Enquêteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Enquêteur? Lees de functieomschrijving.

 

Als enquêteur peil je de meningen van mensen over een bepaalde instantie, gebeurtenis of product. Dat kan variëren van meningen over overheidsbeslissingen tot klanttevredenheid, en van koopgedrag tot politieke voorkeur. Het doel is om zoveel mogelijk verschillendemensen te enquêteren om een zo representatief mogelijk beeld te geven voor de opdrachtgever. Dat zijn vooral bedrijven die willen weten wat hun (mogelijke) klanten vinden, om hun producten en diensten daaraan aan te passen en zo meer te kunnen verkopen.

Als enquêteur kun je 'in het veld' aan de slag, wat inhoudt dat je de straat opgaat en mensen benadert die bijvoorbeeld aan het winkelen zijn, in de winkel waarvoor het onderzoek gehouden wordt, of in de winkelstraat in opdracht van de gemeente. Om de enquêtes af te nemen worden wel clipboard gebruikt, maar steeds vaker gebeurt het met zakcomputers, ofwel PDA's.

Voor meningen over nieuwsfeiten worden echter vaker telefonisch enquêtes afgenomen. Om die enquêtes af te nemen wordt over het algemeen een gewone computer gebruikt. De enquêteur zit in dat geval achter een bureau.

Om de uitslag van de enquête representatief te laten zijn voor een bepaalde bevolkingsgroep (bij onderzoek voor een dameskledingzaak worden bijvoorbeeld geen mannen geïnterviewd, bij politieke peilingen geen kinderen), moet er een blinde steekproef gehouden worden. Zo kan de opdrachtgever of het enquêteursbedrijf beslissen dat bijvoorbeeld één op de vier mensen worden geënqueteerd, om een eventuele voorkeur van de enquêteur voor personen op basis van hun uitstraling tegen te gaan. Dit is echter alleen mogelijk bij enquêtes die kort duren, en waar er dus een hoog responspercentage is. Bij langere enquêtes weigeren mensen vaker mee te werken, en moet elke persoon die mee wil werken als representatief te worden gezien.

Wil je werken als Enquêteur?

Werk je al als Enquêteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Enquêteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Enquêteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Enquêteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1454 tot €1504

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Enquêteur

Wat verdient een Enquêteur?

 

Een enquêteur verdient niet veel - het is laaggeschoold werk en wordt vooral als bijbaantje door studenten. Het is echter wel mogelijk om fulltime als enquêteur aan de slag te gaan. Bij een 40-urige werkweek verdient men dan ongeveer 1.504 euro bruto per maand.

Salarisschaal Enquêteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Enquêteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Enquêteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Enquêteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Enquêteur vacatures

Face-to-face enquêteurs
Desan Research Solutions
DESAN voert voor haar opdrachtgevers regelmatig face-to-face onderzoek uit op diverse locaties in de Randstad of daarbuiten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld musea, evenementen en congressen, gemeentehuizen of winkelketens.Momenteel …
Business-to-business enquêteurs
Desan Research Solutions
Ben jij op zoek naar een interessante en flexibele bijbaan voor in ieder geval de maanden september tot en met december? Lees dan snel verder!FunctieomschrijvingDESAN voert voor diverse …
Enquêteur
Tempo-Team
Locatie Heerlen Functieomschrijving Enquêteur Durf jij lastige vragen te stellen en ben jij van nature geïnteresseerd in je omgeving? Lijkt het je een leuke uitdaging om mensen te overtuigen mee …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Enquêteur

Hoe goed is de toekomst voor de Enquêteur? 

 

Voor een enquêteur zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel kan hij eventueel binnen het bedrijf waar hij werkzaam is promotie maken en bijvoorbeeld teamleider worden, waarbij hij de data van alle enquêtes van een onderzoek moet verzamelen en er één geheel van maken.

Werkgevers in andere sectoren kunnen in het succesvolle uitoefenen van het beroep van enquêteur zien dat hij over enkele belangrijke eigenschappen beschikking heeft, zoals doorzettingsvermogen, sociabiliteit en geduld. De enquêteur kan dat in het marktonderzoeksegment doorgroeien: denk aan e-marketeer, marketingmedewerker of marktonderzoeker. Hier is echter wel minimaal een relevante HBO-opleiding voor nodig. 

Baankans Enquêteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Enquêteur worden: Opleidingen tot Enquêteur

Hoe word je een Enquêteur? 

 

Er zijn geen opleidingen tot enquêteur. Met een afgeronde middelbare-schoolopleiding kun je feitelijk al aan de slag. Wel moet je ingewerkt worden en een goede werkinstelling hebben. 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Enquêteur

Training Customer Insight: Gebruikersonderzoek opzetten
User research  & Customer insight training In deze training leggen we verschillende methodes uit om gebruikersonderzoek uit te voeren. Door gebruikersonderzoek te doen, kom je als bedrijf te weten wat …
Meer opleidingen Enquêteur

Weet je nog niet of je Enquêteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Enquêteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Enquêteur

Met wie werkt een Enquêteur samen? 

 

De enquêteur heeft geen uitgebreid netwerk. Hij zal voornamelijk in aanraking komen met collega's die op dezelfde plek werkzaam zijn - als er veel enquêtes afgenomen moeten worden kan men niet van één enquêteur afhankelijk zijn. Daarnaast kan het zijn dat opdrachtgevers, zoals winkeliers of restauranteigenaren waar de enquêteur op dat moment werkzaam is hem tijdens het onderzoek vragen stellen naar de respons van klanten. Maar omdat het onderzoek op dat punt nog niet afgerond is, kan de enquêteur daar op dat moment niet bindend op antwoorden en kunnen de eigenaren dan ook niet tot het netwerk van de enquêteur gerekend worden. De uitslag van het onderzoek wordt hen medegedeeld in een uitgebreid rapport waar de enquêteur behalve de enquêtes niet aan meewerkt.


Enquêteur


Organisaties waar een Enquêteur werkzaam is

Waar werkt een Enquêteur meestal? 

 

Een enquêteur is werkzaam in bedrijven zoals onderzoeksbureaus, maar ook bij overheidsorganisaties zoals het Centraal Bureau van de Statistiek; zij gaan bij burgers langs om een volkstelling te maken. Ook kunnen enquêteurs werken bij een opiniepanel.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Enquêteur

Waar kun je het beste werken als Enquêteur? Hieronder vindt je de best door de Enquêteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Enquêteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Enquêteur:

Welke competenties heeft een een Enquêteur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Enquêteur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Enquêteur nodig? 

Allereerst moet de enquêteur een waarnemer zijn: hij moet goed kunnen luisteren en de waarnemingen nauwkeurig kunnen noteren. Het gaat hierbij niet om input geven hierop of antwoorden weerleggen, maar puur waarnemen. Het antwoord van de ondervraagde persoon is waar het tijdens het enquêteren om draait en dient in zijn totaliteit op zo nauwkeurig mogelijke wijze genoteerd of verwerkt te worden (Waarnemer).

Daarnaast moet de enquêteur een grote mate van eigen initiatief, zelfstandigheid en zelfsturing bezitten: eigenschappen van een 'baas', maar ook van een succesvolle werker. De enquêteur moet op iedereen af kunnen stappen en daarbij heeft hij zich vaak aan bepaalde quota te houden. Hij moet zijn eigen tijd in kunnen delen en in kunnen zien wanneer zijn werk niet tot het juiste resultaat zal leiden. Hiervoor is bijsturing nodig en veel overzicht over de situatie. De enquêteur is in principe altijd in dienst van een bureau of organisatie en heeft dus wel degelijk mensen boven zich staan, maar heeft het eigen heft in handen wanneer hij de werkvloer op gestuurd wordt (Baas, Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Enquêteur


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Enquêteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Enquêteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Enquêteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Enquêteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Enquêteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Enquêteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Enquêteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Enquêteur iets voor je?

Zou je graag Enquêteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Enquêteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Enquêteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar