Generaal Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills
Wat doet een Generaal? Lees de functieomschrijving.
Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep generaal. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je generaal wordt.
Wat is een Generaal?
De Generaal moet van onbesproken gedrag zijn om de krijgsmacht positief te representeren in de samenleving en om de geloofwaardigheid van zijn/haar collega's, ondergeschikten en verantwoordelijke personen in de politiek te bewaren. De Generaal mag dan ook geen problemen hebben met het gebruik van alcohol en/of drugs noch mag hij/zij verkeerde relaties hebben in de criminele sfeer.
De Generaal geeft leiding aan een Brigade, Divisie, legerkorps of leger en zal daarmee leiding geven aan eenheden en krijgsmachtsonderdelen die uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden manschappen. Afhankelijk van de rang van de Generaal zal de te dragen verantwoordelijkheid en de hoeveelheid manschappen waaraan leiding gegeven dient te worden, worden vastgesteld.
In de praktijk ziet het takenpakket van de Generaal eruit als die van een 'manager' bij een grote onderneming of die van een hoge ambtenaar op een Ministerie. De Generaal werkt dus meer van achter zijn/haar bureau en is meer bezig met werkbesprekingen en functionele bezoeken dan dat de Generaal orders aan het uitdelen is. De Generaal kan uitgezonden worden, maar doorgaans worden uitzendingen van Nederlandse troepen uitgevoerd door Officieren met een lagere rang. Op de momenten dat de Generaal in het buitenland komt, zal hij dus vaker een werkbezoek afleggen aan een gedeelte van zijn/haar manschappen
De krijgsmacht staat onder leiding van het Ministerie van Defensie. Omwille van de controle vanuit de overheid en de politiek zal de Generaal geregeld gesprekken voeren over het te voeren beleid. Hierbij maakt de politiek haar wensen bekend en zal de Generaal werkbare oplossingen bieden voor de problemen waarmee hij/zij wordt geconfronteerd. De Generaal heeft dus tot op zekere hoogte de vrijheid om zelf invulling te geven aan de gekregen opdrachten, zolang de strategieën niet resulteren in politiek ongewenste situaties.
Vanwege de grote verantwoordelijkheid van de Generaal en vanwege de soms lastige taken die de Generaal wordt geacht uit te voeren, dient hij/zij te beschikken over een grote stressbestendigheid zodat ook onder tijdsdruk en met lastige omgevingsfactoren gewerkt kan worden.
Wil je werken als Generaal?
Werk je al als Generaal en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Generaal worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Generaal, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!
Alles over het beroep Generaal in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Collega Generaals
- Ministers
- Ondergeschikte militairen
- De Vijand
- De Burger
Salarisindicatie:
- Van €6029 tot €9502
Baankans:
Aantal vacatures:
Aantal opleidingen:
Baankans
Huidige aantal vacatures
0
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Generaal
Wat verdient een Generaal?
Primair: De Generaal ontvangt vanaf het moment van zijn/haar benoeming salaris. Dit salaris ligt tussen de 6029 en 9502 euro Bruto per maand, afhankelijk van de rang van de Generaal. (Brigadegeneraal, Generaal-Majoor, Luitenant-Generaal en Generaal)
Secundair: Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij het draaien van onregelmatige diensten, zoals uitzendingen en oefeningen. Tevens worden de opleiding, het uniform en de benodige studiematerialen vergoed. Daarnaast is er een geregelde gezondheidszorg binnen defensie, zijn er onkostenvergoedingsregelingen en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Tijdens de loopbaan bij Defensie is het tevens mogelijk om een door Defensie betaalde wetenschappelijke opleiding te volgen na afronding van de militaire opleiding. Tot slot is er een ABP-pensioen.
Salarisschaal Generaal
- Maximaal
- Gemiddeld
- Minimaal
Wil jij weten of je genoeg verdient?
Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Generaal
Er zijn geen vacatures Generaal aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Generaal in werkt.
Meer weten over de sector waar een Generaal in werkt
Bekijk werken in DefensieArbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Generaal
Wat is de toekomst van Generaal?
Binnen de organisatie van de krijgsmachtsonderdelen kan de Generaal doorgroeien naar een hogere functie met een hogere Generaals-rang. Daarnaast is het mogelijk om bij een overkoepelend onderdeel binnen de krijgsmacht werkzaam te worden, bijvoorbeeld op het Ministerie van Defensie.
Buiten de krijgsmacht is het niet ongebruikelijk voor Generaals buiten dienst om een hoge leidinggevende functie te gaan bekleden binnen het bedrijfsleven of als hoge ambtenaar op een ministerie. Daarnaast kan de Generaal vaak terecht bij een adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd in veiligheidsaangelegenheden.
Het is niet noodzakelijk voor een Generaal om na zijn/haar loopbaan bij Defensie 'door te groeien' naar de hierboven beschreven mogelijkheden. Veelal kan de Generaal gebruik gaan maken van zijn/haar pensioen vanaf een leeftijd van 55 jaar.
Huidige aantal vacatures
0
Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?
Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!
Plaats je CV op Nationale VacaturebankGeneraal worden: Opleidingen tot Generaal
Wil je Generaal worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Generaal.
Hoe word je een Generaal?
Een Officier bij de Landmacht, de Luchtmacht of bij de Marine begint zijn/haar loopbaan na afronding van een VWO- of HBO- WO-opleiding. Wanneer de Officier rechtstreeks van de middelbare school afkomt, dient hij/zij een wetenschappelijke opleiding te volgen binnen Defensie. Wanneer de Officier met een HBO- of WO-opleiding instroomt, kan hij/zij een verkorte opleiding volgen. Sommige officieren kunnen met een HAVO-diploma instromen bij de verkorte opleidingen, maar zij moeten vóór hun 34e levensjaar een HBO- of WO-opleiding volgen om zeker te zijn van een baan bij defensie na dit levensjaar.
De richting van de opleiding maakt niet uit. Doorgaans zullen de opleidingen die bij defensie worden gevolgd van een meer militair-relevante aard zijn, maar dit is geen vereiste om Generaal te kunnen worden.
De Officier doorloopt de Officiersrangen vanaf Luitenant tot en met Kolonel (of de vergelijkbare rangen onder een andere naam bij de Marine en Luchtmacht). Na de kolonelsfunctie kan de Officier tot Generaal benoemd worden. Om tot Generaal benoemt te worden, kan het nodig zijn om een of meerdere aanvullende bestuurlijke cursussen te volgen.
De 2 best beoordeelde opleidingen tot Generaal


Omscholen of doorgroeien tot Generaal
Als je Generaal wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Generaal zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Generaal
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Generaal?
Competenties en Vaardigheden Generaal
Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Generaal nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Generaal nodig heeft.
Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Generaal





Persoonlijkheid van een Generaal
Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Generaal. Als Generaal wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.
De persoonstypen Generaal:
zie volledige beschrijving persoonstype Generaal
Vakkennis voor een Generaal
Het is voor een Generaal ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Generaal zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.
Online Trainingen & Opleidingen Generaal
Werkervaring Generaal
Het is voor een startend Generaal die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Generaal is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .
Iets anders leren?
Is Generaal het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Generaal
Met wie werkt een Generaal samen?
Intern: Binnen de krijgsmachtsonderdelen met generaals (De Landmacht, de Luchtmacht en het Korps Mariniers der Koninklijke Marine) heeft de Generaal contacten met zijn/haar directe ondergeschikten. Daarnaast komt de Generaal in contact met collega Generaals werkbesprekingen te verrichten.
Extern: Buiten de eigen krijgsmachtsonderdelen komt de Generaal in contact met collega's die werkzaam zijn voor andere krijgsmachtsonderdelen of voor de krijgsmacht van een internationale bondgenoot. Tevens komt de Generaal in contact met Ministers of beleidsmakers. In mindere mate kan de Generaal in contact komen met de Burger. In nog mindere mate komt de Generaal in contact met de Vijand, aangezien de Generaal vooral achter de linies vanachter een bureau werkt.
- Collega Generaals
- Ministers
- Ondergeschikte militairen
- De Vijand
- De Burger
Organisaties waar een Generaal werkzaam is
Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Generaal meestal werkt.
Waar werkt een Generaal?
De Generaal is werkzaam bij een krijgsmachtsonderdeel of bij een overkoepelende organisatie van de Nederlandse Krijgsmacht.
Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?
Bekijk werken in Beleid & OrganisatieBest beoordeelde werkgevers Generaal
Waar kun je het beste werken als Generaal? Hieronder vind je de best door de Generaal beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.
Competenties, Skills en Vaardigheden Generaal:
Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Generaal.
Welke competenties heeft een Generaal nodig?
Een Generaal heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Persoonstypen Generaal
De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Generaal passen.
Wat voor persoonlijkheid heeft een Generaal nodig?
De Generaal is een 'Baas' en een 'Succesvolle werker'.
Enerzijds is de Generaal te kenmerken door zijn directe, energieke, gezaghebbende, loyale, beschermende persoonlijkheid. Daarnaast beschikt de Generaal over het nodige zelfvertrouwen. Anderzijds kan de Generaal dominant, ongevoelig, opstandig, egocentrisch, agressief en sceptisch door de bocht komen. Kortom: de Generaal is een Baas.
Als 'Succesvolle werker' kan de Generaal kan ook ijverig, praktisch, energiek, gedreven en zelfverzekerd te werk gaan. Soms resulteert dit in narcistische trekjes met een pretentieuze, ijdele, prestatiegerichte en oppervlakkige houding.
In de regel weet de Generaal een werkbare mix te maken van zijn persoonlijkheidskenmerken. Zo kan de Generaal prestatiegericht, energiek en direct aan het werk gaan en weet hij/zij op cruciale momenten sceptische vragen te stellen waarin hij/zij in zijn/haar overtuiging van het gelijk kan volharden.
Bekijk de persoonstypen voor Generaal
Baas
Succesvolle werker
Interview met een Generaal
Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.
Solliciteren op de functie Generaal
Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Generaal dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Generaal belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Generaal. Bekijk dan onze tips.
Bekijk onze CV en sollicitatietipsIs het beroep Generaal iets voor je?
Zou je graag Generaal willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Generaal bij jou past.
Doe de gratis beroepskeuzetestActuele blogposts
FAQ / Veelgestelde vragen beroep Generaal
❓ Hoeveel opleidingen Generaal hebben jullie?
❓ Hoeveel opleidingen Generaal hebben jullie?
Wij hebben op dit moment 2 opleidingen, trainingen of cursussen Generaal online staan van verschillende aanbieders. Je kunt bij ons de opleidingen vergelijken op prijs, duur, gemiddelde beoordeling en natuurlijk de inhoud. Je vind de gemiddelde beoordeling van een opleiding in de overzichtstegel en op de informatiepagina van de opleiding.
❓ Hoeveel vacatures Generaal hebben jullie nu online staan?
Wij hebben op dit moment 0 vacatures Generaal online staan van verschillende vacaturesites & werkgevers. Je vindt op nationaleberoepengids.nl de introductie van de vacatures en kan doorklikken naar de vacaturesite of de werkgever.
❓ Hoe kan ik het beste mijn beroepskeuze maken?
Wij proberen je op nationaleberoepengids.nl alle informatie te bieden die je nodig hebt om jouw beroeps- en loopbaankeuzes te maken. Zo hebben we natuurlijk de Beroepskeuzetest, maar ook de Omschoolwijzer voor als je Generaal wilt worden. Op deze pagina geven we je de antwoorden op jouw vragen over het salaris, de baankans, de functie, de competenties en de persoonstypen, zodat jij kan nadenken of het beroep Generaal iets voor jou is.
reacties op Generaal
Henri
Ruud,je bent erg goed geinformeerd.Maar generaals van 65 jr.of ouder ken ik niet.H.Gr.
jan
gefeliciteerd met je kennis''ruud''!
Ruud
Pensioen vanaf 55 bestaat niet (en heeft ook nooit bestaan)! Na twee achtereenvolgende verhogingen van de ontslagleeftijd voor militairen ligt deze voor kolonels en generaals tussen de 60 en de 65 jaar. Vanaf dat moment krijgt hij/zij een uitkering op grond van de Wet Uitkering Gewezen Militairen (UGM). Net als elke andere Nederlander gaat ook de generaal met pensioen als hij 67 wordt. (Overgangsregelingen buiten beschouwing gelaten).
Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.