Directeur-Generaal Ministerie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Directeur-Generaal Ministerie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep directeur-generaal ministerie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je directeur-generaal ministerie wordt.

 

Wat is een Directeur-Generaal Ministerie?

Binnen elk ministerie zijn er afzonderlijke afdelingen, directoraten geheten. De Directeuren-Generaal geven leiding aan de deze directoraten die de Minister en Staatssecretaris op de verschillende beleidsterreinen ondersteunen. De Directeur-Generaal maakt zo deel uit van de ambtelijke top van een ministerie, tezamen met de Secretaris-Generaal en de plaatsvervangend Secretaris-Generaal. Bijvoorbeeld, binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er drie Directeuren-Generaal, één voor Europese samenwerking, één voor Internationale samenwerking en één voor Politieke zaken.

 

De Directeur-Generaal heeft dus een grote verantwoordelijkheid en zijn vaak ervaren personen die al veel bestuurlijke ervaring hebben. Hij staat direct onder de Secretaris-Generaal en is ook het aanspreekpunt voor allerlei vragen vanuit de politiek. De voorkeur voor een politieke partij is echter niet belangrijk en zal dus geen rol spelen bij het wel of niet kiezen van de Directeur-Generaal.

De ministeries zijn:

ministerie van Algemene Zaken (AZ)
ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa)
ministerie van Defensie
ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI)
ministerie van Financiën
ministerie van Infrastructuur en Milieu
ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
ministerie van Veiligheid en Justitie
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Directeur-Generaal Ministerie?

Werk je al als Directeur-Generaal Ministerie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Directeur-Generaal Ministerie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Directeur-Generaal Ministerie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Directeur-Generaal Ministerie in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Secretaris-Generaal
  • Minister
  • Staatssecretaris

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €9098 tot €11000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Directeur-Generaal Ministerie

Wat verdient een Directeur-Generaal Ministerie?

In 2009 werd de zogeheten 'Balkenendenorm' vastgesteld, wat betekent dat ambtenaren niet meer mogen verdienen dan de Minister, €139.000 op jaarbasis. In de praktijk is dit niet helemaal waar, aangezien sommige topambtenaren (Secretarissen-Generaal en Directeuren-Generaal) soms meer dan 130% van het salaris van de minister verdienen. Na onderzoek is gebleken dat het maximum salaris voor een Directeur-Generaal in 2009 op €220.000 lag (bron: http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1974477/28-rijksambtenaren-verdienen-meer-dan-minister.html)

Salarisschaal Directeur-Generaal Ministerie

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Directeur-Generaal Ministerie

Er zijn geen vacatures Directeur-Generaal Ministerie aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Directeur-Generaal Ministerie in werkt.

Meer weten over de sector waar een Directeur-Generaal Ministerie in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Directeur-Generaal Ministerie

Wat zijn de baankansen voor een Directeur-Generaal Ministerie?

Wanneer een Directeur-Generaal naar boven kijkt in de organisatie, is er één duidelijke positie waar hij naar kan doorgroeien: Secretaris-Generaal, de hoogste ambtenaar van een ministerie. De meeste Secretarissen-Generaal zijn ook in het verleden Directeur-Generaal geweest. De kans om Directeur-Generaal te worden is klein, aangezien het voor een select clubje ambtenaren is weggelegd, die zich hebben bewezen binnen de organisatie van de overheid.

De actuele kans op werk voor een Directeur-Generaal Ministerie

De kans op werk voor het beroep Directeur-Generaal Ministerie is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Directeur-Generaal Ministerie

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Directeur-Generaal Ministerie worden: Opleidingen tot Directeur-Generaal Ministerie

Wil je Directeur-Generaal Ministerie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Directeur-Generaal Ministerie.

Hoe word je een Directeur-Generaal Ministerie? 

Als topambtenaar heeft de Directeur-Generaal veelal een wetenschappelijke studie voltooid, of heeft zich in zijn latere carriere onderscheiden op het gebied van leidinggeven en beleid. De functie van Directeur-Generaal is er niet één waar je zomaar voor solliciteert, maar een functie waar je ingroeit.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Directeur-Generaal Ministerie

Er zijn geen opleidingen Directeur-Generaal Ministerie aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Directeur-Generaal Ministerie in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch

Omscholen tot Directeur-Generaal Ministerie

Als je je wilt omscholen tot Directeur-Generaal Ministerie is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Directeur-Generaal Ministerie zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Directeur-Generaal Ministerie dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Directeur-Generaal Ministerie

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Directeur-Generaal Ministerie

Als je Directeur-Generaal Ministerie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Directeur-Generaal Ministerie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Directeur-Generaal Ministerie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Directeur-Generaal Ministerie?

Competenties en Vaardigheden Directeur-Generaal Ministerie

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Directeur-Generaal Ministerie nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Directeur-Generaal Ministerie nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Directeur-Generaal Ministerie

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Directeur-Generaal Ministerie

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Directeur-Generaal Ministerie. Als Directeur-Generaal Ministerie wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Directeur-Generaal Ministerie:


zie volledige beschrijving persoonstype Directeur-Generaal Ministerie

Vakkennis voor een Directeur-Generaal Ministerie

Het is voor een Directeur-Generaal Ministerie ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Directeur-Generaal Ministerie zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Directeur-Generaal Ministerie


Werkervaring Directeur-Generaal Ministerie

Het is voor een startend Directeur-Generaal Ministerie die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Directeur-Generaal Ministerie is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Directeur-Generaal Ministerie het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Directeur-Generaal Ministerie

Met wie werkt een Directeur-Generaal Ministerie samen? 

Als deel van de ambtelijke top van een ministerie, heeft de Directeur-Generaal intensief contact met de andere Directeuren-Generaal en de Secretaris-Generaal. Bij belangrijke beslissingen zal er ook overleg plaatsvinden met de Minister en de Staatssecretaris van het ministerie. Naar onder toe in de organisatie heeft de Directeur-Generaal natuurlijk contact met zijn eigen afdeling (directoraat), dus alle ambtenaren die daar werken.


  • Secretaris-Generaal
  • Minister
  • Staatssecretaris
Directeur-Generaal Ministerie


Organisaties waar een Directeur-Generaal Ministerie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Directeur-Generaal Ministerie meestal werkt.

Waar werkt een Directeur-Generaal Ministerie?

Ministeries vallen onder de overheid en de personeelsleden zijn dus ambtenaren. Ambtenaren hebben traditioneel goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Elk ministerie heeft zijn eigen vakgebied en de ambtenaren zijn dan veelal ook geschool op dat specifieke gebied.

 

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Directeur-Generaal Ministerie

Waar kun je het beste werken als Directeur-Generaal Ministerie? Hieronder vind je de best door de Directeur-Generaal Ministerie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Directeur-Generaal Ministerie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Directeur-Generaal Ministerie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Directeur-Generaal Ministerie.

Welke competenties heeft een Directeur-Generaal Ministerie nodig?

Een Directeur-Generaal Ministerie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Directeur-Generaal Ministerie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Directeur-Generaal Ministerie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Directeur-Generaal Ministerie nodig? 

De Directeur-Generaal is een leider, hij heeft immers een heel departement van ambtenaren onder zich. Hij moet organisatorisch en financieel sterk zijn, want hij maakt beslissingen over belastinggeld. Hij moet een teamspeler zijn, want hij werkt nauw samen met de Secretaris-Generaal en de andere Directeuren-Generaal.

Bekijk de persoonstypen voor Directeur-Generaal Ministerie


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Directeur-Generaal Ministerie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Directeur-Generaal Ministerie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Directeur-Generaal Ministerie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Directeur-Generaal Ministerie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Directeur-Generaal Ministerie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Directeur-Generaal Ministerie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Directeur-Generaal Ministerie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Directeur-Generaal Ministerie iets voor je?

Zou je graag Directeur-Generaal Ministerie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Directeur-Generaal Ministerie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Directeur-Generaal Ministerie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar