Natlakker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Natlakker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Natlakker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Natlakker nodig heeft.Wat doet een Natlakker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Natlakker?

Een Natlakker is iemand die vaak bij een industrieel constructiebedrijf in een productiehal zijn werkzaamheden verricht. Een Natlakker werkt, zoals het woord al aangeeft, met natlak. Natlakken is de naam voor het aanbrengen van verschillende soorten verflagen door middel van een spuit. Natlak kan aangebracht worden op verschillende materialen, van hout tot staal. Veel objecten die men in het dagelijks leven tegenkomt is door een industrieel spuiter met natlak aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn auto-onderdelen, stalen hekken, koelkasten en wasmachines. Natlakker is de naam voor iemand die de natlak op een materiaal aanbrengt. Als Natlakker kan gewerkt worden met verschillende spuittechnieken: zowel met behulp van lucht als zonder. In het eerste geval werkt de natlakker met een compressor, waarbij de verf voor middel van lucht door het spuitstuk geblazen wordt. Het tweede geval is de zogeheten “airless” spuittechniek. Bij deze techniek wordt de verf door hoge druk naar buiten geperst. Een Natlakker is dus iemand die bedrijfsmatig de verf op één van deze twee manieren op een object spuit.

Natlak wordt vaak in één adem genoemd met een andere manier van verfspuiten: poedercoating/poederlak. Poedercoating en natlakken leiden allebei tot hetzelfde resultaat, namelijk een met verf door middel van een spuitapparaat aangebracht object waardoor deze er aantrekkelijker uitziet en beschermd is tegen weersomstandigheden, maar er zitten zowel processuele verschillen als verschillen in het eindresultaat in. Ook qua opleiding is een verschil tussen een Natlakker en een poedercoater, waardoor een Natlakker niet automatisch ook het werk van een Poedercoater kan doen en andersom. Hierdoor worden ze als aparte beroepen gezien.

Past het beroep Natlakker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Natlakker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Industrieel spuiter, Constructie schilder


Vacatures Natlakker

Op zoek naar een nieuwe baan als Natlakker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natlakker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Natlakker per ervaringsniveau

junior Natlakker vacatures startend Natlakker vacatures senior Natlakker vacatures beginnend Natlakker vacatures trainee Natlakker vacatures leidinggevend Natlakker vacatures medior Natlakker vacatures aankomend Natlakker vacatures ervaren Natlakker vacatures leerling Natlakker vacatures vacatures omscholen tot Natlakker vacatures opleiding tot Natlakker

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natlakker

Wat verdient een Natlakker?

De rechten en plichten van een Natlakker worden geregeld in het cao Metaal en Techniek. Hierin staat dat het salaris begint bij 500,- bruto per maand. Dit is echter bij een 16-jarige ongeschoolde werknemer. Omdat bedrijven doorgaans altijd een opleiding vereisen bij nieuwe werknemers, komt dit salaris in de praktijk niet voor. Het startsalaris voor een volwassen, dus iemand die niet onder het minimumjeugdloon valt, begint bij 1300,- bruto per maand. Dit salaris kan oplopen tot 1700,- bruto per maand naarmate iemand langer werkzaam is bij een bedrijf.

Salarisschaal Natlakker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Natlakker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Natlakker


Bekijk het salaris Natlakker per ervaringsniveau

Salaris junior Natlakker Wat verdient een startend Natlakker? Wat is het loon senior Natlakker? beginnend Natlakker salaris Maximaal salaris trainee Natlakker Hoeveel verdient een leidinggevend Natlakker? Wat is het salaris van een medior Natlakker? Salaris aankomend Natlakker Wat verdient een ervaren Natlakker? Welk salaris krijgt een leerling Natlakker?


Natlakker worden: Opleidingen tot Natlakker

Wil je Natlakker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Natlakker.

Hoe word je een Natlakker? 

Een bedrijf die een natlakker in dienst wil nemen, vereist vaak een opleiding. Ze doelen hier op de Mbo-opleiding ‘Industriële lakverwerking’. Deze opleiding wordt op verschillende MBO-niveaus gegeven. Bij de mbo-opleiding van niveau 1 wordt de student opgeleid tot assistent industriële lakverwerking, bij niveau 2 tot industriële lakverwerker die louter simpele problemen kan oplossen en bij niveau 3 tot een lakverwerker die ook complexe problemen op kan lossen. Welk niveau gekozen wordt hangt van de vooropleiding af en de mate van zelfstandigheid die geprefereerd wordt, omdat een student bij een hoger niveau opgeleid wordt tot een meer zelfstandige lakverwerker. De opleiding kent twee vormen: de BBL-variant en de BOL-variant. Bij de BBL-leerweg is de student vier dagen in de week werkzaam bij een bedrijf en gaat hij één dag naar school. De BOL-variant is een meer traditionele opleiding, want bij deze leerweg zit de student fulltime in de lesbanken. Bedrijven geven soms in de vacature aan dat ze op zoek zijn naar een student die de BBL-variant wil volgen en de vier dagen in de week werkzaam wil zijn in hun bedrijf. Vaak worden deze studenten bij tevredenheid van de werkgever na hun afstuderen fulltime in dienst genomen bij dat bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Natlakker

Er zijn geen opleidingen Natlakker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Natlakker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Natlakker worden: Omscholen tot Natlakker

Als je je wilt omscholen tot Natlakker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Natlakker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Natlakker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Natlakker

Vacature (Leerling) Industrieel Spuiter
HWC Personeelsdiensten
Je gaat alles doen wat je kunt bedenken in een industriële spuiterij. De functie bestaat uit het voorbereiden (primeren) en coaten / aflakken van foam (schuimstof) producten. Opruimen, leren spuiten …
Vacature Leerling voorbewerker autoschade
Randstad
Ben jij handig en op zoek naar een fulltime baan met doorgroeimogelijkheden? Dan is deze vacature voor Leerling Voorbewerker Autoschade iets voor jou! Je komt te werken in 's-Gravendeel bij …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Natlakker

Als je Natlakker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Natlakker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Natlakker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Natlakker?


Competenties en Vaardigheden Natlakker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Natlakker.

Welke competenties heeft een Natlakker nodig?

Een Natlakker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Natlakker

 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig

Persoonlijkheid en Eigenschappen Natlakker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Natlakker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Natlakker nodig? 

Een Natlakker is een perfectionist. Omdat het werk bestaat uit doorgaans routinematige handelingen, is dit beroep niet voor iedereen geschikt. De Natlakker moet secuur en oplettend zijn, want problemen dienen voor het spuitwerk al gesignaleerd te zijn en de natlak moet altijd gelijkmatig aangebracht worden.

Naast deze perfectionistische eigenschappen, is een Natlakker ook een succesvolle werker. Vooral verantwoordelijkheid en doelgerichtheid spelen bij het werk als industrieel spuiter een grote rol. De Natlakker dient zich verantwoordelijk te voelen voor het door hem te spuiten object en wil deze op een goede manier van natlak voorzien. Het is dan ook een harde, doelgerichte werker.

Bekijk de persoonstypen voor Natlakker


Eigenschappen Natlakker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Natlakker

Wat zijn de baankansen voor een Natlakker?

De arbeidsmarkt waarin een Natlakker werkzaam is, is momenteel niet erg gunstig, omdat deze sector relatief zwaar door de crisis getroffen wordt. De verwachting is echter dat ook deze markt op ten duur bij zal trekken, omdat het laten bewerken van objecten door natlak mede door de bescherming die het biedt, iets is wat niet snel zijn waarde zal verliezen.

Een Natlakker heeft in zijn mbo-opleiding geleerd voor industriële lakverwerker. Deze opleiding kent ook een stroming richting poederlakken, waardoor een Natlakker na de opleiding doorgaans niet gemakkelijk een switch naar deze vorm van lakverwerking kan maken. De mbo-opleiding is praktijkgericht, wat wil zeggen dat je naast de vaardigheden van lakverwerker, de student niet ook de mogelijkheden krijgt naast lakverwerker ook in een beroep werkzaam te zijn. Binnen een bedrijf kan een Natlakker doorgroeien tot ‘voorman’, maar de werkzaamheden van een voorman liggen niet in het verlengde van die van een Natlakker, omdat een voorman voornamelijk een leidinggevende rol heeft. Als iemands hart bij het Natlakken ligt, zal deze dan ook niet snel de keuze maken om door te groeien naar deze functie.

De actuele kans op werk voor een Natlakker

Het beroep Natlakker is onderdeel van de beroepsfamilie Verf- en lakspuiters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Verf- en lakspuiters is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

37

Baankans Natlakker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Natlakker

Je kunt als Natlakker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Natlakker is onderdeel van de beroepsfamilie Verf- en lakspuiters. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Natlakker


Organisaties waar een Natlakker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Natlakker meestal werkt.

Waar werkt een Natlakker?

Een Natlakker is doorgaans werkzaam voor een industrieel productiebedrijf. Doordat natlak in de praktijk zeer veel gebruikt wordt, zijn er in Nederland diverse bedrijven die deze werkzaamheden verrichten. De grootte van het bedrijf kan verschillen, maar er is wel altijd sprake van een Profit-organisatie. Doordat een bedrijf waar een Natlakker werkzaam is een Profit-organisatie is, zal klantvriendelijkheid een grote rol spelen. De Natlakker heeft, omdat hij slechts een tussenschakel is in het hele proces, hier niet veel mee te maken, afgezien dat hij de producten secuur moet bespuiten.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Netwerk Natlakker

Met wie werkt een Natlakker samen? 

Een Natlakker is werkzaam in een productiehal van een bedrijf waar hij de gehele dag Natspuitwerkzaamheden verricht. Omdat de werkzaamheden louter binnen plaatsvinden, komt de Natlakker tijdens werktijd niet extern met mensen in contact.
Intern heeft een Natlakker voornamelijk te maken met andere Natlakkers die werkzaam zijn op dezelfde werkplek. Hiernaast heeft een Natlakker een “voorman”, aan wie hij rapporteert en terecht kan bij problemen.


Natlakker

Interview met een Natlakker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Natlakker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Natlakker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Natlakker?

De beroepen die verwant zijn aan Natlakker zijn:
Schilder
Salaris: €1650 tot €2500
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Lakspuiter
Salaris: €1300 tot €1600
Opleiding:
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Natlakker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €1700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

37Ga direct naar