Informatieanalist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Informatieanalist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep informatieanalist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je informatieanalist wordt.

 

Wat is een Informatieanalist?

De Informatieanalist analyseert het bedrijfsproces en informatiestromen binnen een organisatie. Hij brengt hierin veranderingen aan die het bedrijf efficiënter helpen te werken.

Uit een grondige analyse komen gegevens naar voren die gebruikt worden om oplossingen voor problemen in het automatiseringsproces te ontwikkelen. De sociale en juridische gevolgen van aanpassingen worden meegenomen in de analyse om een functioneel ontwerp in elkaar te kunnen zetten. Dit formeel ontwerp, en de stadia eromheen, worden over het algemeen in teamverband opgezet, waarbij de Informatieanalist verantwoording aflegt aan de klant en de teamleider.

De Informatieanalist implementeert het ontwerp niet zelf, maar biedt middels adviezen en schetsen de nodige ondersteuning aan het bedrijf om de aanpassingen door te voeren. Zo adviseert de Informatieanalist over de benodigde hardware, de beste manier om het informatiesysteem in te voeren en mogelijkheden om feedback over het nieuwe systeem te krijgen. In dit alles houdt de Informatieanalist ook rekening met  het budget en de wensen van de klant. De Informatieanalist moet dus niet alleen veel verstand hebben van ICT en informatiestromen, maar ook van de gebruikers en financiële beperkingen. Op deze manier is de Informatieanalist de link tussen organisatie en ICT.Wil je werken als Informatieanalist?

Werk je al als Informatieanalist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Informatieanalist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Informatieanalist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Informatieanalist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Teamleider
  • Opdrachtgever
  • IT'er

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €5500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

34


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Informatieanalist

Wat verdient een Informatieanalist?

Een Informatieanalist kan een salaris van rond de €2500 bruto per maand verwachten als starter. Met voldoende ervaring kan dit bedrag oplopen tot €5500 of meer. Daarnaast mag men vaak een opleiding op kosten van de baas volgen en zijn de overige arbeidsvoorwaarden goed geregeld.

Salarisschaal Informatieanalist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Informatieanalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Informatieanalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Informatieanalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Informatieanalist vacatures

Vacature Informatie Analist
G-Nius B.V.
De functie: Jij gaat als informatieanalist aan de slag voor applicaties in de zorgketen. In teamverband houd je je bezig met het opstellen van de requirements voor de nieuw te …
Vacature Informatie analist - Zuid Holland
Progressive Recruitment
Informatie analist De organisatie telt 500 medewerkers en is gelegen in de omgeving Rotterdam. Deze vooruitstrevende organisatie zit op dit moment in een zeer groeiende fase, zodoende dat zij op …
Vacature Business Informatie Analist - regio Rotterdam
CGI Nederland B.V.
Business Informatie Analist - regio Rotterdam Functiebeschrijving:Werk jij graag op het snijvlak tussen Business en IT? Heb jij verstand van producten en processen in de financiele markt? Bij voorkeur op …
Vacature Informatie Analist a.i.
Michael Page International Netherlands SA
Als Informatie Analist ben je verantwoordelijk voor het vertalen van de wensen van de business naar oplossingen. Bedrijfsomschrijving De klant is een Key-account van Michael Page. Omschrijving Je bent verantwoordelijk …
Vacature Informatieanalist Infrastructuur
Newmonday BV
IntroductieHeb jij de kwaliteiten om een brug te slaan tussen de Business en de IT binnen een zelfstandig bestuursorgaan?OrganisatieOnze opdrachtgever is het Centrum Opvang Asielzoekers (COA), een zelfstandig bestuursorgaan

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Informatieanalist

Wat is de toekomst van Informatieanalist?

Omdat een ervaren Informatieanalist over het algemeen goed beloond wordt, is er veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Zowel de doorgroeimogelijkheden als het arbeidsmarktperspectief van de Informatieanalist is uitstekend.

Baankans Informatieanalist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

34


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Informatieanalist worden: Opleidingen tot Informatieanalist

Wil je Informatieanalist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Informatieanalist.

Hoe word je een Informatieanalist? 

Er zijn geen specifieke opleidingen tot Informatieanalist, maar een HBO/WO denkniveau wordt wel verwacht. Men kan dan kiezen om een opleiding in de richting van Business of in IT te volgen. Vaak worden er dan bij het bedrijf zelf de verder benodigde cursussen gegeven.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Informatieanalist

Informatiemanagement, ICT & Business Alignment-*
Informatiemanagement (information management) bestaat niet, aldus prof. dr. ir. Jan Hoogervorst. Begrijpelijk want het betreft een veelheid aan diverse aspectgebieden waarop je informatie kunt managen. Denk aan de huidige trend …
Informatiemanagement, ICT & Business Alignment-*
Informatiemanagement volgens BiSL® (Foundation) [BISL]
OVERVIEW De Business Information Services Library (BiSL®) biedt een framework voor het werkveld dat zich bevindt tussen de aansluiting van ICT op het bedrijfsproces. Juist deze aansluiting is vaak niet …
Informatiemanagement volgens BiSL® (Foundation) [BISL]
Strategisch Informatiemanagement
Het is voor organisaties van essentieel belang dat er een duidelijk strategisch beleid en een goede regievoering plaatsvindt op de Informatievoorziening. Investeringen in IT en Informatie zijn kostbaar, zowel in …
Strategisch Informatiemanagement
Informatiemanagement in de publieke sector
Informatiemanager op strategisch en tactisch niveau – u wordt gezocht! Managers die de verbinding kunnen leggen tussen organisatie, strategie en informatiemanagement worden op dit moment – met name in publieke …
Informatiemanagement in de publieke sector
BIMF Business Information Management Foundation (business-informatiemanagement, gebruiksbeheer, functionaliteitenbeheer, verbindende processen, sturende processen) (ook Live Online)
Samenvatting Het EXIN-examen Business Information Management plaatst informatievoorziening in de organisatie centraal. Wat zijn de behoeften? Welke eisen en wensen stelt de organisatie aan de IT-dienstverlening? Hoe stuurt de afnemer …
BIMF Business Information Management Foundation (business-informatiemanagement, gebruiksbeheer, functionaliteitenbeheer, verbindende processen, sturende processen) (ook Live Online)

Omscholen of doorgroeien tot Informatieanalist

Als je Informatieanalist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Informatieanalist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Informatieanalist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Informatieanalist?

Competenties en Vaardigheden Informatieanalist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Informatieanalist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Informatieanalist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Informatieanalist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Informatieanalist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Informatieanalist. Als Informatieanalist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Informatieanalist:


zie volledige beschrijving persoonstype Informatieanalist

Vakkennis voor een Informatieanalist

Het is voor een Informatieanalist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Informatieanalist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Informatieanalist

MBO Informatiemanagement (1 jaar)
Algemeen Organisaties krijgen met steeds meer informatie te maken. Deze informatie dient door de juiste systemen verwerkt te worden. Informatiemanagement speelt dan ook een centrale rol binnen organisaties. Deze opleiding …
MBO Informatiemanagement (1 jaar)
HBO Informatiemanagement
Algemeen De rol en positie van informatie is voortdurend aan het veranderen. Het is voor organisaties van belang om alle informatie in goede banen te leiden, zodat er effectief op …
HBO Informatiemanagement
Basisopleiding Informatiemanagement
Algemeen Iedere organisatie heeft te maken met informatiemanagement. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van de ICT. Als u wilt leren wat de basisaspecten van informatiemanagement …
Basisopleiding Informatiemanagement
HBO Informatiemanagement en E-business (1 jaar)
Algemeen E-business dringt in steeds meer organisaties door. U hebt hierbij te maken met de informatie vanuit zowel de klantzijde als ook de leverancierszijde. Deze informatiestromen dienen optimaal op elkaar …
HBO Informatiemanagement en E-business (1 jaar)
Practitioner Informatiemanagement • e-learning
“Meer vat op de informatie!” Deze basisopleiding helpt je om vat te krijgen op de ‘overload’ aan informatie. Zodat de digitale toekomst geen bedreiging is, maar een enorme kans! Resultaat • …
Practitioner Informatiemanagement • e-learning

Werkervaring Informatieanalist

Het is voor een startend Informatieanalist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Informatieanalist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Informatieanalist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Informatieanalist

Met wie werkt een Informatieanalist samen? 

De Informatieanalist werkt samen met de teamleider, die de werkzaamheden begeleidt en feedback geeft. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de opdrachtgever zodat het proces succesvol kan verlopen. Ook werkt de Informatieanalist samen met andere IT'ers om het formeel ontwerp waar te kunnen maken.


  • Teamleider
  • Opdrachtgever
  • IT'er
Informatieanalist


Organisaties waar een Informatieanalist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Informatieanalist meestal werkt.

Waar werkt een Informatieanalist?

De informatieanalist werkt binnen een ICT-bedrijf, waarbij een goed informatiesysteem ingevoerd en steeds aangepast moet worden. Men werkt daar in een team.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Informatieanalist

Waar kun je het beste werken als Informatieanalist? Hieronder vind je de best door de Informatieanalist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Informatieanalist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Informatieanalist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Informatieanalist.

Welke competenties heeft een Informatieanalist nodig?

Een Informatieanalist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Informatieanalist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Informatieanalist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Informatieanalist nodig? 

De Informatieanalist moet zich inzetten om een zo goed mogelijk informatiesysteem te creëren, waarin met verschillende factoren rekening moet worden gehouden (Perfectionist). Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de verschillende elementen te kunnen onderscheiden en analyseren (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Informatieanalist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Informatieanalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Informatieanalist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Informatieanalist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Informatieanalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Informatieanalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Informatieanalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Informatieanalist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Informatieanalist iets voor je?

Zou je graag Informatieanalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Informatieanalist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Informatieanalist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Informatieanalist

Vacature Informatieanalist
iSense
Bedrijfsomschrijving Kanker. Zou het niet mooi zijn als dat woord alleen nog in geschiedenisboeken voor zou komen? In een klein hecht team van ongeveer zes collega's binnen een organisatie die …
Vacature Business Analist / Informatie Analist / Product Owner, voor al onze 7 vestigingen | Vianen (UT)
CIMSOLUTIONS B.V. Vianen
Vacature Informatie Analist - Als Business Analist, Informatie Analist of Product Owner sla je bruggen tussen de wens en de oplossing, tussen de business en de IT, tussen de gebruikers …
Vacature Informatieanalist Medicatieoverdracht | Den Haag
Nictiz Den Haag
Vacature Informatie Analist - Wekelijks worden in Nederland meer dan 1.200 mensen in het ziekenhuis opgenomen door medicatie-incidenten. Bijna de helft daarvan is vermijdbaar We kunnen het aantal medicatiefouten en …
Vacature Business Informatie Analist bij CliniClowns, Amersfoort | Amersfoort
Stichting CliniClowns Nederland Amersfoort
Vacature Data Analist - Business Informatie Analist Analytisch, Communicatief, Verbindend Als Business Informatie Analist bij CliniClowns werk je in een Agile Scrum team en ben je continue bezig met het …
Vacature Informatie Analist bij Nederlandse Loterij | Rijswijk (ZH)
Nederlandse loterij Rijswijk
Vacature Data Analist - Als Informatie Analist bij Nederlandse Loterij ben je verantwoordelijk voor de afhandeling van informatieverzoeken vanuit de organisatie. Je weet precies waar data te vinden is en …

Actuele blogposts


reacties op Informatieanalist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar