Gids worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gids? Lees de functieomschrijving.

Een Gids heeft in het algemeen als taak groepen mensen rond te leiden. Je kunt als Gids voor diverse organisaties werkzaam zijn en een breed scala aan rondleidingen verzorgen. Denk hierbij aan stadsrondleidingen, rondleidingen in toeristentrekpleisters (kastelen, musea) en rondleidingen in dier- of natuurparken of grotten. De verschillende rondleidingen trekken een gevarieerd publiek. Gidsen kunnen toeristen uit binnen- en buitenland rondleiden, maar ook zakenlieden die op een bedrijfsuitje zijn of jongeren op excursie. Je kennis en achtergrond bepalen waaren en met wie je komt te werken.

De bedoeling is dat je als Gids je kennis van gebouw of omgeving overdraagt op de groepen die je begeleidt. Het kan zijn dat je die kennis hebt opgedaan in een andere functie of op school, maar het kan ook gaan om informatie die je vanuit de organisatie waar je werkt krijgt aangereikt. Soms werk je met een combinatie; een vastgestelde rondleiding met ruimte voor eigen invulling.

Een rondleiding valt of staat met de Gids. Deze kent niet alleen de weg, maar maakt de route interessant en vermakelijk. Een goede Gids weet bovendien antwoord te geven op vragen van deelnemers.

Wil je werken als Gids?

Werk je al als Gids en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gids worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Gids, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Gids in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Gids
  • Leidinggevende
  • Toerist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

23


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gids

Wat verdient een Gids?

Een Gids kan ergens tussen de €1300 en de €3000 per maand verdienen. Dit is sterk afhankelijk van waar je als Gids werkzaam bent. Een organisatie in een grote toeristische trekpleister zal bijvoorbeeld anders betalen dan een beheerder van een natuurgebied.

Veel Gidsen werken niet fulltime en daarbij komt dat sommige rondleidingen afhankelijk zijn van seizoenen.

Een extra arbeidsvoorwaarde kan bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding zijn, maar dit is zeker niet standaard.

Salarisschaal Gids

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gids

Op zoek naar een nieuwe baan als Gids? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gids. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gids vacatures

C# / .NET Full-Stack Softwareontwikkelaar (Senior, front + back-end)
Universiteit van Amsterdam
Publicatiedatum: 14 oktober 2019Sluitingsdatum: 1 november 2019Opleidingsniveau: hboFunctieomvang: 32 tot 38 uur per weekSalarisindicatie: €3.637 tot €4.978 bruto per maand, op basis van 38 uur per weekVacaturenummer: 19-675De Universiteit van Amsterdam …
ANWB Emmen zoekt vakantiekracht!
Timing
Hoe ziet jouw dag eruit?Je begint bij de ANWB winkel en begroet de collega's. Eerst even bijkletsen en een warme kop koffie drinken. Daarna de winkel klaarmaken want de eerste …
ANWB Hilversum zoekt verkoopmedewerker!
Timing
Hoe ziet jouw dag eruit?Je begint bij de ANWB winkel en begroet de collega's. Eerst even bijkletsen en een warme kop koffie drinken. Daarna de winkel klaarmaken want de eerste …
Commercieel Redacteur indebuurt Leiden
DPG Media
Leiden - Voor onze indebuurt zijn wij op zoek naar een creatieve, ondernemende, online-minded Commercieel Redacteur die de stad Leiden van binnen en van buiten kent!indebuurt is een lokaal
ANWB Meppel zoekt vakantiekracht!
Timing
Hoe ziet jouw dag eruit?Je begint bij de ANWB winkel en begroet de collega's. Eerst even bijkletsen en een warme kop koffie drinken. Daarna de winkel klaarmaken want de eerste …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gids

Hoe goed is de toekomst voor de Gids? 

Er zijn in Nederland niet heel veel vacatures te vinden voor de functie van Gids. In België lijken er meer mogelijkheden te bestaan voor als je die richting op gaat. Toch blijft het vaak een seizoensafhankelijke functie.

Groeien is moeilijk omdat je als Gids specifieke kennis bezit die nodig is voor de rondleidingen die je op dat moment geeft. Je zou het aantal rondleidingen uit kunnen breiden of er meer verschillende rondleidingen bij kunnen gaan geven, maar bij volledig overstappen naar een andere werkgever start je weer als beginner.

Huidige aantal vacatures

23


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gids worden: Opleidingen tot Gids

Hoe word je een Gids? 

Om Gids te kunnen worden moet je genoeg afweten van je onderwerp en route. Soms is namelijk een sterke interesse, enige kennis en een passend karakter en vaardigheden voldoende om als Gids te werken. Wel wordt vaak verlangd dat je tenminste een en liefst meerdere vreemde talen spreekt. Dit omdat je in de functie van gids ook vaak met buitenlandse toeristen te maken zult krijgen.

Een professionelere keuze is om cursussen te volgen of je aan te sluiten bij een gidsencollectief waar je meer kunt leren. Ook een basiscursus voor Gidsen en reisleiders is een optie. Vaak bieden organisaties daarnaast eigen opleidingen of cursussen om geselecteerde klaar te stomen voor het gidsenwerk.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gids

Lean Green Belt Training
Lean Green Belt Training Deze Lean Green Belt training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Daarnaast staan we ook stil bij de vaardigheden …
Tussen de regels: gratis gids voor de lezer
GRATIS E-BOOK LEZEN In dit gratis e-book lezen vind je aanwijzingen om je leessnelheid te vergroten zonder dat het ten koste gaat van je begrip. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere het …
Leergang Zelfbewust Leiderschap (particulieren)
Zelfbewust Leiderschap Zelfbewust leiderschap is een benaderwijze waarin je jezelf bewust ondersteunt naar daadkrachtige keuzes. Een zelfbewuste leider heeft zelfkennis en zelfvertrouwen, inzicht in talenten, maar ook in valkuilen en …
Hollen, vliegen, draven: gratis gids voor timemanagement
HOLLEN VLIEGEN DRAVEN – KLEINE GIDS VOOR DE TIMEMANAGER Ben je nog baas over je eigen tijd? Tijd laat zich niet regelen, maar je kunt je gedrag ten aanzien van tijd
Gelijk hebben, gelijk krijgen: gratis gids voor argumenteren
GRATIS E-BOOK ARGUMENTEREN Wat is argumenteren eigenlijk en wanneer klopt een redenering? Dit gratis e-book Argumenteren geeft aan de hand van praktische informatie een helder beeld van argumentatietechnieken en de opbouw …
Meer opleidingen Gids

Weet je nog niet of je Gids wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gids of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gids

Met wie werkt een Gids samen? 

Als Gids heb je in je dagelijkse werk voornamelijk te maken de toeristen die je rondleidt. Daarnaast zul je meestal iemand boven je hebben staan aan wie je verantwoording aflegtn en bij wie je terecht kunt met vragen of problemen.

Afhankelijk van je werkgever kan het zijn dat je in contact komt met andere Gidsen van dezelfde of een andere organisatie. Wanneer je niet bent gelinkt aan één specifieke bezienswaardigheid dan krijg je mogelijk ook met medewerkers van de bezienswaardigheden te maken. Een voorbeeld is een Gids die stadswandelingen begeleidt en met de mensen een museum op de route bezoekt.


  • Gids
  • Leidinggevende
  • Toerist
Gids


Organisaties waar een Gids werkzaam is

Waar werkt een Gids meestal? 

Of je als Gids werkzaam bent in de profit of non-profit sector hangt volledig af van de werkgever waarvoor je rondleidingen geeft en onder welke sector die valt.


Best beoordeelde werkgevers Gids

Waar kun je het beste werken als Gids? Hieronder vindt je de best door de Gids beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gids.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gids:

Welke competenties heeft een een Gids nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Gids

Wat voor persoonlijkheid heb je als Gids nodig? 

Als Gids neem je mensen mee wandelen, bijvoorbeeld in de staad. Jij bent op dat moment verantwoordenlijk en dat betekent dat jij de leiding hebt. Leiding kunnen geven en de bijbehorende dosis zelfvertrouwen zijn dus van belang voor een Gids. Daarnaast moet je ook over voldoende energie beschikken om meerdere malen per dag en per week dezelfde wandeling te voltooien en de verhalen met overtuiging en enthousiasme te vertellen (Baas).

Omdat de mensen die de toer volgen en de organisatie waarvoor je werkt van je afhankelijk zijn is het belangrijk dat ze op je kunnen vertrouwen. Een eerlijke instelling en betrouwbaarheid zijn voor een Gids zeer belangrijk (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Gids


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Gids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gids

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gids

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gids

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gids dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gids belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gids. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gids iets voor je?

Zou je graag Gids willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gids bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gids

Guus Daams

Mijn naam is Guus Daams, 25 jaar. Ik ben op dit moment werkzaam als docent geschiedenis op een school in Arnhem. Ik wil meer avontuur en meer van de wereld zien. Dit is de reden waarom ik graag gids in het buitenland wil worden. Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en redelijk Frans. Ik heb ervaring met groepen mensen en kennis overbrengen vanuit mijn ervaring als docent. Daarna hou ik zelf ook erg van reizen en ben leergierig. Mijn e-mailadres is guusdaams@hotmail.com

Guus Daams

Mijn naam is Guus Daams, 25 jaar. Ik ben op dit moment werkzaam als docent geschiedenis op een school in Arnhem. Ik wil meer avontuur en meer van de wereld zien. Dit is de reden waarom ik graag gids in het buitenland wil worden. Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en redelijk Frans. Ik heb ervaring met groepen mensen en kennis overbrengen vanuit mijn ervaring als docent. Daarna hou ik zelf ook erg van reizen en ben leergierig. Mijn e-mailadres is guusdaams@hotmail.com

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar