Natlakker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Natlakker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep natlakker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je natlakker wordt.

 

Wat is een Natlakker?

Een Natlakker is iemand die vaak bij een industrieel constructiebedrijf in een productiehal zijn werkzaamheden verricht. Een Natlakker werkt, zoals het woord al aangeeft, met natlak. Natlakken is de naam voor het aanbrengen van verschillende soorten verflagen door middel van een spuit. Natlak kan aangebracht worden op verschillende materialen, van hout tot staal. Veel objecten die men in het dagelijks leven tegenkomt is door een industrieel spuiter met natlak aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn auto-onderdelen, stalen hekken, koelkasten en wasmachines. Natlakker is de naam voor iemand die de natlak op een materiaal aanbrengt. Als Natlakker kan gewerkt worden met verschillende spuittechnieken: zowel met behulp van lucht als zonder. In het eerste geval werkt de natlakker met een compressor, waarbij de verf voor middel van lucht door het spuitstuk geblazen wordt. Het tweede geval is de zogeheten “airless” spuittechniek. Bij deze techniek wordt de verf door hoge druk naar buiten geperst. Een Natlakker is dus iemand die bedrijfsmatig de verf op één van deze twee manieren op een object spuit.

Natlak wordt vaak in één adem genoemd met een andere manier van verfspuiten: poedercoating/poederlak. Poedercoating en natlakken leiden allebei tot hetzelfde resultaat, namelijk een met verf door middel van een spuitapparaat aangebracht object waardoor deze er aantrekkelijker uitziet en beschermd is tegen weersomstandigheden, maar er zitten zowel processuele verschillen als verschillen in het eindresultaat in. Ook qua opleiding is een verschil tussen een Natlakker en een poedercoater, waardoor een Natlakker niet automatisch ook het werk van een Poedercoater kan doen en andersom. Hierdoor worden ze als aparte beroepen gezien.Wil je werken als Natlakker?

Werk je al als Natlakker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Natlakker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Natlakker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Natlakker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €1700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natlakker

Wat verdient een Natlakker?

De rechten en plichten van een Natlakker worden geregeld in het cao Metaal en Techniek. Hierin staat dat het salaris begint bij 500,- bruto per maand. Dit is echter bij een 16-jarige ongeschoolde werknemer. Omdat bedrijven doorgaans altijd een opleiding vereisen bij nieuwe werknemers, komt dit salaris in de praktijk niet voor. Het startsalaris voor een volwassen, dus iemand die niet onder het minimumjeugdloon valt, begint bij 1300,- bruto per maand. Dit salaris kan oplopen tot 1700,- bruto per maand naarmate iemand langer werkzaam is bij een bedrijf.

Salarisschaal Natlakker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Natlakker

Op zoek naar een nieuwe baan als Natlakker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natlakker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Natlakker vacatures

Vacature Constructie schilder - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Schilder - Wat ga je doen? Ben jij een constructie schilder met ervaring? Dan zijn wij op zoek naar jou Voor een opdrachtgever zijn wij op zoek naar constructie schilders …
Vacature Industrieel spuiter
Olympia
Als poedercoater ben jij essentieel binnen het bedrijf! Jij zal poeder spuiten op het materiaal met behulp van een spuitpistool, vervolgens ga jij de dikte van de lagen controleren. Nu …
Vacature Industrieel Spuiter/ Straler
Actief Techniek
Ben jij de spuiter/straler met een aantal jaar ervaring? Spuit (airless) en/of straal jij industriële producten op een veilige manier? Heb je ervaring in het stralen/spuiten van bijvoorbeeld bruggen, sluizen, …
Vacature Constructie schilder
Carrière uitzendbureau
Over de functie Als constructie schilder ga jij aan de slag op renovatieprojecten van onder andere terminals, bedrijfspanden, stationshallen, tunnels, viaducten en vangrails. Omdat je ook in teamverband zult werken, …
Vacature Constructie schilder
Carrière uitzendbureau
Over de functie Als constructie schilder ga jij aan de slag op renovatieprojecten van onder andere bedrijfspanden, terminals, stationshallen, tunnels, viaducten en vangrails. Omdat je ook in teamverband zult werken, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Natlakker

Wat is de toekomst van Natlakker?

De arbeidsmarkt waarin een Natlakker werkzaam is, is momenteel niet erg gunstig, omdat deze sector relatief zwaar door de crisis getroffen wordt. De verwachting is echter dat ook deze markt op ten duur bij zal trekken, omdat het laten bewerken van objecten door natlak mede door de bescherming die het biedt, iets is wat niet snel zijn waarde zal verliezen.

Een Natlakker heeft in zijn mbo-opleiding geleerd voor industriële lakverwerker. Deze opleiding kent ook een stroming richting poederlakken, waardoor een Natlakker na de opleiding doorgaans niet gemakkelijk een switch naar deze vorm van lakverwerking kan maken. De mbo-opleiding is praktijkgericht, wat wil zeggen dat je naast de vaardigheden van lakverwerker, de student niet ook de mogelijkheden krijgt naast lakverwerker ook in een beroep werkzaam te zijn. Binnen een bedrijf kan een Natlakker doorgroeien tot ‘voorman’, maar de werkzaamheden van een voorman liggen niet in het verlengde van die van een Natlakker, omdat een voorman voornamelijk een leidinggevende rol heeft. Als iemands hart bij het Natlakken ligt, zal deze dan ook niet snel de keuze maken om door te groeien naar deze functie.

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Natlakker worden: Opleidingen tot Natlakker

Wil je Natlakker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Natlakker.

Hoe word je een Natlakker? 

Een bedrijf die een natlakker in dienst wil nemen, vereist vaak een opleiding. Ze doelen hier op de Mbo-opleiding ‘Industriële lakverwerking’. Deze opleiding wordt op verschillende MBO-niveaus gegeven. Bij de mbo-opleiding van niveau 1 wordt de student opgeleid tot assistent industriële lakverwerking, bij niveau 2 tot industriële lakverwerker die louter simpele problemen kan oplossen en bij niveau 3 tot een lakverwerker die ook complexe problemen op kan lossen. Welk niveau gekozen wordt hangt van de vooropleiding af en de mate van zelfstandigheid die geprefereerd wordt, omdat een student bij een hoger niveau opgeleid wordt tot een meer zelfstandige lakverwerker. De opleiding kent twee vormen: de BBL-variant en de BOL-variant. Bij de BBL-leerweg is de student vier dagen in de week werkzaam bij een bedrijf en gaat hij één dag naar school. De BOL-variant is een meer traditionele opleiding, want bij deze leerweg zit de student fulltime in de lesbanken. Bedrijven geven soms in de vacature aan dat ze op zoek zijn naar een student die de BBL-variant wil volgen en de vier dagen in de week werkzaam wil zijn in hun bedrijf. Vaak worden deze studenten bij tevredenheid van de werkgever na hun afstuderen fulltime in dienst genomen bij dat bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Natlakker

Er zijn geen opleidingen Natlakker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Natlakker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen of doorgroeien tot Natlakker

Als je Natlakker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Natlakker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Natlakker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Natlakker?

Competenties en Vaardigheden Natlakker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Natlakker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Natlakker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Natlakker

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Natlakker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Natlakker. Als Natlakker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Natlakker:


zie volledige beschrijving persoonstype Natlakker

Vakkennis voor een Natlakker

Het is voor een Natlakker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Natlakker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Natlakker


Werkervaring Natlakker

Het is voor een startend Natlakker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Natlakker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Schilder, Lakspuiter .

Iets anders leren?

Is Natlakker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Natlakker

Met wie werkt een Natlakker samen? 

Een Natlakker is werkzaam in een productiehal van een bedrijf waar hij de gehele dag Natspuitwerkzaamheden verricht. Omdat de werkzaamheden louter binnen plaatsvinden, komt de Natlakker tijdens werktijd niet extern met mensen in contact.
Intern heeft een Natlakker voornamelijk te maken met andere Natlakkers die werkzaam zijn op dezelfde werkplek. Hiernaast heeft een Natlakker een “voorman”, aan wie hij rapporteert en terecht kan bij problemen.


Natlakker


Organisaties waar een Natlakker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Natlakker meestal werkt.

Waar werkt een Natlakker?

Een Natlakker is doorgaans werkzaam voor een industrieel productiebedrijf. Doordat natlak in de praktijk zeer veel gebruikt wordt, zijn er in Nederland diverse bedrijven die deze werkzaamheden verrichten. De grootte van het bedrijf kan verschillen, maar er is wel altijd sprake van een Profit-organisatie. Doordat een bedrijf waar een Natlakker werkzaam is een Profit-organisatie is, zal klantvriendelijkheid een grote rol spelen. De Natlakker heeft, omdat hij slechts een tussenschakel is in het hele proces, hier niet veel mee te maken, afgezien dat hij de producten secuur moet bespuiten.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Natlakker

Waar kun je het beste werken als Natlakker? Hieronder vind je de best door de Natlakker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Natlakker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Natlakker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Natlakker.

Welke competenties heeft een Natlakker nodig?

Een Natlakker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Natlakker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Natlakker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Natlakker nodig? 

Een Natlakker is een perfectionist. Omdat het werk bestaat uit doorgaans routinematige handelingen, is dit beroep niet voor iedereen geschikt. De Natlakker moet secuur en oplettend zijn, want problemen dienen voor het spuitwerk al gesignaleerd te zijn en de natlak moet altijd gelijkmatig aangebracht worden.

Naast deze perfectionistische eigenschappen, is een Natlakker ook een succesvolle werker. Vooral verantwoordelijkheid en doelgerichtheid spelen bij het werk als industrieel spuiter een grote rol. De Natlakker dient zich verantwoordelijk te voelen voor het door hem te spuiten object en wil deze op een goede manier van natlak voorzien. Het is dan ook een harde, doelgerichte werker.

Bekijk de persoonstypen voor Natlakker


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Natlakker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Natlakker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Natlakker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Natlakker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Natlakker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Natlakker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Natlakker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Natlakker iets voor je?

Zou je graag Natlakker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Natlakker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Natlakker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Natlakker

Vacature Industrieel spuiter
NS Groep
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving Treinen, …

Actuele blogposts


reacties op Natlakker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar