarisschaal Burgemeester

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Burgemeester

Er zijn geen vacatures Burgemeester aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Burgemeester in werkt.

Meer weten over de sector waar een Burgemeester in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Burgemeester

Wat is de toekomst van Burgemeester?

Voor een Burgemeester zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden. Het beroep is al een van de belangrijkste beroepen binnen een gemeente.
De Burgemeester zou er wel voor kunnen kiezen om eventueel op provinciaal niveau of nationaal niveau een politieke functie te gaan bekleden.

Baankans Burgemeester

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Burgemeester worden: Opleidingen tot Burgemeester

Wil je Burgemeester worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Burgemeester.

Hoe word je een Burgemeester? 

Er is geen speciale opleiding voor Burgemeesters


Een opleiding die redelijk aansluit bij het beroep Burgemeester zijn de universitaire opeidingen Bestuurskunde of Politicologie. Een Burgemeester moet vooral veel politieke ervaring hebben opgedaan in functies in gemeentelijke of landelijke politiek, of meer algemeen leidinggevende posities bij de overheid hebben bekleed.
 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Burgemeester

Mediatraining College van Burgemeester & Wethouders
DE MEDIATRAINING: BENT U NIEUWS OF MAAKT U HET? De media kunnen het imago van uw gemeente maken of breken. Als bestuurder kunt u dus maar beter goed voorbereid zijn. …
Mediatraining College van Burgemeester & Wethouders
Hoe Werkt de Gemeente - Dag
Je gaat binnenkort werken of werkt sinds kort bij een gemeente of een samenwerkingsverband. Deze training is ook geschikt als je behoefte hebt aan een goede juridische basiskennis van de …
Hoe Werkt de Gemeente - Dag
Protocol en Etiquette - Dag
Je bent in je gemeente betrokken bij de ondersteuning en advisering van je burgemeester. Je werkt bijvoorbeeld op de afdeling Kabinetszaken, Externe Betrekkingen, Communicatie of het Bestuurssecretariaat. Het takenpakket van de …
Protocol en Etiquette - Dag
De Speech - Dag
Je bent in je gemeente betrokken bij de ondersteuning en advisering van de burgemeester. Je werkt bijvoorbeeld op de afdeling Kabinetszaken, Externe Betrekkingen, Communicatie of het Bestuurssecretariaat. Het takenpakket van de …
De Speech - Dag
Koninklijke Onderscheidingen - Dag
Je ondersteunt en adviseert je burgemeester. Je werkt bijvoorbeeld op de afdeling Kabinetszaken, Externe Betrekkingen, Communicatie of het Bestuurssecretariaat. Wil je weten hoe je een voorstel voor een koninklijke onderscheiding moet …
Koninklijke Onderscheidingen - Dag

Omscholen of doorgroeien tot Burgemeester

Als je Burgemeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Burgemeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Burgemeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Burgemeester?

Competenties en Vaardigheden Burgemeester

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Burgemeester nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Burgemeester nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Burgemeester

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Burgemeester

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Burgemeester. Als Burgemeester wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Burgemeester:


zie volledige beschrijving persoonstype Burgemeester

Vakkennis voor een Burgemeester

Het is voor een Burgemeester ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Burgemeester zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Burgemeester

Hoe Werkt de Gemeente - E-learning
Je gaat binnenkort werken of werkt sinds kort bij een gemeente of een samenwerkingsverband. Ook is deze training voor je geschikt als je behoefte hebt aan een goede juridische basiskennis …
Hoe Werkt de Gemeente - E-learning

Werkervaring Burgemeester

Het is voor een startend Burgemeester die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Burgemeester is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Raadslid, Wethouder .

Iets anders leren?

Is Burgemeester het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Burgemeester

Met wie werkt een Burgemeester samen? 

De Burgemeester zit samen met de wethouders in het College van Burgemeester en Wethouders en heeft hiermee dus intensief contact.

Daarnaast heeft hij als voorzitter van de gemeenteraad uitgebreid contact met de raadsleden.

In het kader van het waarborgen van openbare orde en veiligheid in de gemeente heeft de Burgemeester goede contacten met het hoofd van politie en brandweer.


  • Wethouder
  • Raadslid
Burgemeester


Organisaties waar een Burgemeester werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Burgemeester meestal werkt.

Waar werkt een Burgemeester?

De Burgmeester werkt voor een gemeente. De overheid valt binnen de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Burgemeester

Waar kun je het beste werken als Burgemeester? Hieronder vind je de best door de Burgemeester beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Burgemeester.

Competenties, Skills en Vaardigheden Burgemeester:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Burgemeester.

Welke competenties heeft een Burgemeester nodig?

Een Burgemeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Burgemeester

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Burgemeester passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Burgemeester nodig? 

De Burgemeester moet een krachtige uitstraling hebben en mensen kunnen overtuigen van zijn standpunten, hij moet dus zelfverzekerd zijn. 
Hij is de gezaghebber en beschermer van de gemeente en moet snel beslissingen kunnen nemen in moelijke tijden (Baas).

De Burgemeester moet een sterkte behoefte hebben de vrede te bewaren binnen een gemeente en dus proberen om conflicten zoveel mogelijk te vermijden dan wel te bemiddelen bij conflicten (Bemiddelaar). 

Bekijk de persoonstypen voor Burgemeester


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Burgemeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Burgemeester

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Burgemeester

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Burgemeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Burgemeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Burgemeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Burgemeester. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Burgemeester iets voor je?

Zou je graag Burgemeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Burgemeester bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Burgemeester

joost

is deze salarisindicatie incl of excl BTW?

Karel

Beste Joost,ontvang jij je salaris incl.of excl.BTW ?

Gerard

En  Joost,heb je al geinformeerd bij je werkgever?Gr.K

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar