Generaal Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Generaal? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep generaal. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je generaal wordt.

 

Wat is een Generaal?

De Generaal moet van onbesproken gedrag zijn om de krijgsmacht positief te representeren in de samenleving en om de geloofwaardigheid van zijn/haar collega's, ondergeschikten en verantwoordelijke personen in de politiek te bewaren. De Generaal mag dan ook geen problemen hebben met het gebruik van alcohol en/of drugs noch mag hij/zij verkeerde relaties hebben in de criminele sfeer.

De Generaal geeft leiding aan een Brigade, Divisie, legerkorps of leger en zal daarmee leiding geven aan eenheden en krijgsmachtsonderdelen die uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden manschappen. Afhankelijk van de rang van de Generaal zal de te dragen verantwoordelijkheid en de hoeveelheid manschappen waaraan leiding gegeven dient te worden, worden vastgesteld.

In de praktijk ziet het takenpakket van de Generaal eruit als die van een 'manager' bij een grote onderneming of die van een hoge ambtenaar op een Ministerie. De Generaal werkt dus meer van achter zijn/haar bureau en is meer bezig met werkbesprekingen en functionele bezoeken dan dat de Generaal orders aan het uitdelen is. De Generaal kan uitgezonden worden, maar doorgaans worden uitzendingen van Nederlandse troepen uitgevoerd door Officieren met een lagere rang. Op de momenten dat de Generaal in het buitenland komt, zal hij dus vaker een werkbezoek afleggen aan een gedeelte van zijn/haar manschappen

De krijgsmacht staat onder leiding van het Ministerie van Defensie. Omwille van de controle vanuit de overheid en de politiek zal de Generaal geregeld gesprekken voeren over het te voeren beleid. Hierbij maakt de politiek haar wensen bekend en zal de Generaal werkbare oplossingen bieden voor de problemen waarmee hij/zij wordt geconfronteerd. De Generaal heeft dus tot op zekere hoogte de vrijheid om zelf invulling te geven aan de gekregen opdrachten, zolang de strategieën niet resulteren in politiek ongewenste situaties.

Vanwege de grote verantwoordelijkheid van de Generaal en vanwege de soms lastige taken die de Generaal wordt geacht uit te voeren, dient hij/zij te beschikken over een grote stressbestendigheid zodat ook onder tijdsdruk en met lastige omgevingsfactoren gewerkt kan worden.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Generaal?

Werk je al als Generaal en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Generaal worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Generaal, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Generaal in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Generaals
 • Ministers
 • Ondergeschikte militairen
 • De Vijand
 • De Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €6029 tot €9502

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Generaal

Wat verdient een Generaal?

Primair: De Generaal ontvangt vanaf het moment van zijn/haar benoeming salaris. Dit salaris ligt tussen de 6029 en 9502 euro Bruto per maand, afhankelijk van de rang van de Generaal. (Brigadegeneraal, Generaal-Majoor, Luitenant-Generaal en Generaal) 

Secundair: Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij het draaien van onregelmatige diensten, zoals uitzendingen en oefeningen. Tevens worden de opleiding, het uniform en de benodige studiematerialen vergoed. Daarnaast is er een geregelde gezondheidszorg binnen defensie, zijn er onkostenvergoedingsregelingen en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Tijdens de loopbaan bij Defensie is het tevens mogelijk om een door Defensie betaalde wetenschappelijke opleiding te volgen na afronding van de militaire opleiding. Tot slot is er een ABP-pensioen.

Salarisschaal Generaal

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Generaal

Er zijn geen vacatures Generaal aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Generaal in werkt.

Meer weten over de sector waar een Generaal in werkt

Bekijk werken in Defensie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Generaal

Wat zijn de baankansen voor een Generaal?

Binnen de organisatie van de krijgsmachtsonderdelen kan de Generaal doorgroeien naar een hogere functie met een hogere Generaals-rang. Daarnaast is het mogelijk om bij een overkoepelend onderdeel binnen de krijgsmacht werkzaam te worden, bijvoorbeeld op het Ministerie van Defensie.

Buiten de krijgsmacht is het niet ongebruikelijk voor Generaals buiten dienst om een hoge leidinggevende functie te gaan bekleden binnen het bedrijfsleven of als hoge ambtenaar op een ministerie. Daarnaast kan de Generaal vaak terecht bij een adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd in veiligheidsaangelegenheden.

Het is niet noodzakelijk voor een Generaal om na zijn/haar loopbaan bij Defensie 'door te groeien' naar de hierboven beschreven mogelijkheden. Veelal kan de Generaal gebruik gaan maken van zijn/haar pensioen vanaf een leeftijd van 55 jaar.

De actuele kans op werk voor een Generaal

De kans op werk voor het beroep Generaal is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Generaal

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Generaal worden: Opleidingen tot Generaal

Wil je Generaal worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Generaal.

Hoe word je een Generaal? 

Een Officier bij de Landmacht, de Luchtmacht of bij de Marine begint zijn/haar loopbaan na afronding van een VWO- of HBO- WO-opleiding. Wanneer de Officier rechtstreeks van de middelbare school afkomt, dient hij/zij een wetenschappelijke opleiding te volgen binnen Defensie. Wanneer de Officier met een HBO- of WO-opleiding instroomt, kan hij/zij een verkorte opleiding volgen. Sommige officieren kunnen met een HAVO-diploma instromen bij de verkorte opleidingen, maar zij moeten vóór hun 34e levensjaar een HBO- of WO-opleiding volgen om zeker te zijn van een baan bij defensie na dit levensjaar.

De richting van de opleiding maakt niet uit. Doorgaans zullen de opleidingen die bij defensie worden gevolgd van een meer militair-relevante aard zijn, maar dit is geen vereiste om Generaal te kunnen worden.

De Officier doorloopt de Officiersrangen vanaf Luitenant tot en met Kolonel (of de vergelijkbare rangen onder een andere naam bij de Marine en Luchtmacht). Na de kolonelsfunctie kan de Officier tot Generaal benoemd worden. Om tot Generaal benoemt te worden, kan het nodig zijn om een of meerdere aanvullende bestuurlijke cursussen te volgen.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Generaal

Naar een nationale politie
Het verleden komt aan bod, het heden, maar ook de toekomst. In Naar één nationale politie wordt veel aandacht besteed aan het hoe en waarom van de grootste reorganisatie die …
Naar een nationale politie
Online cursus Ontnemen en witwassen***, Straf (Proces)recht
Tijdens deze specialisatiecursus wordt de theorie rondom ontnemen en witwassen zowel vanuit het perspectief van de advocaat als de advocaat-generaal besproken. Naast actualiteiten en de daarmee gepaard gaande recente jurisprudentie …
Online cursus Ontnemen en witwassen***, Straf (Proces)recht

Omscholen tot Generaal

Als je je wilt omscholen tot Generaal is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Generaal zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Generaal dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Generaal

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Generaal

Als je Generaal wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Generaal zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Generaal

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Generaal?

Competenties en Vaardigheden Generaal

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Generaal nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Generaal nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Generaal

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Generaal

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Generaal. Als Generaal wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Generaal:


zie volledige beschrijving persoonstype Generaal

Vakkennis voor een Generaal

Het is voor een Generaal ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Generaal zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Generaal


Werkervaring Generaal

Het is voor een startend Generaal die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Generaal is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Generaal het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Generaal

Met wie werkt een Generaal samen? 

Intern: Binnen de krijgsmachtsonderdelen met generaals (De Landmacht, de Luchtmacht en het Korps Mariniers der Koninklijke Marine) heeft de Generaal contacten met zijn/haar directe ondergeschikten. Daarnaast komt de Generaal in contact met collega Generaals werkbesprekingen te verrichten.

Extern: Buiten de eigen krijgsmachtsonderdelen komt de Generaal in contact met collega's die werkzaam zijn voor andere krijgsmachtsonderdelen of voor de krijgsmacht van een internationale bondgenoot. Tevens komt de Generaal in contact met Ministers of beleidsmakers. In mindere mate kan de Generaal in contact komen met de Burger. In nog mindere mate komt de Generaal in contact met de Vijand, aangezien de Generaal vooral achter de linies vanachter een bureau werkt.


 • Collega Generaals
 • Ministers
 • Ondergeschikte militairen
 • De Vijand
 • De Burger
Generaal


Organisaties waar een Generaal werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Generaal meestal werkt.

Waar werkt een Generaal?

De Generaal is werkzaam bij een krijgsmachtsonderdeel of bij een overkoepelende organisatie van de Nederlandse Krijgsmacht.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Generaal

Waar kun je het beste werken als Generaal? Hieronder vind je de best door de Generaal beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Generaal.

Competenties, Skills en Vaardigheden Generaal:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Generaal.

Welke competenties heeft een Generaal nodig?

Een Generaal heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Generaal

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Generaal passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Generaal nodig? 

De Generaal is een 'Baas' en een 'Succesvolle werker'.

Enerzijds is de Generaal te kenmerken door zijn directe, energieke, gezaghebbende, loyale, beschermende persoonlijkheid. Daarnaast beschikt de Generaal over het nodige zelfvertrouwen. Anderzijds kan de Generaal dominant, ongevoelig, opstandig, egocentrisch, agressief en sceptisch door de bocht komen. Kortom: de Generaal is een Baas.

Als 'Succesvolle werker' kan de Generaal kan ook ijverig, praktisch, energiek, gedreven en zelfverzekerd te werk gaan. Soms resulteert dit in narcistische trekjes met een pretentieuze, ijdele, prestatiegerichte en oppervlakkige houding.

In de regel weet de Generaal een werkbare mix te maken van zijn persoonlijkheidskenmerken. Zo kan de Generaal prestatiegericht, energiek en direct aan het werk gaan en weet hij/zij op cruciale momenten sceptische vragen te stellen waarin hij/zij in zijn/haar overtuiging van het gelijk kan volharden.

 

Bekijk de persoonstypen voor Generaal


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Generaal

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Generaal

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Generaal

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Generaal

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Generaal dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Generaal belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Generaal. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Generaal iets voor je?

Zou je graag Generaal willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Generaal bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Generaal

Henri

Ruud,je bent erg goed geinformeerd.Maar generaals van 65 jr.of ouder ken ik niet.H.Gr.

jan

gefeliciteerd met je kennis''ruud''!

Ruud

Pensioen vanaf 55 bestaat niet (en heeft ook nooit bestaan)! Na twee achtereenvolgende verhogingen van de ontslagleeftijd voor militairen ligt deze voor kolonels en generaals tussen de 60 en de 65 jaar. Vanaf dat moment krijgt hij/zij een uitkering op grond van de Wet Uitkering Gewezen Militairen (UGM). Net als elke andere Nederlander gaat ook de generaal met pensioen als hij 67 wordt. (Overgangsregelingen buiten beschouwing gelaten).

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar