Gids: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Gids: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Gids? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Gids wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Gids, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Gids


Vacatures Gids

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Gids?

Een Gids heeft in het algemeen als taak groepen mensen rond te leiden. Je kunt als Gids voor diverse organisaties werkzaam zijn en een breed scala aan rondleidingen verzorgen. Denk hierbij aan stadsrondleidingen, rondleidingen in toeristentrekpleisters (kastelen, musea) en rondleidingen in dier- of natuurparken of grotten. De verschillende rondleidingen trekken een gevarieerd publiek. Gidsen kunnen toeristen uit binnen- en buitenland rondleiden, maar ook zakenlieden die op een bedrijfsuitje zijn of jongeren op excursie. Je kennis en achtergrond bepalen waaren en met wie je komt te werken.

 


Past het beroep Gids bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Gids?

De bedoeling is dat je als Gids je kennis van gebouw of omgeving overdraagt op de groepen die je begeleidt. Het kan zijn dat je die kennis hebt opgedaan in een andere functie of op school, maar het kan ook gaan om informatie die je vanuit de organisatie waar je werkt krijgt aangereikt. Soms werk je met een combinatie; een vastgestelde rondleiding met ruimte voor eigen invulling.

Een rondleiding valt of staat met de Gids. Deze kent niet alleen de weg, maar maakt de route interessant en vermakelijk. Een goede Gids weet bovendien antwoord te geven op vragen van deelnemers.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Gids per stad


Salarisschaal Gids

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Gids?

Een Gids kan ergens tussen de €1785 en de €3000 per maand verdienen. Dit is sterk afhankelijk van waar je als Gids werkzaam bent. Een organisatie in een grote toeristische trekpleister zal bijvoorbeeld anders betalen dan een beheerder van een natuurgebied.

Veel Gidsen werken niet fulltime en daarbij komt dat sommige rondleidingen afhankelijk zijn van seizoenen.

Een extra arbeidsvoorwaarde kan bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding zijn, maar dit is zeker niet standaard.


Meer weten over het salaris Gids

Salaris aankomend Gids Salaris junior Gids Wat is het salaris van een medior Gids? Welk salaris krijgt een senior Gids?


Hoe word je een Gids? 

Om Gids te kunnen worden moet je genoeg afweten van je onderwerp en route. Soms is namelijk een sterke interesse, enige kennis en een passend karakter en vaardigheden voldoende om als Gids te werken. Wel wordt vaak verlangd dat je tenminste een en liefst meerdere vreemde talen spreekt. Dit omdat je in de functie van gids ook vaak met buitenlandse toeristen te maken zult krijgen.

Een professionelere keuze is om cursussen te volgen of je aan te sluiten bij een gidsencollectief waar je meer kunt leren. Ook een basiscursus voor Gidsen en reisleiders is een optie. Vaak bieden organisaties daarnaast eigen opleidingen of cursussen om geselecteerde klaar te stomen voor het gidsenwerk.

Opleidingen Gids

Hoogwerker 3A/3B conform SOG (herhaling)
Werken met een statische boom hoogwerker, mobiele verticale hoogwerker of mobiele boomhoogwerker Conform SSVV Opleidingen Gids (SOG). Bij SOG is een onderverdeling gemaakt in drie categorieën, nl: 1b:   statische …
Hoogwerker 3A/3B conform SOG (herhaling)
Pensioen In Zicht cursus - 5 dagen Creatief zonder partner
Met de meerdaagse Pensioen in Zicht ® trainingen bereiden mensen die op het punt staan te stoppen met betaald werk, zich voor op hun pensioen. Die nieuwe levensfase kan op …
Pensioen In Zicht cursus - 5 dagen Creatief zonder partner
Gids: Calling in & calling out
In deze gids geven we je handvatten waarmee je kunt werken aan een betere organisatie of gemeenschap. Voor elke organisatie is het namelijk belangrijk om een omgeving te creëren waarin …
Gids: Calling in & calling out
Heftruck conform SOG (herhaling)
Werken met een vorkheftruck Cursus conform SSVV Opleidingen Gids (SOG) Doelgroep Medewerkers die op een ((petro)chemisch) bedrijfsterrein in installaties, werkplaatsen of laboratoria een vorkheftruck bedienen Ingangseisen Minimale leeftijd: 18 jaar …
Heftruck conform SOG (herhaling)
Super Accountmanager: De gids uit de praktijk voor de startende, moderne accountmanager
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Super Accountmanager is een gids voor startende (en bestaande) accountmanagers. De schrijver, N.I.B. Provocateur, heeft meer …
Super Accountmanager: De gids uit de praktijk voor de startende, moderne accountmanager



Omscholen tot Gids

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Gids. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gids

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gids

Als je Gids wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gids zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gids

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Gids?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Gids

Een Gids heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Assertiviteit
Assertiviteit

Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen

Omschrijving

Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.

Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.

Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Vaardigheden Gids

  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Grenzen aangeven
  • Improvisatievermogen
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Zelfontwikkeling
  • Concentratievermogen
  • Resultaatgerichtheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gids nodig? 

Als Gids neem je mensen mee wandelen, bijvoorbeeld in de staad. Jij bent op dat moment verantwoordenlijk en dat betekent dat jij de leiding hebt. Leiding kunnen geven en de bijbehorende dosis zelfvertrouwen zijn dus van belang voor een Gids. Daarnaast moet je ook over voldoende energie beschikken om meerdere malen per dag en per week dezelfde wandeling te voltooien en de verhalen met overtuiging en enthousiasme te vertellen (Baas).

Omdat de mensen die de toer volgen en de organisatie waarvoor je werkt van je afhankelijk zijn is het belangrijk dat ze op je kunnen vertrouwen. Een eerlijke instelling en betrouwbaarheid zijn voor een Gids zeer belangrijk (Perfectionist).


Eigenschappen Gids

  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Gids?

Er zijn in Nederland niet heel veel vacatures te vinden voor de functie van Gids. In België lijken er meer mogelijkheden te bestaan voor als je die richting op gaat. Toch blijft het vaak een seizoensafhankelijke functie.

Groeien is moeilijk omdat je als Gids specifieke kennis bezit die nodig is voor de rondleidingen die je op dat moment geeft. Je zou het aantal rondleidingen uit kunnen breiden of er meer verschillende rondleidingen bij kunnen gaan geven, maar bij volledig overstappen naar een andere werkgever start je weer als beginner.

De actuele kans op werk voor een Gids

Het beroep Gids is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Gids

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Gids

Het beroep Gids is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen.


Waar werkt een Gids?

Of je als Gids werkzaam bent in de profit of non-profit sector hangt volledig af van de werkgever waarvoor je rondleidingen geeft en onder welke sector die valt.


Met wie werkt een Gids samen? 

Als Gids heb je in je dagelijkse werk voornamelijk te maken de toeristen die je rondleidt. Daarnaast zul je meestal iemand boven je hebben staan aan wie je verantwoording aflegtn en bij wie je terecht kunt met vragen of problemen.

Afhankelijk van je werkgever kan het zijn dat je in contact komt met andere Gidsen van dezelfde of een andere organisatie. Wanneer je niet bent gelinkt aan één specifieke bezienswaardigheid dan krijg je mogelijk ook met medewerkers van de bezienswaardigheden te maken. Een voorbeeld is een Gids die stadswandelingen begeleidt en met de mensen een museum op de route bezoekt.


  • Gids
  • Leidinggevende
  • Toerist
Gids

Verwante beroepen Gids:

Reisleider
Salaris: €1739 tot €2957
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Gids in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Gids
  • Leidinggevende
  • Toerist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1785 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar