Data-analist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Data-analist? Lees de functieomschrijving.

‘Data-analist’ is een term die vaak inwisselbaar met de term ‘informatie-analist’ wordt gebruikt. Informatie-analisten analyseren doorgaans bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen organisaties. Het beroep van data-analist, als het hiervan verschilt, verschilt hiervan in dat de data-analist de data omzet naar informatie, die vervolgens op zijn beurt weer geanalyseerd kan worden. Bij data moet hierbij letterlijk gedacht worden aan grote stromen gegevens: cijfers, onderzoeksresultaten, enzovoorts. De data-analist moet vaardig zijn in het begrijpen van deze grote stromen data, om ze overzichtelijk, helder en snel aan anderen te kunnen presenteren. Afhankelijk van de specifieke functie, en dus eigenlijk van of de data-analist ook een informatie-analist is of niet, hoeft de informatie in meerdere of mindere mate begrijpelijk gemaakt te worden. Wanneer de twee gescheiden zijn, zal de data-analist zich kunnen beperken tot het verwerken van de data tot informatie. Dit houdt vooral in dat er context aan gegeven wordt, vermeld wordt wat de data in de praktijk betekent. De informatie-analist moet in dit geval dan aangeven hoe deze informatie concreet omgezet kan worden in resultaten voor het betreffende bedrijf.

Wil je werken als Data-analist?

Werk je al als Data-analist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Data-analist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Data-analist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Data-analist in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Informatie-analist
 • ICT-manager
 • ICT-consultant
 • ICT-projectleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Data-analist

Wat verdient een Data-analist?

Een beginnend informatie- of data-analist zal rond de 2400 á 2500 per maand verdienen. Afhankelijk van het bedrijf kan dit oplopen tot in de 3000 per maand, in sommige gevallen zelfs tot in de 4000 of 5000 per maand.

Salarisschaal Data-analist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Data-analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Data-analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Data-analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Data-analist vacatures

Data Analist
123inkt.nl
Hou je van het analyseren van data en vind jij het een uitdaging om hier een overzichtelijke rapportage of dashboard van te maken? Dan zijn wij op zoek naar jou!
HR Generalist (M/ V)
Fit For Free
Wat doe je eigenlijk heel de dag als HR Generalist? Deze rol is veel omvattend. Zo plan en organiseer je in samenwerking met de HR Director, HR Adviseurs en (Club)managers …
Data Analist
People 2 Partner
Voor deze uitdagende functie zoeken wij een professionele en gedreven kandidaat die affiniteit heeft met statistische analysemethodes en sterke analytische vaardigheden heeft.  Voor de helft van de tijd ben je …
Business Consultant
Talent&Pro
Business wensen vertalen naar (IT) oplossingen? Applicaties en data rapportages verder verbeteren, analyseren en optimaliseren? Kom dan het Business Services team versterken! Met verschillende projecten werken we aan het digitaliseren
Business Intelligence / Data Warehouse Developer
Tuinmaximaal
In deze functie maak je onderdeel uit van het ICT Team en ben je verantwoordelijk voor het (door-)ontwikkelen en ondersteunen van oplossingen op het gebied van business intelligence en data …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Data-analist

Hoe goed is de toekomst voor de Data-analist? 

Voor informatie-analisten geldt dat men over het algemeen goed beloond wordt, al is er veel concurrentie op de arbeidsmarkt en zijn de doorgroeimogelijkheden hierdoor goed, maar het arbeidsmarktperspectief een stuk minder. Voor data-analisten geldt ruwweg hetzelfde.

Baankans Data-analist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

10


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Data-analist worden: Opleidingen tot Data-analist

Hoe word je een Data-analist? 

Er zijn geen specifieke opleidingen tot Informatieanalist, maar een HBO/WO denkniveau wordt wel verwacht. Men kan dan kiezen om een opleiding in de richting van Business of in IT te volgen. Vaak worden er dan bij het bedrijf zelf de verder benodigde cursussen gegeven.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Data-analist

Big Data Business Analist
Creëer met Big Data waarde voor jouw organisatie.   Wil je meer kennis opdoen op het gebied van big data en data-analyse? En zoek je praktische handvatten om big data-concepten structureel …
Opleiding Data Science voor Consultants: big data, data mining, data visualisatie, R toepassen
In deze opleiding leer jij de Data Science methoden toe te passen en raak je vertrouwd met data mining tools, machine learning tools en visualisatie tools. Op deze manier doe …
Data Analyse
Deze cursus is gemaakt voor iedereen die een start wil maken met het leren analyseren van data. Tijdens deze cursus leer je op de eerste dag alle basiselementen van het …
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence is een multidisciplinair specialisme en dat maakt het tot een uitdaging. Techniek, organisatie, strategie, processen, innovatie en gedrag kun je namelijk niet los van elkaar zien. Deze mix …
Opleiding Datawarehouse & Data Governance: datamodellering, Kimball, Inmon
De opleiding Datawarehouse & Data Governance helpt je als manager of medewerker bij het vinden van antwoorden op belangrijke datavragen. Je bent daarnaast niet alleen op zoek naar theoretische, maar …
Meer opleidingen Data-analist

Weet je nog niet of je Data-analist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Data-analist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Data-analist

Met wie werkt een Data-analist samen? 

De data-analist werkt net als de informatie-analist samen met de teamleider, die de werkzaamheden begeleidt en feedback geeft. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de opdrachtgever zodat het proces succesvol kan verlopen. Het netwerk van de data-analist bestaat daarnaast uit allerlei soorten IT'ers, afhankelijk van het project waaraan gewerkt wordt.


 • Informatie-analist
 • ICT-manager
 • ICT-consultant
 • ICT-projectleider
Data-analist


Organisaties waar een Data-analist werkzaam is

Waar werkt een Data-analist meestal? 

Informatie- en data-analisten werken zo goed als altijd in ICT-bedrijven of ICT-takken van bedrijven. Deze verlenen soms hun diensten aan overheidsinstellingen, maar in principe zijn de bedrijven altijd winstgericht.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Data-analist

Waar kun je het beste werken als Data-analist? Hieronder vindt je de best door de Data-analist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Data-analist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Data-analist:

Welke competenties heeft een een Data-analist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Data-analist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Data-analist nodig? 

Data-analist is, zoals veel beroepen in de ICT-sector, een beroep dat veel geduld, analytisch vermogen en oog voor detail vergt, en daarmee geschikt is voor het persoonstype Waarnemer. Een ander persoonstype dat van toepassing is, is dat van Perfectionist: de data waar  de data-analist mee werkt vormt vaak een geheel en moet ook zodanig, compleet en foutloos, verwerkt en geanalyseerd worden.

Bekijk de persoonstypen voor Data-analist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Data-analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Data-analist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Data-analist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Data-analist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Data-analist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Data-analist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Data-analist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Data-analist iets voor je?

Zou je graag Data-analist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Data-analist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Data-analist

Wilma Slobbe

Hallo, Ik ben op zoek naar een  data-anlist die iets wil vertellen over zijn/haar beroep voor onze middelbare scholieren in Groningen. We houden op maandagavond 14 november een beroepenvoorlichting.  Wie kan ons helpen?  Het duurt maar 40 minuten. Graag hulp, we kunnen niemand vinden. bel naar Wilma Slobbe   06-30045011 of mail:  wslobbe@ubboemmius.nl

Miranda

En Wilma heeft je oproep sucses gehad?H.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar