Data-analist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Data-analist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep data-analist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je data-analist wordt.

 

Wat is een Data-analist?

‘Data-analist’ is een term die vaak inwisselbaar met de term ‘informatie-analist’ wordt gebruikt. Informatie-analisten analyseren doorgaans bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen organisaties. Het beroep van data-analist, als het hiervan verschilt, verschilt hiervan in dat de data-analist de data omzet naar informatie, die vervolgens op zijn beurt weer geanalyseerd kan worden. Bij data moet hierbij letterlijk gedacht worden aan grote stromen gegevens: cijfers, onderzoeksresultaten, enzovoorts. De data-analist moet vaardig zijn in het begrijpen van deze grote stromen data, om ze overzichtelijk, helder en snel aan anderen te kunnen presenteren. Afhankelijk van de specifieke functie, en dus eigenlijk van of de data-analist ook een informatie-analist is of niet, hoeft de informatie in meerdere of mindere mate begrijpelijk gemaakt te worden. Wanneer de twee gescheiden zijn, zal de data-analist zich kunnen beperken tot het verwerken van de data tot informatie. Dit houdt vooral in dat er context aan gegeven wordt, vermeld wordt wat de data in de praktijk betekent. De informatie-analist moet in dit geval dan aangeven hoe deze informatie concreet omgezet kan worden in resultaten voor het betreffende bedrijf.Wil je werken als Data-analist?

Werk je al als Data-analist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Data-analist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Data-analist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Data-analist in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Informatie-analist
 • ICT-manager
 • ICT-consultant
 • ICT-projectleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Data-analist

Wat verdient een Data-analist?

Een beginnend informatie- of data-analist zal rond de 2400 á 2500 per maand verdienen. Afhankelijk van het bedrijf kan dit oplopen tot in de 3000 per maand, in sommige gevallen zelfs tot in de 4000 of 5000 per maand.

Salarisschaal Data-analist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Data-analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Data-analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Data-analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Data-analist vacatures

Data analist
Adecco Noord
Heeft Excel voor jou geen geheimen meer en floreer jij wanneer jij jouw werkzaamheden ad hoc moet uitvoeren? Kan jij niet wachten om je vast te bijten in een tijdelijke …
Junior Data Manager GIS
Spring Professional
Spring Professional is dé ontwikkelaar van jong talent binnen de Overheid. Uniéke jonge talenten die anders denken, die niet zomaar akkoord gaan met de status quo. Wij kijken vooral naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Data-analist

Wat is de toekomst van Data-analist?

Voor informatie-analisten geldt dat men over het algemeen goed beloond wordt, al is er veel concurrentie op de arbeidsmarkt en zijn de doorgroeimogelijkheden hierdoor goed, maar het arbeidsmarktperspectief een stuk minder. Voor data-analisten geldt ruwweg hetzelfde.

Baankans Data-analist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Data-analist worden: Opleidingen tot Data-analist

Wil je data-analist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Data-analist? 

Er zijn geen specifieke opleidingen tot Informatieanalist, maar een HBO/WO denkniveau wordt wel verwacht. Men kan dan kiezen om een opleiding in de richting van Business of in IT te volgen. Vaak worden er dan bij het bedrijf zelf de verder benodigde cursussen gegeven.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Data-analist

Big Data Business Analist
Creëer met Big Data waarde voor jouw organisatie.   Jij wilt brede kennis opdoen op het gebied van Big Data en tegelijk wil je praktische handvatten en vaardigheden krijgen die je …
Data Science voor Managers: big data, data mining, python
Opleiding Data Science voor Managers; iets voor jou? Er is geen ontkomen meer aan: data is overal en de groei is er nog lang niet uit. Sterker nog, de hoeveelheid …
Impactvolle Data-analist
12-daags deeltijdprogramma voor professionals en managers die hun analytische capaciteiten willen uitbreiden en hun soft skills willen uitdiepen. Ontwikkeld door het Customer Insights Center. Aangeboden centraal in Nederland, in Leusden …
Big Data Professional
Wilt u  een volwaardig gesprekspartner zijn voor organisaties die (archief)data gebruiken voor data-analyses? In deze 5-daagse opleiding leert u alles over Big-Data analyse en Big-Data strategie. Inclusief het boek 'Succes …
Advanced T-SQL voor Data-analisten
In deze training “Advanced T-SQL voor data-anlisten” leer je in één dag de bijzonder krachtige concepten van windowing, ranking, subqueries en CTE’s. Als data-analist kun je hiermee allerhande analyses efficiënt …
Meer opleidingen Data-analist

Weet je nog niet of je Data-analist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Data-analist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Data-analist

Met wie werkt een Data-analist samen? 

De data-analist werkt net als de informatie-analist samen met de teamleider, die de werkzaamheden begeleidt en feedback geeft. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de opdrachtgever zodat het proces succesvol kan verlopen. Het netwerk van de data-analist bestaat daarnaast uit allerlei soorten IT'ers, afhankelijk van het project waaraan gewerkt wordt.


 • Informatie-analist
 • ICT-manager
 • ICT-consultant
 • ICT-projectleider
Data-analist


Organisaties waar een Data-analist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Data-analist meestal werkt.

Waar werkt een Data-analist?

Informatie- en data-analisten werken zo goed als altijd in ICT-bedrijven of ICT-takken van bedrijven. Deze verlenen soms hun diensten aan overheidsinstellingen, maar in principe zijn de bedrijven altijd winstgericht.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Data-analist

Waar kun je het beste werken als Data-analist? Hieronder vind je de best door de Data-analist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Logo van Alliander

Alliander

Locatie: Flevoland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Data-analist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Data-analist.

Welke competenties heeft een Data-analist nodig?

Een Data-analist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Data-analist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Data-analist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Data-analist nodig? 

Data-analist is, zoals veel beroepen in de ICT-sector, een beroep dat veel geduld, analytisch vermogen en oog voor detail vergt, en daarmee geschikt is voor het persoonstype Waarnemer. Een ander persoonstype dat van toepassing is, is dat van Perfectionist: de data waar  de data-analist mee werkt vormt vaak een geheel en moet ook zodanig, compleet en foutloos, verwerkt en geanalyseerd worden.

Bekijk de persoonstypen voor Data-analist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Data-analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Data-analist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Data-analist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Data-analist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Data-analist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Data-analist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Data-analist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Data-analist iets voor je?

Zou je graag Data-analist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Data-analist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Data-analist

Wilma Slobbe

Hallo, Ik ben op zoek naar een  data-anlist die iets wil vertellen over zijn/haar beroep voor onze middelbare scholieren in Groningen. We houden op maandagavond 14 november een beroepenvoorlichting.  Wie kan ons helpen?  Het duurt maar 40 minuten. Graag hulp, we kunnen niemand vinden. bel naar Wilma Slobbe   06-30045011 of mail:  wslobbe@ubboemmius.nl

Miranda

En Wilma heeft je oproep sucses gehad?H.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar