Generaal: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Generaal: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Generaal. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Generaal nodig heeft.Wat doet een Generaal? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Generaal?

De Generaal moet van onbesproken gedrag zijn om de krijgsmacht positief te representeren in de samenleving en om de geloofwaardigheid van zijn/haar collega's, ondergeschikten en verantwoordelijke personen in de politiek te bewaren. De Generaal mag dan ook geen problemen hebben met het gebruik van alcohol en/of drugs noch mag hij/zij verkeerde relaties hebben in de criminele sfeer.

De Generaal geeft leiding aan een Brigade, Divisie, legerkorps of leger en zal daarmee leiding geven aan eenheden en krijgsmachtsonderdelen die uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden manschappen. Afhankelijk van de rang van de Generaal zal de te dragen verantwoordelijkheid en de hoeveelheid manschappen waaraan leiding gegeven dient te worden, worden vastgesteld.

In de praktijk ziet het takenpakket van de Generaal eruit als die van een 'manager' bij een grote onderneming of die van een hoge ambtenaar op een Ministerie. De Generaal werkt dus meer van achter zijn/haar bureau en is meer bezig met werkbesprekingen en functionele bezoeken dan dat de Generaal orders aan het uitdelen is. De Generaal kan uitgezonden worden, maar doorgaans worden uitzendingen van Nederlandse troepen uitgevoerd door Officieren met een lagere rang. Op de momenten dat de Generaal in het buitenland komt, zal hij dus vaker een werkbezoek afleggen aan een gedeelte van zijn/haar manschappen

De krijgsmacht staat onder leiding van het Ministerie van Defensie. Omwille van de controle vanuit de overheid en de politiek zal de Generaal geregeld gesprekken voeren over het te voeren beleid. Hierbij maakt de politiek haar wensen bekend en zal de Generaal werkbare oplossingen bieden voor de problemen waarmee hij/zij wordt geconfronteerd. De Generaal heeft dus tot op zekere hoogte de vrijheid om zelf invulling te geven aan de gekregen opdrachten, zolang de strategieën niet resulteren in politiek ongewenste situaties.

Vanwege de grote verantwoordelijkheid van de Generaal en vanwege de soms lastige taken die de Generaal wordt geacht uit te voeren, dient hij/zij te beschikken over een grote stressbestendigheid zodat ook onder tijdsdruk en met lastige omgevingsfactoren gewerkt kan worden.

Past het beroep Generaal bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Generaal

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Brigadegeneraal, Commodore, Generaal-Majoor, Luitenant-Generaal


Vacatures Generaal

Op zoek naar een nieuwe baan als Generaal? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Generaal. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Generaal per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Generaal op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Generaal in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Generaal per stad

Vacatures Generaal Alkmaar

Vacatures Generaal Almelo

Vacatures Generaal Almere

Vacatures Generaal Alphen aan den Rijn

Vacatures Generaal Amersfoort

Vacatures Generaal Amstelveen

Vacatures Generaal Amsterdam

Vacatures Generaal Apeldoorn

Vacatures Generaal Arnhem

Vacatures Generaal Assen

Vacatures Generaal Bergen op Zoom

Vacatures Generaal Breda

Vacatures Generaal Capelle aan den IJssel

Vacatures Generaal Delft

Vacatures Generaal Den Bosch

Vacatures Generaal Den Haag

Vacatures Generaal Den Helder

Vacatures Generaal Deventer

Vacatures Generaal Doetinchem

Vacatures Generaal Dordrecht

Vacatures Generaal Ede

Vacatures Generaal Eindhoven

Vacatures Generaal Emmen

Vacatures Generaal Enschede

Vacatures Generaal Gouda

Vacatures Generaal Groningen

Vacatures Generaal Haarlem

Vacatures Generaal Haarlemmermeer

Vacatures Generaal Heerlen

Vacatures Generaal Helmond

Vacatures Generaal Hengelo

Vacatures Generaal Hilversum

Vacatures Generaal Hoogeveen

Vacatures Generaal Hoorn

Vacatures Generaal Katwijk

Vacatures Generaal Leeuwarden

Vacatures Generaal Leiden

Vacatures Generaal Lelystad

Vacatures Generaal Maastricht

Vacatures Generaal Middelburg

Vacatures Generaal Nieuwegein

Vacatures Generaal Nijmegen

Vacatures Generaal Oss

Vacatures Generaal Purmerend

Vacatures Generaal Roermond

Vacatures Generaal Roosendaal

Vacatures Generaal Rotterdam

Vacatures Generaal Schiedam

Vacatures Generaal Spijkenisse

Vacatures Generaal Terneuzen

Vacatures Generaal Tilburg

Vacatures Generaal Utrecht

Vacatures Generaal Veenendaal

Vacatures Generaal Venlo

Vacatures Generaal Vlaardingen

Vacatures Generaal Westland

Vacatures Generaal Zaanstad

Vacatures Generaal Zeist

Vacatures Generaal Zoetermeer

Vacatures Generaal Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Generaal

Wat verdient een Generaal?

Primair: De Generaal ontvangt vanaf het moment van zijn/haar benoeming salaris. Dit salaris ligt tussen de 6029 en 9502 euro Bruto per maand, afhankelijk van de rang van de Generaal. (Brigadegeneraal, Generaal-Majoor, Luitenant-Generaal en Generaal) 

Secundair: Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij het draaien van onregelmatige diensten, zoals uitzendingen en oefeningen. Tevens worden de opleiding, het uniform en de benodige studiematerialen vergoed. Daarnaast is er een geregelde gezondheidszorg binnen defensie, zijn er onkostenvergoedingsregelingen en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Tijdens de loopbaan bij Defensie is het tevens mogelijk om een door Defensie betaalde wetenschappelijke opleiding te volgen na afronding van de militaire opleiding. Tot slot is er een ABP-pensioen.

Salarisschaal Generaal

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Generaal

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Generaal


Bekijk het salaris Generaal per ervaringsniveau

Salaris junior Generaal Wat verdient een startend Generaal? Wat is het loon senior Generaal? beginnend Generaal salaris Maximaal salaris trainee Generaal Hoeveel verdient een leidinggevend Generaal? Wat is het salaris van een medior Generaal? Salaris aankomend Generaal Wat verdient een ervaren Generaal? Welk salaris krijgt een leerling Generaal?


Generaal worden: Opleidingen tot Generaal

Wil je Generaal worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Generaal.

Hoe word je een Generaal? 

Een Officier bij de Landmacht, de Luchtmacht of bij de Marine begint zijn/haar loopbaan na afronding van een VWO- of HBO- WO-opleiding. Wanneer de Officier rechtstreeks van de middelbare school afkomt, dient hij/zij een wetenschappelijke opleiding te volgen binnen Defensie. Wanneer de Officier met een HBO- of WO-opleiding instroomt, kan hij/zij een verkorte opleiding volgen. Sommige officieren kunnen met een HAVO-diploma instromen bij de verkorte opleidingen, maar zij moeten vóór hun 34e levensjaar een HBO- of WO-opleiding volgen om zeker te zijn van een baan bij defensie na dit levensjaar.

De richting van de opleiding maakt niet uit. Doorgaans zullen de opleidingen die bij defensie worden gevolgd van een meer militair-relevante aard zijn, maar dit is geen vereiste om Generaal te kunnen worden.

De Officier doorloopt de Officiersrangen vanaf Luitenant tot en met Kolonel (of de vergelijkbare rangen onder een andere naam bij de Marine en Luchtmacht). Na de kolonelsfunctie kan de Officier tot Generaal benoemd worden. Om tot Generaal benoemt te worden, kan het nodig zijn om een of meerdere aanvullende bestuurlijke cursussen te volgen.

Opleidingen Generaal

Naar een nationale politie
Het verleden komt aan bod, het heden, maar ook de toekomst. In Naar één nationale politie wordt veel aandacht besteed aan het hoe en waarom van de grootste reorganisatie die …
Naar een nationale politie
Online cursus Ontnemen en witwassen***, PO Deal aanbod
Tijdens deze specialisatiecursus wordt de theorie rondom ontnemen en witwassen zowel vanuit het perspectief van de advocaat als de advocaat-generaal besproken. Naast actualiteiten en de daarmee gepaard gaande recente jurisprudentie …
Online cursus Ontnemen en witwassen***, PO Deal aanbodGeneraal worden: Omscholen tot Generaal

Als je je wilt omscholen tot Generaal is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Generaal zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Generaal dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Generaal

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Generaal

Als je Generaal wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Generaal zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Generaal

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Generaal?


Competenties en Vaardigheden Generaal:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Generaal.

Welke competenties heeft een Generaal nodig?

Een Generaal heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Generaal

 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Zelfmanagement
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Generaal

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Generaal passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Generaal nodig? 

De Generaal is een 'Baas' en een 'Succesvolle werker'.

Enerzijds is de Generaal te kenmerken door zijn directe, energieke, gezaghebbende, loyale, beschermende persoonlijkheid. Daarnaast beschikt de Generaal over het nodige zelfvertrouwen. Anderzijds kan de Generaal dominant, ongevoelig, opstandig, egocentrisch, agressief en sceptisch door de bocht komen. Kortom: de Generaal is een Baas.

Als 'Succesvolle werker' kan de Generaal kan ook ijverig, praktisch, energiek, gedreven en zelfverzekerd te werk gaan. Soms resulteert dit in narcistische trekjes met een pretentieuze, ijdele, prestatiegerichte en oppervlakkige houding.

In de regel weet de Generaal een werkbare mix te maken van zijn persoonlijkheidskenmerken. Zo kan de Generaal prestatiegericht, energiek en direct aan het werk gaan en weet hij/zij op cruciale momenten sceptische vragen te stellen waarin hij/zij in zijn/haar overtuiging van het gelijk kan volharden.

 

Bekijk de persoonstypen voor Generaal


Eigenschappen Generaal

 • Zelfverzekerd
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiast
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Generaal

Wat zijn de baankansen voor een Generaal?

Binnen de organisatie van de krijgsmachtsonderdelen kan de Generaal doorgroeien naar een hogere functie met een hogere Generaals-rang. Daarnaast is het mogelijk om bij een overkoepelend onderdeel binnen de krijgsmacht werkzaam te worden, bijvoorbeeld op het Ministerie van Defensie.

Buiten de krijgsmacht is het niet ongebruikelijk voor Generaals buiten dienst om een hoge leidinggevende functie te gaan bekleden binnen het bedrijfsleven of als hoge ambtenaar op een ministerie. Daarnaast kan de Generaal vaak terecht bij een adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd in veiligheidsaangelegenheden.

Het is niet noodzakelijk voor een Generaal om na zijn/haar loopbaan bij Defensie 'door te groeien' naar de hierboven beschreven mogelijkheden. Veelal kan de Generaal gebruik gaan maken van zijn/haar pensioen vanaf een leeftijd van 55 jaar.

De actuele kans op werk voor een Generaal

De kans op werk voor het beroep Generaal is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Generaal

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Generaal werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Generaal meestal werkt.

Waar werkt een Generaal?

De Generaal is werkzaam bij een krijgsmachtsonderdeel of bij een overkoepelende organisatie van de Nederlandse Krijgsmacht.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Netwerk Generaal

Met wie werkt een Generaal samen? 

Intern: Binnen de krijgsmachtsonderdelen met generaals (De Landmacht, de Luchtmacht en het Korps Mariniers der Koninklijke Marine) heeft de Generaal contacten met zijn/haar directe ondergeschikten. Daarnaast komt de Generaal in contact met collega Generaals werkbesprekingen te verrichten.

Extern: Buiten de eigen krijgsmachtsonderdelen komt de Generaal in contact met collega's die werkzaam zijn voor andere krijgsmachtsonderdelen of voor de krijgsmacht van een internationale bondgenoot. Tevens komt de Generaal in contact met Ministers of beleidsmakers. In mindere mate kan de Generaal in contact komen met de Burger. In nog mindere mate komt de Generaal in contact met de Vijand, aangezien de Generaal vooral achter de linies vanachter een bureau werkt.


 • Collega Generaals
 • Ministers
 • Ondergeschikte militairen
 • De Vijand
 • De Burger
Generaal

Interview met een Generaal

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Generaal in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Generaals
 • Ministers
 • Ondergeschikte militairen
 • De Vijand
 • De Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €6029 tot €9502

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar